NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2019.08.23

A Budapesti Történeti Múzeumot április óta Népessy Noémi vezeti. A Vármúzeumot, a Kiscelli Múzeumot, az Aquincumi Múzeumot, valamint a Budapest Galériát felölelő intézmény vezetője korábban az Óbudai Múzeum igazgatójaként ért el sikereket. Elképzeléseiről, terveiről, múzeumkoncepciójáról beszélt a Magyar Múzeumok Online-nak.

Nepessy_Noemi
Népessy Noémi 2013-ban nyerte el a MúzeumCafé díjat
a Goldberger Textilipari Gyűjtemény létrehozásáért

Melyek voltak a legfontosabb motivációid, amikor megpályáztad a BTM főigazgatói posztját?

Közel két évtizede, amióta a múzeumi szakmában dolgozom követem a BTM tevékenységét, sorsát. Úgy láttam, hogy a BTM nem tölti be sem a magyar múzeumi életben, sem Budapest és a budapestiek életében azt a szerepet, amit betölthetne, nem rendelkezik olyan ismertséggel és súllyal, amelyre mind a 120 éves története, mind a gyűjteményei és kiváló kutatógárdája feljogosítja. A BTM-et egy kissé régimódi múzeumnak gondoltam, így motivációm az intézmény átalakításában, modernizálásában is gyökerezett.

 

BTM
Budapest Történeti Múzeum


Hogyan kell működni a 21. században egy település történetére reflektáló múzeumnak?

Egy település múzeuma a település közös emlékezete. Őseink, elődeink tárgyai, emlékei, történetei teremtették meg, a mi alapfeladatunk pedig az, hogy ezt gyarapítsuk és átörökítsük. A városi múzeumnak a városi élet kihívásaira, sokszínűségére, a mai ember városi problémáira reflektáló intézménnyé kell válnia. A feladat nem más, mint felkészíteni a BTM-et arra, hogy a városlakók minél szélesebb körét tudja megszólítani és bevonni. Ugyanakkor arról sem feledkezhetünk meg, hogy a turisták itt ismerkedhetnek meg Budapest történetével és nem mindegy, hogy milyen emléket visznek haza a főváros múzeumáról.


BTM_Varmuzeum_kiallitas
A BTM Vármúzeuma


Milyen területeken szeretnél először átütő változást elérni?

Első és legfontosabb feladatom a múzeum megismerése. A fő vonalak feltérképezését megtettem, már 40-50 különböző beosztású és területen dolgozó kollégával folytattam személyes beszélgetést, jártam minden szervezeti egységben, megismertem számos a közelmúltban lezárt, vagy még folyamatban lévő ügyet. A következő a szervezeti struktúra átalakítása lesz. A közeljövőben szeretném egy csapattal elkészíteni a múzeum 5 éves stratégiáját, valamint az egyes részterületek (pl. kiállítási, kommunikációs és marketing, közönségkapcsolati és múzeumpedagógiai) stratégiáit is.


kiscelli
A BTM-hez tartozó Kiscelli Múzeum


Milyen irányba szeretnéd fejleszteni a különböző BTM intézmények még különbözőbb féle gyűjteményeit?

Az újkori és jelenkori osztály fejlesztését tartom elsődleges prioritásnak. Alacsony a korszakot kutató és a gyűjteményekben dolgozó tudományos kollégák száma, az egyes kiállítások sokszor egyszemélyes produkciókként jönnek létre. Egy jól összerakott kutatási és gyűjteménygyarapítási koncepció és a hozzárendelt erőforrások átlendíthetik ezt a területet a jelenlegi alulértékeltségén.


aquincum
Az Aquincumi Múzeum, a magyar Pompeji

 

Várható-e szervezeti átalakítás?

Igen. Elég hamar világossá vált, hogy a jelenlegi szervezeti keretek nagymértékben akadályozzák a változást. Az őszre tervezett szervezeti átalakítás során egy új főosztálystruktúra indul el, amelynek lényege, hogy lesznek szervezeti egységek, főosztályok, amelyek a múzeum egészére vonatkozóan látják el feladataikat, azaz a jelenleg elszigetelten Kiscellben, Aquincumban vagy a Galériában működő közönségkapcsolat, múzeumpedagógia, a kiállítás-szervezés egy-egy önálló szervezeti egységbe tömörül. Ami szintén jelentős változás lesz a kiállítási stratégia elfogadása után a kiállítások projekt-alapú szervezése, a jelenlegi „one man show” lehetetlen állapota helyett.


budapest_galeria
KIállítás a Budapest Galériában

 

Milyen kiállítási projekteket szeretnél megvalósítani?

A BTM egyik kulcsfontosságú feladata a középtávú kiállítási stratégia megalkotása, amellyel sajnos nem rendelkezett az intézmény. A szervezeti egységek következő 5 évre szóló kiállítási terveit már bekértem, szeptemberben felállítunk egy csapatot, amely ebből az anyagból kiindulva véglegesíti a tervet, egységben gondolkodva az egyes tagintézmények kiállításairól.

 

Nepessy_Noemi_2014
2014-ben a magyar ipartörténet kiemelkedő emlékeinek sokoldalú bemutatásával, a múzeumfejlesztés és a közösségépítés terén elért eredményeiért az Óbudai Múzeum Az év múzeuma kitüntető címet is elnyerte.


Mi lesz az Óbudai Múzeummal?

Az Óbudai Múzeumban jelenleg egy megaprojekt zajlik, mégpedig az új Óbuda monográfia készül. Ezt a projektet még vezénylem, és pár hónapig még kísérem a múzeum útját. A múzeum az elmúlt egy évtizedben a szakmában és a közönség körében is egy ismert és elismert intézmény lett, biztos vagyok benne, hogy utódom az elért sikerekre alapozva új lendülettel tovább fejleszti azt.


A teljes interjú a Magyar Múzeumok Online-on olvasható.

csuvas_02

2019.09.18

Nekünk, magyaroknak, sokkal több közünk van a törökökhöz, mint azt valaha is gondoltuk. A Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány szeptember 20. és 22. között rendezi meg az első Gül Baba Kulturális Fesztivált, ahol a török-magyar kultúrából kaphat ízelítőt a színes programok iránt érdeklődő közönség. A változatos kínálatból ajánlunk most néhányat.

gyori-mark-R

2019.09.18

Győri Márk apja hippilelkész volt, az első keresztény rockbandát ő alapíotta. Ő tehénpásztornak készült, de operatőr lett, nem is akármilyen: az első magyar, aki netflixes filmet fényképezett, a Calibre című „skót Gyilkos túrát”, amely még Stephen Kingre is a frászt hozta. Dolgozott mások mellett Peter Stricklanddal (Varga Katalin balladája), Sopsits Árpáddal (A hetedik kör), a Mátyássy Áron rendezte Víkend című film fényképezéséért pedig Aranyszem-díjat kapott. Soós Tamás interjúja.

_D0A8747_Copy_1

2019.09.18

A korábbi historizáló, kissé megkövült művészettel szemben a szecesszió színes, játékos, dinamikus formákkal újította meg az építészet. A francia irányzat a burjánzó, kacskaringós természeti formákat, míg a németes a geometrikus elrendezést és a lineáris vonalakat kedvelte. A Budapest Beyond altal szervezett sétán Budapest öt ikonikus épületét jártuk be.

A magyar fővárost is érinti jövő őszi európai turnéján a Simply Red. A Mick Hucknall által vezetett világhírű brit soul-pop formáció 2020. november 23-án ad koncertet a Papp László Budapest Sportarénában, ahol Blue Eyed Soul című új stúdiólemezét mutatja be.

Szeptember 19-én A nagy könyvlopás címmel nyílik kiállítás a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrumban, amely a magyar kultúrtörténet egy érdekes, s ez idáig feltáratlan fejezetét mutatja be. 1959-ben a budapesti Műcsarnokban francia könyvkiállítást rendeztek: a kéthetes nyitvatartási idő végére a könyvek nagy részét ellopták a látogatók. A tárlat a magyar kultúrtörténetnek ezt a lappangó epizódját tárja fel, megidézve a könyvkultúra és a képzőművészet társadalmi-politikai kontextusát az ötvenes években.

Le kell bontani a Sheraton-lánc egy szállodáját Cuzco városában, mert építésekor ötszáz éves inka falakat romboltak le – döntött egy perui bíróság. Arról is döntöttek, hogy a lerombolt inka falakat újra kell építeni. A hétemeletes szállodát olyan városrészben, Cuzco történelmi belvárosában emelték, ahol az épületek magasságát két emeletben korlátozzák. A kulturális minisztérium korábban az építtetőt 2,2 millió dollárra (664 millió forint) büntette. A hatóságok 2016-ban állították le az építkezést, amikor már majdnem készen állt a szálloda. Cuzco történelmi városközpontja 1983-ban felkerült az UNESCO világörökségi listájára.

Először tartja Magyarországon éves közgyűlését a Fipresci, a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál keretében. A rangos szakmai szövetség a filmfesztivál meghívására érkezik a borsodi megyeszékhelyre. A közgyűlésre a világ 14 országából várják a filmes szakújságírókat. A Fiprescit 1930. június 6-án, Brüsszelben alapították, székhelye Münchenben van. A szervezet több mint 50 ország csaknem 400 filmkritikusát és filmújságíróját fogja össze a filmkultúra elősegítése, fejlesztése és a szakmai érdekek védelme érdekében. A szervezetnek egyéni és nemzeti szekciókhoz tartozó tagjai is lehetnek. Magyarországot a MÚOSZ Film- és Tévékritikusi Szakosztálya képviseli a szervezetben.

Ötven fotón keresztül mutatja be a dél-amerikai Guyana természeti kincseit és kultúráját az a kiállítás, amely november 1-ig látható Budapesten a Zászlómúzeumban. A József körúton található időszaki tárlat képei Guyana gyönyörű tájaira, településeire és az ottani mindennapokba engednek bepillantást, de az ország népviseletével és jellegzetes guyanai termékekkel is megismerkedhetnek a látogatók. A fotók egy része Balogh László gyűjteményéből került a kiállításra, a vitrinben pedig az ország jellegzetes termékei láthatóak.

Szeptember 19-én 17 órától a világhírű természetfotós, Máté Bence tart előadást a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében.

image002

Hagyomány mai nyelven mottóval indult el a Főtér fesztivál, azaz a nagybányai magyar napok, amely szeptember 22-ig mintegy 120 programmal várja az érdeklődőket.

Több programot is kínál a következő hetekben a Rákóczi-szabadságharc emlékéve alkalmából a Hadtörténeti Intézet és Múzeum. Október végén útjára indítják a Rákóczi Expresszt is.

A Magyarság Házában folytatódnak a vasárnapi mesedélelőttök, lesznek könnyűzenei koncertek és az oktatási intézményeknek is kínálnak programokat.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma