tisztogatok_600x351.png
TisztogatókFotó: film.hu

A nyitófilm Hans Block, Moritz Riesewieck digitális cenzúráról szóló dokumentumfilmje, a Tisztogatók című német alkotás, amely a digitális világ nyugtalanító kérdéseit feszegeti, végigköveti, hogyan vált a közösségi média egy utópisztikus, összekapcsolt világ álmából az álhírek és a radikalizmus hálójává.

A programban Oscar- és Európa-díjra jelölt, valamint a Sundance-en a zsűri nagydíjával elismert filmet is láthat a közönség. Minden mű vetítése után beszélgetést tartanak az alkotókkal.

A művészet, a közélet és a sajtó elismert szereplőiből álló rangos, magyar és nemzetközi zsűri, valamint diák- és nyugdíjas zsűri dönt a díjakról. A zsűri tagjai közt rendezők, producerek és színészek mellett zenészek, újságírók, fesztiváligazgatók és polgárjogi aktivisták is szerepelnek. A zsűri tagja például Lackfi János József, Szász János, Gulyás Gyula, Erdős Virág, Lányi András, Pataki Ági, Reisz Gábor, Lovasi András, Bődöcs Tibor, Döbrösi Laura és Molvay Norbert is. A kategóriák fődíjasai ezer eurós pénzjutalomban részesülnek a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság támogatásával.

A műsorban szerepel a Putyin szemtanúi című film Vitalij Manszkij rendezésében. Az orosz rendező húsz évvel ezelőtt az orosz elnök propagandafilmeseként dolgozott. Egy húsz évvel ezelőtt forgatott anyagot vágott újra, és az ebből készített egész estés dokumentumfilmben saját lelkiismeretét vonja kérdőre az orosz rendező.

A fesztiválon látható lesz a Ratko Mladic pere című dokumentumfilm is, amely az egykori boszniai szerb tábornoknak a hágai Nemzetközi Törvényszék előtt zajlott perét és a bíróság ítéletét tárja a nézők elé.

A programban szereplő magyar filmekről itt írtunk.

Részletes információk a BIDF honlapján.