728x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2019.07.19

„Nem létezhet olyan helyzet, hogy a fotóriporteri szerep megelőzze az emberséget. Nincs az a kép, amiért megérné egy másik ember életét kockáztatni” – mondja a több háborús zónában járt Bielik István Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjas fotóriporter. Túlélőkről készült fotósorozatáról, a képhez való viszonyáról és a humánum fontosságáról is mesélt nekünk.

Bielik_Istvan_Csehorszag_Praga_2016__Bielik_Istvan_...
Bielik István: Csehország, Prága, 2016 © Bielik István

 

Július 22-ig látható Szabadságok című kiállítása a Capa Központban. Mit jelent Önnek a szabadság?

Általában a társadalmilag elnyomott rétegekről és különböző helyzetekben élőkről szóló dolgokkal foglalkozom, de itt most engedményt tettem. A kiállításon megtekinthető mindegyik fotó egy-egy nyaraláson készült, de a 2016-ban Szerbiában street fotós workshopon született munkáimból is kiállításra került néhány kép. A fotók az egyén szabadságát a párkapcsolatban, az egyén szabadságát a társadalomban boncolgatják, szerettem volna, ha ezt megfelelően bemutathatom. Számomra az is szabadság, amikor kötöttségek nélkül dolgozhatok egy általam választott témán.


Bielik_Istvan_Montenegro_Herceg_Novi
Bielik István: Montenegró, Herceg Novi, 2017 © Bielik István

 

Több lapnak, oldalnak is dolgozik. Más hozzáállást igényel a hivatalos munka, és mást a saját anyag, vagy egy szem lát mindent?

A fő cél mindig a magazin vagy hírportál támasztotta elvárások kiszolgálása, olyankor nem tehetem meg, hogy az egyéni elképzeléseimnek engedjek teret. Ezt alkalmazott fotózásnak hívom, de mint más munkák esetén, itt is a saját szememre vagyok utalva. Sokszor a témaválasztás határozza meg a kivitelezést. Más, amikor bő egy nap áll rendelkezésemre egy-egy anyag elkészítéséhez, és megint más, amikor több napon át követhetem a témám.


Barcelona_2018
Bielik István: Spanyolország, Barcelona, 2018 © Bielik István

 

Készült fotósorozata a Málenkij robotról is. Hogyan talált rá a témára?

A menyasszonyom nagypapája Recsken volt politikai fogolyként, így ő nem találkozott vele, és elég keveset hallott ezekről a történetekről. A fotográfia eszközével ábrázolva még nem láttam ilyen anyagot. Nem tudom, miért nem keltette fel komolyabban a fotósok érdeklődését eddig. Később az egyik hírportálra készítettünk riportot egy túlélő nénivel, és az a találkozás egyértelművé tette, hogy ezzel a témával mindenképp foglalkoznom kell.


malenkij_robot_BI


Számomra az volt a legérdekesebb, hogy az ő személyes története alapján jutott hozzám közelebb a téma. A néni hatalmas erőt sugárzott, inspirálóan hatott rám, végig azt éreztem, hogy az én generációm ilyen helyzetet nagy valószínűséggel nem élne túl. Akkoriban hirdették meg a Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjat, eldöntött volt, hogy ezzel az ötlettel pályázzam.


Csamer_Jozsefne_Wanner_Maria
Csámer Józsefné Wanner Mária

 

Várható folytatás?

Magyarországon, például Baranya megyében találni túlélőket, hozzájuk feltétlenül elmegyek még. Tervezem, hogy az ő történeteikhez metaforikusan köthető helyszínekről, tárgyakról készítsek képeket. Az egészből készült könyv terve is motoszkál bennem.


Lerner_Ferencne_Szauer_Maria
Lerner Ferencné Szauer Mária


Fotózott menekülteket is. A sajnálaton kívül a befogadóban mit kellene, hogy kiváltson egy ilyen fotó?

Ezeknek a képeknek és a képeken szereplő embereknek történeteik vannak. Fontos, hogy a tömegből kiragadt embereken keresztül történeteket mutassunk be, ne a médiában túltolt százezredik koszos arcú szír kisgyereket, ami a sajnálkozáson túl valóban nem vált ki többet, pedig a cél a humánum felébresztése lenne.


hatarokon_at_020_1_600x399
Határokon át


A kép elkattintása pillanatában az adott történet lezárul. Önben tovább él egy-egy helyzet?

Nehéz kérdés. A Málenkij robotos anyagnál más volt a szituáció. Rengeteget beszélgettem az alanyokkal, türelemmel és nagy érdeklődéssel hallgattam meg őket, ettől jóval kerekebb kép alakult ki bennem róluk és az átélt eseményekről. Többekkel a mai napig tartom a kapcsolatot. Akikkel ennyi időt foglalkoztam, azokkal utána nem tehetem meg, hogy ne érdeklődjem az életük alakulása iránt.


Egy_maszkos_tunteto_all_a_Hrusevszkoho_utcaban_felallitott_barikadon
Bielik István: Egy maszkos tüntető áll a Hrusevszkohó utcában felállított barikádon,
Kijevben 2014. febuár 2-án. © Bielik István

 

Van etikai okokból elutasítandó kép?

Ilyen szempontból rossz fotóriporter vagyok. Amikor a tenger mellett fotóztam menekülteket, és úgy érzékeltem, hogy szükség van a segítségemre, azonnal letettem a gépet, és a többi fotóssal együtt siettem, hogy nyújtsam a karom a gyerekekért. Nem létezhet olyan helyzet, hogy a fotóriporteri szerep megelőzze az emberséget. Nincs az a kép, amiért megérné egy másik ember életét kockáztatni.


hatarokon-at-010-1
Határokon át


Naiv dolog hinni a kép társadalomformáló erejében?

Én azért reménykedem benne, bár utópisztikus dolog hinni abban, hogy az általunk elkészített képekkel, szövegekkel változást érhetünk el.

 

A háborús zónában készült kép mikor érvényes, mikor nem?

Mindig a humánum mozgatja ezt a dolgot.


sziriai_kepek_2
Szíria


Ez úgy, ahogy van, átjön egy fotón?

Nagyon sok múlik azon, hogy egy-egy eseményen a fotós hova fordítja a kameráját, és mit akar megmutatni.


Ennyi tapasztalat után másképp fogja fel az emberi szenvedést, mint előtte?

Magabiztosságot ad, hogy ott voltam és láttam, nem pedig egy másik ember szűrőjén át jutottak el hozzám az események. Érzékelem magamon, hogy alázatosabb és türelmesebb lettem.


sziriai_kepek_7
Szíria

 

Akad téma, amihez még fejlődnie kell?

A vizualitás tekintetében ma másképp állok hozzá egy-egy témához, mint a pályám kezdetén. Egyre jobban próbálok visszanyúlni egy klasszikusabb képi világ felé, kerülöm a túlzásokat. Annak idején kivétel nélkül csak embereket jelenítettem meg a képeimen, ma már az érdekel jobban, hogyan tudom metaforikusan megfogalmazni a jelenségeket, eseményeket.


sziriai_kepek_4
Szíria


Az elégedettséget hogyan méri magában?

Magamhoz mérem az aktuális előrelépéseim. Mindig érzékelem a fejlődést. Vissza-visszanézve a régebbi dolgaim, látom, hogy akkor is valamilyen jónak ítélt szerkesztési elvet követtem, és bár ma másképp gondolkodom a képről, abban a pillanatban azt tartottam helyesnek. Ettől nem szabad megijedni. Fontosnak tartom, hogy mindenre nyitott legyek, a többi művészeti ág iránt is érdeklődjem, az egyéb úton szerzett benyomásaim reményeim szerint fejlesztik a képi világom.

 

Ayhan Gökhan

596x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

Tolcsvay1_R

2019.08.25

Az augusztus 20-ai rendezvények sokakat vonzanak, így nem árt, ha időben találunk olyan helyet, ahonnan gyönyörködhetünk a tűzijáték látványában anélkül, hogy nagy tömegben kellene feszengenünk. A Budapesti Nyári Fesztivál megoldást kínált erre: akik jegyet váltottak az Új Magyar Rapszódia – Magyar Mise elnevezésű koncertre, a maradandó zenei élmény mellett kényelmes székekben ülve, kivetítőn követhették a szünetben a tűzijátékot.

PMSZ_2

2019.08.25

Rancsó Dezső színművész kapta idén az Agárdy-emlékláncot a Pesti Magyar Színház társulatának szavazatai alapján. Sándor Erzsi portréja.

kavarga_R

2019.08.25

Dmitrij Kavarga a poszthumán művészet emblematikus képviselője: monumentális, ugyanakkor részletgazdag szobrai, kinetikus szerkezetei és interaktív installációi az antropocentrizmus kríziséről szólnak. A szentendrei MűvészetMalomban kiállított műveinek legfontosabb állítása: újra kell gondolnunk az emberi létezés alapvető kérdéseit, különben az emberiség saját magát fogja megsemmisíteni.

A fesztivál október 11. és 13. között a Vajdahunyad vára mögötti parkos területen lesz. A programok közt kvíz- és társasjátékok, mese- és bábelőadások is lesznek, fellép a Kolompos Zenekar, Puskás Peti és a The Biebers, Péter Szabó Szilvia és a Tárkány Művek. A rendezvényen 30 különböző kürtőskalács-készítő standdal várják a látogatókat.

Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező, Cservenyák László, a mátészalkai Szatmári Múzeum igazgatója és Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke kapta meg idén a Tony Curtis-díjat. Az elismeréseket a Fényes Napok rendezvénysorozat keretében adták át a mátészalkai Zsinagógában tartott ünnepi rendezvényen. A tanács programjának fókuszában idén a 73. születésnapját ünneplő Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező állt.

A díjat tavaly hozta létre a Magyar Hollywood Tanács olyan személyiségek elismerésére, akik a filmes hagyományok ápolásáért, a fiatal nemzedékek számára továbbörökítéséért önzetlenül tevékenykednek. A díj átadása szimbolikus is volt, hiszen a helyszín Tony Curtis szüleinek városa, Mátészalka volt.

Ötállomásos erdélyi turnéra indul ősszel Mahó Andrea. A színész-énekes koncertsorozatán neves vendégekkel lép színpadra. Az Azért vannak a jó barátok című turné szeptember 17-én indul Zilahon és október 7-én zárul Brassóban. Repertoáron lesznek dalok a Madách Színházban játszott musicalekből, de lesznek rockdalok, crossoverek is.

Az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó 1 Celsius fokos vízben fekszik, erős örvényeknek és változó tengeri áramlásoknak van kitéve. A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. A legjelentősebb romlás a tisztek lakóhelyének, köztük a kapitány kajütjének a területén fedezhető fel. A rajongók egyik kedvence, a kapitány kádja már az enyészeté lett.

Egy spanyol történész az amszterdami Társadalomtörténeti Nemzetközi Intézetben (IISH) 1939 óta heverő fadobozokban több mint 500, a spanyol polgárháborút megörökítő fotó negatívjára bukkantak. A Nemzeti Munkásszövetség (CNT) 1939 áprilisában csempészte ki Barcelonából az archívumot, amely egy hosszú út után –kitérőkkel Párizsban, valamint Harrogate és Oxford városaiban – 1947-ben érkezett meg az IISH-ba. A dobozokban több mint 500 olyan fotó negatívja lett meg, amelyet a spanyol polgárháború alatt, 1937 és 1938 között készített az akkor még Deutsch Kati néven dolgozó fotós. Spanyolországba érkezve Deutsch a CNT és az Ibériai Anarchista Föderáció (FAI) külső propagandaszolgálatához szegődött.

192x170px_Csardaskiralyno_Moni_002

Az Ostrea peregrina nevű hagyományőrző fesztivál augusztus 31-én lesz. A Vigasságok terén immár negyedik alkalommal sorra kerülő eseményen lesz hosszúkard vívóverseny, páncélos küzdelem és tüzérségi bemutató is.

Ostrea_peregrina

Augusztus 30. és szeptember 3. között rendezik meg Budapesten a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált és Mesterkurzust. A Miranda Liu hegedűművésznő által alapított új fesztivál vendége lesz Georgy Tchaidze orosz zongoraművész, aki először lép fel Magyarországon.

Életre rajzolt múlt címmel történelmi képregényfesztivál és -kiállítás lesz Esztergomban szeptember 7-én.

Péntek este kezdődik a Pannonhalmi Bencés Főapátság háromnapos művészeti fesztiválja, az Arcus Temporum, amelynek kiemelt vendége ezúttal Gidon Kremer hegedűművész. A programsorozat a csend és a spiritualitás köré szerveződik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma