NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_1_002

2019.08.19

A II. Rákóczi Ferenc-emlékév tiszteletére egy különleges, a Rákóczi-család tagjaihoz kapcsolódó tárgyakat felvonultató időszaki kiállítás készült az MNM Rákóczi Múzeumában. A Rákócziak című kiállítás a család öt erdélyi fejedelmét, Rákóczi Zsigmondot, I. és II. Györgyöt, I. és II. Ferencet mutatja be munkásságuk kiemelkedő tárgyai segítségével.

sarospatak

Az MNM Rákóczi Múzeuma az ország egyik legkedveltebb vidéki látványossága. Az intézmény látogatottsága évek óta 140-150 ezer körül mozog, hazánk húsz legnépszerűbb múzeumának egyike. A legfőbb vonzerő Sárospatakon a Rákócziak öröksége, itt található az ország legnagyobb Rákóczi-kiállítása.

 

A Rákócziak tárgyi örökségét számos magyarországi és határon túli múzeum, levéltár, könyvtár, egyházi gyűjtemény és gyülekezet őrzi. Féltett kincseiktől ritkán és csak rövid időre válnak meg, így csak kivételes alkalmakkor, évfordulókkor van lehetőség arra, hogy ezeket a tárgyakat egy helyen láthassák az érdeklődők.

rakocziakpatak

 

2019 ilyen esztendő. Rákóczi Zsigmondhoz kapcsolódva közönség elé került egy Vizsolyi Biblia, az Öreg Graduál, a híres Rákóczi-könyvtár I. Rákóczi György bejegyzéseit tartalmazó kötetei, a klenódimok közül a sátoraljaújhelyi fedeles kanna, valamint Lorántffy Zsuzsanna híres hímzései és az általa írt könyv, a Mózes és a Próféták. Szintén megtekinthetőek a neki ajánlott könyvek és a Comenius Orbis Pictusa, a II. Rákóczi György politikai, katonai cselekedeteit megörökítő metszetek, Báthory Zsófia címeres kannája és imádságos könyvei, I. Rákóczi Ferenc kápolnájának egyik kötete és egy korábban nem publikált, őt dicsőítő könyvritkaság is. Zrínyi Ilona ereklyetartója és gyermekei köszöntő verse is különösen értékes darabok.

 

I. Rákóczi Ferenc és szabadságharca kapcsán gazdag tárgyi örökség maradt fenn. Híres portrék, csatajelenetek, fegyverek, ABC-s könyv, Mikes Kelemen levelei, a kortársak naplói, a híres Pro Libertate feliratú zászló, az Emlékiratok első nyomtatott példányai most Sárospatakon láthatók.

kenyersutespatakon

 

A Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma jelentős műtárgygyarapodásáról is számot ad ezen a kiállításon, melyek az 1906-os újratemetés emlékanyagai.
 

Már jól bevált hagyomány az augusztus 20-i kenyérsütés múzeumpedagógiai programként, mely kicsiknek és nagyoknak is szól és minden korosztály számára élvezetes kikapcsolódást nyújt. A sütőház 10 órától folyamatosan várja a lelkes érdeklődőket 13 óráig, ahol a kenyérsütés folyamatát ismerhetik meg. Délutánra a vállalkozó szelleműek sajátkezűleg formázott veknikkel köszönthetik az új kenyér ünnepét.

MAOE_Fotomuveszeti_Tagozat-9915R

2019.09.20

A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete Fotóművészeti Tagozatának Tünékeny valóság címmel nyílt kiállítása a szentendrei ÚjMűhely Galériában.

lakastrend

2019.09.19

Péntektől vasárnapig látható a S/ALON BUDAPEST lakástrend-kiállítás a Papp László Sportarénában, ahol a 140 enteriőr mellett installációk, valamint magyar és külföldi tervezők munkái várják az érdeklődőket.

Rembrandt_es_tanitvanyai

2019.09.19

Új nézőpontból, tanítványaira gyakorolt hatásán keresztül vizsgálja az egyik legnagyobb holland mester művészetét a Szépművészeti Múzeum Rembrandt és tanítványai címmel csütörtökön megnyílt kamarakiállítása.

A beszélgetős, felolvasó színházzal is kiegészített sorozat a Nemzeti Galéria C épületében lesz. A szezon első estjét szeptember 24-én tartják. Az irodalmi est középpontjában az őszi, szüreti időszak és a bor áll.

Az emberi erőforrások minisztere az MTI-nek elmondta, hogy Magyarország és Montenegró szeretné megerősíteni kulturális, oktatási, egészségügyi és tudományos kapcsolatait. A mostani út előzményeként néhány hónapja az illetékes montenegrói tárcavezetők Budapestre látogattak, ahol már vázolták az együttműködési lehetőségeket. Kásler Miklós áttörőnek nevezte a podgoricai megbeszéléseit. Aleksandar Bogdanovic művelődési miniszterrel abban állapodtak meg, hogy Magyarország aktívan részt vesz a montenegrói filmipar kialakításában, valamint hogy szorosabbra fűzik a kapcsolatot az előadóművészet, a magaskultúra, a népzene, a néptánc, a fordítások és a művészcserék területén. Podgorica számít arra, hogy montenegrói-osztrák-magyar együttműködésben a közös történelmi építészeti emlékeket, kegyhelyeket, illetve az épített kulturális örökséget ápolni tudják, azaz a megóvást, a restaurálást és a fenntartási feladatokat a továbbiakban egymással összehangolnák az országok.

A Vers – mindegy kinek sorozat első videóját, amelyben az előadóművész Ady Endre Áldásadás a vonaton című költeményét szavalja el, két hét alatt több mint 120 ezren nézték meg a Facebookon. A sorozatban Lutter Imre klasszikus és kortárs költők ismert, vagy kevésbé ismert verseit egyedi hangvételben, filmes eszközökkel fűszerezve adja elő. Minden versfilmhez készül egy beszélgetés is, amelyben Lutter Imre Vlasits Barbara színésznővel osztja meg gondolatait az elmondott költeményekről.

A gyűjteménybe ezúttal egy Ikarus 211-es és egy Ikarus 280-as kerülhetett be. Az előbbi típus a 200-as típuscsalád egyetlen nagyobb szériában gyártott midibusza volt. Összesen 5650 darab készült belőlük 1974 és 1990 között; szinte kizárólag csak a hazai és az akkori NDK piacra. Az Ikarus 280-as az Ikarus Karosszéria- és Járműgyár legsikeresebb, világszerte ismert és használt városi-elővárosi csuklós busza volt. Becslések szerint az 1970-es és 1980-as években a világ csuklósbusz-gyártásának a kétharmadát ez a típus tette ki.

Október 22-én a Juan Diego Flórez, az operavilág ünnepelt előadója ad koncertet az Erkel Színházban, ahol a műfaj legismertebb áriái mellett az operettirodalom legismertebb dallamai is felcsendülnek az Operaház zenekarának kíséretében. Juan Diego Flórez hangja a tenorok és azokon belül is a „bel canto” tenorok között is ritka kincs. Kezdetben főként Bellini-, Donzietti- és Rossini-szerepek kaptak helyet repertoárjában, mostanra azonban, ahogy hangja érettebbé, előadásmódja erőteljesebbé vált, szép számmal találkozhatunk Mozart, Verdi és Puccini áriáival is.

Díjátadóval, nyílt próbákkal, színházi előadásokkal, kulisszajárásokkal ünneplik a színházak országszerte és a határon túl is a magyar dráma napját a hétvégén.

bitskey_psota_harmadik_csengetes

Szeptember 26-án 19.00-kor a MOM Kulturális Központban ad koncertet Sebestyén Márta. A műsoron felcsendülő dalok évszázadokon és népeken ívelnek át, írott forrásokból és a szájhagyomány gazdag tárházából egyaránt merítve.

Koncertekkel, családi, gasztronómiai és művészeti programokkal várják az érdeklődőket szeptember 27. és 28. között a Bartók Béla úton az Eleven Ősz fesztiválon, amelynek középpontjában idén a digitális kultúra áll.

Az ősz egyik legfontosabb kulturális seregszemléjénm a 28. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon számtalan műfaj képviselteti magát a kortárs zenétől a táncművészeten és az operán át a könnyű- és világzenéig, de megjelenik a programban a dzsessz, a képzőművészet, a színház és az irodalom is szerte a főváros kulturális intézményeiben és közterein.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma