15_eves

2019.05.13

Május 17-én, pénteken 17 órakor nyílik a Mesélő tárgyak – 100 tárgy Tápiószele 800 évéből című kiállítás a tápiószelei Blaskovich Múzeumban.

blaskovich_muzeum
Különböző korok mindennapi tárgyak kerülnek egymás mellé a kiállításon
Forrás: blaskovichmuzeum.hu

Az életmódtörténeti tárlaton az eltelt száz év tárgyi emlékeit szedik sorba, amit aztán tematikusan, egy-egy korra vetítve tekinthetünk meg. A tárgyak a különféle időszakok és társadalmi rétegek szerint is elkülönülnek egymástól. Egy idősík a 20. század első fele, ahol a kétféle életvitel tárgyaik adják közre, a paraszti és úri életmódét. Ezután az 1970-80-es évek, végül a jelenkor, a 2000-es jellegzetes tárgyait láthatjuk.


A tárlaton ugyanolyan, de más-más korú tárgyakat helyeznek el: lámpák, gyerekjátékok, étkezési kellékek, tisztálkodás kellékei az ezüstborotválkozó tükörtől, a fa tükrön át a műanyag tükörig. Érdekes összevetni a mindennapi élet egy-egy jellemző tárgyát, amelyek egymás mellett az élet változásairól tudósítanak.


tapioszele
Egy 2017-es kiállítás a Blaskovich Múzeum történetét dolgozta fel
Forrás: blaskovichmuzeum.hu


Nagyobb tárgyakat, bútorokat is bemutatnak a kiállításon, például azt, hogy min ültek, min ettek és mit viseltek a régebbi korok emberei. A kiállításban megtekinthetünk egy-egy férfi és női úri, paraszti öltözetet, de a 70-es évek és a jelenkor jellegzetes ruhái is segítik az összkép kialakítását. Külön egység mesél a különböző korok gyermekjátékairól, babakocsijairól. A tárgyakat korabeli fényképek nagyításai teszik élettelivé. Úri, paraszti kisfiúk és kislányok, fiatalok, családok fénnyel írott emlékeiből adnak válogatást.


Ez a történelmi szintézis alkalmas arra, hogy a tárgyak más kontextusban jelenjenek meg, alkalmasak legyenek a látogatók fejében a részből az egész megformálására, az eltelt több mint 100 év életmódbeli változásának bemutatására.

 

A tárlat megtekinthető: 2019. május 17-től 2019. szeptember 2-ig.

KAD_Kultura_596x90_002

sarospatak

2019.08.19

A II. Rákóczi Ferenc-emlékév tiszteletére egy különleges, a Rákóczi-család tagjaihoz kapcsolódó tárgyakat felvonultató időszaki kiállítás készült az MNM Rákóczi Múzeumában. A Rákócziak című kiállítás a család öt erdélyi fejedelmét, Rákóczi Zsigmondot, I. és II. Györgyöt, I. és II. Ferencet mutatja be munkásságuk kiemelkedő tárgyai segítségével.

menstosok

2019.08.18

Ady Endre elveszett galléros köpönyege és életmentő borbélyok: két időszaki kiállítás is nyílt a Debreceni Irodalom Házában.

majalis

2019.08.17

Szinyei impressziói címmel nyílik időszaki kiállítás Nyíregyházán augusztus 23-án a Jósa András Múzeumban, ahol a festő 80 alkotása lesz látható.

A kiállítást augusztus 27-én, 18 órakor nyitja meg Dr. Faludi Julianna szociológus a budapesti Mai Manó Házban. A tárlaton kiállít Sergey Prokudin-Gorsky, Balogh Rudolf, Biró Dávid, Eperjes Ágnes, Liz Nielsen és Bill Sullivan. A Három szín című kiállítást október 6-ig láthatják az érdeklődők.

A két színész Joshua Michael Stern rendező filmjében, az After Exile-ben játszik együtt. Stern nevéhez fűződik a Steve Jobsról szóló életrajzi dráma, a Jobs, valamint a Graves című televíziós sorozat is. Az új mozifilm főhőse (LaBeouf) a történet szerint éppen a börtönből szabadul, ahol rablás és emberölés miatt volt, és – szintén börtönviselt, alkoholista – apjával (De Niro) igyekszik megmenteni öccsét az övékéhez hasonló életúttól. Az igaz történeten alapuló film forgatását októberben kezdik.

Sheeran a Kraft Heinz cég megalakulásának 150. évfordulójára tervezte a speciális kiadást, amelyből csupán 150 darab készült. Az első három üveget augusztus 15-én árverezték el Londonban, az egyik 1050, a második 1100, a harmadik 1500 fontért kelt el. 104 üveg egy globális sorsolás nyereményeként kel el, a többit Sheeran és a Heinz legnagyobb rajongói, valamint múzeumok kapják meg. A befolyt bevétel egy részét a Kelet-Angliai Gyermek Hospice kapja, a többit a Heinz által támogatott gyermekélelmezési alapítványnak juttatják el.

A mongol-amerikai régészcsoport az ország északnyugati részén fekvő Hövszgöl tartomány Ulán-Úl településénél fedezte fel a több száz éves edényeket, amelyek 700-800 évre nyúlhatnak vissza. Az illetékes szerint a leletek tökéletes állapotban őrződtek meg az örökké fagyott talajban.

A Kínai Nemzeti Opera előadása szeptemberben lesz a budapesti Erkel Színházban. A történet Kína északi részén, a 20. század elején játszódik, ahol a főhősök a harcművészet elsajátítását követően a Pekingi Opera színházi társulatánál találják meg saját útjukat, ám a sors és végzet közbeszól, így az útjaik elválnak. A színpadon megelevenedik az élet és a halál, a szerelem és a gyűlölet, valamint a küzdelem a színpadi csillogás eléréséért.

Ma van a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Csíksomlyói passiójának ingyenes szabadtéri előadása az esztergomi bazilika előtt.

Csiksomlyoi_eorifoto-5455

Az augusztus 22. és 25. között zajló rendezvénysorozatra Ausztriából, Németországból, Portugáliából és Romániából is érkeznek jelmezesek, a karneválon azok a gyermekek is részt vesznek, akik a testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően most a Balaton-parton üdülnek.

Orgona-mesterkurzuson vehetnek részt az érdeklődők Szathmáry Zsigmond professzor vezetésével Debrecenben és Hajdúböszörményben hétfőn és kedden, a kurzus első napja ünnepi orgonaesttel zárul a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ támogatásával.

A házaspár levelezéséből láthat előadást a közönség augusztus 18-án este a Zsámbéki Romtemplomnál.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma