15_eves

2019.07.22

A tudomány és a művészet kapcsolata évszázadok óta inspirálja az alkotókat, az innovációk hatása pedig még sohasem volt ennyire kézzelfogható, mint napjainkban. A szentendrei MANK Galériában kortárs művészek naprakész reakcióiból és kísérletezéseiből nyílt kiállítás, melyről a tárlat kurátoraival, Cserhalmi Luca esztétával és Roskó Mária iparművésszel beszélgettünk. Interjú.

_D0A0078_Copy

A 3D nyomatással készült növények, a lézerpiramisok és az elektromos ékszerek mind olyan kortárs műtárgyak, melyeket a tudomány inspirált és technológiai vívmányok alkalmazásával készültek. Hogyan fedeztétek fel az alkotókat, és hogyan találtátok meg a legizgalmasabb műveket a művészet és a tudomány kapcsolatának bemutatására?

RM: A kiállítás tematikáját már régóta tervezték a MANK Galériában, így mi felkérésre kezdtünk el foglalkoznia témával. A művek kiválasztása pedig teljesen szubjektív volt. Szerettünk volna olyan műveket bemutatni, amik valamilyen anyagkísérleten keresztül foglalkoznak a művészet és a tudomány kapcsolatával.

CS.L.: Igyekeztünk egy minél szélesebb merítést megmutatni a közönségnek ebből a témából. Az alkotókat aszerint válogattuk össze, hogy minél több oldalról tudjuk bemutatni a tudomány és művészet együttállását. A kiválasztott művészekre nem volt nehéz rátalálni, mivel mindegyikőjük életművében fontos és meghatározó a tudománynak és a kísérletezésnek, vagy a technikának a szerepe. Mindemellett hangsúlyos a műtárgyak gondolati vetülete is, mivel a legtöbb filozófiai kutatómunkán alapszik. Számomra az is nagyon izgalmas, hogy a különböző korosztályok hogyan állnak a kérdéshez, és milyen eszközöket használnak. Például Csáji Attila és Mengyán András évtizedek óta a lézer bűvöletében alkot és gondolkodik. A fiatalok közül pedig Vadász Zoltán 3D-ben nyomtat, CT-vel és scannerrel folytat anyagkísérleteket.

_D0A0068_Copy

A különböző szemléletmódok érvényesítése által nagyon sokszínű kiállítás jött létre, melyek között sok multimédiás és audiovizuális mű is helyet kapott.

R.M.: Igen, több, hanggal és képpel, illetve ezek transzformálásával foglalkozó alkotást is láthatunk. Martinkó Márk például egy kamerához rögzített protézis segítségével audio jelből vizuális képet tud készíteni. Az így létrejött képeket kimerevítette és az installáció részeként az átalakított hangot is meg lehet hallgatni.

A másik kiállított alkotásában is ezt a két dolgot köti össze. A dunaújvárosi Vasmű ipari zaját vette fel, ami önmagában szinte szimfonikus zeneként hat. A hangfelvételből pedig kiemelt egy részt, amit egy speciális programmal átalakított. Így három változó mentén, ami az idő, a frekvencia és az amplitúdó, egy végső modellt képzett le. Ez pedig három dimenzióban egy városmodellnek is tekinthető. De láthatunk elektromossággal ötvözött ékszereket is Neuzer Zsófia installációjában, vagy Rajnai Ákos képeit, amelyek a fotó és a festmény mezsgyéjére sorolhatóak.

_D0A9965_Copy

A művek sokfélesége okozott kihívást az installálás során?

CS.L.: Szerintem ez egy hihetetlenül jó kiállítótér, és nagyon jól be tudja fogadni ezt a fajta kiállítást, ami engem nagyon inspirál. A legnagyobb kihívást a fényinstallációkhoz készült sötétítőfülkék kialakítása jelentette.

R.M.: Nagyon sokat ötleteltünk, hogy melyik részén legyen a kiállítótérnek, és hogyan valósítsuk meg őket. E boxok egyikében található Csáji Attila lézergúlája, amelyben három különböző színű lézernyaláb vetül egy speciális hordozóra. Ezenkívül a nagy üveges felületek is sok lehetőséget tartogatnak. Például Bolla Szilvia plexi alapú fotóinstallációja land art-tá vált azáltal, hogy a mű hátterét az ablak mögött meghúzódó kert képezi.

_D0A9943_Copy

Felfedezhető valamilyen közös pont a kiállító alkotók között?

CS.L.: A művészeket a századforduló óta folyamatosan foglalkoztatja a művészet és a tudomány kapcsolata, így természetesen a kortárs művészeket is. A hagyományokból és korábbi eredményekből indulnak ki, de nagyon bátran kísérleteznek. Mindez abból is adódik, hogy a technika napjainkban olyan fejlett és olyan gyorsan változik, hogy erre ők is reagálni szeretnének.

R.M.: Mivel új médiumok állnak rendelkezésükre, ezért használni szeretnék a bennük rejlő lehetőségeket az alkotómunka során. Például korábban, a digitális forradalom előtt az optikai kísérleteket más eszközökkel valósították meg, de Ádám Zsófia az új technikai lehetőségeket kihasználva már a festett és a vetített fény színkeverésével foglalkozik, és ennek eredményeit kutatja. A technikai újdonságok számukra kísérletezési lehetőségeket és kihívásokat is tartogatnak.

_D0A0072_Copy

Milyen volt a közös munka számotokra?

CS. L.: Nekem nagyon izgalmasak voltak Mária szempontjai, mivel ő iparművészeket is szeretett volna bevonni, így még sokszínűbbé vált a koncepció. Szerintem nagyon jól kiegészítettük egymást. Én a válogatás során nagy figyelmet fordítottam arra, hogy ne csak maga a kísérlet vagy a tudományos rész legyen bemutatva, hanem maguk a műtárgyak is érdekesek legyenek, melyek ezek eredményeiből születtek.

R.M.: Az iparművészet széles spektrumának azt a szeletét igyekeztem megmutatni, ami a képzőművészet határterületét képzi. Emellett pedig anyagkísérletekkel foglalkozó műveket kerestem. Kettőnk munkája összefonódott, mivel Luca is hozott ilyen jellegű alkotásokat, melyek számomra is izgalmasak voltak.

_D0A9960_Copy

Milyen tapasztalatokat szereztetek a felkért művészekkel való közös munka során?

R.M.: Nagyon jó tapasztalat volt, hogy mindenki nagy örömmel vállalta a részvételt és lelkes volt a kiállítás szervezése során.

CS: Üdvözölték, hogy egy ilyen tematikájú kiállítást valósítunk meg. Szinte azonnal elkezdtek gondolkodni azon, hogy mivel tehetnék még vagányabbá a tárlatot.

Sipos Tünde

Fotók: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond

KAD_Kultura_596x90_002

orosz_akos_a_szokes_600x413

2019.08.18

Törekszik arra, hogy ne másokhoz mérje magát, és nem érdeklik a zajos sikerek; a lényeg, hogy azt csinálja, amit szeret. Orosz Ákos éppen ezért rengeteg dolgot csinál: játszik, rendez, forgat és a zenekara útját egyengeti. Idén Kaszás Attila-díjra jelölték; gyerekként már állt egy színpadon a tizenkét éve elhunyt művésszel, és most maga is a Vígszínház csapatát erősíti.

Korniss_szeki_asszony

2019.08.18

Megnyílt Korniss Péter Változások című fotókiállítása szombaton a Kolozsvári Szépművészeti Múzeumban. A kiállításba beválogatott, 1967 és 2017 között készült fényképek az elkerülhetetlen változást mutatják be.

szir_001

2019.08.17

Mivel hat legmélyebben egy háború, ha nem azzal, hogy a számok és adatok mellett arcot, arcokat kap? Hogy testközelbe kerül, megérint. Az augusztus 14-én a Párbeszéd Házában Aleppo. Háború. Újjászületés – A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szíriában címmel nyílt páros fotókiállítás a szíriai háborúba visz el.

Sheeran a Kraft Heinz cég megalakulásának 150. évfordulójára tervezte a speciális kiadást, amelyből csupán 150 darab készült. Az első három üveget augusztus 15-én árverezték el Londonban, az egyik 1050, a második 1100, a harmadik 1500 fontért kelt el. 104 üveg egy globális sorsolás nyereményeként kel el, a többit Sheeran és a Heinz legnagyobb rajongói, valamint múzeumok kapják meg. A befolyt bevétel egy részét a Kelet-Angliai Gyermek Hospice kapja, a többit a Heinz által támogatott gyermekélelmezési alapítványnak juttatják el.

A mongol-amerikai régészcsoport az ország északnyugati részén fekvő Hövszgöl tartomány Ulán-Úl településénél fedezte fel a több száz éves edényeket, amelyek 700-800 évre nyúlhatnak vissza. Az illetékes szerint a leletek tökéletes állapotban őrződtek meg az örökké fagyott talajban.

A Kínai Nemzeti Opera előadása szeptemberben lesz a budapesti Erkel Színházban. A történet Kína északi részén, a 20. század elején játszódik, ahol a főhősök a harcművészet elsajátítását követően a Pekingi Opera színházi társulatánál találják meg saját útjukat, ám a sors és végzet közbeszól, így az útjaik elválnak. A színpadon megelevenedik az élet és a halál, a szerelem és a gyűlölet, valamint a küzdelem a színpadi csillogás eléréséért.

Leonardo közismerten hosszú idő alatt fejezte be képeit. A Sziklás madonnán két periódusban is dolgozott, 1491 és 1499 között, majd 1506 és 1508 között. Egy korábbi, 2005-ben elvégzett vizsgálat kiderítette, hogy eredetileg más pózban akarta megfesteni a madonnát, de további változtatásokra nem derült fény. A legújabb technológiának köszönhetően sikerült újabb vázlatot is felfedezni a festékréteg alatt, a tárlat látogatói most ezt is megismerhetik.

A zsiráfborjú augusztus 15-én jött a világra, az állatorvos és a gondozók több mint két órán keresztül segítették Ganzit, az anyaállatot a nehéz, ám végül sikeres ellésben. Az egészséges borjú több mint másfél méter magas, súlya 50-60 kilogramm körül van. A kis zsiráf egyelőre a zsiráfházban tölti napjait, a látogatók csak később láthatják Magyarország legnagyobb, mintegy kéthektáros Afrika-szavanna kifutójában szélesszájú orrszarvúk, zebrák, struccok és antilopok között.

Az augusztus 22. és 25. között zajló rendezvénysorozatra Ausztriából, Németországból, Portugáliából és Romániából is érkeznek jelmezesek, a karneválon azok a gyermekek is részt vesznek, akik a testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően most a Balaton-parton üdülnek.

egy

Orgona-mesterkurzuson vehetnek részt az érdeklődők Szathmáry Zsigmond professzor vezetésével Debrecenben és Hajdúböszörményben hétfőn és kedden, a kurzus első napja ünnepi orgonaesttel zárul a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ támogatásával.

A házaspár levelezéséből láthat előadást a közönség augusztus 18-án este a Zsámbéki Romtemplomnál.

Ma kezdődik és három napon át tart a Koronázási Szertartásjáték Székesfehérváron, ahol IV. Béla koronázása elevenedik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma