728x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2012.10.02
A Nemzeti Filharmonikusok 2012. október 6-án este fél nyolckor a Művészetek Palotája Bartók Béla Hangversenytermében klasszikus különlegességekkel várja közönségét. Az estet Dmitri Liss orosz karmester, az Uráli Filharmonikus Zenekar művészeti vezetője és fő karigazgatója dirigálja.
2012.10.02
Az egykori Duna-, majd Odeon Lloyd mozi épületében, a Hollán Ernő utcában várja szeptember 28-tól a jazzrajongókat a Budapest Jazz Club.
2012.10.02
November elején jelenik meg a hazai zenei élet egyik legegyedibb színfoltjának tartott, reggae-ragga stílusban alkotó Copy Con új, ConRAGGAzin 4. című nagylemeze, limitált digipack kiadásban.
2012.10.02
A divattörténet dokumentálásáról, a viseletkultúra helyi sajátosságairól is szó esik majd a szegedi néprajzos konferencián 2012. október 3-5. között.
2012.10.01
Másodszor rendezik meg Magyarországon a Hammond orgonafesztivált: a 2010-es sikeres esemény után október 11-én a fővárosi Gozsdu Manó klubban fellép a Kéknyúl, hazai zenészek mellett több külföldi közreműködő és orgonapárbaj is lesz.
2012.10.01
Elmarad a SteamRoller október 2-ára tervezett budapesti koncertje: a Whitesnake három tagjából álló formáció „az érdeklődés hiánya miatt” nem lép fel az A38-on.
2012.10.01
Az „Új élő népzene” sorozat következő, immár tizenkilencedik darabját az előzőhöz hasonló módon szeretné létrehozni a Táncház Egyesület: a legjobb pályázók dallamait különleges hangversenyen rögzítik majd. Beküldési határidő: 2012. november 5.
2012.10.01
A magyar kultúra külföldi megismertetéséért és terjesztéséért járó Pro Cultura Hungarica díjjal jutalmazták 2012. szeptember 27-én dr. Furiya Miyako karnagy asszonyt, aki egészen Japánig vitte Kodály Zoltán és Bartók Béla hírét és az általuk képviselt értékeket.
2012.10.01
Párizstól Varsóig tartó őszi európai turnéján 2012. szeptember 29-én és 30-án Brugge-ben lépett fel a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ). A belgiumi állomáson záróakkordként az együttes Fischer Iván zeneigazgató szerzői programjában, a Tsuchigumo című opera ősbemutatóján működött közre.
2012.09.30
SteamRoller néven a hard rock egyik alapcsapata, a brit Whitesnake három tagja ad koncertet október 2-án a fővárosi A38 hajón: Doug Aldrich, Brian Tichy és Michael Devin feldolgozásokat és saját szerzeményeket játszik.

A térség a caral civilizáció fontos központja volt, a kultúra mintegy ötezer éve virágzott az Andokban. Az egyik kőtáblán, amelyet egy szertartásokra használt épületben találtak a Vichama régészeti lelőhelyen, egy béka és egy emberfej látható. Az andoki civilizációban a béka a vizet, az emberfej az esőzésre váró embert jelenti. Egy közelben talált másik kőképen négy emberfej látható, amelyeket kígyók vesznek körbe. A kőképeket egy olyan időszakban készíthették, amikor ínség sújtotta a térséget.

Szabó Réka A létezés eufóriája című dokumentumfilmje nyerte el a Szarajevói Filmfesztivál emberi jogi díját csütörtök este. A legjobb dolgokon bőgni kell című filmért az alkotók, Grosan Cristina rendező és Stalter Judit producer a szarajevói fesztivál szakmai programja, a CineLink Work in Progress 50 ezer euró értékű utómunkadíját nyerték el, amely a Post Republic stúdió felajánlása. Az első magyar egészestés animációs dokumentumfilm, Csáki László Kék Pelikán című alkotásának filmterve a Best Pack&Pitch díjat kapta meg. Mikulán Dávid és a Nagyi projektet jegyző Révész Bálint Kix címmel készülő dokumentumfilmtervét a Docu Talent program zsűrije díjazta. Kőrösi Máté Dívák című alkotása a 2000 eurós pénzdíjjal járó Cat&Docs elismerést kapta meg, míg Dér Asia és Haragonics Sára Egy nő története munkacímű alkotása a DOK Leipzig, a rangos lipcsei dokumentumfilm-fesztivál díját nyerte el.

A múmiát 129 évvel ezelőtt ajándékozták a Michingani Állami Egyetemi Múzeumnak. A kecsua nyelven Nustának (hercegnő) hívott hajdani kislány teste kitűnő állapotban maradt fenn, fekete copfjait mintha frissel fésült hajból fonták volna, kezei kis tollakat markolnak. Szénizotópos vizsgálatokkal megállapították, hogy a múmia a 15. század második feléből származik, ami megerősíti a feltételezést, hogy a kislányt Kolumbusz Kristóf érkezése és a spanyol hódítás előtt temették el.

Egy ódon svájci házban találtak rá a világhírű regényhez készült rajzokra, melyeket maga Antoine de Saint-Exupéry készített. Egy dohos szagú irattartó rejtette a „kincseket”, az egyiken a jóllakott kígyó látható, amely felfalt egy elefántot, de a felnőttek kalapnak látják, továbbá szerepel a légipostapapírra készült vázlatokon a kis herceg és a róka is. A mappában volt egy szerelmes levél is, amelyet Saint-Exupéry feleségének írt. A rajzok meglepően jó állapotban vannak, de egyelőre nem tudni, hogy bemutatják-e őket a nyilvánosságnak, és ha igen, akkor mikor.

A Reading közelében épülő komplexumot John McAslan építész irodája tervezi. A neves skót tervező nevéhez fűződik egyebek közt a londoni King's Cross pályaudvar és a Roundhouse előadóművészeti központ fejlesztése.

A brit főváros világhírű múzeumának nyolcmillió darabos gyűjteménye van. Ebből azonban csak 80 ezer látható kiállítva, a többi vagy az intézmény épületében, vagy két raktárépületben van London más pontján, amelyek közül a kormány az egyiket eladja. Az 64 millió fontba kerülő új komplexum munkálatainak jó részét – 50 millió fontot – ebből az eladásból fedezik, a fennmaradó részt pedig többek között adományokból. A 2023-ra elkészülő létesítményben világhírű antik szobrok és mozaikok is megtekinthetők lesznek

192x170px_Csardaskiralyno_Moni_002

Életre rajzolt múlt címmel történelmi képregényfesztivál és -kiállítás lesz Esztergomban szeptember 7-én.

astmain_1922074b

Péntek este kezdődik a Pannonhalmi Bencés Főapátság háromnapos művészeti fesztiválja, az Arcus Temporum, amelynek kiemelt vendége ezúttal Gidon Kremer hegedűművész. A programsorozat a csend és a spiritualitás köré szerveződik.

A jövő szombatig tartó rendezvényen hatvan helyszínen több mint kétszáz koncerttel, színházi előadással, filmvetítéssel és kísérőprogrammal várják a közönséget.

A gyönyörűen felújított, a XIX. század végén épült Egyedi-palotában működő Benczúr Ház Kulturális Központ megújult műsorkínálatával a budapesti kulturális élet egyik izgalmas színterévé vált. A Postakürt Alapítvány által működtetett helyszín hiánypótló és izgalmas produkcióknak, színházi előadásoknak, koncerteknek és táncházaknak ad otthont.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma