728x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2019.07.15

Ady gondolatai kortárs megfogalmazásban, műfaji megkötöttség nélkül: verseken, képeken kívül versszínházi előadásokat, mozgásművészeti produkciókat, megzenésített verset tartalmazó videoklipeket is vár a Magyar Alkotóművészet Nonprofit Kft. most meghirdetett, ADY100 – Ady arcai című pályázata. Mirtse Zsuzsa művészeti tanácsadóval arról is beszélgettünk, tud-e még nekünk ma újat mondani az egy évszázaddal ezelőtt elhunyt költő.

Ady_Endre_

A nemrég kiírt Ady-pályázat mivel emelkedik ki a hasonló jellegű pályázatok közül?

A MANK Nonprofit Kft. művészeti pályázatai teremtő energiákat szeretnének előhívni az alkotókból. Így van ez az ADY100 – Ady arcai című pályázatunkkal is: az Ady Endre halálának 100. évfordulója alkalmából meghirdetett pályázat alkotó- és előadóművészeket szólít meg, korosztályi megkötés nélkül. Természetesen mindig figyelünk a legfiatalabbakra is, ezért olyan műfajokat is örömmel fogadunk, amelyekben leginkább ők szeretnek megszólalni.


A hagyományos verseken, képeken kívül várunk versszínházi produkciókat, megzenésített verset tartalmazó videoklipet is, de akár valamelyik versére írt mozgásművészeti produkcióval is lehet jelentkezni. Nem szabunk határt a műfajok tekintetében. Célunk Ady Endre sokszínű, árnyalatokban gazdag életművének és szellemi örökségének a bemutatása kortárs megfogalmazásban.


Ady-Endre


Új alkotásokat várunk: a költő különleges személyisége és művei inspirációjára született műveket. A különböző művészeti területeken alkotó művészek – írók, költők, zeneszerzők, képző-, ipar- és előadóművészek – által létrehozott pályaművekből, műalkotásokból pedig díjátadóval egybekötött, összművészeti rendezvényt tervezünk október végére. A pályázat beadási határideje szeptember 23., a pályaműveket pedig harminc napon belül értékeljük.


A pályázatokat emailben lehet benyújtani az ady100@alkotomuveszet.hu címre, a pályázatban megadott kötelező mellékletekkel együtt. A pályázat részletes leírását ezen a linken találhatják meg a pályázók, de gondoskodunk arról, hogy a lehető legszélesebb körben terjesszük ezt a pályázati lehetőséget: számtalan írott és elektronikus sajtóorgánum segít abban, hogy eljusson a híre az alkotókhoz.


Ady._Emod_Tamas_Nagy_Mihaly
Emőd Tamás, Ady Endre, Nagy Mihály Nagyváradon


Szab-e korlátokat a pályázat az alkotóknak, vagy Ady szellemiségéhez mérten épp a korlátok átlépésére, újragondolására ösztönöz?

Teljes szabadságot ad a pályázatunk, egyedül képzőművészeti kategóriában van ésszerű mérethatár: 120x120cm-en belül gondolkozhat az alkotó. Azt szeretnénk, ha érvényes, hiteles pályaművek születnének: jó versek, dalok, képek, darabok – és hogy mindezek szervesen kötődjenek Ady Endre különleges személyiségéhez, műveihez. Hogy ezt ki milyen módon szeretné önmagában megfogalmazni, azt rábízzuk.


Mirtse_Zsuzsa
Mirtse Zsuzsa


Talán nem is újragondolásra, hanem általában: gondolkodásra szeretnénk ösztönözni. A megszólalási mód, a forma megtalálása az alkotó szabadsága. Nyilván mindenki olyan hangot, stílust igyekszik találni, amelyikben hitelesen tud megszólalni, amelyik testhezálló. Azt gondolom, nem attól lesz jó egy alkotás, ha korlátokat tör át, de egy műalkotásnak lehet jegye is a korlátdöntés – mindkét út egyformán hiteles és sikeres lehet.


Ady_Endre_Zilahon_egyik_osztalytarsaval
Ady Endre egy diáktársával Zilahon


Ady Endrének számtalan, mindenki által jól ismert verse van. A pályázók egy-egy Ady-parafrázist is írhatnak. Szeretnék, ha a költő kevéssé ismert verseit is játékba hoznák az alkotók?

Új és érvényes tartalmak népszerű, méltán közkedvelt verseiből is születhetnek, valamint a kevésbé ismertekből is. Itt is az alkotói szabadságot tartjuk a legfontosabbnak. Nem korlátozunk a korszakait tekintve sem: mindegyik az életműhöz tartozik, bármelyik időszakához kapcsoltan születhet figyelemre méltó alkotás. Rangsorolni sem érdemes, melyik az emberélet szempontjából a fontosabb: a maga helyén és idejében mindegyik a legeslegfontosabb volt.

Ady_Csucsan_res


Versszínházi produkciókkal is lehet pályázni. Ez esetben milyen munkákat képzeljünk el?

Olyan versszínházi produkciókat várunk, amelyek Ady Endre verseit dolgozzák fel a megszokottól eltérő, újszerű módon, valamint színjátszócsoportok műveit, amelyek Ady Endre életének bizonyos szakaszait jelenítik meg kamaraelőadás, miniszíndarab formájában.


A_szigligeti_alkotohaz
A Szigligeti Alkotóház

 

Kik vesznek részt a pályázatok elbírálásában, milyen szempontok határozzák meg a beérkező művekről alkotott döntést?

A beérkezett pályaműveket szakértő zsűri értékeli majd – minden művészeti terület képviselve lesz. Magas művészi értékű, minőségi műalkotásokat keresünk, a minőség az egyetlen szempont.A nyertesek alkotóházi hétvégéket nyerhetnek: kiemelt alkotóházainkban (Szigliget, Zsennye, Mártély) tölthetnek el egy hosszú hétvégét, valamint ötvenezer forinttal díjazzuk őket alkotóművészeti kategóriában a nyertes pályázat alkotói folyamatának bemutatásáért, előadóművészeti kategóriában pedig az alkotás nyilvános előadásáért. A Magyar Napló Kiadó emellett éves előfizetést ajánlott fel a díjazottaknak, valamint egy-egy tiszteletpéldányt az Irodalmi Magazin Ady-számából.


Tud-e még a huszonegyedik században újat mondani Ady, tudunk-e még a huszonegyedik században újat mondani Adyról?

Nagy baj lenne, ha egy életmű szavatossága lejárna a századdal együtt. Az sem véletlen, hogy sok tinédzser posztol ki Ady-idézeteket a különféle digitális felületeire: mi másért tenné, ha nem azért, mert ezek a versek megszólítják őket? Ezért úgy gondoljuk, hogy az egészen fiatal, pályakezdő alkotókat is megérintheti ez a pályázat. Minden korosztály alkotóinak kínálhat lehetőséget.

 

Ayhan Gökhan
596x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

A_San_Luis_Potosi_szekesegyhaz_bejarata

2019.08.26

Guillermo Kahlót Magyarországon a világhírű festő, Frida Kahlo apjaként ismerik inkább, holott építészeti témájú fotós életművével önálló jogon is megbecsült helye van a fotótörténetben. Lenyűgöző fényképsorozatokban örökítette meg Mexikó építészeti múltját és modernizálódó jelenét a 20. század elején. Nem véletlenül viseli a Műcsarnokban rendezett Guillermo Kahlo-kiállítás a Frida országa címet, hiszen a jelentős fotográfus munkássága részben Frida Kahlo alkotói életművének is meghatározó forrása.

Tolcsvay1_R

2019.08.25

Az augusztus 20-ai rendezvények sokakat vonzanak, így nem árt, ha időben találunk olyan helyet, ahonnan gyönyörködhetünk a tűzijáték látványában anélkül, hogy nagy tömegben kellene feszengenünk. A Budapesti Nyári Fesztivál megoldást kínált erre: akik jegyet váltottak az Új Magyar Rapszódia – Magyar Mise elnevezésű koncertre, a maradandó zenei élmény mellett kényelmes székekben ülve, kivetítőn követhették a szünetben a tűzijátékot.

PMSZ_2

2019.08.25

Rancsó Dezső színművész kapta idén az Agárdy-emlékláncot a Pesti Magyar Színház társulatának szavazatai alapján. Sándor Erzsi portréja.

Berlinből Nagy-Britanniába költözött Aj Vej-vej. A világhírű kínai ellenzéki művész, aki 2015 óta családjával berlini emigrációban élt, egy korábbi interjúban azzal indokolta távozását Németországból, hogy a német társadalom zárkózottá vált. „A német kultúra annyira erős, hogy nem igazán fogad el más gondolatokat és érveket, alig van tér a nyílt vitákra, alig van tisztelet az eltérő hangok iránt”. Aj Vej-vej igen népszerű Nagy-Britanniában, 2010-ben a londoni Tate Modern múzeumban állították ki Napraforgók című installációját, amely százmillió darab kézzel festett porcelán napraforgómagból állt. Cambridge-ben is volt már kiállítása 2016-ban.

A fesztivál október 11. és 13. között a Vajdahunyad vára mögötti parkos területen lesz. A programok közt kvíz- és társasjátékok, mese- és bábelőadások is lesznek, fellép a Kolompos Zenekar, Puskás Peti és a The Biebers, Péter Szabó Szilvia és a Tárkány Művek. A rendezvényen 30 különböző kürtőskalács-készítő standdal várják a látogatókat.

Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező, Cservenyák László, a mátészalkai Szatmári Múzeum igazgatója és Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke kapta meg idén a Tony Curtis-díjat. Az elismeréseket a Fényes Napok rendezvénysorozat keretében adták át a mátészalkai Zsinagógában tartott ünnepi rendezvényen. A tanács programjának fókuszában idén a 73. születésnapját ünneplő Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező állt.

A díjat tavaly hozta létre a Magyar Hollywood Tanács olyan személyiségek elismerésére, akik a filmes hagyományok ápolásáért, a fiatal nemzedékek számára továbbörökítéséért önzetlenül tevékenykednek. A díj átadása szimbolikus is volt, hiszen a helyszín Tony Curtis szüleinek városa, Mátészalka volt.

Ötállomásos erdélyi turnéra indul ősszel Mahó Andrea. A színész-énekes koncertsorozatán neves vendégekkel lép színpadra. Az Azért vannak a jó barátok című turné szeptember 17-én indul Zilahon és október 7-én zárul Brassóban. Repertoáron lesznek dalok a Madách Színházban játszott musicalekből, de lesznek rockdalok, crossoverek is.

Az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó 1 Celsius fokos vízben fekszik, erős örvényeknek és változó tengeri áramlásoknak van kitéve. A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. A legjelentősebb romlás a tisztek lakóhelyének, köztük a kapitány kajütjének a területén fedezhető fel. A rajongók egyik kedvence, a kapitány kádja már az enyészeté lett.

192x170px_Csardaskiralyno_Moni_002

Let's jive! címmel tart koncertet augusztus 31-én a Coquette Jazz Band a Fesztivál Színházban a Müpában. Az együttes élvezetes, táncolható jazzt játszik, akár koncertteremben, akár egy füstös kocsmában muzsikál. Kiváló hangzása, stílusos játéka, fiatalos energiája és kifinomult zenei humora nagyszerű választás azoknak is, akik most barátkoznak a jazz műfajával. Frank Roberscheuten, az egyik legkeresettebb európai swingmuzsikus vendégszólistaként csatlakozik a zenekarhoz.

lets_jive_coquette_jazz_band

Az Ostrea peregrina nevű hagyományőrző fesztivál augusztus 31-én lesz. A Vigasságok terén immár negyedik alkalommal sorra kerülő eseményen lesz hosszúkard vívóverseny, páncélos küzdelem és tüzérségi bemutató is.

Augusztus 30. és szeptember 3. között rendezik meg Budapesten a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált és Mesterkurzust. A Miranda Liu hegedűművésznő által alapított új fesztivál vendége lesz Georgy Tchaidze orosz zongoraművész, aki először lép fel Magyarországon.

Életre rajzolt múlt címmel történelmi képregényfesztivál és -kiállítás lesz Esztergomban szeptember 7-én.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma