NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2019.09.05

Épphogy lezárult a 4. Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál, a Ferenczy Múzeumi Centrumban hét őszi kiállítással készülnek Szentendrén és külföldön.

kavarga-nonada-ptersart-capital-octogon-octogon

Az idén Álom címmel meghirdetett Art Capital látogatócsúcsot döntött: 110 ezren voltak kíváncsiak a 18 kiállításra és a 107 további kísérőprogramra.

Gulyás Gábor igazgató külön kiemelte Dmitrij Kavarga orosz képzőművész tárlatát. A klímaváltozáshoz kapcsolódó „apokaliptikus víziót" szeptember 15-ig még megtekinthetik az érdeklődők. A kísérőprogramok közül Az ember tragédiája táncszínházi feldolgozására hívta fel a figyelmet: a nyolcórás előadás utoljára vasárnap látható Szentendrén.

A 2020-as Art Capitalt Bábel címmel rendezik majd meg, de ősszel sem lesz hiány jó programokból.

10

Szeptember 12-én a Római Magyar Akadémián mutat be kiállítást az FMC a Kádár-korszak tiltott, tűrt és támogatott képzőművészetéről, ezt szeptember 19-én Sepsiszentgyörgyön is bemutatják. A Szentendrei Képtárban szeptember 20-án A nagy könyvlopás címmel nyílik kiállítás, amely az 1959-ben a Műcsarnokban rendezett francia könyvkiállítás történetét idézi fel.

Október elejétől a Művészetmalomban a tolcsvai művésztelepet mutatja be reprezentatív kiállítás, majd az épület másik szárnyában a tavalyi Velencei Építészeti Biennálé izraeli pavilonjának anyagát ismerhetik meg a látogatók az In Statu Quo (Tárgyalási struktúrák) című tárlaton.

in_statu_quo

Október 13-tól a Szentendrei Szabadtéri Tárlat Rómában is bemutatkozik a Campo de' Fiori körüli utcákban, Másokról nem mondok semmit címmel pedig a Tanácsköztársaság során mártírhalált halt Kucsera Ferenc káplánra emlékezik kiállítás a szentendrei Ámos Imre-Anna Margit Múzeumban október végétől.

Szentendrében idén jubileumi Kucsera-emlékévet tartanak. A mártír káplánt a város lakói száz éve szentként tisztelik, a kultusz ápolásában pedig az önkormányzat is részt vesz számos programmal, illetve a Kucsera-díj megállapításával. Ősszel a vatikáni magyar kápolnában emlékmisét tartanak a tiszteletére, az erre érkező szentendrei delegációt Ferenc pápa is fogadja majd.

54909b3e-7896-464e-a57f-8f7ce65f2730

2019.09.23

A díjjal a Ludwig Múzeum olyan múzeumpedagógusok, pedagógusok, művészek, művészettörténészek, kurátorok tevékenységét ismeri el, akik a saját területükön az elmúlt időszakban sokat tettek a kortárs művészet közvetítésért és népszerűsítéséért.

Aumu_Song_es_Johan_Olin_munkai__r

2019.09.22

Október 10-én a Hybrid Art Space-ben Wild at Heart címmel nyílik kiállítás, ahol három installáción összesen tizenegy finn kortárs formatervező munkáit láthatjuk.

unitarius_templom_1

2019.09.22

A budapesti belváros egyik legfurcsább építészeti meglepetése az unitárius székház a Nagy Ignác utcában. A háromemeletes bérház Budapest szívében első pillantásra nem tűnik különösebben érdekesnek, oldalbejárata azonban már jelzi: templom bújik meg a csemegebolt felett.

Az eddig ismertnél sokkal komolyabb szereplője volt a hitleri propagandagépezetnek Lothar-Günther Buchheim író és műgyűjtő, A tengeralattjáró című világsikerű regény szerzője, aki a második világháború után pacifistának mondta magát – állítja Gerrit Reichert oknyomozó német újságíró. Reichertnek meggyőződése, hogy Buchheim csak a háború után változott át a nácik propaganda-szakértőjéből békeharcossá. A 2007-ben 89 évesen elhunyt szerző a háború alatt haditudósító volt, és tengeralattjárókon szerzett tapasztalatai alapján írta meg 1973-ban megjelent, több millió példányban elkelt világháborús regényét, a Das Boot-ot, amelyből 1981-ben nagysikerű film is született. A történet egy búvárhajó legénységének mindennapjain keresztül a háború kilátástalanságát mutatja be.A sikerregény magyarul 1982-ben, Bor Ambrus fordításában A hajó, 1999-ben pedig A tengeralattjáró címmel, Farkas Tünde fordításában jelent meg.

A festőművész munkáiból szerdán nyílik kiállítás a Szentendrei Régi Művésztelepen, a MANK Galériában. A válogatásban egyszerre kapnak helyet portrék és olyan fiktív helyszínek, melyek titokzatos atmoszféráját organikus formák, városképi elemek vagy sejtelmes drapériák szövik át.

A Liebling Haus – Fehér Város Központ nevű új intézmény fő feladata Tel-Aviv kiemelkedő építészeti arculatának elismertetése lesz, mivel a várost már régóta a Bauhaus iskola egyik legfontosabb centrumának tekintik az egész világon. Több mint négyezer fehér Bauhaus-épület áll a városban, amely róluk kapta becenevét, a „fehér várost". 2003-ben az UNESCO a világörökség helyszínének nyilvánította Tel-Aviv központjának Bauhaus-jellegű építészetét, a Fehér várost.

Az amerikai-mexikói határra tervezett fal megépítése 22 régészeti lelőhelyet károsíthat vagy semmisíthet meg az arizonai Organ Pipe Cactus Nemzeti Parkban az amerikai Nemzeti Parkszolgálat jelentése szerint. A Sonora-sivatag ezen térségében már 10 500 éve is éltek emberek. A 15 méter magasra is megnövő kandeláberkaktuszról elnevezett nemzeti park az UNESCO bioszféra rezervátuma, melynek 48 kilométer hosszú déli határa az Egyesült Államok és Mexikó határa mentén fekszik. A tervek szerint a határfalnak mély beton- és acélalapja lesz, a szövetségi programban szerepel továbbá az eddigi utak meghosszabbítása a határ mentén és megfigyelő berendezések, reflektorok felállítása.

A spanyol hódítás előtti leleteket Tiahuanaco régészeti lelőhely romjai között, a Kalasasaya templomnál fedezték fel. Az edényeket körben helyezték el, ami arra utal, hogy feltehetően egy előkelő ember temetésekor az áldozatok bemutatásakor kerültek a földbe. Tiahuanaco a spanyol hódítás előtti birodalom szellemi és politikai központja volt. A város, amely virágkorát i. sz. 400. és 900. között élte, kis mezőgazdasági településből fejlődött birodalmi fővárossá. Romjai 2000-ben kerültek az UNESCO kulturális világörökségének listájára.

Szüreti felvonulással, koncertekkel, kirakodóvásárral, borbemutatóval és négy ország férfi énekeseivel várja az érdeklődőket szeptember 27. és 29. között a 23. Európai Bordalfesztivál Pécsen és a villányi borvidék településein.

bordalfesztival.r

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma