kultura.hu_banner_herend_002uj

2019.03.24

Mindenki rendelkezik ideális hanggal, de annak feltárásához szükséges a magabiztos technikai felkészültség – mondja Laki Krisztina nemzetközi hírű szoprán, aki március 18. és 25. között ismét Budapesten tart mesterkurzust. A fiatal tehetségekről, pályakezdőknek adott intelmeiről és fontosabb szerepeiről beszélgettünk vele.

Laki_Krisztina
Fotó forrása: en.fuga.org.hu


Ismét megtartotta Budapesten a fiatal énekesek részére szervezett mesterkurzust. Minden alkalom új kihívásokkal jár?

Nincs két egyforma mesterkurzus, már csak a mindig más és más országból érkező növendékek miatt sem. Örvendetes számomra, hogy sok, kitünő adottságokkal megáldott magyar tehetség jelentkezik a kurzusaimra. Roppant izgalmas, amikor észreveszem, hogy hogyan jön létre egy csodálatos harmónia a fiatal művész egyénisége és hangja között, és egyre több eszköz van a kezében ahhoz, hogy maradandó művészi élményt nyújtson. A végtelen lehetőség az egyén egyediségében van, attól függetlenül, hogy melyik időből származik a zene vagy darab, amivel éppen foglalkozunk.


Nem kell félni attól, hogy a technikai tudás elnyomja az egyéniséget?

Technikai tudás nélkül nem tud az egyéniség kibontakozni. Mindenki rendelkezik egy ideális hanggal, de a hang feltárásához szükséges a magabiztos technikai felkészültség. A közönség mindig elvár a szereplőtől egy sajátos színpadi megjelenést. Az első benyomás meghatározó, és mondjuk ki bátran, a fellépés helyzete a koncertpódiumon vagy operaszínpadon mindennapi feladat, hiszen egy személyben játékosok, énekesek, színészek vagyunk.


Laki_Krisztina_mesterkurzusa
Laki Krisztina tavalyi mesterkurzusa
Forrás: allevents.in

Elégedett a pályakezdők nyújtotta színvonallal?

Harminc évig énekeltem, és már húsz éve tanítok, tehát jócskán van rálátásom a mostani helyzetre. Nem túlzok, rendkívüli tehetségekkel találkozom. A határok megszűnésével mindenki ott tanul és képzi magát, ahol szeretne, és ez nagyon sok élményhez, termékeny tapasztalathoz segíti hozzá a pályakezdőt. Úgy látom, hogy a fiataloknak optimális lehetőségük van a fejlődésre, gyarapodásra.

 

Fordulnak Önhöz tanácsokért a fiatalok? Mit mond nekik?

Úgy vagyok a növendékeimmel, hogy a háttérben maradok, és ha bármikor szükségük van rám, azonnal melléjük állok, segítem őket. Az ő sikereik, minden eredményük a lelkemnek tesz jót. Azonban állandóan hangsúlyozom az önálló munka fontosságát. Az intelmeim közé tartozik, hogy figyelmeztessem őket: vigyázzanak a hangjukra. Azt is megosztom velük, hogy a türelmetlen munka eltávolít minket önmagunktól. Emellett a munka során mindig a harmónia nyelvén kell, hogy beszéljünk egymással. A harmonikus légkörnek hihetetlen ereje van, ezt tudatosítani kell.

 

Laki_Krisztiha_es_tanitvanyai
Laki Krisztina és tanítványai
Forrás: Facebook

Műveltség hiányában lehet valaki jó énekes?

Tudja, mi kell egy énekesnek? Jó nagy adag intelligencia. Azt hiszem, ezzel mindent elmondtam.

 

2001-ben vonult vissza. Úgy érezte, elég volt?

A Jóisten rendkívül szép, lirai színű, koloratúr készségű hanggal áldott meg. Ennek köszönhetően a világ összes nagy operaházában és koncertpódiumán énekelhettem, minden álomszerepet megkaptam. Szerencsésnek mondhatom magam, egy fikarcnyi hiányérzet sincs bennem.

 

Melyik a legemlékezetesebb szerepe?

Gildaként debütáltam a Rigoletto című Verdi-operában, Lamberto Gardellivel. Életem legmeghatározóbb darabjai közé Mozart és Richard Strauss operáit sorolnám. Mozart világa mindig nagyon közel állt hozzám: a spontán tökéletesség, ami zenéjében állandóan jelen van, örömet okoz előadóknak és hallgatóknak egyaránt.

 

Laki_Krisztina_2
Forrás: ktartconcert.hu


Schönberg vagy Bartók művei soha nem vonzották?

Sajnos ők nemigen írtak az én hangomnak megfelelő szinpadi szerepet. Ettől függetlenül rengeteg Bartók művet hallgatunk a családban, úgy is mondhatnám, Bartók zenéje a szívünk gyökerét érinti.

 

Németországban hogyan telnek a napjai?

A brémai főiskolán vagyok professzor, ami rengeteg elfoglaltságot jelent, de Düsseldorfban élek a családommal, ami a munkám mellett a legfontosabb számomra.

 

Gyakran jár Magyarországon?

Amilyen gyakran csak tudok, a családommal együtt hazalátogatok. Budapest egyedülálló fekvésével, pezsgő kulturális életével, kisugárzásával, szépségével vonz és csodálattal tölt el mindenkit.

 

Ayhan Gökhan

shlomo-mintz

2019.07.16

A Budai Vigadóban tartott megmérettetésre 3 kontinens 15 országából jelentkeztek a 19 évesnél fiatalabb növendékek.

Mesterkurzus-folk

2019.07.16

A Gombaszögi Nyári Tábor a felvidéki fiatalok hagyományos találkozóhelye és fóruma. A rangos rendezvény idén – a FolkSzöglet helyszíneként, július 15–20. között – egy új létesítménnyel, a FolkPajtával is várja a vendégeket.

22

2019.07.16

Takács Vilkó és Lugosi Dani a kultikussá vált Nirvana Unplugged in New York album dalaival járják az országot – Budapesten legközelebb július 20-án láthatjuk őket a Kobuci Kertben , de olyan számokat is műsorra tűztek, amelyek azóta eggyé váltak a legendás zenekar munkásságával. A 061-nek arról meséltek, hogy mitől lehet a Nirvana ma is aktuális, van-e még létjogosultsága grunge-nak, és hogy összejöhet-e a nagy találkozás Dave Grohllal a Szigeten.

Három magyar filmet is műsorra tűzött a hatodik alkalommal megszervezett Ceau, Cinema! „zsebfesztivál”. A július 18. és 21. között Temesváron és Gottlob községben zajló szemle nyitófilmje az osztrák-német koprodukcióban készült Mademoiselle Paradis. A magyar filmek közül Szilágyi Zsófia Egy nap és Reisz Gábor Rossz versek című filmje is versenyben van, de levetítik Nemes Jeles László Napszállta című filmjét is. A vetítések több temesvári helyszínen lesznek, vasárnap pedig ingyen lehet filmet nézni Gottlob községben, amely a romániai vidéki települések közül az első, ahol felújított mozi van.

Az amforák feltehetően egy hajótöréskor kerültek a tengerbe, a hajóroncsot azonban még nem találták meg. A kutatók szerint a korinthoszi A-típusú amforák a Kr. e. 7. és 5. század közötti időszakból származhatnak. A korsókat orsó alakú test, magas nyak és a vállat a perem alatti nyaki részhez kapcsoló fülek jellemzik, és valószínűleg bort vagy olajat tároltak bennük. A lelet megtalálásának helyén tovább folytatják a kutatásokat, ha sikerül megtalálni a hajóroncsot, amely az amforákat szállította, az lehet az eddig fellelt legősibb hajó, amely az albán partoknál süllyedt el.

A körülbelül 4600 éves tört falú vagy kettős lejtésű dahsúri piramis egyike annak a két piramisnak, amelyet az óegyiptomi negyedik dinasztiát megalapító Sznofru fáraónak emeltek Dahsúrban, a Gízánál kezdődő memphiszi nekropolisz déli végénél. A másik az északra fekvő vörös piramis, az ősi Egyiptom első, teljes egészében megépült piramisa. A piramis megnyitása azt jelenti, hogy a látogatók bemehetnek a belsejében lévő két kamrába, ha vállalják a fáradságos utat a 79 méter hosszú szűk alagútban. Be lehet menni a mellette fekvő kisebb mellékpiramisba is, amely a feltételezések szerint Sznofru főfeleségének, I. Hotepheresznek épült.

A fogyatkozás, amely országszerte látható lesz, 66 százalékos, vagyis a holdátmérő mintegy kétharmada merül a Föld árnyékába, ami szabad szemmel is látványos jelenség. Holdkelte után pár perccel a félárnyék (penumbra) kezd ráhúzódni a Holdra. Ezt szabad szemmel még nem érzékelhetjük. A már látható változásra magyar idő szerint kevéssel 21 óra előtt számíthatunk. A részleges fázis 22:01-kor kezdődik, ekkor lép be a Hold széle a teljes árnyékba, majd fokozatosan egyre nagyobb terület változik vöröses-barna színűvé. A részlegesség a legnagyobb kiterjedését, 66 százalékot 23:31-kor éri el, ezután apránként, ahogy jött, le is vonul a teljes árnyék. A részleges fázis vége 00:59-kor lesz, így csaknem 3 órán át tartó jelenség várható.

A színész és fia egy befektetői csoporttal 400 millió dollárból (116 milliárd forintból) akarja létrehozni a Wildflower Stúdiót Queensben, ahol már négy nagy stúdió működik. Az elképzelések szerint nemcsak műtermeket építenek majd, hanem teljes produkciós apparátust biztosítanak, amely az utómunkákat is el tudja végezni.

Több mint hat héten keresztül könnyű- és komolyzenei koncertekkel, valamint családi programokkal várja a békéscsabai Csabagyöngye Kulturális Központ (CSAKK) a város lakosságát és a vendégeket Békéscsaba főterére, illetve a közeli központ Élővíz-csatornára nyíló stégjére.

Pribojszki_Matyas_Jumping_Matt_and_his_Combo

Július 20-án, szombaton rendezik meg a második Libegők éjszakáját; az országos rendezvényhez az idén hat helyszín csatlakozott.

Szimfonikus koncertszínházi előadáson láthatja a közönség a Légy jó mindhalálig című musicalt július 23-án és 24-én a debreceni nagyerdei színpadon. A darab élő szimfonikus zenekari kísérettel a debreceni Csokonai Színház és a Nagyerdei Szabadtéri Játékok közös produkciójában, Móricz Zsigmond születésének 140. évfordulója alkalmából kerül színre.

Július 27-én rendezik meg a 194. balatonfüredi Anna-bált, ezt megelőzően az Anna-fesztiválnak ad otthont a város, ahol prímásverseny és operagála is várja az érdeklődőket.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma