728x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

Nagy_Self-portrait_c._1926

2019.08.08

Az új, 592 oldalas monográfiát Kieselbach Tamás szerkesztette, a kötet kilépteti Nagy István művészetének értelmezését a hagyományos, szűken vett művészettörténeti kategóriák közül.

vaszary-galeria-balatonfured
2019.08.08

A Balatonhoz leginkább a strandolást, a hekket meg a lángost, a nagy semmittevéseket és a folytonos láblógatást társítjuk, amivel nincs is semmi baj, de azért nem érdemes elfeledkezni arról sem, hogy a magyar tenger kulturálisan is igazán izgalmas, teli van olyan helyszínekkel, amelyeket akkor sem érdemes kihagyni, ha épp az egész kirándulás alatt százágra süt a nap.

Balogh_Istvan_Halasz

2019.08.07

A Németországban élő dr. Böhm József kollekciója a legjelentősebb magyar és szász vonatkozású magángyűjtemények közé tartozik. A Magyarországon ritkán látható festményeket augusztus 25-ig a gyulai Kohán Képtárban állították ki Nagybányától Brassóig – erdélyi festők a Böhm-gyűjteményből címmel.

mauerdora

2019.08.06

Maurer Dóra műveiből nyílt kiállítás a londoni Tate Modern múzeumban augusztus 5-én. A magyar művésznek ez az első önálló tárlata Nagy-Britanniában. Az ingyenesen látogatható kiállítás 2020 júliusáig várja az érdeklődőket a világhírű intézményben.

polgari2

2019.08.06

Három évtizede működik kiállítóhelyként a saját gyűjteménnyel is rendelkező gyulai Ladics-ház, az ország egyetlen polgári életmódtörténeti múzeuma. Egyediségének köszönhetően a dél-alföldi régió egyik leglátogatottabb örökségturisztikai attrakciójának számít.

skanzen3

2019.08.06

A szentendrei Skanzenben a gasztronómia, a konyha bemutatása ma már több mint enteriőrök sokasága vagy éppen kenyérlángos árusítása a fesztiválokon. Sokrétegű interpretációs megoldások idézik fel a régi korok, hétköznapok történeteit, a sparherdek, vádlik, mászókémények világát.

69790_R
2019.08.05

Ha a Balaton partján sütkérezve kulturális élményre szomjaznánk, vagy a borús idő teszi lehetetlenné a fürdőzést, jó választás lehet ellátogatni a balatonfüredi Vaszary Galériába, ahol 19. és 20. századi, külföldi és magyar festők remekműveiből látható kiállítás. A téma – stílusosan kapcsolódva a hely szelleméhez: Az éltető víz.

darazskiraly

2019.08.04

Lehetett volna a Kádár-kor kedvenc művésze, de nem állt be a sorba. Lehetett volna az avantgárd képviselője, de a tradíciók vonzották. Kondor Béla 41 évesen halt meg 1972-ben; hagyatékában számtalan felkavaró, szárnyas lényeket, repülő szerkezeteket, történelmi vagy biblia eseményeket ábrázoló kép és vers maradt fenn. Műveiből tematikus kiállítás látható a tihanyi Kogart Galériában. A barkácsoló típusú modern emberről és a mankónak használható sztereotípiákról is beszélgettünk a tárlat kurátorával, Marosvölgyi Gábor művészettörténésszel.

mintegykaleidoszkop

2019.08.03

A művészetterápia és a képzőművészet világát kapcsolja össze a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban látható Mint egy kaleidoszkóp – Utak a tudattalanba című időszaki kiállítás. A tárlaton 1890 és 1919 közötti alkotásokat láthatunk.

Lartigue_Life_in_Color_10

2019.08.03

Van az a kiállítás, amire nem lehet rosszkor érkezni. A mindig izgalmas tárlattal jelentkező és az új képmegközelítést támogató Capa Központ Life in Color című tárlata Magyarországról nézve nagyon meghökkentő és szokatlan. Életfilozófiája egyszerű: az élet szép. Az élet derű. Legalábbis Jacques Henri Lartigue képeinek tanúsága szerint.

Szeptemberben mutatják be A csizmadia, a szélkirály és a nyúlpásztor esete című darabot, amelyet Nagy Orsolya írt és Markó Róbert rendezett. Kolozsi Angéla A libapásztorlány című meséjét Kuthy Ágnes rendezésében láthatjuk, a Papucsszaggató királykisasszonyok című előadást pedig Láposi Terka állítja színpadra. Az Óriásölő Margaret című darabot írója, Gimesi Dóra rendezi majd. A teátrum vasárnap tartja évadnyitó családi rendezvényét. Az Idesüss a figurásra! című programsorozatra a Nagytemplom mögötti Emlékkertben várják az érdeklődőket.

Ismét Magyarország egyik legnépszerűbb Beatles tribute zenekara, a Bits képviseli Magyarországot és a magyar Beatles közösséget a világ legnagyobb Beatles fesztiválján, a liverpooli International Beatle Weeken. A felkérés a világhírű Cavern Clubtól érkezett, ahol a Beatles 292 koncertet adott 1961 és 1963 között. A Bits augusztus 23-tól 26-ig a fesztivál keretében kilenc koncertet ad különféle helyszíneken, így a Cavern Clubban is. A liverpooli Beatle Weeket a nyolcvanas évek óta rendezik meg és a kezdetben baráti összejövetelből kialakult Beatles fesztivál napjainkra turisták és Beatles-rajongók ezreit vonzza. Mintegy nyolcvan, a világ minden tájáról érkező előadó egy héten keresztül ad koncerteket augusztus végén.

A Szegedi Szabadtéri Játékok kimagasló szezonként értékelik az idei évadot, amely a Dóm téren saját bemutatóval, táncjátékkal indult Zsuráfszky Zoltán rendezésében, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes közreműködésével. Az idei műsorban szerepelt még Verdi Aida című operája, de a közönség részt vehetett szimfonikus zenekari koncerten is, ahol magyar klasszikus és kortárs szerzők műveit csendültek fel. Idén újranyitott az Újszegedi Szabadtéri Színpad, ahol Petri György fordításában játszották Moliere Don Juan című drámáját, illetve határon túli együttműködés keretében, a sepsiszentgyörgyi színházzal közösen mutatták be Brecht Koldusoperáját, Bocsárdi László rendezésében.

Ohiói munkásokat bemutató dokumentumfilmmel debütált Hollywoodban az Obama házaspár: a korábbi elnök és felesége tavaly létrehozott produkciós cégével vett részt a Netflix számára forgatott American Factory elkészítésében. A dokumentumfilm azt mutatja be, mi történt a 2008-as gazdasági válság miatt Ohióban bezárt General Motors-gyár munkásaival, miután egy kínai vállalat átvette a telepet és újra munkához juttatta őket.

Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója lesz az új filmügyi kormánybiztos szeptember 1-jétől – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón. Gulyás Gergely azt mondta, Káel Csaba alkalmas arra, hogy eleget tegyen a kormánybiztosi feladatok ellátásának a Müpa vezetése mellett is. A miniszter úgy fogalmazott, az Andy Vajna halálával keletkezett űrt próbálják betölteni.

192x170px_Csardaskiralyno_Moni_002

Augusztus 30. és szeptember 3. között rendezik meg Budapesten a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált és Mesterkurzust. A Miranda Liu hegedűművésznő által alapított új fesztivál vendége lesz Georgy Tchaidze orosz zongoraművész, aki először lép fel Magyarországon.

georgy_tchaidze

Életre rajzolt múlt címmel történelmi képregényfesztivál és -kiállítás lesz Esztergomban szeptember 7-én.

Péntek este kezdődik a Pannonhalmi Bencés Főapátság háromnapos művészeti fesztiválja, az Arcus Temporum, amelynek kiemelt vendége ezúttal Gidon Kremer hegedűművész. A programsorozat a csend és a spiritualitás köré szerveződik.

A jövő szombatig tartó rendezvényen hatvan helyszínen több mint kétszáz koncerttel, színházi előadással, filmvetítéssel és kísérőprogrammal várják a közönséget.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma