IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2007.04.26
Jászay Tamás
A Kaposvári Egyetemen tavaly végzett színész szakon, azóta a Pécsi Nemzeti Színház tagja. Pál András pénteken este Budapesten egy Dosztojevszkij-adaptációban, az Ördögökben mutatkozik be Nyikolaj Sztavrogin herceg szerepében. INTERJÚ
Pál András és Széll Horváth Lajos 
Forrás: pnsz.hu
- Kaposvár kényszer volt vagy választás?
- Pestre is felvételiztem abban az évben, végül Kaposvárra vettek fel. Olyanok tanítanak ott, akik annak idején létrehozták a "kaposvári jelenséget". Ez hallgatóként mindenképpen ízlésbeli előnyt jelenthet, ráadásul mi voltunk az első színészosztály, úgyhogy ránk különösen odafigyeltek. A munkán kívül semmi más dolgunk nem volt. Éjjel-nappal próbáltunk, az osztály folyton együtt volt, együtt is laktunk. Bár a pesti egyetemre sosem jártam, ma mégis úgy látom, jobban jártam Kaposvárral.
- Tehát nem bántad meg, hogy vidéki színész lettél?
- Szerintem nagyon igaz, hogy egy pályakezdő színésznek mindenképpen vidéken kell elkezdenie dolgozni. Az egyetem után Balikó Tamás, aki Kaposváron tanított, szerződést ajánlott, így jöttem Pécsre. Ha Pestre kerülök, akkor idén biztosan nem játszhattam volna el Nyikolaj Sztavrogint. Ezenkívül itt megtapasztalom az átjárást stúdió és nagyszínpad, Dosztojevszkij és Feydeau között. Ez egyébként óriási teher számomra, egyelőre nem látom át, hogy jól veszem-e az akadályokat. Talán pár év múlva.
- A Tűzoltó jó bemutatkozás volt, tavaly a Pécsi Országos Színházi Találkozóra is meghívták.
- Amikor a POSZT-ra került, én elsősorban annak örültem, hogy megint játszhattuk. Maga az alaphelyzet, hogy ott van három fiatal ember a színpadon, aki csak a fantasztikus szövegre meg egymásra számíthat, nagyon inspiráló. A Tűzoltó nem ért meg sok előadást, mégis mindegyik egészen más volt, minden este új utakon jutottunk el valahonnan valahová. A beivódott hangsúlyok és ritmusok változása rengeteget alakított az előadáson. Ahogy a közönség is: jó volt megélni azt is, ha nem nevettek úgy, mint korábban, mert attól még éreztük, hogy ugyanolyan kedves a számukra.
- Szereted Dosztojevszkijt?
- Az Ördögöket korábban nem olvastam, de a többi regényét nagyon szerettem. Sztavrogin pedig összerakható a többi hőséből, ezért egyáltalán nem volt idegen. A próbák során mégis elég szégyellős voltam, hiszen egy ilyen volumenű szerepet ismeretlen közegben kellett felépítenem. A partnereimtől nagyon nagy bátorságot kaptam, érezni kezdtem, hogy ennek a darabnak a színrevitele igazi közös ügy, ami itt mindenkinek egyformán fontos.
- Sztavrogin szerepe milyen szempontból különleges a számodra?
- Két nappal előadás előtt már teljesen kész vagyok, folyton a monológot mondom. Előadás előtt több mint két órával mindig a színházban vagyok. Pontosan nem is tudom, mit csinálok olyankor: rákészülök, bemelegítek, vagy csak egyszerűen vagyok. Amikor pedig vége van, az megint egy más, felemelő állapot, igazi ajándék.

lukoviczky

2013.02.19
Varga Livius gyerekkora óta hollywoodi színésznek készül, és elmondása szerint sosem volt nagy „felvételiző-császár”. A színművészetire nem került be, az állatorvosin pedig a szóbeli felvételire sem ment el. A Quimby egyik alapítója végül pszichológiából szerzett diplomát az ELTE-n. Ha valami nem tetszett neki a világban, vagy az adott rendszerben, akkor a metaforákat hívta segítségül és szavakba öntötte, ami zavarta.
 
2013.02.18
A kísérleti film a filmkészítés margóján helyezkedik el, azt is mondhatnánk, hogy a hagyományos mostohagyereke. Lichter Péter régóta foglalkozik experimentális művek készítésével, mellette az ELTE Doktori Iskolájában írja disszertációját. A kísérleti filmmel kapcsolatos szinonimák helytelen használatáról, nézői előítéletekről és elvárásokról, valamint izgalmas kémiai kísérletekről beszélgettünk.
2013.02.11
Az Uránia Filmnapokat február első hétvégéjén rendezték meg először. A Filmszínház igazgatójával, Bakos Edittel beszélgettünk a programsorozat céljáról, sikeréről, és az 53 magyar film országos turnéjáról.

Tandori utolsó verseiről, rajzairól, Lanczkor Gábor a Tiszatáj Könyvek sorozatában megjelent drámakötetéről, új kéziratáról beszélget Hász Róbert, Tóth Ákos és Orcsik Roland április 24-én 19 órakor a szegedi Tiszatáj Szalonban. A részvétel ingyenes.

Egy oroszlánnál hétszer nagyobb termetű, mintegy 22 millió éve élt ragadozó fosszíliáira bukkantak paleontológusok Kenyában. Az állat, mely a Földön valaha élt egyik legnagyobb húsevő emlős lehetett, nincs közeli rokonságban a nagymacskákkal, az emlősök osztályának egy kihalt neméhez, a hyaenodonhoz tartozik.

Nyolcvan művész alkotásait válogatták be a 40. szegedi Nyári Tárlatra, így a meghívott alkotók munkáival együtt száznál is több festmény, szobor és grafika fogadja május 24-től a látogatókat a Reök-palotában. A szabadbeadásos rendszerben rekordszámú, csaknem hétszáz alkotás érkezett, amelyek közül Aknay János festő- és szobrászművész, Nagy Gábor festőművész és Nátyi Róbert művészettörténész válogatta össze a kiállítás anyagát.

Mától egy héten át magyar filmeket, mintegy 200 alkotást vetítenek a budapesti a Corvin Moziban. A televíziós forgalmazású filmek – tévéfilm, kisjátékfilm, dokumentumfilm, ismeretterjesztő film, animációs film és televíziós sorozatok – ingyenesen, a mozifilmek 500 forintos áron tekinthetők meg. A nézők április 25-én éjfélig adhatják le voksukat az elmúlt év legjobb filmjére a filmhéten bemutatott alkotások közül. Részletek itt.

Nyolcállomásos erdélyi turnéra indulnak május 11-én a Fölszállott a páva című tehetségkutató műsor versenyzői. A fellépők között van Kacsó Hanga, a 2014-es évad énekes szólista kategórianyertese, a Jászság Népi Együttes, a 2012-es és 2018-as évad táncegyüttes kategóriájának győztese és a Tokos zenekar is, amely 2014-ben ugyancsak kategórianyertes volt a zenekarok között. A turné Hargita megye nyolc településére látogat el.

Hat magyar filmet vetít a magyar film napja alkalmából a Csíki Mozi április 29-én és 30-án.

Utoelet

Grigorij Szokolov muzsikálása közben megáll az idő a félig lesötétített hangversenytermekben: játéka, a művek hamisíthatatlan, letisztult interpretációja, billentésének tökéletes technikája elvarázsolja a hallgatókat. Csoda ez, amelyről a magyar közönség minden évben megbizonyosodhat; idén április 29-én 19.30-kor a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében.

Csütörtökön kezdődik a 28. Jókai napok rendezvénysorozat Balatonfüreden. A vasárnapig tartó programsorozatra irodalmi, gasztronómiai és színházi programokkal várják az érdeklődőket.

Április 28-án, a tánc világnapja alkalmából izgalmas programoknak ad otthont a Trip Hajó: lesz improvizációs jam Wondawulf közreműködésével, játékos kortárstáncház, fotókiállítás és milonga bemutató is.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma