2007.04.26
Jászay Tamás
A Kaposvári Egyetemen tavaly végzett színész szakon, azóta a Pécsi Nemzeti Színház tagja. Pál András pénteken este Budapesten egy Dosztojevszkij-adaptációban, az Ördögökben mutatkozik be Nyikolaj Sztavrogin herceg szerepében. INTERJÚ
Pál András és Széll Horváth Lajos 
Forrás: pnsz.hu
- Kaposvár kényszer volt vagy választás?
- Pestre is felvételiztem abban az évben, végül Kaposvárra vettek fel. Olyanok tanítanak ott, akik annak idején létrehozták a "kaposvári jelenséget". Ez hallgatóként mindenképpen ízlésbeli előnyt jelenthet, ráadásul mi voltunk az első színészosztály, úgyhogy ránk különösen odafigyeltek. A munkán kívül semmi más dolgunk nem volt. Éjjel-nappal próbáltunk, az osztály folyton együtt volt, együtt is laktunk. Bár a pesti egyetemre sosem jártam, ma mégis úgy látom, jobban jártam Kaposvárral.
- Tehát nem bántad meg, hogy vidéki színész lettél?
- Szerintem nagyon igaz, hogy egy pályakezdő színésznek mindenképpen vidéken kell elkezdenie dolgozni. Az egyetem után Balikó Tamás, aki Kaposváron tanított, szerződést ajánlott, így jöttem Pécsre. Ha Pestre kerülök, akkor idén biztosan nem játszhattam volna el Nyikolaj Sztavrogint. Ezenkívül itt megtapasztalom az átjárást stúdió és nagyszínpad, Dosztojevszkij és Feydeau között. Ez egyébként óriási teher számomra, egyelőre nem látom át, hogy jól veszem-e az akadályokat. Talán pár év múlva.
- A Tűzoltó jó bemutatkozás volt, tavaly a Pécsi Országos Színházi Találkozóra is meghívták.
- Amikor a POSZT-ra került, én elsősorban annak örültem, hogy megint játszhattuk. Maga az alaphelyzet, hogy ott van három fiatal ember a színpadon, aki csak a fantasztikus szövegre meg egymásra számíthat, nagyon inspiráló. A Tűzoltó nem ért meg sok előadást, mégis mindegyik egészen más volt, minden este új utakon jutottunk el valahonnan valahová. A beivódott hangsúlyok és ritmusok változása rengeteget alakított az előadáson. Ahogy a közönség is: jó volt megélni azt is, ha nem nevettek úgy, mint korábban, mert attól még éreztük, hogy ugyanolyan kedves a számukra.
- Szereted Dosztojevszkijt?
- Az Ördögöket korábban nem olvastam, de a többi regényét nagyon szerettem. Sztavrogin pedig összerakható a többi hőséből, ezért egyáltalán nem volt idegen. A próbák során mégis elég szégyellős voltam, hiszen egy ilyen volumenű szerepet ismeretlen közegben kellett felépítenem. A partnereimtől nagyon nagy bátorságot kaptam, érezni kezdtem, hogy ennek a darabnak a színrevitele igazi közös ügy, ami itt mindenkinek egyformán fontos.
- Sztavrogin szerepe milyen szempontból különleges a számodra?
- Két nappal előadás előtt már teljesen kész vagyok, folyton a monológot mondom. Előadás előtt több mint két órával mindig a színházban vagyok. Pontosan nem is tudom, mit csinálok olyankor: rákészülök, bemelegítek, vagy csak egyszerűen vagyok. Amikor pedig vége van, az megint egy más, felemelő állapot, igazi ajándék.
2013.02.19
Varga Livius gyerekkora óta hollywoodi színésznek készül, és elmondása szerint sosem volt nagy „felvételiző-császár”. A színművészetire nem került be, az állatorvosin pedig a szóbeli felvételire sem ment el. A Quimby egyik alapítója végül pszichológiából szerzett diplomát az ELTE-n. Ha valami nem tetszett neki a világban, vagy az adott rendszerben, akkor a metaforákat hívta segítségül és szavakba öntötte, ami zavarta.
 
2013.02.18
A kísérleti film a filmkészítés margóján helyezkedik el, azt is mondhatnánk, hogy a hagyományos mostohagyereke. Lichter Péter régóta foglalkozik experimentális művek készítésével, mellette az ELTE Doktori Iskolájában írja disszertációját. A kísérleti filmmel kapcsolatos szinonimák helytelen használatáról, nézői előítéletekről és elvárásokról, valamint izgalmas kémiai kísérletekről beszélgettünk.
2013.02.11
Az Uránia Filmnapokat február első hétvégéjén rendezték meg először. A Filmszínház igazgatójával, Bakos Edittel beszélgettünk a programsorozat céljáról, sikeréről, és az 53 magyar film országos turnéjáról.

A kimagasló színvonalú településfejlesztési munkájáért járó Hild János-díjat pénteken adta át a Magyar Urbanisztikai Társaság a XII. kerület képviselőjének, Pokorni Zoltán polgármesternek a Hegyvidéki Urbanisztikai Konferencián.

Felháborodást keltett Horvátországban az oktatási minisztérium döntése, mely szerint lekerült az ajánlott olvasmányok listájáról Anne Frank naplója. Csütörtökön mintegy háromezren írták alá azt a petíciót, amelyben az iskolai programba való visszahelyezését követelik. A kezdeményezők úgy vélték: a holokauszt olyan téma, amelyet nem lehet mellőzni a horvát irodalmi oktatásban. A hovát oktatási miniszter a háziovasmányok listájának újragondolását ígéri.

A Magyar Írószövetség február 18-án, Jókai Mór születésnapján ünnepli a magyar széppróza napját. 18 órakor az Írószövetség klubtermében Mezey Katalin Kossuth-díjas író, az MMA irodalmi tagozatvezetője és Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke nyitja meg a rendezvényt. Az Irodalmi Magazin Jókai-számát a szerkesztők: Kondor Péter János, Molnár Krisztina és Lipp Mónika Mária mutatják be. Az év novellái 2019 című antológiát Erős Kinga kritikus, a könyv szerkesztője, valamint Bíró Gergely író, a Magyar Napló főszerkesztő-helyettese ismerteti. Közreműködik: Turi Bálint színművész és a Másik Oldal zenekar.

Narkisszosz, a görög mitológia szerint a víztükörben megpillantott képmásába beleszerető vadász portréját ábrázoló, rendkívül jó állapotban fennmaradt freskóra bukkantak egy Pompejiben folyó feltáráson. A freskó egy ókori pompeji ház átriumát díszítette. A képet abban a házban találták, ahol tavaly a görög mitológia egy másik részletét, a Léda és a hattyú történetét ábrázoló ókori freskót tártak fel, emellett tucatnyi üvegedényt, nyolc terrakotta vázát és egy bronztölcsért is találtak egy lépcső alatt. A ház feltehetően egy gazdag kereskedőé volt. Pompejit a Vezúv kitörése pusztította el az 1. században.

A Budavári Örmény Nemzetiségi Önkormányzat Pepi, Pali meg a harmonika ördöge címmel vidám mulatságot tart zenével, örmény gasztronómiai kóstolóval a Márványmenyasszony Étteremben február 17-én 16.00-kor. A XII. Örmény Nemzetiségi Napon közreműködik Kilyén Ilka színművész, dr. Tarján Balázs c. egyetemi tanár, Benkő Péter, Rusz Milán, Várady Mária színművészek és Lakatos Miklós prímás. A belépés díjtalan.

A KÉP-ÉLMÉNY kiállításhoz kapcsolódva újabb beavató tárlatvezetésen vehetnek részt a látogatók – a projektben szereplő fotográfusok közül öt alkotóval – a Capa Központban, február 18-án 18.00-kor. A workshopsorozat Múlt-jelen-jövő foglalkozásának keretében tíz magyar fotográfus működött együtt gyermekotthoni gondoskodásban élő fiatalokkal, hogy létrehozzanak adott témában legalább három fotót.

Kep-elmeny

Múzeumpedagógusok rangos szakmai rendezvényét tartják 2019. február 18-án, hétfőn a fertődi Esterházy-kastélyban.

Filmvetítéssel kezdődik vasárnap a Cziffra György Fesztivál, amely február 25-ig klasszikus zenei koncertekkel, improvizációs esttel, hangszerbemutatóval és báresttel is várja a közönséget.

Szombaton és vasárnap összesen négy koncert várja a közönséget a budapesti Festetics Palotában az MVM Koncertek – A Zongora című sorozat minimaratonján.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma