NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2016.03.05
Végh Nóra

Hogyan találhat egymásra kiadó és előadó? Milyen kreatív megoldások hozhatnak extra bevételt egy zenekarnak? Mikor van szükség stylistra? Hogyan érdemes kialakítani az arculatot? A Cseh Tamás Program ismét a magyar könnyűzenei élet képviselőit hozta el a Backstage-sorozat következő előadására, amelyet március 4-én tartottak a Design Terminálban.

A kiadói tevékenységről Csontos Noémi Virág, a Magneoton marketingigazgatója és Peremenczky Krisztina, a Universal ügyvezetőigazgatója beszélt. Mint elmondták: törekednek a hozzájuk forduló zenészek számára egyéni, személyre szabott segítséget nyújtani. Minden bejövő kérést meghallgatnak, kollégáikkal alaposan átbeszélnek. Kapcsolataik révén a produkciókat könnyebben tudják bevezetni a piacra, eljuttatni a rádiókba és a televíziókba. A zenekarokba való befektetést hosszú távra tervezik, ezért gyakran előre is megelőlegezik a támogatást, ha látnak esélyt a későbbi profitra, amelyet újabb projektekre lehet fordítani. Csontos Noémi Virág a sikert a teljes egymásra hangolódásban látja. A zenekarokkal már-már baráti viszonyt ápolnak – mesélte.


KOMI2874


A szponzoráció és a merchandise praktikáiba a Brains és a Halott Pénz zenekarok avatták be a hallgatóságot. Kéri András (Mc Columbo), a Brains frontembere elárulta: számukra az a legfontosabb, hogy jól érezzék magukat a ruhákban. A design csupán a kényelem és a minőség után következik, és csak olyan ruhákat árulnak, amelyeket a fellépésekre is szívesen felvesznek. Marsalkó Dávid, a Halott Pénz alapítója a kezdeti lépések nehézségeiről beszélt. Az énekes szerint először a saját érdekek képviseletét szükséges megtanulni, és az adandó lehetőségeket is ki kell használni. Mint megtudtuk: legutóbbi klipjük, a Darabokra törted a szívem az eddigi legdrágább költségvetésű videó, amely 600 ezer forintba került, és sikerült elérniük, hogy a Sony fizesse termékmegjelenítés ellenében. Menedzsereik arra is figyelmeztettek, hogy a merchandise értékesítését tudatosan kell tervezni, például egy saját koncerten nagyobb esély van a bevételre, mint egy városi napon, hiszen előbbire főként a rajongók járnak. Hozzátették: arra is érdemes gondolni, milyen árut tesznek ki, az olcsóbb kitűzők, nyakpántok hamarabb elfogynak, de ha ezek már nincsenek, az emberek a CD-t és a pólót is szívesen megveszik.


KOMI3195


A szerencsés arculat kialakítását Temesi Berci (RTL Klub, TV2, MTVA zenei rendező) és Fehér Balázs, a jelenleg szünetelő Carbonfools énekese vitatta meg. Temesi Berci szerint a stílus tanulható, de ha valaki egyáltalán nem rendelkezik vele, akkor ott nem tud segíteni stylist. A zenei rendező – aki egyben a Cseh Tamás Program egyik mentora is – gyakran ad tanácsot fiatal zenészeknek, mint mondta: mindennek a kulcsa a jó kommunikáció és a kapcsolatok építése. Fehér Balázs a klasszikus fekete öltönyt nevezte a legférfiasabb ruhadarabnak, de úgy gondolja, a farmer-tornacipő-fehéring kombináció sem megy ki soha a divatból. Zenésztársaitól is elvárja a jó megjelenést a színpadon, ám időközben rájött, az igazi elegancia a sokszínűségben és az egyéniségben rejlik. Az hiteles, aki tudja, kicsoda és mit akar – hívta fel a tudatosságra a figyelmet Temesi Berci. A Carbonfools énekese, Fehér Balázs pedig megosztotta a hallgatósággal, hogy nemrég járt Los Angelesben, de jobban örül, hogy visszatérhetett a Magyarországra, mert itt jobban számít, ki vagy és mit gondolsz, mint az, hogy nézel ki és mi van rajtad. Fehér Balázs úgy véli, a zene a legfontosabb, és csak akkor tartozunk igazán valahova, ha elsősorban magunkhoz tartozunk.


KOMI3401Végh Nóra

Fotó: Kőmives András

mila_haugova

2019.09.23

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár 2006 óta hirdet műfordítási pályázatot, amelyre idén a szlovák Mila Haugová Magenta versének fordítását várták. A diszkrét kulturális utalásokkal teli versről, a pályázatról és a műfordítás buktatóiról a zsűri két tagjával, Haluska Veronkával és Vörös Istvánnal beszélgettünk.

Tardy_Anna__02

2019.09.22

A 2018-ban megújult Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) a fiatal, feltörekvő művésznemzedék segítését tűzte a zászlajára – mondta el az MTI-nek adott interjújában Tardy-Molnár Anna ügyvezető.

unitarius_templom_1

2019.09.22

A budapesti belváros egyik legfurcsább építészeti meglepetése az unitárius székház a Nagy Ignác utcában. A háromemeletes bérház Budapest szívében első pillantásra nem tűnik különösebben érdekesnek, oldalbejárata azonban már jelzi: templom bújik meg a csemegebolt felett.

A spanyol hódítás előtti leleteket Tiahuanaco régészeti lelőhely romjai között, a Kalasasaya templomnál fedezték fel. Az edényeket körben helyezték el, ami arra utal, hogy feltehetően egy előkelő ember temetésekor az áldozatok bemutatásakor kerültek a földbe. Tiahuanaco a spanyol hódítás előtti birodalom szellemi és politikai központja volt. A város, amely virágkorát i. sz. 400. és 900. között élte, kis mezőgazdasági településből fejlődött birodalmi fővárossá. Romjai 2000-ben kerültek az UNESCO kulturális világörökségének listájára.

A New Yorkban élő világhírű képzőművész Tisztító című kiállítását a Kortárs Művészeti Múzeumban láthatja a közönség, Marina Abramovic pedig a jövő szombaton a múzeum előtti téren tart előadást életéről és művészetéről. A performansz műfajának királynőj" legutóbb 1975-ben állította ki műveit Belgrádban, Jugoszláviát pedig egy 1976-os amszterdami kiállítás után hagyta el, állítása szerint végleg. A szombaton megnyíló kiállításon a művész öt évtizedes munkásságának állomásait tekinthetik meg az érdeklődők videók, filmek, írások, fotók, rajzok, festmények és performanszok formájában. Marina Abramovic leghíresebb performanszainak részleteit ismert szerbiai és nemzetközi művészek adják elő újra.

A bécsi Albertina Múzeumban nagyszabású kiállítás nyílt Albrecht Dürer munkáiból. A különleges tárlat anyagát bécsi múzeumok és más európai intézmények adták kölcsön. Dürer grafikáit ritkán lehet ilyen nagy számban megtekinteni, csak elvétve rendeznek belőlük gyűjteményes kiállítást a művek megóvása miatt. Az Albertina kiállításának szíve az a száz grafika lesz, amely a múzeum gyűjteményébe tartozik, és amely Dürer halála, 1528 óta együtt maradt.

A 21 éves, londoni David Orobosa Omoregie kapta az év legjobb brit albumának járó zenei díjat, a Mercury Prize-t. Az indoklás szerint Dave Psychodrama című debütáló anyaga generációja legmerészebb rapalbuma. Idén márciusban jelent meg, vezette a brit albumlistát és eddig 130 ezer példány fogyott belőle. Dave a díjat családjának és barátainak ajánlotta, kiemelten bátyjának, Christophernek, aki gyilkosságért életfogytig tartó börtönbüntetését tölti. Az elgondolkodtató és önelemző Psychodrama megírását az a terápia inspirálta, amelyben bátyja a börtönben részesül: az elítéltek rehabilitációját a múltjukra épülő szerepjátékkal segítik. Az 1992 óta minden évben odaítélt díj 25 ezer fonttal (9,1 millió forint) jár együtt.

A Párizs közelében fekvő Vaux-le-Vicomte-ba csütörtök éjjel álarcosok hatoltak be, megkötözték az idős tulajdonosokat, és 2 millió euró (666 millió forint) értékűre beecsült zsákmánnyal távoztak. A kastély a legnagyobb, még magántulajdonban lévő védett műemlék épület Franciaországban, évente negyedmillió látogató keresi fel. Az 1656 és 1661 között épült pompás kastélyt XIV. Lajos pénzügyminisztere, Nicolas Fouquet emeltette, magára vonva a király irigységét. A hagyomány szerint Lajost éppen az udvar tiszteletére tartott tékozló ünnepség késztette arra 1661-ben, hogy hátralévő életére bebörtönözze pénzügyminiszterét, elkobozza a kastélyt, legbecsesebb műkincseit pedig a Louvre-ba és Versailles-ba szállíttassa.

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

Jatekmustra

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

Díjátadóval, nyílt próbákkal, színházi előadásokkal, kulisszajárásokkal ünneplik a színházak országszerte és a határon túl is a magyar dráma napját a hétvégén.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma