kultura.hu_banner_herend_002uj

2019.07.09

„Régebben hallottam, milyen meggondolatlanság becsukni az embernek maga mögött bármilyen szekrény ajtaját. Nos, e helyen a legtöbb szekrényajtó most nyitva marad.” E mondattal nyitott a mosonmagyaróvári Hansági Múzeum legújabb néprajzi kiállítása – bizonyos krónikákra és ruhásszekrényekre utalva.

1586_1050

Mi a szökröny?

Mi a szekrényláda?

Mi a koporsó, a koporsóláda, a sifonér, a szuszék, az ómárium?

Mikor kezdték használni a ruhásszekrényt? Hogyan jött divatba? Hogyan változott? Hogyan alakult ki a kisalföldi festett ruhásszekrény?

 

A szëkrӛny – szökrönytől szekrényig című időszaki néprajzi tárlat komplex nézőpontból, élmény szerűén próbálja bemutatni a festett ruhásszekrényeket és ládákat, miközben a fenti kérdésekre próbál válaszokat adni. A kiállítás gerincét a múzeum saját gyűjteménye, a jellegzetes kisalföldi festett ruhásszekrények, valamint festett ládák adják. Ezt öleli át a tablók sorozata, ahol 3-4 tabló alkot egy-egy etapot.

A NYELV például a szavakról szól: mit jelent a szekrény vagy éppen a koporsó szavunk? Mi szerepelt Mahmud al-Kashgari szótárában vagy Ráskay Lea Margit-legendájában? Honnan ered, milyen jelentésváltozáson ment át egy-egy kifejezés? A JELKÉP a díszítés, a motívumok, valamint a bútorok hordozta presztízsérték kérdését boncolgatja. Néhány tabló a szekrény életútját mutatja be egy lakásban. Más tabló viszont a jelenről szól, megemlítve a Néprajzi Múzeum MaDok programját, a jelenkorkutatást, illetve a „hagyományos” szekrények megjelenését egyes galériák árverési katalógusában.

hansag1

 

Hogy merről merre kerülhetjük a szekrényeket, szabadon választható. A szekrények többsége egy tömbben áll, ajtóval kifelé. A tömb körbejárható, a szekrények nyitogathatók. A legtöbb szekrény hagyományos berendezést kapott ruhákkal, textilekkel. Egyes szekrényekben feladatot is találunk, hiszen a játék is része a kiállításnak. Mivel a kisalföldi szekrények többségében kis fiókocska is van, adja magát, hogy a legtöbb fiókocskába és a festett ládák ládaifába eszközöket, korabeli dokumentumokat vagy éppen nem odaillő zsákbamacskát rejtettek.

Más szekrények üresek ugyan, ám itt a szekrényajtók belső oldalára ceruzával rótt egykori szövegeket, családi eseményeket silabizálhatunk, vagy számtalan kulcs között matathatunk. És van egy szekrény, amin keresztül bejuthatunk a szekrények által körebzárt térbe. Egy alternatív világba, ahol bekukucskálhatunk a kulisszák mögé: a muzeológiába. Faunok helyett a tablókról itt leírókartonok, berendezési tervek, kutatási cédulák kacsintanak le. Itt leheveredhetünk a szőnyegre, és olvasgathatunk is.

Forrás: Magyar Múzeumok oldala.

Matyassy-Laszlo-Evezzetek-a-melyre-640x649

2019.07.21

A Kecskeméti Katona József Múzeum kortárs keresztény művészeti gyűjteményéből nyílt vendégkiállítás a Tihanyi Bencés Apátságban Evezz a mélyre címmel.

serlegek_ermek.1
2019.07.20

Eger belvárosában, a megyeháza udvarán megbújó Sportmúzeum egyedülálló gyűjteményével unikális feladatot lát el Magyarországon. Akik betérnek, időutazást tehetnek a helyi, a magyar és az egyetemes sporttörténetben.

Javor_Piroska_75_R
2019.07.18

A szentendrei ÚjMűhely Galériában Jávor Piroska: Hetvenöt címmel nyílt július 17-én kiállítás, mely a festőművésznő 2004 és 2019 között készült „születésnapi képei” mellett a tizenöt évet reprezentáló alkotásait mutatja be.

A temesvári Ceau, Cinema! „zsebfesztivál” fődíját, a Răzvan Georgescu Trófeát a Rossz versek című film nyerte el. Reisz Gábor rendezését a közönség is díjjal jutalmazta. A fődíj értéke 1000 euró, a közönségdíjé 500 euró. Reisz Gábor üzenetben köszönte meg az elismerést: „A Rossz versek hihetetlen utazás volt számunkra. A film elég személyes, a gyermekkorom és az utóbbi néhány évem története, így kissé fura érzés, hogy a közönség nevet rajta. De bevallom, nem bántam meg, hogy elkészült ez a film, mert hiszek abban, hogy néha érdemes úgy elmesélned az életed történetét, mintha vígjáték lenne. Olyan, mint egy terápia. Ha ez másnak is segít, vagy elfeledteti a kaotikus mindennapokat, akkor igazán boldog vagyok. Remélem a díj ezt igazolja.”

A Cereden zajló 24. Nemzetközi Kortárs Művésztelepen a képzőművészek idén azt a képet alkothatják meg, amely rajtuk keresztül mutatja meg a művésztelepnek helyet adó Nógrád megyei falut. A hazai alkotókon kívül Hollandiából, Finnországból, Szlovákiából, Litvániából, Lengyelországból, Csehországból és Németországból érkeztek művészek az augusztus 7-ig tartó alkotótáborba. Az ArtPiknik Cered – 24. Nemzetközi Kortárs Művésztelep a II. Nemzetközi Textileppel kezdődött el, július 25-én kapcsolódnak be a szobrászok, a 24. Szimpózium pedig augusztus első hetében tart. Augusztus 10-én hagyományosan nyílt napot szerveznek Cereden.

A Sackler család tulajdonában lévő Purdue Pharma gyógyszergyárat azzal vádolják az Egyesült Államokban, hogy úgy reklámozza OxyContin nevű opioid fájdalomcsillapítóját, mint amelytől szinte lehetetlen függővé válni, miközben tisztában vannak azzal, hogy ez nem igaz. Ezért Nan Goldin fotóművész szervezete arra ösztönöz a világban minden kulturális intézményt, hogy szakítsa meg a hivatalos kapcsolatot a családdal. A Louvre néhány terme egy jelentősebb adományt követően viselte a család nevét, a PAIN szervezet tüntetése óta azonban ragasztószalaggal letakarták a Sackler feliratokat.

A legmodernebb technológiákkal kialakított kiállítás július 20-án nyílt meg a brit uralkodó londoni rezidenciáján, Viktória királynő születésének 200. évfordulója alkalmából. A kivetítések és hologramok révén a tárlat látogatói az uralkodónő legidősebb fia, VII. Eduárd király által elrendelt átalakítások előtti állapotban, élénk színekben pompázva vehetik szemügyre a palota belső tereit. A tárlaton, amelyre II. Erzsébet királynő is ellátogatott a héten, Viktória királynő trónja, báli ruhája és akvarelljei is helyet kaptak.

Az Európai Űrügynökség vezetője speciális örökségvédelmi státuszt és védettséget biztosítana a jövőbeni látogatók és Hold-missziók által okozott károktól a Nyugalom tengerén annak a helynek, ahol 50 éve, 1969. július 21-én az első ember a Holdra lépett.

Július 26-án 16:00 órától a Hopp@Péntek sétáló tárlatvezetés-sorozat keretében Dénes Mirjam, a Hopp Múzeum japán gyűjteményének kurátora mutatja be a Made in Asia kiállítást.

hopp_tarlatvezetes

Szombaton kezdődik a 33. Nemzetközi Muzsikustábor, Verseny és Művészeti Fesztivál Balassagyarmaton. A Zene határok nélkül elnevezésű, július végéig tartó tábor keretében nyolc hangversenyt is adnak a hallgatók és a művésztanárok. A Kárpát-medencéből, Franciaországból és Kínából érkező negyven hallgató a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában öt szakon képezheti magát tovább a táborban.

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját. A 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte.

Több turnén Nick Cave vokalistája volt, és Johnny Depp kalózos válogatáslemezén is énekelt egy dalt Brooklyn egyik legvagányabb énekesnője, aki nemcsak a feminizmus mellett, hanem politika kérdésekben is felemeli a hangját. Shilpa Ray-t most Budapesten is meghallgathatjuk, hiszen július 21-én a KOBUCI Kertben koncertezik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma