15_eves

2019.08.08

173 millió forintból újulhat meg a börtönkiállítás és a Cipóosztó ház az Egri várban. Az építmények rekonstrukciójára 133 millió forint, míg az eszközök beszerzésére és a kiállítás berendezésére további 40 millió forint áll rendelkezésre. Az 1986-ban nyitott kiállítást utoljára 1998-ban újították fel.

bortonkiallitas

A 16. században a kanonokok házaiból, a cipóosztó házból és a pékségből, valamint egy nagyméretű magtárból álló épületsor állt a palotaudvar nyugati oldalán. Mára már csak a házsor alatt húzódó pince maradt meg, melyben 33 éve látható a börtönkiállítás, ahol a középkori Magyarország büntetési nemeit ismerhetik meg a látogatók.

 

A kiállított tárgyak meghagyásával új installáció készül, melyet élethű panoptikumi bábuk egészítenek majd ki, hogy még inkább átérezhető legyen a korabeli ítélkezések borzalma. A kiállítás installációjában, tervezett enteriőrjeiben, tabló- és képanyagában, rekonstrukcióiban összességében a 14-18. század, de különösen a 16-18. század (büntetőjogi) viszonyait, épített környezetét, anyagi kultúráját tervezik bemutatni.

Az új koncepció alapján a 8 tematikus egység lesz, mely végigvezeti a látogatókat azokon a stációkon, amelyekbe egy korabeli polgár akarva-akaratlanul kerülhetett: az elkövetett bűnöktől a tárgyaláson keresztül a különböző enyhébb és súlyosabb, akár a halálos büntető szankciókig. A kiállítást a bűnökről és következményeikről szóló rövidfilmek, érintőképernyős játékok és tapintható eszközök teszik még izgalmasabbá.

bortonkiallitas

 

A Cipóosztó ház alatti pince is felújításra kerül: megerősítik a boltozatát, valamint kap egy szigetelést, mely a talajnedvesség ellen véd. A jelenlegi középső hosszfal elbontásra kerül, a padlószintben található különbséget kiegyenlítik, így egy megfelelő világítástechnikával ellátott, egységes kiállítótér várja majd az érdeklődőket.

 

A Cipóosztó ház maradványai fölé védőépület kerül, benne a helyszín eredeti funkcióját bemutató középkori látványpékséget, látványkonyhát és étkezőhelyet alakítanak ki.

A tervezett fejlesztés célja, hogy eredeti helyszínen, korhű eszközök, berendezési tárgyak másolataival a korszakra jellemző ételek készülhessenek, így a látogatók megtapasztalhatják a korszakra jellemző miliőt. A konyha/sütőház egész évben berendezett enteriőrként funkcionál és tárlatvezetéssel is bejárható lesz majd, valamint múzeumpedagógiai foglalkozások és egyéb bemutatók, gasztronómiai rendezvények helyszíneként is szolgálhat.

Forrás: Magyar Múzeumok

ArtKert_Kultura_596x90_002

d17_az_utca_nem_jatszoter_R

2019.08.21

Szeptember 6-án kiállítás nyílik a budapesti Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában Az utca nem játszótér – A gördeszkázás története Budapesten, 1978-2019 címmel.

sarospatak

2019.08.19

A II. Rákóczi Ferenc-emlékév tiszteletére egy különleges, a Rákóczi-család tagjaihoz kapcsolódó tárgyakat felvonultató időszaki kiállítás készült az MNM Rákóczi Múzeumában. A Rákócziak című kiállítás a család öt erdélyi fejedelmét, Rákóczi Zsigmondot, I. és II. Györgyöt, I. és II. Ferencet mutatja be munkásságuk kiemelkedő tárgyai segítségével.

menstosok

2019.08.18

Ady Endre elveszett galléros köpönyege és életmentő borbélyok: két időszaki kiállítás is nyílt a Debreceni Irodalom Házában.

Tyler Ivanoff akkor találta a kézzel írott orosz nyelvű levelet, amikor Shishmaref eszkimó falu közelében tűzifát gyűjtött. Ivanoff a levélről készített fotókat kitette a Facebook közösségi portálra, s az üzenetet oroszul beszélők fordították le. Kiderült, hogy az 1969-ből származó írás az orosz haditengerészet üdvözlete volt. Orosz újságírók megtalálták a levél eredeti szerzőjét, Anatolij Bocanyenko századost. A férfi nem is akarta elhinni, hogy ő írta a levelet, amíg meg nem látta az üzenet alatt az aláírását. Mint felidézte, 36 éves volt, amikor a levelet írta, és a Szulak nevű hajó fedélzetén szolgált.

A 90 éves holokauszttúlélő, Fahidi Éva főszereplésével készült, A létezés eufóriája című táncos dokumentumfilmet szeptember 6-án Budapesten, a Jurányi Házban vetítik. Szeptember 7-én a Sóvirág című nagysikerű táncszínházi előadást is megtekinthetik ugyanott az érdeklődők a most 93 éves Fahidi Éva és Cuhorka Emese táncművész főszereplésével. Szabó Réka egészestés dokumentumfilmje, amely a szintén általa rendezett Sóvirág próbafolyamatát követi végig, szeptember 12-től látható országosan a mozikban.

A találkozó címe A szétszóródás előtt - Irodalom és művészet 1918-1920 volt. A Nagyhordó-díjat Alföldy Jenő irodalomtörténésznek ítélték oda, Hordó-díjjal pedig Cs. Varga István irodalomtörténészt, Kántor István és Vass Tibor költőt ismerték el.

A filmművészethez való kivételes hozzájárulásáért életműdíjat kap Tim Roth a Szarajevói Filmfesztiválon, ahol mesterkurzust is tart. A brit színész játszott többek között Stephen Frears Félelem nélkül, Peter Greenaway A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője, Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott és Robert Altman Vincent és Theo című filmjében. Két Quentin Tarantino-filmmel, a Kutyaszorítóban és a Ponyvaregén) címűekkel vált világhírűvé, a Rob Roy című filmben alakított gonoszért pedig Golden Globe- és Oscar-díjra jelölték. Rendezői debütjét, a Hadszíntért 1999-ben a Sundance Filmfesztiválon mutatták be és Cannes-ban, Torontóban is szerepelt.

A világ legjobb gitárosai között számon tartott Duane Allman híres, arany színű Layla gitárját 1,25 millió dollárért (366 millió forintért) vásárolták meg egy árverésen a georgiai Maconban. A nevezetes hangszert, egy 1957-es Gibson Les Paul Goldtopot a legutóbbi időkig a maconi Allman Brothers Band múzeumban őrizték.

Augusztus 28-án a világ legmeghatározóbb fesztiválja, a Woodstock ünnepli 50. évfordulóját. Az emlékévet Budapesten is ünneplik, többek között a Barba Negra Track-ben is megidézik 1969 hangulatát.

janis20

Idén 12. alkalommal rendezik meg a Zorall Sörolimpiát. A rendezvénynek augusztus 21-24. között az alsóörsi Pelso Camping ad otthont.

Az augusztus 23-ai gálaműsort a nemzeti ünnep és a nemzeti összefogás határozza meg.

Az Új magyar rapszódia című mű ősbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják. A műsor második felében a Magyar Mise hangzik el.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma