NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_1_002

2019.09.08

Kóser sétán voltam. A várostörténeti programon végigjárjuk a pesti zsidónegyed emblematikus helyszíneit, majd meglátogattuk Oberlander Báruch rabbit, az ortodox haszid zsidó közösség vallási vezetőjét és feleségét, akik a kóser előírásokról meséltek nekünk.

budapest-vii-kerulet-orczy-haz-_3
Az egykori Orczy-ház
Forrás: egykor.hu

A Beyond Budapest szervezte séta a Madách téri Sisi szobortól indult, itt állt az egykori Orczy-ház. A bérkaszárnya tulajdonosa, Orczy József zsidó kereskedőknek adta bérbe a ház helyiségeit, hiszen ők nem települhettek be a szabad királyi város falain belülre, viszont az Erzsébet tér helyén álló piactéren eladhatták portékáikat.


A ház egy egész zsidó városrész volt: kávéházzal, mészárszékkel, iskolával, templommal és rituális fürdővel. Az épületet 1936-ban bontották le; helyére a Madách téren látható, hatalmas épületegyüttest húzták fel olasz és német stílusban.


Gozsdu_udvar
A Gozsdu udvar: a B udvarról a II. épület
Forrás: egykor.hu


Megálltunk a komplexum diadalívszerű része alatt, hogy gyorstalpalót kapjunk a kóserságból, majd a Gozsdu udvar következett. Az átjáró hét házból és hat udvarból álló együttesét a román nemzetiségű Gozsdu Manó által létrehozott Gozsdu Alapítvány építette 1901-ben, Czigler Győző tervei szerint.


Az udvar fontos helyszíne volt a helyi zsidó közösségnek: itt alakultak az első imaközpontok, kiskereskedelmi üzletek, ékszer- valamint textilboltok nyíltak. Épp olyan zsibongás jellemezte, mint ma, amikor turisták, bárok, éttermek, bazárosok és kézművesek töltik meg a helyet. De ez nem volt mindig így: az 1952-es államosítást, majd a rendszerváltást követően a Gozsdu szellemváros lett. Az elhagyatott, kiüresedett, omladozó helyszín felújítása a kétezres években kezdődött meg.


budapest-vii-kerulet-ellato-kert4
Az Ellátó Kert helyén egykor füstölő és húsfeldolgozó üzemelt
Forrás: hovamenjek.hu


Most az Ellátó Kert üzemel abban az épületben, amit 1908-ban vásárolt meg Smolka Manó hentes, hogy kóser szalámigyárának füstölőjét és húsfeldolgozóját alakítsa ki itt. Az államosítást követően rendezkedett be itt az Állami Húsfeldolgozó, majd a Délhús, végül 2011-ben romkocsma nyílt.


A Kazinczy utcáról megtudtuk, hogy a Dohány és a Dob utca közötti része épült korábban, az 1950-es években. Ez volt az akkori Terézváros első keresztutcája, azaz a Kereszt utca. Tíz év múlva jött létre a Dob és a Király utca között húzódó rész, a Kiskereszt utca. A Kereszt utca ekkor megkapta a Nagykereszt nevet, majd a kis és a nagy 1879-es egyesítésekor megszületett a Kazinczy utca, ahol a módosabb aranyművesek és ékszerészek laktak. A szecessziós bérházak földszintjén volt az üzletük és a műhelyük, az első emelet utcafrontján az otthonuk, a többi helyiséget pedig bérbe adták. Ezeken az épületeken gyakran találkozunk Róth Miksa üvegablakaival is.


magyarorszagi_autonom_orthodox_izraelita_hitkozseg
Az Ortodox Izraelita Hitközség épülete
Forrás: 7.kerulet.ittlakunk.hu


A következő állomás az Ortodox Izraelita Hitközösség székháza volt, amelynek egyik oldalában üzemel egy kóser hentesüzlet is, Kővári Dezső egykori boltja. A szecessziós stílusú átjáróházat 1912-ben adták át Löffler Sándor és Löffler Béla tervei alapján. A szinte belső városként működő komplexumban kívül-belül zsidó szimbólumok és feliratok fogadnak minket, az épület kialakítása egyszerre tradicionális, keleties és modern. Egykor óvoda, iskola, esküvői sátor is volt benne, ma itt üzemel a Hanna nevű glatt kóser étterem.


Megálltunk a mikve előtt is: az art deco homlokzatú, vörösmárvány tagozatokkal díszített rituális fürdő külön női és férfi részleggel 1930 óta működik. 2004-ben átesett egy felújításon, azóta az esővíz mellett egy kút is biztosítja a medencék természetes víztartalmát.


mikve
A Kazinczy utcai mikve épülete
Forrás: mierzsebetvarosunk.blog.hu


A kóser étkezésnél fontos elkülöníteni a tejes és a húsos ételeket, ennek megfelelően a Kazinczy utca egyik oldalán tejes, a másikon pedig húsos éttermeket találunk: a Tel Aviv Café például tejes, a Carmel és a Hanna húsos. A Carmelben a séta során egy kóstolót is kaptunk két tradicionális fogásból, egy maceszgombócos húsleves és egy flódni mellett dolgozhatjuk fel az eddig látottakat.


Ekkor még nem is sejtettük, hogy a legnagyobb élmény még csak ezután következik, amikor maga Oberlander Báruch lát vendégül minket az otthonában, hogy pontosan ismertesse a kóser szokásrendszert. A könyvtárszobájában ülünk le, ahol megcsodálhatjuk a polcokon felhalmozott hatalmas tudásanyagot is.


IMG_20190901_123745
Oberlander Báruch mesél a kóser előírásokról
A szerző felvétele


Lenyűgözve hallgattam a rabbit, amint ecsetelte, mit is jelent pontosan a húsos és a tejes szétválasztása, hogy mi a kóser vágás pontos menete, hogyan kell valamit megkaserolni. Az ortodox haszid vezető még azt is elmesélte, hogy a hagymákra igen érzékeny édesapja egy kanál levesből kiérezte, hogy az étel lábosában korábban hagymás étel főtt.


Miután Oberlander Báruch kiokosított minket a kóserségből, felesége, Oberlander Batsheva megmutatta a konyhájukat, hogy gyakorlatban is lássuk, mit jelent kóser módon főzni. A konyhában mindenből kettő van: van külön húsos és tejes részleg, saját mosogatóval, tűzhellyel, eszközökkel, megfelelő színű textilekkel. Még érkezőgarnítúrából is van tejes és húsos.


Végezetül még azt is megtudtuk, hogy a salátaleveleket egyessével át kell nézni, hogy ne maradjon bennük semmilyen élőlény, valamint a tojásokat is alaposan át kell vizsgálni, ha ugyanis vércsepp van benne, akkor nem fogyasztható. Ortodox előírás ugyanis, hogy a vér és a bogarak fogyasztásától tartózkodni kell.


Kocsis Katica


Nyitókép: Oberlander Betsheva. Forrás: artnews.hu

Gyorgyi_Anna_VenerOrsolya

2019.09.16

Dan LeFranc Nagy vacsora című műve 2011-ben Chicago legjobb darabja volt, most pedig a Jurányi Házban mutatják be szeptember 28-án Császi Ádám fordításában és rendezésében. Az egyik főszerepet Györgyi Anna játssza. Őt kérdezte Bordás Katinka.

Toth_Roland_-_Bela

2019.09.16

A Kecskeméti Animációs Filmfesztivál idén ősszel is megrendezi Budapesten a KAFF napot szeptember 21-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Az egész napos rendezvényen a fesztivál díjazott alkotásaival is találkozhat a közönség.

TereyMTICzimbalGyula

2019.09.15

Az idén júniusban elhunyt Térey János író, költő, drámaíró, műfordító minden kétséget kizáróan nagy költő volt, akinek alkotói fellépése jelentős változásokat hozott a magyar irodalomban. Szeptember 12-én a Fugában tartott, Nagy tervekkel jöttem Rosmersholmba című, Térey szándékait tükröző kötet bemutatóján minden hely megtelt.

Drámasorozat kategóriában a Trónok harca nyolcadik évada tíz kreatív Emmy-díjat nyert el, a Csernobil című sorozat hét díjat kapott a korlátozott epizódsorozatok kategóriában, a Free Solo - Mászókötél nélkül című filmet a dokumentumfilmek között szintén hét díjjal jutalmazták. Kreatív Emmy-díjjal jutalmazták Cherry Jones und Bradley Whitford színészeket A szolgálólány meséje című drámasorozatban való vendégszereplésükét, valamint Jane Lynchet és Luke Kirbyt a The Marvelous Mrs. Maisel című vígjátéksorozatban nyújtott vendégszereplésükért. Utóbbi sorozat a vígjáték kategóriában hat díjat zsebelt be. A legjobb dokumentumfilmnek járó kreatív Emmy-díjat kapta továbbá a Michael Jackson állítólagos szexuális molesztálásait feldolgozó Neverland elhagyása című film. Az Emmy-díjakat szeptember 22-én adják át Los Angelesben.

Az egykori árvaház helyén immár egy interaktív kiállításnak otthont adó látogatóközpont, közösségi kávézó, bolt és kertek várják a Beatles rajongóit. A területen álló eredeti, gótikus épületet 1878-ban építtette egy hajómágnás, majd 1934-ben az Üdvhadsereg vásárolta meg a wooltoni ingatlant és gyermekotthonná alakította. Az akkoriban a nagynénjével Élő fiatal Lennon mindössze pár sarokra lakott az intézménytől, ahová gyakran ellátogatott, hogy fára másszon és bújócskázzon, valamint nagy kedvence volt az árvaházban évente megrendezett nyári kerti mulatság. Évekkel később Lennon ezekből az emlékeiből táplálkozva írta meg az 1960-as évek egyik leghíresebb számát, a Strawberry Fields Forever-t. Az eredeti épületet a 70-es évek elején lebontották, és egy kisebb gyermekotthont emeltek a helyén, amely azonban 2005-ben végleg bezárt. Az Üdvhadsereg tulajdonában lévő és általa üzemeltetett új látogatóközpont, kávézó és bolt bevételeiből a szervezet Steps to Work elnevezésű programját támogatják, amely a tanulási nehézségekkel küzdő fiatalok munkába állását segíti.

A Jojo Rabbit nyerte el vasárnap a Torontói Filmfesztivál fődíját, amelyről közönségszavazás dönt. Az új-zélandi rendező második világháborús komédiája a náci Németországban játszódik, és egy 10 éves kisfiúról, Jojóról szól, akinek képzeletbeli barátja Adolf Hitler. A Thor: Ragnarok rendezője maga játssza a náci vezért a filmben, amelynek további sztárjai között van Scarlett Johansson, aki a kisfiú anyját alakítja, továbbá Sam Rockwell és Rebel Wilson is. A fiú szerepében a filmmel debütáló Roman Griffin Davis látható. Waititi filmje a kanadai filmfesztivál legfontosabb trófeáját, a közönségdíjat kapta, amely 15 ezer kanadai dollár (3,4 millió forint) pénzjutalommal jár.

A közönségszavazatok alapján a második helyet Noah Baumbach Marriage Story című válási drámája kapta Adam Driverrel és Scarlett Johanssonnal a főszerepben, a harmadik pedig Bong Dzsun Ho dél-koreai rendező Élősködők című thrillere lett, amely májusban elnyerte a cannes-i filmfesztivál Arany Pálma-díját.

Marc Chagall színpompás képeinek megalkotásánál egész pályafutása során hű maradt nyolc festékhez, bárhová is vetődött a világban – többek között ezt állapította meg egy ötéves kutatás, amelyet az amszterdami Stedelijk Múzeum szakemberei végeztek. A kutatók a művész kilenc festményét vizsgálták meg nagyon alaposan a modern technológiai vívmányok felhasználásával. Chagall művészetében keveredtek az olyan modern művészeti stílusok, mint a kubizmus és a fauvizmus, munkáit hagyományos vászonra, de kerámiára, üvegablakra, egy operaház mennyezetére, sőt asztalterítőre is festette. Az orosz származású francia festő Vityebszkben, egy kis faluban született, onnan jutott el Szentpétervárra, majd később tovább Párizsba és New Yorkba.

A régészek eddig nem foglalkoztak az alig 2-3 centiméteres éles pattintott kőeszközökkel, de a Dél-Izraelben talált apró kőszerszámok tanulmányozása kiderítette: használat után nem mosták el a pengéket, elefántzsírt találhattak a kőeszközökön. Az új felfedezés nyomán újjá kell értékelni az eddig ügyetlennek vélt, félmillió évvel ezelőtt élt Homo Erectus képét.

A Next.Ape tagjai bár mindannyian jazz-zenészek, mégsem jazzt játszanak, hanem elektronikával és improvizációkkal megspékelt alternatív popzenét. Harcsa Veronika belgiumi székhelyű, páratlanul izgalmas, új projektje szeptember 27-én debütál az A38-on.

820QI1zM

Október 18-án újult erővel lép fel az InStartban a The Anahit.

Itália áll a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar rendezvénysorozatának középpontjában. Az Európai Hidak szeptember 18. és 27. között várja a közönséget koncertekkel, filmvetítéssel és irodalmi esttel.

A Művészek a klímatudatosságért egy összművészeti kezdeményezés, amelyen magyar írók, képzőművészek, slammerek, zenészek és színészek igyekeznek szélesebb körben felhívni a figyelmet a közelgő ökológiai katasztrófára, illetve az ezzel kapcsolatos egyéni és közösségi felelősségvállalás fontosságára. Az első eseménynek szeptember 19-én a Trafó ad otthont.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma