728x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

maxim-vengerov

2019.08.05

A szezon kiemelkedő eseménye lesz a világ egyik legjobb hegedűsének, Maxim Vengerovnak koncertje, de a közönség bizonyára nagyon várja már a 2019. október 31-i előadást is, melyen Eötvös Péter kortárs zeneszerző és elismert karmester saját szerzeményei mellett Liszt Ferenc ritkán hallható Dante-szimfóniáját vezényli.

bobanmarkovic

2019.08.03

Nemzetközi viszonylatban egy kiadónak sem sikerült eddig a világzenei toplista két vezető helyét megszereznie. A Fonónak most augusztusban igen: a legrangosabb világzenei rangsort, a World Music Charts Europe-ot két Fonós kiadvány vezeti: első helyen a Boban Markovic Orkestar MRAK című albuma, második helyen pedig Lajkó Félix & VOLOSI lemeze szerepel.

_AWP5630

2019.07.31

A népdaloknak nemcsak közösségépítő szerepük van, de fejlesztik érzelmeinket és önismeretünket, gyógyítanak, finoman alakítják életünket és világszemléletünket is – mondja Navratil Andrea népdalénekes, tanár, ökológus, aki idén is fellép az Erdélyben augusztus 1. és 4. között szervezett Méra Világzenei Csűrfesztiválon.

1965-07-18-dzsimma-kaffa-1

2019.07.31

Tudtad, hogy a leghíresebb etióp zeneszerzőt, Ashenafi Kebedét millió szál fűzi Magyarországhoz? Az egyik például az, hogy Budapesten szerezte legjelentősebb művét, a Shepherd Flutist című darabot az 1960-as években, amelynek felvétele Kovács Lóránt fuvolaművész és a Nemzeti Filharmonikusok közreműködésével valósult meg.

parno

2019.07.30

Megjelent a Parno Graszt új lemeze a Fonó gondozásában Már nem szédülök / Rolling back címmel. A címadó dal azért is jelent sokat a zenekarnak, mert úgy érzik, ezzel a számmal lopták be magukat a közönség szívébe.

Lombos_Pal_2

2019.07.29

Autentikus magyar és cigány zene, tangó, jazz, bossa nova, francia manouche swing sanzonok – mindez együtt jellemzi az idén ötéves Swing à la Django unikális zenéjét. Ihletőjük Django Reinhardt belga származású, műfajteremtő jazzgitáros és Roby Lakatos, a magyar cigányzene és világzenei élet virtuóz hegedűse. Budapesten július 31-én a Kobuci Kertben, a gödöllői kastélyban a Barokk Randevú fesztiválon augusztus 25-én hallhatjuk őket. A zenekar alapítójával, Lombos Pállal beszélgettünk.

Cantemus_Gyermekkar

2019.07.27

Több koncertet ad a nyíregyházi Cantemus Gyermekkar a Nemzetközi Kóruszenei Szövetség (IFCM) által rendezett World Choral Expón a portugáliai Lisszabonban.

100

2019.07.27

„Az utamat csak én törhetem, megyek is előre töretlen” – énekli Szeder-Szabó Krisztina új lemezének címadó dalában, és beszélgetésünk során úgy érzem, valóban értelmet nyert ez a két sor. A „piros kabátos lány” kilép a dalszövegből, egy valódi, hús-vér ember bontakozik ki, tele tervekkel, szorongásokkal, tapasztalatokkal, amelyekről mesélve nemcsak magán, de a hallgatóságán is segíthet. Interjú.

Dijatado_2_Foto_Krizsik_Andras

2019.07.26

Japán, grúz és tajvani versenyzők nyerték a III. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt. A díjakat péntek este adták át a Zeneakadémián.

Sandor-Zoltan

2019.07.25

A balatonfüredi Anna-bál kísérő rendezvényét a Hagyományok Háza és a balatonfüredi önkormányzat rendezte, amelyre idén a klasszikus cigányzenei hagyományt művelő hegedűsök jelentkezését várták.

Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója lesz az új filmügyi kormánybiztos szeptember 1-jétől – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón. Gulyás Gergely azt mondta, Káel Csaba alkalmas arra, hogy eleget tegyen a kormánybiztosi feladatok ellátásának a Müpa vezetése mellett is. A miniszter úgy fogalmazott, az Andy Vajna halálával keletkezett űrt próbálják betölteni.

A térség a caral civilizáció fontos központja volt, a kultúra mintegy ötezer éve virágzott az Andokban. Az egyik kőtáblán, amelyet egy szertartásokra használt épületben találtak a Vichama régészeti lelőhelyen, egy béka és egy emberfej látható. Az andoki civilizációban a béka a vizet, az emberfej az esőzésre váró embert jelenti. Egy közelben talált másik kőképen négy emberfej látható, amelyeket kígyók vesznek körbe. A kőképeket egy olyan időszakban készíthették, amikor ínség sújtotta a térséget.

Szabó Réka A létezés eufóriája című dokumentumfilmje nyerte el a Szarajevói Filmfesztivál emberi jogi díját csütörtök este. A legjobb dolgokon bőgni kell című filmért az alkotók, Grosan Cristina rendező és Stalter Judit producer a szarajevói fesztivál szakmai programja, a CineLink Work in Progress 50 ezer euró értékű utómunkadíját nyerték el, amely a Post Republic stúdió felajánlása. Az első magyar egészestés animációs dokumentumfilm, Csáki László Kék Pelikán című alkotásának filmterve a Best Pack&Pitch díjat kapta meg. Mikulán Dávid és a Nagyi projektet jegyző Révész Bálint Kix címmel készülő dokumentumfilmtervét a Docu Talent program zsűrije díjazta. Kőrösi Máté Dívák című alkotása a 2000 eurós pénzdíjjal járó Cat&Docs elismerést kapta meg, míg Dér Asia és Haragonics Sára Egy nő története munkacímű alkotása a DOK Leipzig, a rangos lipcsei dokumentumfilm-fesztivál díját nyerte el.

A múmiát 129 évvel ezelőtt ajándékozták a Michingani Állami Egyetemi Múzeumnak. A kecsua nyelven Nustának (hercegnő) hívott hajdani kislány teste kitűnő állapotban maradt fenn, fekete copfjait mintha frissel fésült hajból fonták volna, kezei kis tollakat markolnak. Szénizotópos vizsgálatokkal megállapították, hogy a múmia a 15. század második feléből származik, ami megerősíti a feltételezést, hogy a kislányt Kolumbusz Kristóf érkezése és a spanyol hódítás előtt temették el.

Egy ódon svájci házban találtak rá a világhírű regényhez készült rajzokra, melyeket maga Antoine de Saint-Exupéry készített. Egy dohos szagú irattartó rejtette a „kincseket”, az egyiken a jóllakott kígyó látható, amely felfalt egy elefántot, de a felnőttek kalapnak látják, továbbá szerepel a légipostapapírra készült vázlatokon a kis herceg és a róka is. A mappában volt egy szerelmes levél is, amelyet Saint-Exupéry feleségének írt. A rajzok meglepően jó állapotban vannak, de egyelőre nem tudni, hogy bemutatják-e őket a nyilvánosságnak, és ha igen, akkor mikor.

192x170px_Csardaskiralyno_Moni_002

Életre rajzolt múlt címmel történelmi képregényfesztivál és -kiállítás lesz Esztergomban szeptember 7-én.

astmain_1922074b

Péntek este kezdődik a Pannonhalmi Bencés Főapátság háromnapos művészeti fesztiválja, az Arcus Temporum, amelynek kiemelt vendége ezúttal Gidon Kremer hegedűművész. A programsorozat a csend és a spiritualitás köré szerveződik.

A jövő szombatig tartó rendezvényen hatvan helyszínen több mint kétszáz koncerttel, színházi előadással, filmvetítéssel és kísérőprogrammal várják a közönséget.

A gyönyörűen felújított, a XIX. század végén épült Egyedi-palotában működő Benczúr Ház Kulturális Központ megújult műsorkínálatával a budapesti kulturális élet egyik izgalmas színterévé vált. A Postakürt Alapítvány által működtetett helyszín hiánypótló és izgalmas produkcióknak, színházi előadásoknak, koncerteknek és táncházaknak ad otthont.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma