15_eves

2019.08.05

Ha a Balaton partján sütkérezve kulturális élményre szomjaznánk, vagy a borús idő teszi lehetetlenné a fürdőzést, jó választás lehet ellátogatni a balatonfüredi Vaszary Galériába, ahol 19. és 20. századi, külföldi és magyar festők remekműveiből látható kiállítás. A téma – stílusosan kapcsolódva a hely szelleméhez: Az éltető víz.

116648
Augustin Feyen-Perrin: Cancale-i halászlányok

Plesznivy Edit kurátor tárlatvezetése során a víz motívumhoz sokrétűen kapcsolódó festményeken keresztül a 19. századi festészet fejlődését is nyomon követhettük. A klasszicizmus, a romantika, a realizmus, a naturalizmus és az impresszionizmus egyaránt e század „gyermeke” volt, a kiállítás mindegyik irányzatot bemutatja magyar és nemzetközi viszonylatban is. E században hagyták el a művészek a műtermek falait, hogy a természetben, plein air alkossanak. A tubusos festék feltalálása és elterjedése is hozzájárult ahhoz, hogy az irányzat megerősödött, hiszen már nem kellett helyigényes, bonyolult eljárással kikeverni a megfelelő színeket.

A tárlat termenként külön témát jár körül: a vízparti tájakat, a táplálékot, szomjat oltó vizet, a fürdőzést, a víz megjelenítését a mitológiában és a Bibliában, az élményt adó vizet és a vizet, mint hangulati elemet megragadó alkotásokban egyaránt gyönyörködhetünk.

116613
Gustave Courbet: Sziklás táj

A kiállítás több ritkasággal is szolgál. Az egyik, hogy a barbizoni iskola francia mesterei, Daubigny és Dupré valamint magyar társuk, Paál László végre együtt szerepelnek egy tárlaton. Sőt, holland és skót mester műveit is beilleszthetjük ebbe a sorba, hiszen a barbizoni iskolával egy időben nem csupán Franciaországban, hanem Európa más részein is kivonultak a festők a természetbe, szakítva a műtermi beállítások egyeduralmával.


14738
Henry Lerolle: Fürdő nők

A tájképek sorát végignézve messziről kitűnik néhány festmény színhasználatban és ecsetkezelésben. Közelebb lépve a művekhez és leolvasva alkotójuk nevét nem is lepődünk meg: Munkácsy és a francia Courbet munkája a többi kiváló mester közül is kiemelkedik. Mednyánszky László három tájképével is szerepel. A kurátori válogatás érdeme, hogy a teljesen különböző témájú és hangulatú művek egymás mellé helyezésével a mester rendkívüli tehetsége kap hangsúlyt.

80111
Báró Mednyánszky László: Dunajeci táj

A történeti festmények és az akadémikus festészet egyik legkiemelkedőbb magyar mesterének, Benczúr Gyulának frissen restaurált műve a tárlat egyik legnagyobb meglepetése. Benczúr a müncheni akadémia tanáraként a starnbergi tó mellett építtetett villát, itt készítette nagyméretű impresszionista alkotását a tóról, amely idáig a kecskeméti Bozsó-gyűjteményben rejtőzött, a nagyközönség számára szinte teljesen ismeretlenül.


Szinyei Merse Pál, akinek hatására Benczúr is a plein air irányába fordult, szintén a starnbergi tónál készített képével szerepel a kiállításon.

69790
Szinyei Merse Pál:
Fürdőházikó fiúval a Starnbergi-tavon


A táplálékot adó, szomjat oltó víz témában meglepetésként Lotz Károly nevével találkozhatunk. Az Operaház, a Mintarajziskola freskófestője kevés művén használ népi motívumot, a ritka kivételben – Hajóvontatók – e tárlaton gyönyörködhetünk.


hajovontatok
Lotz Károly: Hajóvontatók

A 19.-20. század legismertebb magyar művésziskoláinak alkotóitól szintén szerepelnek vízhez köthető alkotások. A szolnoki művésztelepet Deák-Ébner Lajos, Bihari Sándor, illetve az osztrák August von Pettenkofen festményei képviselik, míg a nagybányai iskolát Ferenczy Károly, Iványi Grünwald Béla, Hollósy Simon és Glatz Oszkár remekművei.


63233
Glatz Oszkár: Birkózó fiúk

Vaszary Kolos volt esztergomi érsek villájában természetesen kiemelt helyet foglal el unokaöccse, Vaszary János művészete. Az érsek támogatta művész rokonát, többek között a balatonfüredi Kerektemplom egyik freskójának megfestésével is megbízta. A kiállítás egy egész termet szentel Vaszary művészetének, kései tengerparti képeinek sorozatában gyönyörködhetünk a tárlat utolsó termében.


Csontváry legendás festményének ihletője, a taorminai görög színház Vaszary Jánosra is nagy hatással volt, ő is megfestette a csodálatos szicíliai tájat az ókori színházzal. A kiállítás különlegessége, hogy a festő utolsó, a tengerparti sorozatába illeszkedő, félkész művét is bemutatja.

Strand_Feherhajo_1939_olajvaszon_MNG
Vaszary János: Strand

Izgalmas összevetésre nyújt alkalmat, hogy Vaszary János több korszakában is festett fürdőzőket, így a művészetében történő fejlődés, változás a szecessziótól az impresszionizmuson át az expresszívebb megfogalmazásig könnyen nyomon követhető.


A hely szelleméhez méltóan a galéria ablakából is látszódó Balatont többek között Vaszary János és Csók István gyönyörű tájképei is megidézik.

A november 17-ig látható tárlat igazi lelki, szellemi felüdülés.


Budai Kriszta


A fotók forrása a Magyar Nemzeti Galéria honlapja.

Kulcsszavak:

ArtKert_Kultura_596x90_002

_D0A7682_Copy

2019.08.21

A mese szerint Csipke Rózsika tizenhat évesen megszúrta magát, és százéves álomba zuhant: királyfik jöttek megszabadítani átkától, csókot leheltek ajkára, mindent elsöprő szerelem ébredt közöttük. A valóságban azonban csak peregtek az évek, eltelt a száz év, Csipke Rózsika felébredt, királyfi azonban nem érkezett. Rózsika pedig megértette, hogy nincs kiút, és nincs megmentő herceg sem...

cziffra_2

2019.08.21

Mit jelent cigánynak lenni? A kérdésre többféle választ is megismerhetett, aki augusztus 17-én ellátogatott a Budai várban a Mesterségek Ünnepén megrendezett A hagyományos roma mesterségek és a design című kerekasztal-beszélgetésre, ahol még a kosárfonás bűvös világáról is rengeteg érdekesség hangzott el.

agocs_2

2019.08.20

Agócs Gergely népzenész és néprajzkutató nemrég tért vissza legutóbbi, észak-kaukázusi gyűjtőútjáról. Az utazás eredményeiről, a magyar népzene sajátosságairól és a szeptember 24-i Atyai ág koncertről beszélgettünk vele.

Tyler Ivanoff akkor találta a kézzel írott orosz nyelvű levelet, amikor Shishmaref eszkimó falu közelében tűzifát gyűjtött. Ivanoff a levélről készített fotókat kitette a Facebook közösségi portálra, s az üzenetet oroszul beszélők fordították le. Kiderült, hogy az 1969-ből származó írás az orosz haditengerészet üdvözlete volt. Orosz újságírók megtalálták a levél eredeti szerzőjét, Anatolij Bocanyenko századost. A férfi nem is akarta elhinni, hogy ő írta a levelet, amíg meg nem látta az üzenet alatt az aláírását. Mint felidézte, 36 éves volt, amikor a levelet írta, és a Szulak nevű hajó fedélzetén szolgált.

A 90 éves holokauszttúlélő, Fahidi Éva főszereplésével készült, A létezés eufóriája című táncos dokumentumfilmet szeptember 6-án Budapesten, a Jurányi Házban vetítik. Szeptember 7-én a Sóvirág című nagysikerű táncszínházi előadást is megtekinthetik ugyanott az érdeklődők a most 93 éves Fahidi Éva és Cuhorka Emese táncművész főszereplésével. Szabó Réka egészestés dokumentumfilmje, amely a szintén általa rendezett Sóvirág próbafolyamatát követi végig, szeptember 12-től látható országosan a mozikban.

A találkozó címe A szétszóródás előtt - Irodalom és művészet 1918-1920 volt. A Nagyhordó-díjat Alföldy Jenő irodalomtörténésznek ítélték oda, Hordó-díjjal pedig Cs. Varga István irodalomtörténészt, Kántor István és Vass Tibor költőt ismerték el.

A filmművészethez való kivételes hozzájárulásáért életműdíjat kap Tim Roth a Szarajevói Filmfesztiválon, ahol mesterkurzust is tart. A brit színész játszott többek között Stephen Frears Félelem nélkül, Peter Greenaway A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője, Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott és Robert Altman Vincent és Theo című filmjében. Két Quentin Tarantino-filmmel, a Kutyaszorítóban és a Ponyvaregén) címűekkel vált világhírűvé, a Rob Roy című filmben alakított gonoszért pedig Golden Globe- és Oscar-díjra jelölték. Rendezői debütjét, a Hadszíntért 1999-ben a Sundance Filmfesztiválon mutatták be és Cannes-ban, Torontóban is szerepelt.

A világ legjobb gitárosai között számon tartott Duane Allman híres, arany színű Layla gitárját 1,25 millió dollárért (366 millió forintért) vásárolták meg egy árverésen a georgiai Maconban. A nevezetes hangszert, egy 1957-es Gibson Les Paul Goldtopot a legutóbbi időkig a maconi Allman Brothers Band múzeumban őrizték.

Augusztus 28-án a világ legmeghatározóbb fesztiválja, a Woodstock ünnepli 50. évfordulóját. Az emlékévet Budapesten is ünneplik, többek között a Barba Negra Track-ben is megidézik 1969 hangulatát.

janis20

Idén 12. alkalommal rendezik meg a Zorall Sörolimpiát. A rendezvénynek augusztus 21-24. között az alsóörsi Pelso Camping ad otthont.

Az augusztus 23-ai gálaműsort a nemzeti ünnep és a nemzeti összefogás határozza meg.

Az Új magyar rapszódia című mű ősbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják. A műsor második felében a Magyar Mise hangzik el.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma