15_eves

2019.06.07

Puccinit mint az ellenállhatatlan szenvedély és az érzelmes dallamok zeneszerzőjét ismerjük. Elképesztő érzéke volt a drámaiság, a teatralitás iránt, már-már érzelmileg manipulálva közönségét. Ez a tulajdonság a színpadon hatásos, a magánéletben viszont elviselhetetlen. Ha tüzetesebben megnézzük az operák történetét, azt látjuk, a nők rajongók, sodródók, és alávetik magukat a férfiak akaratának. Hogy ezekben magát írta-e meg…?

puccini
Puccini

A Bohémélet 1896-os bemutatójakor már hatalmas népszerűségnek örvendett, amit csak növelt a négy évvel későbbi Tosca sikere. Bár a Pillangókisasszony első verzióját nem fogadta kegyeibe a publikum, az átdolgozást követően azonban ez az opera is stabil repertoárdarabbá vált. Puccini pedig vagyonos emberré, akinek sportautói, ingatlanjai voltak, és aki élhetett hobbijainak. Ma azt mondanánk, menekült boldogtalan házasságából, ám nem csupán a kedvtelésekbe, passziókba, de újabb és újabb szerelmi kalandokba is. Egy ilyen kapcsolatban érthető, ha a feleség azzal vádolja meg a férjet, hogy az egyik cseléddel van liezonja, sőt az alkalmazott gyerekének apaságában is biztos. A hitves – jelen esetben Elvira Puccini – vádjai hamisnak bizonyultak, de ez a szegény lányt már nem mentette meg az öngyilkosságtól. A zeneszerző csak annyit reagált erre, hogy a szolgáló egy ostoba teremtés volt.

szalinger
Szálinger Balázs
Forrás: YouTube

Szálinger Balázsnak, aki az Opera számára ezt a történetet feldolgozta, ezúttal nehezebb dolga volt, mint a Richard Wagner és Friedrich Nietzsche barátságát bemutató, az előző évadban színpadra vitt Siegfried-idill, avagy egy barátság vége című darab esetében volt. „Van ennek is irodalma, még ha töredéke is (vagy még az sem) a Wagner–Nietzsche-viszonynak. Itt leginkább cikkek álltak a kezemhez, sajnos nem volt olyan könyv (sőt, könyvek), mint a Wagner-darab esetében. Erről viszont már beszélt a korabeli magyar sajtó, és ez nagyon érdekessé teszi, élővé, igazi történetté. A fellelhető hírlapok vonatkozó cikkeit, tulajdonképpen bulvárhíreket olvastam, érdekes-bájos ellentmondások és ferdítések voltak benne, ezek közül kellett megpróbálni kihámozni egy olyan valóságot, ami akár meg is történhetett.” Ebből a nyomozásból született a Krizantémok, avagy Liù halála című kamaradráma.


krizantemok
Krizantémok, avagy Liù halála
Fotó: Berecz Valter

A darab címe azonnal két művet juttat eszünkbe. „Annyi a köze a vonósnégyeshez – magyarázza Szálinger Balázs –, hogy említik benne annak a keletkezését, illetve hogy az egy gyászdarab, és hát ez a történet se vidám befejezésű.” A Turandot mellett az életrajzi kontextusban szó esik A Nyugat lányáról is.


Egy ilyen esetben egyszerre van nehéz és könnyű dolga a prózához illő zenékért felelős karmesternek, Köteles Gézának, aki bevallja, számára Puccini a tökéletes zenedráma megteremtője, komponistaként és hangszerelőként a valaha születettek legnagyobbika. „A szöveg, szituáció és a zene kapcsolata olyan szoros és magas szintű nála, ami remekművé építi operáit. Ez hatalmas találmánya, amihez kivételes érzék és érzékenység is párosul, ettől egészen különlegesen nagy alkotások az operái. Ezek mellett igazán kevés művet hagyott ránk, ilyen a Krizantémok, amely akár egy vonósnégyessel is előadható, vagy a darabban szintén elhangzó Capriccio sinfonico, mely egy szimfonikus zenekari néhány perces fantáziamű. Ezen művekben kitalált dallamait felhasználja a Manon Lescaut-ban, illetve a Bohéméletben is.

krizantemok_foto_berecz_valter
Krizantémok, avagy Liù halála

A darabban felcsendülő Puccini-részletek minden esetben szorosan kapcsolódnak a Szálinger-féle dráma akkurátus pontjaihoz, hol kísérőzeneként, hol önálló zenei betétekké kinőve magukat. Az ősbemutatóra az Eiffel Műhelyházban kerül sor, dramaturgiailag, zeneileg is az ottani modern, kényelmes és megfelelően nagy tér adta lehetőségekhez igazodva. Ezután a darab némileg új köntöst kap, és június közepén olaszországi turnéra indulunk vele, ahová egy kisebb méretű, de teljes szimfonikus zenekar utazik, a Puccini által megálmodott különösen változatos hangszerelési virtuozitást igyekezve teljesen visszaadni az »otthoni« közönségnek. Elhangzanak részletek szinte mindegyik Puccini-operából, így a korábban említett Bohémélet és Manon Lescaut mellett a Gianni Schicchiből, a Pillangókisasszonyból, A Nyugat lányából, a Turandotból, sőt különlegességként egy ária felcsendül egyetlen operettjéből, A fecskéből is.”


Papp Tímea írása az Opera Magazinban jelent meg.

Kulcsszavak: PuccinioperaPuccini Fesztivál

KAD_Kultura_596x90_002

1280px-Szamosi_Szabolcs_2015

2019.08.17

A Filharmónia Magyarország egyik legfontosabb feladata, hogy korosztálytól függetlenül mindenkihez közel hozza a zenét. Ezt szolgálja az álaluk szervezett OrgonaPont elnevezésű koncertsorozat is, amelyet 23 városban szerveztek idén nyáron. Szamosi Szabolcsot, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatóját kérdeztük.

lukacs-miklos

2019.08.17

A Budapest Music Centerben augusztus 25-től 31-ig zajló esemény megálmodója Lukács Miklós világhírű cimbalomművész.

thumbnail_lovolde_ter

2019.08.14

A Rózsakert Szabadtéri Színpadon augusztus 17-én Kern András Lövölde tér című zenés estjét mutatja be. Vendég Hernádi Judit és Heilig Gábor.

Több mint százezer éves erdei őselefánt maradványait találták meg a második varsói metróvonal építése közben. A 115-130 ezer évvel ezelőtt élt nőstény mintegy hét tonnás lehetett, medence- és lábszárcsontjaira hat méterrel a felszín alatt bukkantak rá. Utoljára az 1960-as években történt hasonló felfedezés Lengyelországban, a most előkerült csontmaradványokat a helyszínen állítják majd ki egy üvegvitrinben.

A VisitEngland frissen közzétett összesítése szerint a Tate Modern múzeum volt Anglia leglátogatottabb ingyenes turistalátványossága. Az intézmény 5,87 millió embert vonzott tavaly, a legnépszerűbb fizetős hely – az előző évekhez hasonlóan – a londoni Tower volt 2,6 millió látogatóval. Több mint 1500 turisztikai célpont adatait összesítve készült a jelentés, mely alapján az is megállapítható, hogy az angliai nevezetességek látogatottsága – különös tekintettel a múzeumokra és galériákra – két százalékkal nőtt.

Peter Fonda 79 éves volt. A hollywoodi filmvilág egyik ismert családjából származott: édesapja a filmművészet nagy öregje, a néhai Henry Fonda, nővére Jane Fonda, leánya a szintén színésznő Bridget Fonda.

Karrierje az 1960-as évek ellenkultúrájának mozgalma idején ívelt fel. Legismertebb filmje az 1969-ben bemutatott Szelíd motorosok, amelynek társ-forgatókönyvírója is volt. Mintegy száz film alkotója volt: színészként, forgatókönyvíróként, rendezőként. Kétszer jelölték Oscar-díjra: 1970-ben a Szelíd motorosok forgatókönyvírójaként, illetve 1998-ban a legjobb férfi alakításért az Ulee aranya című filmben, ez utóbbiért Golden Globe-díjat kapott.

Több mint másfél méteres ősi pingvin maradványait azonosítottak Új-Zéland déli részén. A fosszíliákat 2018-ban fedezte fel egy amatőr paleontológus, az 56-66 millió évvel ezelőtt élt madár nagyjából 80 kilogrammos lehetett, így nem tűnik ki a sziget gigantikus, kihalt élőlényeinek sorából. Szakértők a csontok elemzése alapján arra jutottak, hogy azok egy eddig ismeretlen fajhoz tartoznak, melynek a crossvallia waiparensis nevet adták.

Bár számos új film forgalmazását kezdték meg a hétvégén az észak-amerikai mozik, a Universal stúdió Halálos iramban: Hobbs & Shaw című filmje megtartotta vezető helyét a kasszasikerlisták élén. A Dwayne Johnson és Jason Statham főszereplésével készült misztikus akciófilmre 25,4 millió dollárért váltottak jegyet forgalmazása második hétvégéjén. Kilenc nap után a film 108 millió dollár jegybevételt hozott az észak-amerikai mozikban és 224 millió dollárt külföldön.

Ma kezdődik és három napon át tart a Koronázási Szertartásjáték Székesfehérváron, ahol IV. Béla koronázása elevenedik meg.

koronazas01

Augusztus 17-én kezdődik Tatán a barokk zenei fesztivál, az egyhetes rendezvénysorozat programjában többször közreműködnek az ugyanebben az időben zajló Schiffer Ervin Nemzetközi Zenei Mesterkurzus hallgatói.

Augusztus 22-én rendezik meg a 12. Győri Bor-, Borlovag- és Gasztronómiai Fesztivált, majd a magyar és külföldi előadókat is összefogó Total Dance Festival látványos show-műsorával augusztus 24-én zárják a nyári fesztiválsorozatot Győrben.

Változatos és színes műsorral várja az érdeklődőket Pakson a Nemzetközi Fúvós Napok Fesztivál. Augusztus 23. és 25. között – a kiváló hazai zenészek mellett – külföldi vendégek is érkeznek a rendezvényre több európai országból és Japánból.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma