2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2019.06.17

Akinek elege van a tömegfesztiválokból, annak ajánlunk egy szimpatikus alternatívát. 10 érv a július 4-7. között Marosvásárhelyen tartott VIBE mellett.

BSS_6809-2

1. Nemcsak az erdélyi étel, hanem a beszéd is ízes. Mindkettővel találkozhatsz a VIBE-on, helyi ételek, kézműves sörök és borok közül lehet majd válogatni.


2. A pálinka külön sorszámot érdemel. Erdélyben bármiből képesek pálinkát főzni. Viszont nem árt vigyázni az erőssel, mert ami 50 fok alatt van, azt a határon túl láznak hívják.

 

3. Ügyes line-up-ot hoztak össze a szervezők, a nemzetközi nevek: Lost Frequencies, Modestep DJ Set, Foreign Beggars, Alle Farben és a Stanton Warriors. Amikor ezek a koncertek lejárnak, több helyszínen is reggelig tartó bulik kezdődnek a legjobb erdélyi lemezlovasokkal.

53880-1
Alle Farben

4. Az útiköltség kijön 7-10 ezerből. Ha látni is akarunk valamit a tájból, és gondolunk az ökológiai lábnyomunkra is, repülő helyett (Marosvásárhelyig 5-17 ezer Ft) vonattal, esetleg busszal menjünk, ezeken hétezer forint körüli jegyárakkal lehet számolni.

 

5. Tóth Máté, alias Tibi atya mellett a VIBE tudásfórumán, a Koliban influenszerek, egyetemi előadók, vloggerek, közéleti szereplők napközben tartanak előadásokat.

6. Románia jeles turista attrakciója a néhány éve felújított tordai sóbánya. Útba esik Marosvásárhely fele, pár kilométert kell csak kerülni. A döbbenetes földalatti csarnokokat és a rangos díjakat bezsebelő futurisztikus térinstallációkat látni kell!

torda-a-varazslatos-sobanya
Tordai sóbánya

7. Székelyföld sincs messze. Marosvásárhelyről, már csak egy lépésre vannak a nagyrészt már ismert székelyföldi látnivalókon túl Európa, és talán a világ legbiztosabb medvenéző helyei is.

 

8. Marosvásárhelyen is bőven van látnivaló. A szecesszs Kultúrpalota mellett itt van például a Teleki-téka, ahol 14. századi magyar nyelvemlékeket is meg lehet nézni. A könyvtárat 1797-ben létesítette gróf Teleki Sámuel, Erdély kancellárja, aki nemcsak gazdag, hanem rendkívül művelt ember is volt.

 

9. A négynapos bérlet ára átszámolva tizennégyezer (!) forint, és a VIP bérlet se sokkal drágább, mintegy huszonhétezer. A VIBE tehát a Kárpát-medence egyik legelérhetőbb zenei fesztiválja. A karszalaggal a fesztivál melletti strandra is be lehet menni.

 
+1. A végére hagytuk, ami a szervezők szerint a legfontosabb: találkozhatsz, ismerkedhetsz, hálózatosodhatsz erdélyi arcokkal! A VIBE-ot nem véletlenül nevezik a legszínesebb fesztiválnak: ide Erdély minden csücskéből eljönnek a fiatalok Szatmártól és a Bánságtól a Gyimesekig,

shlomo-mintz

2019.07.16

A Budai Vigadóban tartott megmérettetésre 3 kontinens 15 országából jelentkeztek a 19 évesnél fiatalabb növendékek.

Mesterkurzus-folk

2019.07.16

A Gombaszögi Nyári Tábor a felvidéki fiatalok hagyományos találkozóhelye és fóruma. A rangos rendezvény idén – a FolkSzöglet helyszíneként, július 15–20. között – egy új létesítménnyel, a FolkPajtával is várja a vendégeket.

22

2019.07.16

Takács Vilkó és Lugosi Dani a kultikussá vált Nirvana Unplugged in New York album dalaival járják az országot – Budapesten legközelebb július 20-án láthatjuk őket a Kobuci Kertben , de olyan számokat is műsorra tűztek, amelyek azóta eggyé váltak a legendás zenekar munkásságával. A 061-nek arról meséltek, hogy mitől lehet a Nirvana ma is aktuális, van-e még létjogosultsága grunge-nak, és hogy összejöhet-e a nagy találkozás Dave Grohllal a Szigeten.

2016 óta csaknem 360 ezer internet-felhasználó csatlakozott a kínai Nagy Fal helyreállítása érdekében életre hívott online kezdeményezéshez, együttesen több mint 45 millió jüannal (1,9 milliárd forint) támogatva a felújítást. A kampány célja, hogy tudatosítsa az emberekben a világörökség helyszínére fenyegetést jelentő tényezőket. Az eddig összegyűlt pénzből a Nagy Fal pekingi, valamint Hopej és Sanhszi tartománybeli szakaszait renoválják.

Három magyar filmet is műsorra tűzött a hatodik alkalommal megszervezett Ceau, Cinema! „zsebfesztivál”. A július 18. és 21. között Temesváron és Gottlob községben zajló szemle nyitófilmje az osztrák-német koprodukcióban készült Mademoiselle Paradis. A magyar filmek közül Szilágyi Zsófia Egy nap és Reisz Gábor Rossz versek című filmje is versenyben van, de levetítik Nemes Jeles László Napszállta című filmjét is. A vetítések több temesvári helyszínen lesznek, vasárnap pedig ingyen lehet filmet nézni Gottlob községben, amely a romániai vidéki települések közül az első, ahol felújított mozi van.

Az amforák feltehetően egy hajótöréskor kerültek a tengerbe, a hajóroncsot azonban még nem találták meg. A kutatók szerint a korinthoszi A-típusú amforák a Kr. e. 7. és 5. század közötti időszakból származhatnak. A korsókat orsó alakú test, magas nyak és a vállat a perem alatti nyaki részhez kapcsoló fülek jellemzik, és valószínűleg bort vagy olajat tároltak bennük. A lelet megtalálásának helyén tovább folytatják a kutatásokat, ha sikerül megtalálni a hajóroncsot, amely az amforákat szállította, az lehet az eddig fellelt legősibb hajó, amely az albán partoknál süllyedt el.

A körülbelül 4600 éves tört falú vagy kettős lejtésű dahsúri piramis egyike annak a két piramisnak, amelyet az óegyiptomi negyedik dinasztiát megalapító Sznofru fáraónak emeltek Dahsúrban, a Gízánál kezdődő memphiszi nekropolisz déli végénél. A másik az északra fekvő vörös piramis, az ősi Egyiptom első, teljes egészében megépült piramisa. A piramis megnyitása azt jelenti, hogy a látogatók bemehetnek a belsejében lévő két kamrába, ha vállalják a fáradságos utat a 79 méter hosszú szűk alagútban. Be lehet menni a mellette fekvő kisebb mellékpiramisba is, amely a feltételezések szerint Sznofru főfeleségének, I. Hotepheresznek épült.

A fogyatkozás, amely országszerte látható lesz, 66 százalékos, vagyis a holdátmérő mintegy kétharmada merül a Föld árnyékába, ami szabad szemmel is látványos jelenség. Holdkelte után pár perccel a félárnyék (penumbra) kezd ráhúzódni a Holdra. Ezt szabad szemmel még nem érzékelhetjük. A már látható változásra magyar idő szerint kevéssel 21 óra előtt számíthatunk. A részleges fázis 22:01-kor kezdődik, ekkor lép be a Hold széle a teljes árnyékba, majd fokozatosan egyre nagyobb terület változik vöröses-barna színűvé. A részlegesség a legnagyobb kiterjedését, 66 százalékot 23:31-kor éri el, ezután apránként, ahogy jött, le is vonul a teljes árnyék. A részleges fázis vége 00:59-kor lesz, így csaknem 3 órán át tartó jelenség várható.

Több mint hat héten keresztül könnyű- és komolyzenei koncertekkel, valamint családi programokkal várja a békéscsabai Csabagyöngye Kulturális Központ (CSAKK) a város lakosságát és a vendégeket Békéscsaba főterére, illetve a közeli központ Élővíz-csatornára nyíló stégjére.

Pribojszki_Matyas_Jumping_Matt_and_his_Combo

Július 20-án, szombaton rendezik meg a második Libegők éjszakáját; az országos rendezvényhez az idén hat helyszín csatlakozott.

Szimfonikus koncertszínházi előadáson láthatja a közönség a Légy jó mindhalálig című musicalt július 23-án és 24-én a debreceni nagyerdei színpadon. A darab élő szimfonikus zenekari kísérettel a debreceni Csokonai Színház és a Nagyerdei Szabadtéri Játékok közös produkciójában, Móricz Zsigmond születésének 140. évfordulója alkalmából kerül színre.

Július 27-én rendezik meg a 194. balatonfüredi Anna-bált, ezt megelőzően az Anna-fesztiválnak ad otthont a város, ahol prímásverseny és operagála is várja az érdeklődőket.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma