2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2017.06.04

Több mint 100 millió forinttal támogatja 18 új film elkészítését a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. A médiatanács heti ülésén döntött az összesen 102,6 millió forint odaítéléséről a Magyar Média Mecenatúra program keretében. Ismeretterjesztő filmek, közszolgálati műsorszámok, valamint sorozatok elkészítését is támogatják.

A Kollányi Ágoston-pályázaton 95,6 millió forint értékben 11 ismeretterjesztő filmet támogatnak, míg az online közszolgálati műsorszámokat segítő Neumann János-pályázaton hét film, valamint sorozat elkészítéséhez járult hozzá a Médiatanács hétmillió forinttal. Az ismeretterjesztő filmek között a Fővárosi Állat- és Növénykert történetéről készít filmet Kocsis Tibor Sissi zsiráfjától a biodomig címmel. Novák Emil a Magyar Operatőr Iskola múltjával foglalkozik Vili és Laci című filmjében, amely olyan ismert művészeket is megszólít, mint Koltai Lajos, Sára Sándor vagy Vittorio Storaro. A Magyar Föld című alkotásban a készítők arra keresik a választ, miért tűnik el 100 millió tonna termőtalaj évente Magyarországon.


camera-690163_960_720

 

Folytatódhat a Reformáció hétről hétre című sorozat Hevér Zoltán rendezésében, amelyből újabb 16 darab ötperces epizód támogatását szavazta meg a testület a reformáció születésének 500. évfordulója alkalmából. Jön a második évad Szirmai Márton Gondolkodás művészete című sorozatából is: ezúttal hat eredeti magyar termékkel, projekttel ismerkedhetnek meg a nézők. Jazz, avagy a szabadság szimbóluma címmel Bokor Attila forgat majd a műfaj magyar nagyságairól. Tóth Artin Egodetox című alkotása a Magyarországon kivételesnek számító kutyaszánhúzásról és Drahos Istvánról szól, aki teljesítette az 548 kilométeres non-stop versenyt, a norvégiai Finnmarkslöpetet. A tánctörténeti háttér megrajzolása és a jellemző stílus- és karakterjegyek elemzése a célja A magyar csárdás című, Sztanó Hédi rendezésében készülő alkotásnak, amelyben közreműködik a Magyar Állami Népi Együttes és a Magyar Táncegyüttes is. Novák Tamás Emlékezet című filmjében Buzsáki György agykutató és csapata arra keresi a választ, hogyan befolyásolja a digitális világ az emberi agy működését. Emellett a tanács támogatásával Miezmiaz? címmel mozgóképes enciklopédia, ismeretterjesztő animáció is készülhet a gyerekeknek olyan szócikkekkel, mint állatkert, baba vagy bűvész. A Rövid magyar bitkorszak című film pedig az 1986-ban négy hónap után máig tisztázatlan körülmények között leégett Mikroelektronikai Vállalatról (MEV) szól majd Mátyássy Áron rendezésében.

 

A Neumann János-pályázat nyertesei között egy határon túli alkotás is található: a Fundatia Rex Video filmje egy erdélyi barnamedve, Lekvár maci történetét meséli el, miközben tisztázza a Kárpátok nagyemlőse körüli hiedelmeket is. A vadon termő, ehető, egészségmegőrzést segítő növények felhasználása a témája a Természetes egészség címmel tervezett háromszor ötperces sorozatnak, amelyet a Magyar Idők online oldalán láthatnak majd a nézők. Mint közleményükben írják, az Echo Tv internetes verziójára készül a T-lakások című sorozat a Kádár-korszak titkos „hajlékairól”, amelyeket a hálózati személyek és állambiztonsági tisztek találkozóinak tartottak fenn. Ugyanitt mutatják be A Kilencedik átka című ötrészes sorozatot, amely arról szól, hogy miként kapcsolódik össze Beethoven, Bruckner, Schubert, Dvorák és Mahler IX. szimfóniája. Ugyancsak az echotv.hu portálon érheti majd el a közönség a külhoni kortárs magyar szerzők költeményeit bemutató Versfilmek című sorozatot.


camera-1149041_960_720

 

Újabb évad készül a Folk című zenés portréfilm-sorozatból: az újhullámos népzenei formációk epizódjait a valasz.hu internetes oldalon teszik közzé. Nyolc lángelmét hoz közelebb a nézőhöz az Elfeledett magyar informatikusok című sorozat, amelyet a karpatpress.hu internetes oldalon mutatnak be – olvasható a közleményben, amely kitér arra is: a Neumann János-pályázat ötödik fordulójára június 15-ig várják a pályázatokat. Az elbíráláskor előnyben részesülnek a kifejezetten gyermekeknek szóló, médiaműveltségük növelését célzó online tartalmak.

 

Forrás: MTI

Fotó: pixabay.com

egy

2019.07.19

Világhírű zenei ikonok, extrém öltözetek és a szeretet forradalma: a Sziget fesztivál idén 27. évfordulóját ünnepli, és természetesen most is elképesztő produkciókkal várják a bulizni vágyókat augusztus 7-től.

Kaposfeszt_4

2019.07.19

„Szerettem volna, ha világszínvonalú kamarazenei fesztivál jön létre Magyarországon, és tíz év után talán nem túlzás azt állítanom, hogy ez sikerült” – mondja Bolyki György, a Kaposfest igazgatója. Az idén jubileumát ünneplő rendezvényről és a magas minőség eléréséről is beszélgettünk vele.

42580267_2288242904522732_6055413299015581696_o

2019.07.18

Az év egyik legjobban várt kulturális eseményének számító Művészetek Völgye reddezvényei közt a környezetvédelmi workshopoktól kezdve a zenés irodalmi programokon át a külföldi és hazai előadók koncertjéig szinte bármi megtalálható, amit egy jó fesztiváltól elvárnánk. Íme néhány.

Mintegy 60 ezer középkori diplomás életútjából készített adatbázist egy német és svájci kutatócsoport, feltérképezve a korabeli tanult emberek kapcsolati hálóját is. Ezzel azonnal láthatóvá vált a személyes kapcsolatok egész hálózata, ami akkoriban ugyanúgy meghatározta a karrierlehetőségeket, mint ma, és olyan meghatározó személyiségekre is hatással volt, mint Erasmus vagy Luther Márton. A kutatók azt a nagyjából 60 ezer embert követték életútján, aki 1250 és 1550 között valamelyik európai egyetemen diplomát szerzett. Az adatbank a mai Svájc területén élő fiatal férfiak – köztük Kálvin János – életútját is felöleli, ők ugyan nagyrészt más országokban tanultak, hiszen az első svájci egyetem 1460-ban létesült Bázelben. Nőket nem vehettek fel az egyetemek.

A BKV Zrt. is csatlakozik a július 20-ai, Orgonák éjszakája országos programsorozathoz, és az M4 Kálvin tér, Szent Gellért tér és Bikás park megállóinak galériáján egy-egy wurlitzerből hangzik majd fel az orgonaszó. Ezen a napon késő estig az utasok is megtekerhetik a zenegépet és válogathatnak, hogy mely dallamok szólaljanak meg. A Fővám téri gyalogos aluljáróban este 19:00 és 22:00 óra között 15 perces minikoncerteken tartanak, amelynek során az arra járók élő orgonajátékban gyönyörködhetnek.

Az előrejelzések szerint a grönlandi átlaghőmérséklet akár 2,6 Celsius-fokkal is megemelkedhet, ami magasabb talajhőmérséklethez, hosszabb olvadási szezonhoz és a szerves rétegek közötti fokozott mikrobiális aktivitáshoz vezethet. A kutatók összevetették a tanulmányukat korábbi vizsgálatok eredményeivel és megállapították, hogy a pusztulás már javában zajlik, a régészeti leletek formájában előforduló szerves szén 30-70 százaléka eltűnhet a következő 80 évben.

A 1,75 millió dán korona kompenzációt egy dán autókereskedő vállalatnak kell kifizetnie, amely a művész egyik alkotását, amely menekültek ezreinek állított emléket, reklámcélokra használta. A Skandinavisk Motor Co. Volkswagen gépkocsikat importál Dániába. A cég Aj Vej-vej Soleil Levant (Napfelkelte) című alkotását használta fel egy magazinban publikált hirdetéséhez. A művész 3500 mentőmellényt gyűjtött össze menekültektől és migránsoktól, akik a görögországi Leszbosz szigetén értek partot. Az alkotás a humanitárius válságra hívta fel a figyelmet, amikor 2015-ben több mint egymillió ember főleg a közel-keleti háborús konfliktusok és a szegénység elől menekült Európába.

Nagíb Mahfúz írói pályáját elbeszélésekkel és három történelmi regénnyel kezdte, a fáraók korának történetét allegóriaként használva bírálta kora egyiptomi társadalmát. Ezután születtek meg az arab regény történetében korszakalkotó jelentőségű kritikai realista művei, az úgynevezett Kairó-regények: 1945-ben Az új Kairó, 1947-ben a Midaq-sikátor, 1949-ben egyetlen magyarul is megjelent regénye, az Útvesztő. A nagy áttörést az 1951-57 között írt trilógia – A két palota közt, A vágy palotája és az Esz-Szukkarija utca – hozta meg. A múzeumban megtekinthetők Mahfúz könyvei, azok fordításai, egyes regényeinek kézirata, kitüntetései és személyes tárgyai.

Több turnén Nick Cave vokalistája volt, és Johnny Depp kalózos válogatáslemezén is énekelt egy dalt Brooklyn egyik legvagányabb énekesnője, aki nemcsak a feminizmus mellett, hanem politika kérdésekben is felemeli a hangját. Shilpa Ray-t most Budapesten is meghallgathatjuk, hiszen július 21-én a KOBUCI Kertben koncertezik.

shilpa

Idén harmadik alkalommal indul útnak a Sziget Cruisin' Partyhajó, egy igazi bulikülönlegesség a Szigeten kívül, de mégis a fesztivál részeként!

Régi történetek, fülledt esték, adomák és legendák. Kollár-Klemencz László prózaíróként, Grecsó Krisztián pedig dalszerzőként is bemutatkozik július 21-én este a zsámbéki Romtemplom különleges történelmi „díszletei” között.

Palóc Hagyományéltető Napokat, benne Szent Anna tiszteletére tartott búcsút rendeznek a Nógrád megyei Balassagyarmaton péntektől vasárnapig.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma