kultura.hu_banner_herend_002uj

2019.07.07

Az Easttopics újonnan megnyílt kulturális központ régiónk kortárs művészetét kívánja bemutatni. The In-Between State of Mind című videókiállításuk augusztus 4-ig látható.

Lost_Marius_Gherasim

A Labor a C3 Alapítvány, a Fiatal Képzőművészek Stúdiója és a Magyar Képzőművészeti Egyetem együttműködése volt az FKSE Stúdió Galéria korábbi helyszínén, a budapesti Képíró utcában. 2019-től az Easttopics civil művészeti kezdeményezés vette át a hely működtetését.


A közösségi média és a közösségi hálózatok különböző platformjain keresztül az emberi kapcsolatok világszerte egyre intenzívebbé válnak, a humanista felfogást és a kulturális különbözőségekkel kapcsolatos kölcsönös megértést erősítve – ezt a jelenséget írja le Marshall McLuhan 1962-es „globális falu” koncepciója. A nemzetközi közösség 1989-re két táborra szakadt (kapitalista és szocialista), ami félreértésekhez, konfliktusokhoz és elkerülhetetlenül áldozatokhoz is vezetett.

Copy_of_Clay_Pigeon_Milos_Tomic

A szovjet rendszer összeomlása óta a posztszocialista országok először a peresztrojkán, majd a demokratizáláson és a neoliberalizmuson keresztül próbálták a lemaradásukat behozni, és a világba integrálódni. Az integrációt célzó igyekezetből következett a kelet-európai országok igénye, hogy az Európai Unióhoz csatlakozzanak; ezt többségük azóta el is érte. Oroszország ugyancsak gazdasági fejlődésnek indult, a BRICS-országok egyike lett.

Syndromes_of_Mimicry_Anastasija_Pirozenko

A globális kor sugárzó optimista hangulata magában hordozta a hitet, hogy az integráció folyamata egy jobb jövő felé vezet. Valójában az átmenet állapota, így a politikai, gazdasági, társadalmi és kulturális átalakulás máig tart, és meghatározza a mindennapokat; a lakosság szellemi állapota leginkább a köztességgel írható le.


Művészek: Miloš Tomić (SRB) / Katrina Neiburga (LV) / AES+F (RUS) / Goran Radovanović (SRB) / Šejla Kamerić (BiH) / Nika Oblak & Primoz Novak (SL) / Vlad Buzaianu (RO) / Anastasija Piroženko (LT) / Boris Kozlov (SRB) / Marius Gherasim (RO) / Katarzyna Kozyra (PL) / Ciprian Mureşan (RO) / Zaneta Vangeli (MK) / Mina Mileva & Vesela Kazakova (BG) / subREAL: Călin Dan, Iosif Király and Dan Mihălţianu (RO) / Blue Noses (RUS) / Igor Grubić (HR) / Jan Pfeiffer (CZ) / Gentian Shkurti (AL) / Olson Lamaj (AL

Matyassy-Laszlo-Evezzetek-a-melyre-640x649

2019.07.21

A Kecskeméti Katona József Múzeum kortárs keresztény művészeti gyűjteményéből nyílt vendégkiállítás a Tihanyi Bencés Apátságban Evezz a mélyre címmel.

serlegek_ermek.1
2019.07.20

Eger belvárosában, a megyeháza udvarán megbújó Sportmúzeum egyedülálló gyűjteményével unikális feladatot lát el Magyarországon. Akik betérnek, időutazást tehetnek a helyi, a magyar és az egyetemes sporttörténetben.

_D0A0681_Copy
2019.07.19

1969. július 20. Ezen a napon landolt az Apollo-11 a Holdon: Neil Amstrong és Edwin „Buzz” Aldrin sétája az emberi civilizáció egyik fontos mérföldköve, az emberiség egyik legnagyszerűbb tudományos eredménye volt. Erre az eseményre emlékezik a Vasarely Múzeum Holdmúzeum 1969 című kiállítása, amelyen Vasarely néhány izgalmas kompozíciója is látható.

A legkorábbi eddig ismert falusi mecsetet találták meg a Rahat nevű izraeli beduin városnál. A szakemberek szerint különösen ritka közel-keleti leletre bukkantak, amelyet valószínűleg egykor a helyi földművesek használtak. A mecset az Izrael földjén végbement kulturális és vallási változásokról is tanúskodik, az iszlám vallás térfoglalásáról, a 636-os jarmúki csatát követő térségbeli hódításáról.

A sepsiszentgyörgyi Balassi Intézet szervezésében Lovas életképek és hagyományok Háromszéken címmel nyílik kiállítás ma 17 órától a sepsiszentgyörgyi Lábas Házban. Az összeállítás a 2019-es Székely Vágtán rendezett kiállításon volt látható először, mely betekintést nyújt a Mikes-ménes évszázados hányatott történetébe az 1700 évektől az első világháborúig, valamint a háromszéki gazdák lovas életébe.

Mozart szülővárosában különböző helyszíneken megrendezett ingyenes koncerttel kezdődött meg szombaton a Salzburgi Fesztivál. Míg a 43 napos fesztivál fizetős koncertjeire akár 440 euróba (143 ezer forintba) is kerülhetnek a jegyek, a szombati programokért, köztük barokk és kortárs zenei koncertekért, nem kellett fizetnie a nézőknek. A Salzburgi Fesztivál a világ egyik legjelentősebb előadóművészeti eseménye. Az idei programban 42 opera, 55 színházi előadás és 81 koncert szerepel. A szervezők 237 ezer jegyet kínálnak a közönségnek.

A Catherine Deneuve, Juliette Binoche és Ethan Hawke főszereplésével készült filmnek ez lesz a világpremierje, és a versenyprogramban is indul a filmfesztiválon. A japán-francia koprodukciót múlt év őszén tíz héten át forgatták Párizsban. A film egy család történetét mutatja be, a történet egy lakásban játszódik. A 76. velencei filmfesztivált augusztus 28. és szeptember 7. között rendezik.

Kovács Péter alkotásainak fókuszában az emberalak, az emberi test áll, amelyet a festészeti és grafikai eszközöket egyszerre alkalmazó, a szín és a vonal együttes kifejező erejére alapozott, expresszív hangvételű kompozíciókban jelenített meg. A nagyméretű, esetenként diptichonokká, triptichonokká alakított művek mellett fontosak művészetében azok a kisméretű, feljegyzés szerű füzetlapok, "firkafélék" is, amelyeket a művész állapotrajzoknak nevezett. Az egyedi kompozíciók, a rajzok mellett az 1990-es évektől sokszorosított grafikákat, litográfiákat és rézkarc-hidegtűket is alkotott.

Szamaritánus egyházi énekek, számi sámánzene, a mexikói Son jarocho stílus, de Jón-tenger menti kisázsiai dallamok is megszólalnak augusztus 1–4. között a Méra World Music Fesztivál csűrszínpadán.

mera-vassvik

Július 26-án 16:00 órától a Hopp@Péntek sétáló tárlatvezetés-sorozat keretében Dénes Mirjam, a Hopp Múzeum japán gyűjteményének kurátora mutatja be a Made in Asia kiállítást.

Szombaton kezdődik a 33. Nemzetközi Muzsikustábor, Verseny és Művészeti Fesztivál Balassagyarmaton. A Zene határok nélkül elnevezésű, július végéig tartó tábor keretében nyolc hangversenyt is adnak a hallgatók és a művésztanárok. A Kárpát-medencéből, Franciaországból és Kínából érkező negyven hallgató a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában öt szakon képezheti magát tovább a táborban.

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját. A 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma