728x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

mutargykoltoztetes

2019.08.14

Megkezdődött a magyar történelem egyik legnagyobb gyűjtemény-költöztetése, több mint 250 ezer műtárgy mozdul meg hamarosan a Néprajzi Múzeum költözése során. A közel fél évszázada egyhelyben álló tárgyakat is csomagolják, digitalizálják.

vasarhelyi_oszi_tarlat_1

2019.08.13

127 művész összesen 190 alkotása szerepel az október 5-én nyíló 66. Vásárhelyi Őszi Tárlaton.

1662_1050

2019.08.12

Megnyílt a Miskolci Galéria Rákóczi-házában az Ezüst Négyszög című nemzetközi képzőművészeti triennálé.

IV.Bela

2019.08.11

A Hősök, Szentek, Hódítók – IV. Béla élete és uralkodása című tárlat augusztus 10-én nyílt meg a Szent István Király Múzeumban. A kiállításon több mint hetven tárgy látható nyolc múzeumból.

schnabel1

2019.08.10

Ugyan Julian Schnabel Magyarországon elsősorban filmrendezőként ismert (Basquiat, Mielőtt leszáll az éj és Szkafander és pillangó), de képzőművészként is megkerülhetetlen figura, amelyet igazol a veszprémi Csikász Galériában Grafikai nyomatok 1983–2018 címmel nyílt kiállítása is.

somogyigyozo

2019.08.09

„Hagyományos, a szépséget szem előtt tartó művésznek gondolom magam, korszerűséggel és aktuális divatokkal nem foglalkozom" – mondja a Salföldön élő Somogyi Győző festőművész. Az először megrendezett, a közönséget augusztus 8. és 11. között váró Kővágóörsi Művészeti Napok különlegességéről, metszeteiről és a hagyományőrzésről beszélgettünk vele.

muzeumok4_600x402

2019.08.09

Több mint 1600 program várja az érdeklődőket a Múzeumok Őszi Fesztiválján, melynek idei mottója: A világ csodái – Felfedezések kora. A szeptember 23. és november 10. között zajló országos nagyrendezvényen, melybe közel 150 budapesti és vidéki helyszín kapcsolódott be, minden korosztály találhat kedvére való elfoglaltságot.

bortonkiallitas

2019.08.08

173 millió forintból újulhat meg a börtönkiállítás és a Cipóosztó ház az Egri várban. Az építmények rekonstrukciójára 133 millió forint, míg az eszközök beszerzésére és a kiállítás berendezésére további 40 millió forint áll rendelkezésre. Az 1986-ban nyitott kiállítást utoljára 1998-ban újították fel.

072-Nagy

2019.08.08

André Kertész (eredeti nevén Kertész Andor, 1894–1985) magyar származású fotóművészt az egyetemes fotótörténetben a modern fotográfiai látásmód egyik megteremtőjeként tartják számon. Érzékenysége, képeinek líraisága számos későbbi fotográfusra nagy hatást gyakorolt. Íme öt dolog, amelyre pályafutása és képei tanítanak.

Nagy_Self-portrait_c._1926

2019.08.08

Az új, 592 oldalas monográfiát Kieselbach Tamás szerkesztette, a kötet kilépteti Nagy István művészetének értelmezését a hagyományos, szűken vett művészettörténeti kategóriák közül.

A térség a caral civilizáció fontos központja volt, a kultúra mintegy ötezer éve virágzott az Andokban. Az egyik kőtáblán, amelyet egy szertartásokra használt épületben találtak a Vichama régészeti lelőhelyen, egy béka és egy emberfej látható. Az andoki civilizációban a béka a vizet, az emberfej az esőzésre váró embert jelenti. Egy közelben talált másik kőképen négy emberfej látható, amelyeket kígyók vesznek körbe. A kőképeket egy olyan időszakban készíthették, amikor ínség sújtotta a térséget.

Szabó Réka A létezés eufóriája című dokumentumfilmje nyerte el a Szarajevói Filmfesztivál emberi jogi díját csütörtök este. A legjobb dolgokon bőgni kell című filmért az alkotók, Grosan Cristina rendező és Stalter Judit producer a szarajevói fesztivál szakmai programja, a CineLink Work in Progress 50 ezer euró értékű utómunkadíját nyerték el, amely a Post Republic stúdió felajánlása. Az első magyar egészestés animációs dokumentumfilm, Csáki László Kék Pelikán című alkotásának filmterve a Best Pack&Pitch díjat kapta meg. Mikulán Dávid és a Nagyi projektet jegyző Révész Bálint Kix címmel készülő dokumentumfilmtervét a Docu Talent program zsűrije díjazta. Kőrösi Máté Dívák című alkotása a 2000 eurós pénzdíjjal járó Cat&Docs elismerést kapta meg, míg Dér Asia és Haragonics Sára Egy nő története munkacímű alkotása a DOK Leipzig, a rangos lipcsei dokumentumfilm-fesztivál díját nyerte el.

A múmiát 129 évvel ezelőtt ajándékozták a Michingani Állami Egyetemi Múzeumnak. A kecsua nyelven Nustának (hercegnő) hívott hajdani kislány teste kitűnő állapotban maradt fenn, fekete copfjait mintha frissel fésült hajból fonták volna, kezei kis tollakat markolnak. Szénizotópos vizsgálatokkal megállapították, hogy a múmia a 15. század második feléből származik, ami megerősíti a feltételezést, hogy a kislányt Kolumbusz Kristóf érkezése és a spanyol hódítás előtt temették el.

Egy ódon svájci házban találtak rá a világhírű regényhez készült rajzokra, melyeket maga Antoine de Saint-Exupéry készített. Egy dohos szagú irattartó rejtette a „kincseket”, az egyiken a jóllakott kígyó látható, amely felfalt egy elefántot, de a felnőttek kalapnak látják, továbbá szerepel a légipostapapírra készült vázlatokon a kis herceg és a róka is. A mappában volt egy szerelmes levél is, amelyet Saint-Exupéry feleségének írt. A rajzok meglepően jó állapotban vannak, de egyelőre nem tudni, hogy bemutatják-e őket a nyilvánosságnak, és ha igen, akkor mikor.

A Reading közelében épülő komplexumot John McAslan építész irodája tervezi. A neves skót tervező nevéhez fűződik egyebek közt a londoni King's Cross pályaudvar és a Roundhouse előadóművészeti központ fejlesztése.

A brit főváros világhírű múzeumának nyolcmillió darabos gyűjteménye van. Ebből azonban csak 80 ezer látható kiállítva, a többi vagy az intézmény épületében, vagy két raktárépületben van London más pontján, amelyek közül a kormány az egyiket eladja. Az 64 millió fontba kerülő új komplexum munkálatainak jó részét – 50 millió fontot – ebből az eladásból fedezik, a fennmaradó részt pedig többek között adományokból. A 2023-ra elkészülő létesítményben világhírű antik szobrok és mozaikok is megtekinthetők lesznek

192x170px_Csardaskiralyno_Moni_002

Életre rajzolt múlt címmel történelmi képregényfesztivál és -kiállítás lesz Esztergomban szeptember 7-én.

astmain_1922074b

Péntek este kezdődik a Pannonhalmi Bencés Főapátság háromnapos művészeti fesztiválja, az Arcus Temporum, amelynek kiemelt vendége ezúttal Gidon Kremer hegedűművész. A programsorozat a csend és a spiritualitás köré szerveződik.

A jövő szombatig tartó rendezvényen hatvan helyszínen több mint kétszáz koncerttel, színházi előadással, filmvetítéssel és kísérőprogrammal várják a közönséget.

A gyönyörűen felújított, a XIX. század végén épült Egyedi-palotában működő Benczúr Ház Kulturális Központ megújult műsorkínálatával a budapesti kulturális élet egyik izgalmas színterévé vált. A Postakürt Alapítvány által működtetett helyszín hiánypótló és izgalmas produkcióknak, színházi előadásoknak, koncerteknek és táncházaknak ad otthont.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma