NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2019.09.08

Tandori Dezső rajzaiból, idézeteiből álló, rendhagyó tárlat nyílt szeptember 5-én a Virág Benedek Házban. A kiállítás méltó emlékezés a géniuszra, a megnyitón szép számmal összegyűlt közönség pedig alátámasztja: olyan művész ment el idén februárban, aki nélkül a 20. és 21. századi magyar irodalom nehezen értelmezhető.

A_varosjaro_az_ittmarado_-Tandori_Dezso-4958
 
Még kevés idő telt el ahhoz, hogy pontosan meghatározhassuk a Tandori Dezső után maradt életmű nagyságát, de az már most tudható, hogy súlyos és nagy kiterjedésű anyagról van szó, ami megkerülhetetlen, megmérhetetlen. Versek, prózai alkotások, esszék, tanulmányok, és akkor még nem beszéltünk az önmagában is hatalmas műfordítói munkásságáról.


A_varosjaro_az_ittmarado_-_In_memoriam_Tandori_Dezso-4966
 

A városjáró, az ittmaradó – In memoriam Tandori Dezső című kiállításon az alkotó egy-egy fényképe is megtekinthető, a rajzok, idézetek mellett ezek teszik még személyesebbé a tárlatot. Weöres Sándorral szólva, Tandori ezen a tárlaton hiányával van jelen. Elköltözött a Földről, hogy végleg beköltözzön a munkáiba. „Nem egészen csendet és magányt kérünk. Elnézést kérünk” – olvassuk a falon, és az jut eszünkbe, Tandorit kérünk, még, ebből az életműből semmi nem elég. Ez a minden.


A_varosjaro_az_ittmarado_-_In_memoriam_Tandori_Dezso-4999


„Jelenség volt Tandori. Zseni. Irodalmi tünemény, vagy annál is több” – mondta a megnyitón dr. Nagy Gábor Tamás, a Budavári Önkormányzat polgármestere. „Játszott. Mindennel. Mesterien játszott a szavakkal, a vonalakkal, magával az élettel. Hálás ember lehetett, értékelte a barátságokat” – emelte ki. Szerinte Tandori Dezső mindenkivel megtalálta a közös emberi hangot. „Az őszinte értékekben hitt, ezeket kereste. Szerette ezt a helyet, Budapestet, ahol élt. Azt kereste, fürkészte, ami lényeges, ami az ő lelkében visszhangzik, amit meg lehet köszönni” – jegyezte meg, majd hozzátette, hogy Tandori tudott szeretni. „Úgy képzelem, hogy lelkesedni tudó ember volt."


A_varosjaro_az_ittmarado_-_In_memoriam_Tandori_Dezso-4975


Györe Balázs József Attila-díjas író, költő szerint elképzelhetetlen, hogyan tudta Tandori létrehozni ezt az egyedülálló életművet. „Ottlik bevette rögtön a 400-szor 100-as váltóba, Nemes Nagy Ágnes, Pilinszky János közé” – mondta. „Csodagyerek volt? Tulajdonképpen igen. Életművét úgy alkotta meg, hogy tudta, minden szó foglalt. Csoda volt, de köztünk járt, a Földön. Mindent, amit ránk hagyott, védetté kell tenni” – hangsúlyozta.


A_varosjaro_az_ittmarado_-_In_memoriam_Tandori_Dezso-5023


A megnyitón a Kaláka Együttes adott elő egy-egy Tandori-verset.

A tárlat keddtől szombatig 14 órától 18 óráig látogatható a Virág Benedek Házban.

 

Ayhan Gökhan


Fotók: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond


További képek a kiállításról itt.

Kassak_muzeum_Gorgona_1959-1968-7530

2019.09.23

A Gorgona csoport művészekből és más értelmiségiekből álló, titkos nyilvános közösség volt a keleti és a nyugati blokk határán, Zágrábban. Munkásságukkal a hazai közönség már a Ludwig Múzeum 2017-es El nem kötelezett művészet című kiállításán megismerkedhetett, a Kassák Múzeum mostani kiállításán pedig még mélyebbre áshatjuk magunkat a csoport tevékenységébe.

mila_haugova

2019.09.23

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár 2006 óta hirdet műfordítási pályázatot, amelyre idén a szlovák Mila Haugová Magenta versének fordítását várták. A diszkrét kulturális utalásokkal teli versről, a pályázatról és a műfordítás buktatóiról a zsűri két tagjával, Haluska Veronkával és Vörös Istvánnal beszélgettünk.

PINKPONILO_1

2019.09.23

16. alkalommal rendezik meg a Design Hét Budapestet október 4. és 13. között. A rendezvény egyik leginkább várt programja a Nyitott Studiók, ahol a látogatók tizenöt vállalkozás kulisszái mögé betekintve kaphatnak képet az ötleteléstől a megvalósításig tartó munkáról.

Az eddig ismertnél sokkal komolyabb szereplője volt a hitleri propagandagépezetnek Lothar-Günther Buchheim író és műgyűjtő, A tengeralattjáró című világsikerű regény szerzője, aki a második világháború után pacifistának mondta magát – állítja Gerrit Reichert oknyomozó német újságíró. Reichertnek meggyőződése, hogy Buchheim csak a háború után változott át a nácik propaganda-szakértőjéből békeharcossá. A 2007-ben 89 évesen elhunyt szerző a háború alatt haditudósító volt, és tengeralattjárókon szerzett tapasztalatai alapján írta meg 1973-ban megjelent, több millió példányban elkelt világháborús regényét, a Das Boot-ot, amelyből 1981-ben nagysikerű film is született. A történet egy búvárhajó legénységének mindennapjain keresztül a háború kilátástalanságát mutatja be.A sikerregény magyarul 1982-ben, Bor Ambrus fordításában A hajó, 1999-ben pedig A tengeralattjáró címmel, Farkas Tünde fordításában jelent meg.

A festőművész munkáiból szerdán nyílik kiállítás a Szentendrei Régi Művésztelepen, a MANK Galériában. A válogatásban egyszerre kapnak helyet portrék és olyan fiktív helyszínek, melyek titokzatos atmoszféráját organikus formák, városképi elemek vagy sejtelmes drapériák szövik át.

A Liebling Haus – Fehér Város Központ nevű új intézmény fő feladata Tel-Aviv kiemelkedő építészeti arculatának elismertetése lesz, mivel a várost már régóta a Bauhaus iskola egyik legfontosabb centrumának tekintik az egész világon. Több mint négyezer fehér Bauhaus-épület áll a városban, amely róluk kapta becenevét, a „fehér várost". 2003-ben az UNESCO a világörökség helyszínének nyilvánította Tel-Aviv központjának Bauhaus-jellegű építészetét, a Fehér várost.

Az amerikai-mexikói határra tervezett fal megépítése 22 régészeti lelőhelyet károsíthat vagy semmisíthet meg az arizonai Organ Pipe Cactus Nemzeti Parkban az amerikai Nemzeti Parkszolgálat jelentése szerint. A Sonora-sivatag ezen térségében már 10 500 éve is éltek emberek. A 15 méter magasra is megnövő kandeláberkaktuszról elnevezett nemzeti park az UNESCO bioszféra rezervátuma, melynek 48 kilométer hosszú déli határa az Egyesült Államok és Mexikó határa mentén fekszik. A tervek szerint a határfalnak mély beton- és acélalapja lesz, a szövetségi programban szerepel továbbá az eddigi utak meghosszabbítása a határ mentén és megfigyelő berendezések, reflektorok felállítása.

A spanyol hódítás előtti leleteket Tiahuanaco régészeti lelőhely romjai között, a Kalasasaya templomnál fedezték fel. Az edényeket körben helyezték el, ami arra utal, hogy feltehetően egy előkelő ember temetésekor az áldozatok bemutatásakor kerültek a földbe. Tiahuanaco a spanyol hódítás előtti birodalom szellemi és politikai központja volt. A város, amely virágkorát i. sz. 400. és 900. között élte, kis mezőgazdasági településből fejlődött birodalmi fővárossá. Romjai 2000-ben kerültek az UNESCO kulturális világörökségének listájára.

Szüreti felvonulással, koncertekkel, kirakodóvásárral, borbemutatóval és négy ország férfi énekeseivel várja az érdeklődőket szeptember 27. és 29. között a 23. Európai Bordalfesztivál Pécsen és a villányi borvidék településein.

bordalfesztival.r

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma