NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2019.07.02

A szentendrei MANK Galéria udvara, a nagy múltra visszatekintő Régi Művésztelep helyszíne páratlan természeti adottságokkal rendelkezik. Az idelátogatóknak a változatos kiállítási program megtekintésekor érdemes kimerészkedniük a galéria mögött meghúzódó kertbe is, ahol újabb művészeti élmények várnak rájuk. Az aktuális kortárs szoborkiállításról a kurátorral, Cserhalmi Lucával beszélgettünk.

szobrok_a_kertben_1
Martin Henrik: Konkáv meditációs objekt

Egy igazán nyári kiállítást hoztatok létre ebben a nagy hagyományokkal rendelkező kertben, a szabad ég alatt. Mi volt a kurátori koncepciód?

Szerettem volna egy tág merítést bemutatni az aktuális, kortárs hazai szobrászat tendenciáiról, így nem határoztam meg konkrét tematikát. Célom volt, hogy a művek által megjelenjenek a különböző alkotói nézőpontok. Így izgalmas párbeszéd alakult ki a különféle műalkotások között, melyek egy-egy szobrászati problémát vagy témát másként közelítenek meg.


szobrok_a_kertben_2
Márkus Péter: Víz


Hogyan kerültek erre a különleges helyszínre a szobrok, és honnan választottad ki őket?

Van olyan mű, amely a MANK gyűjteményéből került ide, de a legtöbb műtárgy esetében egyenként kerestem fel az alkotókat. A kiválasztás egyetlen kritériuma az volt, hogy az adott szobrokat hosszútávon, szabad térben lehessen installálni.


Ehhez a feltételhez főként az alapanyagok tekintetében kellett igazodni. A kiállításon változatos technikával készült művek láthatóak, és méreteikben is igen eltérőek – a legmagasabb 3 méter, míg a legkisebb alig több, mint fél méter.


szobrok_a_kertben_3
Kotormán Norbert: A kék alma


A szobrokon keresztül megismerhetőek a legkülönfélébb alapanyagok is, mint a bronz, andezit, gránit, vas, fémszerkezetes cement, tombak vagy a mészkő. Van olyan alkotás, amely kifejezetten erre az alkalomra készült, ilyen Azúr Kinga: Lordok című műve. De több olyan szoborral is találkozhatnak a látogatók, melyek már egy ideje elkészültek, és most újra bemutatjuk őket.


szobrok_a_kertben_4
Azúr Kinga: Lordok


Említetted, hogy milyen sokszínűek a kiállított szobrok. Mivel nem egy klasszikus kiállítótérbe, hanem a kertben mutatjátok be őket, okozott bármilyen kihívást az installálás?

Fontos szempont volt a tervezés során, hogy a kert összképét ne befolyásoljuk, mivel az itt alkotó művészek számára sok esetben jelentős ihletforrást jelent ez a természeti közeg. Ezért kizártuk a beton talapzatok készítését, aminek helyettesítése okozott némi fejtörést. A MANK Műszaki Osztályának vezetője azonban talált erre egy egészen egyedi megoldást.

Külön erre az alkalomra olyan fémvázak készültek, melyek oldala nincs lefedve, így nem takarják el a szobrok térbeli nézőpontjait, de stabilizálásukban nagy mértékben segítenek.


szobrok_a_kertben_5a
Kalmár János: Emelkedés

Van valamilyen közös pont a kiállított szobrok között?

Mindegyik kortárs hazai alkotó munkája. Nem szerettem volna kikötni, hogy csak figurális vagy nonfigurálív műtárgy kerüljön be a válogatásba, sokkal inkább a sokszínűségüket tartottam szem előtt, hogy a nézők teljes képet kaphassanak a kortárs szobrászművészetről.


Az alkotókkal kapcsolatban érdekesség, hogy vannak közöttük már befutott, abszolút elismert művész, mint például Farkas Ádám vagy Márkus Péter, de pályakezdő, friss diplomás szobrászok is, mint Ámmer Gergő vagy Azúr Kinga – ez utóbbiak számára nagy lehetőséget jelent a csoportos kiállítás. Összességében jellemző a kiállításra a frissesség és a különböző alkotói szempontok, karakterek bemutatása.


szobrok_a_kertben_7
Ámmer Gergő: Dávid II.


Szeretnénk hagyományt teremteni ezzel a típusú bemutatóval itt, a Régi Művésztelep kertjében, ezért gondolkodunk a folytatáson is. Tervezünk jövőre egy hasonló tárlatot, már gondolkodom is a koncepción is, ami lehet, hogy valamilyen szobrászati problémára adott reflexió lesz.


Sipos Tünde

Fotók: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond

mila_haugova

2019.09.23

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár 2006 óta hirdet műfordítási pályázatot, amelyre idén a szlovák Mila Haugová Magenta versének fordítását várták. A diszkrét kulturális utalásokkal teli versről, a pályázatról és a műfordítás buktatóiról a zsűri két tagjával, Haluska Veronkával és Vörös Istvánnal beszélgettünk.

Tardy_Anna__02

2019.09.22

A 2018-ban megújult Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) a fiatal, feltörekvő művésznemzedék segítését tűzte a zászlajára – mondta el az MTI-nek adott interjújában Tardy-Molnár Anna ügyvezető.

unitarius_templom_1

2019.09.22

A budapesti belváros egyik legfurcsább építészeti meglepetése az unitárius székház a Nagy Ignác utcában. A háromemeletes bérház Budapest szívében első pillantásra nem tűnik különösebben érdekesnek, oldalbejárata azonban már jelzi: templom bújik meg a csemegebolt felett.

A spanyol hódítás előtti leleteket Tiahuanaco régészeti lelőhely romjai között, a Kalasasaya templomnál fedezték fel. Az edényeket körben helyezték el, ami arra utal, hogy feltehetően egy előkelő ember temetésekor az áldozatok bemutatásakor kerültek a földbe. Tiahuanaco a spanyol hódítás előtti birodalom szellemi és politikai központja volt. A város, amely virágkorát i. sz. 400. és 900. között élte, kis mezőgazdasági településből fejlődött birodalmi fővárossá. Romjai 2000-ben kerültek az UNESCO kulturális világörökségének listájára.

A New Yorkban élő világhírű képzőművész Tisztító című kiállítását a Kortárs Művészeti Múzeumban láthatja a közönség, Marina Abramovic pedig a jövő szombaton a múzeum előtti téren tart előadást életéről és művészetéről. A performansz műfajának királynőj" legutóbb 1975-ben állította ki műveit Belgrádban, Jugoszláviát pedig egy 1976-os amszterdami kiállítás után hagyta el, állítása szerint végleg. A szombaton megnyíló kiállításon a művész öt évtizedes munkásságának állomásait tekinthetik meg az érdeklődők videók, filmek, írások, fotók, rajzok, festmények és performanszok formájában. Marina Abramovic leghíresebb performanszainak részleteit ismert szerbiai és nemzetközi művészek adják elő újra.

A bécsi Albertina Múzeumban nagyszabású kiállítás nyílt Albrecht Dürer munkáiból. A különleges tárlat anyagát bécsi múzeumok és más európai intézmények adták kölcsön. Dürer grafikáit ritkán lehet ilyen nagy számban megtekinteni, csak elvétve rendeznek belőlük gyűjteményes kiállítást a művek megóvása miatt. Az Albertina kiállításának szíve az a száz grafika lesz, amely a múzeum gyűjteményébe tartozik, és amely Dürer halála, 1528 óta együtt maradt.

A 21 éves, londoni David Orobosa Omoregie kapta az év legjobb brit albumának járó zenei díjat, a Mercury Prize-t. Az indoklás szerint Dave Psychodrama című debütáló anyaga generációja legmerészebb rapalbuma. Idén márciusban jelent meg, vezette a brit albumlistát és eddig 130 ezer példány fogyott belőle. Dave a díjat családjának és barátainak ajánlotta, kiemelten bátyjának, Christophernek, aki gyilkosságért életfogytig tartó börtönbüntetését tölti. Az elgondolkodtató és önelemző Psychodrama megírását az a terápia inspirálta, amelyben bátyja a börtönben részesül: az elítéltek rehabilitációját a múltjukra épülő szerepjátékkal segítik. Az 1992 óta minden évben odaítélt díj 25 ezer fonttal (9,1 millió forint) jár együtt.

A Párizs közelében fekvő Vaux-le-Vicomte-ba csütörtök éjjel álarcosok hatoltak be, megkötözték az idős tulajdonosokat, és 2 millió euró (666 millió forint) értékűre beecsült zsákmánnyal távoztak. A kastély a legnagyobb, még magántulajdonban lévő védett műemlék épület Franciaországban, évente negyedmillió látogató keresi fel. Az 1656 és 1661 között épült pompás kastélyt XIV. Lajos pénzügyminisztere, Nicolas Fouquet emeltette, magára vonva a király irigységét. A hagyomány szerint Lajost éppen az udvar tiszteletére tartott tékozló ünnepség késztette arra 1661-ben, hogy hátralévő életére bebörtönözze pénzügyminiszterét, elkobozza a kastélyt, legbecsesebb műkincseit pedig a Louvre-ba és Versailles-ba szállíttassa.

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

Jatekmustra

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

Díjátadóval, nyílt próbákkal, színházi előadásokkal, kulisszajárásokkal ünneplik a színházak országszerte és a határon túl is a magyar dráma napját a hétvégén.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma