kultura.hu_banner_herend_002uj

2019.06.01

A hétköznapok sportpillanatairól mesélt május 15. és 29. között a Budapest Projekt Galéria Hajrá, Budapest! című kiállítása, amely a Fortepan anyagából válogatott. Földön, vízen, levegőben tűntek fel azok az amatőr sportolók és ismert alakok, akik meghatározták Budapest sportéletének elmúlt száz évét.

Siraly_Csonakhaz
1967. Margitsziget, a Sirály csónakház stégje
Forrás: Fortepan

A Magyar Nemzeti Galéria Fortepan-kiállításának kistestvére, a Hajrá, Budapest! olyan fotókat mutatott be, amelyekből a fővárosi sportélet elmúlt száz éve rajzolódott ki. Szemben a hivatalos sajtófotókkal a Budapest Projekt Galériában kiállított anyagból az események egy egészen más arcát pillanthattuk meg: a fotókon elmesélt történetek hétköznapiak, közvetlenek voltak, a sportolásnak egy nem hivatalos, szórakoztató oldalát ragadták meg. Felhőtlenség, szabadság, derű áradt ezekből a fényképekből.


Földön, vízen, levegőben volt a kiállítás alcíme, ennek megfelelően a földszinti térben három nagy tematikai egységben csoportosítva tekinthettük meg a fotókat. Az elrendezés egyszerű volt: minden csoportban volt három kiemelt, nagyobb méretben előhívott fotó, amelyet kisebb, de nem kevésbé fontos fényképek öveztek.


1968_Budapest_X_Nepliget_Nemzetkozi_motorverseny_orig_MHSZ_Copy
Fotó: Csákvári Zsigmond/kultura.hu

 

A Földön című egység három kiemelt képe közül talán a legmeghökkentőbb az 1968-as fotó volt, amelyen a Marczibányi lőtéren három nő célba lő. Ugyanebből az évből származott a Népligetben megrendezett nemzetközi motorversenyről készített pillanatkép, amely egy jól elkapott kép lett az egyes, a hármas és a kilences versenyzőről. Míg ennél a felvételnél inkább a kompozíció foghatott meg bennünket, addig a harmadik nagyméretű fotónak – amely egy férfit ábrázol, kezében sok-sok teniszütővel – a humorossága ragadhatta meg a figyelmünket.


Marczibanyi
Marczibányi lőtér
Forrás: Fortepan


A kisebb fotókon egy Formula Vee futam, egy lóverseny, kerékpárverseny képei elevenedtek meg, de láthattunk sakkozókat, modellezőket, korcsolyázókat is. Ezekből a fotókból kiderült, hogy az elmúlt évszázadban hogyan vált a sport a város mindennapi részévé, és hogy már régen is milyen változatos sportágakban próbálták ki magukat az emberek.


A Vízen című blokk egyik nagy fotóján vízi úttörőkkel találkozhattunk, akik a Dunán, az épülő Erzsébet hídnál eveznek. Ez a kép is igazolta, hogy a Fortepan-fotók fontos jellemzője ugyan a személyesség, azonban sok esetben kordokumentumként is megállják a helyüket, mivel Budapest emblematikus eseményei is megjelennek rajtuk.


formula_vee_futam_1969
1969. Formula Vee futam
Forrás: Fortepan


A vízi fotók közül még nagy méretben volt látható a Csepel Vas- és Fémművek gyereknapi sportrendezvénye, valamint az augusztus 20-i víziparádé dunai kajakosairól készített kép is. A felvételeken tehát nemcsak profi sportolók és legendás események jelentek meg, hanem iskolai versenyzők és amatőr műkedvelők is.


_D0A6017_Copy
Fotó: Csákvári Zsigmond/kultura.hu


A kisebb fotókon is ez a tendencia érvényesült: a nagy, országos vagy nemzetközi úszóversenyek és vízilabdameccsek mellett kajakozni tanuló és a Római parton strandoló fiatalok is feltűntek rajtuk.


A harmadik csoport képei főként a repülést örökítették meg, de a Levegőben című egységben láthattuk egy repülőből épp kiugró ejtőernyőst, egy repülőmodellt indító fiatalt, egy műugrót, valamint egy ejtőernyős verseny képét is.


1974_orig_MHSZ_Copy
Fotó: Kultúra.hu


A galéria emeleti szintje a fociról szólt. Az egyik teremben rangadók fotói, a másikban a Népstadionról és legfontosabb eseményeiről készített képek szerepeltek. Közöttük voltak olyan csemegék is, mint a 60 éves MTK ünnepségén köszöntőt mondó Hidegkúti Nándor fotója vagy a Vasas labdarúgócsapat szovjet vendégszereplésről való hazaérkezését megörökítő kép.


Az egyik fotón Vitray Tamás is feltűnt közvetítés közben, de szerepelt fotó a Népstadion első villanyfényes mérkőzéséről is 1959-ből. A sorban a legviccesebb kétségkívül Koós János fotója volt, aki Karády Katalint parodizálta egy Polski tetejéről.


koos_janos
Koós János Karády Katalinként
Forrás: Fortepan


Izgalmas volt látni, ahogy az elmúlt évszázadban a sport a város mindennapi, szerves részévé vált, hogy a századfordulótól kezdve egyre nagyobb igény lett a szabadidőre, a sportolásra, és hogy vált divattá az egészséges életmód. A fotókból az is kiderült, hogy a sport ekkor már nem úri huncutságnak számított, egyre szélesebb rétegek engedhették meg maguknak, hogy hódolhassanak valamilyen szabadidős tevékenységnek. A fotókból látszott az is, hogy a második világháború után a tömegsportok is egyre népszerűbbé váltak, a szocializmusban pedig a test edzése és formában tartása, valamint a sport közösségépítő jellege kiemelten fontos lett.


Kocsis Katica

Budapest_latkepe_1935

2019.07.14

Sass Brunner Ferenc, Sass Brunner Erzsébet és Brunner Erzsébet munkáiból nyílt kiállítás Nagykanizsán, a Magyar Plakát Házban. A három Sass című tárlat különlegessége, hogy a művészcsalád tagjainak alkotásai első alkalommal szerepelnek közös tárlaton, az eredeti dokumentumokon, családi leveleken, korabeli fényképeken keresztül pedig a művészek életútját is bemutatják.

turbek

2019.07.13

Az épület ott áll, ahol Esterházy Pál az 1664-es turbéki látogatása után feltüntette a komplexum alaprajzában a katonai barakkot.

_D0A0326_Copy

2019.07.12

A Szubjektív – Az Iparművészeti Múzeum új szerzeményei a Várkert Bazárban című kiállítás a jelenleg rekonstrukció miatt zárva tartó IMM színfalak mögött zajló aktív munkáját mutatja be az ezredforduló óta bekerült és az utóbbi két évtizedben restaurált műtárgyakon keresztül.

A Rocketman című Elton John-életrajzot jegyző Fletcherrel folynak tárgyalások a Sherlock Holmes-filmsorozat 3. részének rendezéséről. Az Arthur Conan Doyle regényei nyomán forgatott filmben ismét Robert Downey Jr. játssza a híres nyomozót. Watson szerepében pedig Jude Law tér vissza a filmvászonra. A Sherlock Holmes Guy Ritchie rendezésében 2009-ben aratott nagy sikert. Folytatása, a Sherlock Holmes – Árnyjáték, amelyet ugyancsak Ritchie forgatott, 2011-ben került a mozikba. A Warner Bros. stúdió sorozatának harmadik epizódja, amely már régóta várat magára, 2021. december 22-én kerül a mozikba.

A műkincseket 2002 szeptemberében foglalták le a londoni Heathrow repülőtéren, ahová illegálisan jutottak el Afganisztánból és Irakból a pakisztáni Pesavaron keresztül. A tárgyak között van számos ékírásos tábla, valamint agyagfejek, melyek Buddhát, egy szerzetest, Vadzsrapánit és egy bodhiszattvát ábrázolnak. A műtárgyakat az Afganisztáni Nemzeti Múzeumnak adják vissza, miután a múzeum engedélyével egy időszaki kiállításon bemutatják őket Londonban.

Feltehetően Charles Étienne Gudin, Napóleon egyik kedvenc tábornokának földi maradványait találták meg egy parkban Szmoleszkben, egy szovjet időkben emelt táncterem talapzata alatt, több mint 200 évvel azután, hogy a tábornok belehalt egy oroszországi csatában szerzett sérülésébe. Korabeli feljegyzések szerint Gudinnek a harctéri sérülése következtében amputálni kellett a bal lábát, és a jobb lába is megsebesült. A koporsóban talált holttest sérülései megegyeznek a tábornokéval.

Zéró euró névértékű emlékbankjegyet bocsátottak ki Csehországban Karel Gott tiszteletére. Az énekes képmását viselő 5000 bankó pár óra alatt elkelt vasárnap délelőtt az egyik prágai lemezboltban. Az emlékbankjegyet 50 koronáért (2 euróért) lehetett megvásárolni, egy részüket Gott 15 CD-jével együtt. A „prágai csalogányként" emlegetett énekes eredetileg a prágai O2 Arénában adott volna születésnapi koncertet, de a fellépést végül törölték megrendült egészségi állapotára tekintettel.

A Barba Negra Trackben tartott, nagyszabású születésnapi koncertje után újabb nagy dobásra készül a Junkies. A zenekar tagjai meghívást kaptak az idén debütáló dél-koreai Gangwon Rock Fesztiválra, ahol augusztus 17-én lépnek fel. Az ország nem ismeretlen a zenészek számára – 2016-ban már koncerteztek Szöulban, ami azért is volt akkoriban olyan nagy dolog, mert magyar banda korábban nem igazán fordult meg dél-koreai színpadokon.

Július 27-én rendezik meg a 194. balatonfüredi Anna-bált, ezt megelőzően az Anna-fesztiválnak ad otthont a város, ahol prímásverseny és operagála is várja az érdeklődőket.

annabal-balatonfured-2015-2

A sárospataki Rákóczi Múzeum július 20-21. között ismét megszervezi az Ostromhétvégét. Magyarországról, Szlovákiából, Lengyelországból, Olaszországból és Ausztriából érkeznek történelmi hagyományőrzők, akik csapataikkal tábort vernek a várkertben. 17. századi ruhákba öltözött katonák és családtagjaik várják az érdeklődő közönséget a korabeli mesterség-, tüzérség- és hadi bemutatókra, tábori mustrára.

A július 21-től 25-ig tartó programsorozaton a Kobuci Kertben fellép mások mellett a Ragtime Rumours, Big Daddy Wilson, Little G Weevil és a Brooklynból érkező énekesnő-dalszerző, Shilpa Ray.

A víz kerül a középpontba a szentendrei Ister Napokon július 20-án és 21-én.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma