15_eves

2012.10.01
Boroscímkéket bemutató kiállítás látható szeptember 29-től Zánkán a tájházban; a több mint ezer címkét bemutató tárlaton a Balaton-felvidéki borok címke-dizájnjának fejlődése is nyomon követhető.
2012.09.30
Zenemű által ihletett ékszerekből nyílik kiállítás a pécsi Kodály Központban október 1-jén.
2012.09.30
Sok vételi megbízásos és telefonos licittel, kétharmados elkelési aránnyal zárult a Belvedere Galéria szeptember 29-i művészeti budapesti aukciója, amelyen a legtöbbet, 8 millió forintot egy Rippl-Rónai-képért adták.
2012.09.30
Kovács Péter Kossuth- és Munkácsy-díjas festő, grafikusművész alkotásaiból nyílik kiállítás a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában október 7-én.
2012.09.29
Famozaikokon, rajzokon, kollázsokon, kisplasztikákon keresztül tekinti át Fekete György képzőművészi életművének eddigi hat évtizedét az Iparművészeti Múzeum Aranykor című, szeptember 29-től látogatható kiállítása.
2012.09.29
Előadás-sorozattal, pályázatokkal és fórumokkal szeretne közösséget szervezni a fényképezés kezdő, haladó és profi szintű művelőiből a Fotóakadémia; a Peti Péter és Eifert János fotográfusok által alapított társaság október 6-án és 7-én rendezi első szakmai hétvégéjét.
2012.09.28
Matl Péter kárpátaljai szobrászművész nagyméretű szobraiból nyílt kiállítás Határok nélkül címmel a szegedi Móra Ferenc Múzeumban szeptember 28-án.
2012.09.28
Jobcentre East címmel nyílik kiállítása Cseke Szilárd festőművésznek 2012. október 4-én 18 órakor a Molnár Ani Galériában. A művész a kénytelen-kelletlen külföldre vándorló munkavállaló tömegek kérdésére reflektál kiállításával.
2012.09.27
A Múzeumok Őszi Fesztiválján (MÖF) országszerte 98 múzeum 450 programja várja a látogatókat 2012. október 1. és november 11. között. A programokról a 40 ezer példányban kiadott programfüzetből, illetve a MÖF honlapjáról tájékozódhatnak az érdeklődők. A fesztivál összesen 7 794 000 forint támogatásból valósul meg.
2012.09.27
A Londoni Divathéttel egyidőben a Londoni Magyar Kulturális Központban a fiatal tehetséges magyar fotóművész, Érmezei Lili Zoé fotókiállítása tekinthető meg. A kollekció hétköznapi nők és modellek fotóit foglalja magába, akik úgy sugároznak, mint mindennapi életünk Madonna-alakjai.

A Kárpátok visszhangja című turnén az együttes a Táncrapszódia és a Kalotaszeg című előadással lép fel Szatmárnémetiben, Margittán, Brassóban és Marosvásárhelyen. A sokszínű repertoár a történelmi táncjátékoktól az autentikus folklórműsorokig, a dramatikus táncszínházi előadásoktól a népi hagyományainkon alapuló mesedarabokig terjed. A Kárpát-medence táncait felvonultató műsoraikkal novemberben is útra kelnek, hogy részt vegyenek egy néptánctalálkozón Székelyudvarhelyen, de ellátogatnak Sepsiszentgyörgyre és Kolozsvárra is, hogy ízelítőt adjanak a magyar néphagyományokból, és tisztelegjenek II. Rákóczi Ferenc emléke előtt.

Keanu Reeves ismét magára ölti Neo, Carrie-Anne Moss Trinity szerepét. A film forgatókönyvét társszerzőként Lana Wachowski írta, és ő fogja rendezni a negyedik filmet, továbbá producerként is közreműködik. Wachowski szerint a Mátrix világának gondolatai most még helytállóbbak, mint valaha, és a forgatókönyv író örömét fejezte ki, hogy újraélesztheti a film karaktereit. A forgatás 2020 derekán kezdődik.

A WarnerMedia új, HBO Max nevű műsorszolgáltatója a tervek szerint tavasszal indul, körülbelül 10 ezer órányi tartalommal, és elsőként bejelentett filmjeinek egyike a Let Them All Talk. Streep a vígjátékban ünnepelt szerzőt játszik, aki barátaival utazásra indul, hogy szórakozzanak és begyógyítsák régi sebeiket. Velük utazik unokaöccse (Lucas Hedges), aki beleszeret egy fiatal irodalmi ügynökbe (Gemma Chan). A forgatás a múlt héten kezdődött New Yorkban, majd a Queen Mary 2 óceánjáró fedélzetén és Nagy-Britanniában folytatódik.

Tyler Ivanoff akkor találta a kézzel írott orosz nyelvű levelet, amikor Shishmaref eszkimó falu közelében tűzifát gyűjtött. Ivanoff a levélről készített fotókat kitette a Facebook közösségi portálra, s az üzenetet oroszul beszélők fordították le. Kiderült, hogy az 1969-ből származó írás az orosz haditengerészet üdvözlete volt. Orosz újságírók megtalálták a levél eredeti szerzőjét, Anatolij Bocanyenko századost. A férfi nem is akarta elhinni, hogy ő írta a levelet, amíg meg nem látta az üzenet alatt az aláírását. Mint felidézte, 36 éves volt, amikor a levelet írta, és a Szulak nevű hajó fedélzetén szolgált.

A 90 éves holokauszttúlélő, Fahidi Éva főszereplésével készült, A létezés eufóriája című táncos dokumentumfilmet szeptember 6-án Budapesten, a Jurányi Házban vetítik. Szeptember 7-én a Sóvirág című nagysikerű táncszínházi előadást is megtekinthetik ugyanott az érdeklődők a most 93 éves Fahidi Éva és Cuhorka Emese táncművész főszereplésével. Szabó Réka egészestés dokumentumfilmje, amely a szintén általa rendezett Sóvirág próbafolyamatát követi végig, szeptember 12-től látható országosan a mozikban.

Utolsó hétvégéjéhez érkezik augusztus 23. és 25. között a Ludwig Múzeum áprilisban nyílt Bauhaus100. Program a mának – Kortárs nézőpontok nevű kiállítása. A modern művészettörténet egyik legmeghatározóbb mérföldkövét központba állító tárlat lezárásaként egy átfogó, tematikus finisszázs-programmal készül a múzeum képzőművészek, múzeumpedagógusok, építészek és tervezők közreműködésével.

tarlatvezetes

Augusztus 28-án a világ legmeghatározóbb fesztiválja, a Woodstock ünnepli 50. évfordulóját. Az emlékévet Budapesten is ünneplik, többek között a Barba Negra Track-ben is megidézik 1969 hangulatát.

Idén 12. alkalommal rendezik meg a Zorall Sörolimpiát. A rendezvénynek augusztus 21-24. között az alsóörsi Pelso Camping ad otthont.

Az augusztus 23-ai gálaműsort a nemzeti ünnep és a nemzeti összefogás határozza meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma