kultura.hu_banner_herend_002uj

2019.07.10

A Belau elektronikus zenei produkció egyre látványosabb hazai és nemzetközi sikereket könyvelhet el magának 2015-ös megalakulása óta. Az új kislemezükkel kapcsolatos nyilvánosságról és a produkció jövőbeli terveiről a zenekar alapítótagja, Kedves Peti mesélt.

13

Az Essence című kislemezeteknek a spanyol közszolgálati rádióban volt a premierje, azóta számos ország frekvenciája vette át. Milyen érzés a hazai piacról egy ekkora térképre kerülni?

Évek óta folyamatosan igyekszünk minél több helyen megmutatni magunkat külföldön, legyen szó koncertekről vagy megjelenésekről, és szerencsére egyre jobb eredményekkel büszkélkedhetünk. Korábbi dalainkat is játszotta több, komoly európai rádió, köztük például BBC Radio 1, de szerencsére azt a tendenciát látjuk, hogy egyre több felület kíváncsi ránk. Legújabb dalunk, az Essence két komoly angol blogon debütált, és számos pozitív kritikát kapott nemzetközi oldalakon is. Az Essence rádiós fogadtatása az eddigi legjobb volt, hiszen Németország egyik legnagyobb rádiója a legmagasabb rotációban játssza a dalt, de olyan nagyobb amerikai adókon is elhangzik, mint a KEXP, vagy a KCRW.

12


A nyár egyik legfontosabb fellépése a barcelonai Primaverán történt. Mit tapasztaltatok a nemzetközi piacról?
Hatalmas élmény volt a Primaverán játszani, igazi álom vált valóra, annak ellenére, hogy nem könnyű helytállni a nemzetközi piacon. Szerencsére több koncertmegkeresést is kaptunk a barcelonai fellépéseknek köszönhetően, valamint sync és külföldi képviselet terén is több szálon tárgyalunk.


Mi a következő lépés? Van előre tervezett nemzetközi stratégia?
2020 tavaszán szeretnénk kiadni a második lemezünket, amelyet több single előz meg, és nemzetközi lemezbemutató kísér majd. Idén nyáron és ősszel még játszunk többek között Angliában, Olaszországban, Szlovéniában, Belgiumban, Romániában, Csehországban, Szlovákiában. A lemez előtt pedig szeretnénk tovább építeni a külföldi partnereinket, akik segíteni tudnak abban, hogy minél több emberhez jusson el a zenénk.

14


A HOTS keretrendszere szerintetek mennyiben tudja segíteni a nemzetközi pálya iránt érdeklődő hazai produkciókat? Érdemes nyitni az európai zenei piac felé?
Mióta elindult a HOTS, nagyon komoly mértékben nőtt a hazai zenekarok nemzetközi jelenléte, rengeteg jó magyar zenekar van, és úgy látom, hogy egyre jobb eredményeket érnek el külföldön. Azoknak a bandáknak, akiknek nem magyarul születnek a dalaik, nem is nagyon van más választása, minthogy megpróbáljanak az országon kivül érvényesülni és máshol is bázist építeni.

A képek forrása a Facebook.

Kulcsszavak: BelauKedves PéterHOTSEssence

Rozsdamaro_egyuttes

2019.07.22

A Mély című lemez nagy tudással megszerkesztett új zenei anyaga elmélyülésre, a természet és hagyományaink újrafelfedezésére hív. A Fonó gondozásában kiadott korong kulturális értékmentés és tisztelgés a nehéz sorsú, de büszke pásztorok, a pásztorvilág művészei és a falusi cigányzenészek előtt.

37020728_1754688721274270_2608955326786961408_n

2019.07.21

A 72 éves amerikai rockénekes, aki július 24-én a Budapest Parkban ad koncertet, három év szünet után rukkol ki új lemezanyaggal: a Free szeptember 6-án jelenik meg.

Fesztivalakademia

2019.07.20

A szombati nyitókoncerten Rebel Káosz című kompozíciója mellett Schubert, Ridout és Vivaldi egy-egy műve hangzik el a Zeneakadémián.

A legkorábbi eddig ismert falusi mecsetet találták meg a Rahat nevű izraeli beduin városnál. A szakemberek szerint különösen ritka közel-keleti leletre bukkantak, amelyet valószínűleg egykor a helyi földművesek használtak. A mecset az Izrael földjén végbement kulturális és vallási változásokról is tanúskodik, az iszlám vallás térfoglalásáról, a 636-os jarmúki csatát követő térségbeli hódításáról.

A sepsiszentgyörgyi Balassi Intézet szervezésében Lovas életképek és hagyományok Háromszéken címmel nyílik kiállítás ma 17 órától a sepsiszentgyörgyi Lábas Házban. Az összeállítás a 2019-es Székely Vágtán rendezett kiállításon volt látható először, mely betekintést nyújt a Mikes-ménes évszázados hányatott történetébe az 1700 évektől az első világháborúig, valamint a háromszéki gazdák lovas életébe.

Mozart szülővárosában különböző helyszíneken megrendezett ingyenes koncerttel kezdődött meg szombaton a Salzburgi Fesztivál. Míg a 43 napos fesztivál fizetős koncertjeire akár 440 euróba (143 ezer forintba) is kerülhetnek a jegyek, a szombati programokért, köztük barokk és kortárs zenei koncertekért, nem kellett fizetnie a nézőknek. A Salzburgi Fesztivál a világ egyik legjelentősebb előadóművészeti eseménye. Az idei programban 42 opera, 55 színházi előadás és 81 koncert szerepel. A szervezők 237 ezer jegyet kínálnak a közönségnek.

A Catherine Deneuve, Juliette Binoche és Ethan Hawke főszereplésével készült filmnek ez lesz a világpremierje, és a versenyprogramban is indul a filmfesztiválon. A japán-francia koprodukciót múlt év őszén tíz héten át forgatták Párizsban. A film egy család történetét mutatja be, a történet egy lakásban játszódik. A 76. velencei filmfesztivált augusztus 28. és szeptember 7. között rendezik.

Kovács Péter alkotásainak fókuszában az emberalak, az emberi test áll, amelyet a festészeti és grafikai eszközöket egyszerre alkalmazó, a szín és a vonal együttes kifejező erejére alapozott, expresszív hangvételű kompozíciókban jelenített meg. A nagyméretű, esetenként diptichonokká, triptichonokká alakított művek mellett fontosak művészetében azok a kisméretű, feljegyzés szerű füzetlapok, "firkafélék" is, amelyeket a művész állapotrajzoknak nevezett. Az egyedi kompozíciók, a rajzok mellett az 1990-es évektől sokszorosított grafikákat, litográfiákat és rézkarc-hidegtűket is alkotott.

Szamaritánus egyházi énekek, számi sámánzene, a mexikói Son jarocho stílus, de Jón-tenger menti kisázsiai dallamok is megszólalnak augusztus 1–4. között a Méra World Music Fesztivál csűrszínpadán.

mera-vassvik

Július 26-án 16:00 órától a Hopp@Péntek sétáló tárlatvezetés-sorozat keretében Dénes Mirjam, a Hopp Múzeum japán gyűjteményének kurátora mutatja be a Made in Asia kiállítást.

Szombaton kezdődik a 33. Nemzetközi Muzsikustábor, Verseny és Művészeti Fesztivál Balassagyarmaton. A Zene határok nélkül elnevezésű, július végéig tartó tábor keretében nyolc hangversenyt is adnak a hallgatók és a művésztanárok. A Kárpát-medencéből, Franciaországból és Kínából érkező negyven hallgató a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában öt szakon képezheti magát tovább a táborban.

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját. A 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma