NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2019.09.09

Az ArtKert fesztivál legnépszerűbb programjai közé tartoztak a művészeti séták, melyek során szakmabeli túravezetők mutatták be Szentendre nevezetességeit az egykor ott alkotó művészek életútján keresztül. Várostörténeti utalások, személyes és szerelmes történetek is megelevenedtek a macskaköves utakat járva.

A séta az ÚjMűhely Galériától indult és a Régi Művésztelepen ért véget, ahol lehetőség nyílt a jelenleg ott dolgozó művészek műtermeinek megismerésére. Képgalériánk ennek a programnak az impresszióiból mutat válogatást.

1._idezet_1

Hogyan lett Szentendre a festők városa? Bánovszky Miklós visszaemlékezése a megeleveníti a történelmi eseményt. A város polgármesterét ekképpen biztatta: „…Nagybányát is a festők tették híressé. Ha most itt megtelepszünk, Szentendrét is a festők városává tehetjük. Művésztelepet létesítünk, a várost felfedezzük. Nevezetesség lesz.”

2._ostemak_nyomaban_1

Őstémáknak nevezzük azokat a városképi kompozíciókat, melyeket több szentendrei alkotó is megfestett. Számos ilyen kultikus helyszínt a festmények alapján be lehet azonosítani.

3._Korniss_es_a_haztetok_1

A városháza homlokzata Korniss Dezsőt is megihlette. Csakúgy, mint a szentendrei háztetők sajátos elrendezése, mely több modern műalkotás létrejöttét inspirálta.

4._Vajda_1

Vajda Lajos és Vajda Júlia bensőséges kapcsolatát a Belgrád-székesegyház kapujában idézték meg. Az épület oldalán látható epitáfiumok csontokból és koponyából álló motívuma a híres festő önarcképein is megjelenik.

5._A_Ferenczy_csalad_1

A Ferenczy család Szentendrén telepedett le 1889-ben. A következő évben ebben a házban született meg Ferenczy Béni és Noémi.

6._video_2

Egy 1947-ből származó híradórészletből megismerhetjük, hogy egykor kik és hogyan alkottak a Szentendrei Régi Művésztelepen.

7._Banfoldi_1

A jelenleg a művésztelepen alkotók közül elsőként Bánföldi Zoltán mutatta be műtermét. Fotóinak és festményeinek műhelytitkait is megosztotta a látogatókkal.

8._Krizbai_1

Krizbai Sándor alkotásai között megelevenedett a művésztelep múltja. Egyik aktuális festménysorozatát a kert fái inspirálták.

9._nomuv_1

A művészeti sétán kihangsúlyozták a Szentendrén alkotó nőművészek jelentőségét is, így külön öröm volt Knyihár Amarilla bemutatója, mely során számos festményéről és a hozzájuk kapcsolódó művészi koncepciójáról is mesélt.

10._aknay_1

Aknay János műtermében egy minikiállítás látható eddigi tárlatainak plakátjaiból. A hozzájuk kapcsolódó történetekből életművének különböző szakaszaiba nyújtott betekintést.

A MANK által szervezet kulturális események egyik visszatérő programját képezik a művészeti séták, így az érdeklődőknek érdemes figyelni meghirdetésükre a jövőben is.


Szöveg: Sipos Tünde

Fotók: Csákvári Zsigmond

Kassak_muzeum_Gorgona_1959-1968-7530

2019.09.23

A Gorgona csoport művészekből és más értelmiségiekből álló, titkos nyilvános közösség volt a keleti és a nyugati blokk határán, Zágrábban. Munkásságukkal a hazai közönség már a Ludwig Múzeum 2017-es El nem kötelezett művészet című kiállításán megismerkedhetett, a Kassák Múzeum mostani kiállításán pedig még mélyebbre áshatjuk magunkat a csoport tevékenységébe.

mila_haugova

2019.09.23

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár 2006 óta hirdet műfordítási pályázatot, amelyre idén a szlovák Mila Haugová Magenta versének fordítását várták. A diszkrét kulturális utalásokkal teli versről, a pályázatról és a műfordítás buktatóiról a zsűri két tagjával, Haluska Veronkával és Vörös Istvánnal beszélgettünk.

PINKPONILO_1

2019.09.23

16. alkalommal rendezik meg a Design Hét Budapestet október 4. és 13. között. A rendezvény egyik leginkább várt programja a Nyitott Studiók, ahol a látogatók tizenöt vállalkozás kulisszái mögé betekintve kaphatnak képet az ötleteléstől a megvalósításig tartó munkáról.

Az eddig ismertnél sokkal komolyabb szereplője volt a hitleri propagandagépezetnek Lothar-Günther Buchheim író és műgyűjtő, A tengeralattjáró című világsikerű regény szerzője, aki a második világháború után pacifistának mondta magát – állítja Gerrit Reichert oknyomozó német újságíró. Reichertnek meggyőződése, hogy Buchheim csak a háború után változott át a nácik propaganda-szakértőjéből békeharcossá. A 2007-ben 89 évesen elhunyt szerző a háború alatt haditudósító volt, és tengeralattjárókon szerzett tapasztalatai alapján írta meg 1973-ban megjelent, több millió példányban elkelt világháborús regényét, a Das Boot-ot, amelyből 1981-ben nagysikerű film is született. A történet egy búvárhajó legénységének mindennapjain keresztül a háború kilátástalanságát mutatja be.A sikerregény magyarul 1982-ben, Bor Ambrus fordításában A hajó, 1999-ben pedig A tengeralattjáró címmel, Farkas Tünde fordításában jelent meg.

A festőművész munkáiból szerdán nyílik kiállítás a Szentendrei Régi Művésztelepen, a MANK Galériában. A válogatásban egyszerre kapnak helyet portrék és olyan fiktív helyszínek, melyek titokzatos atmoszféráját organikus formák, városképi elemek vagy sejtelmes drapériák szövik át.

A Liebling Haus – Fehér Város Központ nevű új intézmény fő feladata Tel-Aviv kiemelkedő építészeti arculatának elismertetése lesz, mivel a várost már régóta a Bauhaus iskola egyik legfontosabb centrumának tekintik az egész világon. Több mint négyezer fehér Bauhaus-épület áll a városban, amely róluk kapta becenevét, a „fehér várost". 2003-ben az UNESCO a világörökség helyszínének nyilvánította Tel-Aviv központjának Bauhaus-jellegű építészetét, a Fehér várost.

Az amerikai-mexikói határra tervezett fal megépítése 22 régészeti lelőhelyet károsíthat vagy semmisíthet meg az arizonai Organ Pipe Cactus Nemzeti Parkban az amerikai Nemzeti Parkszolgálat jelentése szerint. A Sonora-sivatag ezen térségében már 10 500 éve is éltek emberek. A 15 méter magasra is megnövő kandeláberkaktuszról elnevezett nemzeti park az UNESCO bioszféra rezervátuma, melynek 48 kilométer hosszú déli határa az Egyesült Államok és Mexikó határa mentén fekszik. A tervek szerint a határfalnak mély beton- és acélalapja lesz, a szövetségi programban szerepel továbbá az eddigi utak meghosszabbítása a határ mentén és megfigyelő berendezések, reflektorok felállítása.

A spanyol hódítás előtti leleteket Tiahuanaco régészeti lelőhely romjai között, a Kalasasaya templomnál fedezték fel. Az edényeket körben helyezték el, ami arra utal, hogy feltehetően egy előkelő ember temetésekor az áldozatok bemutatásakor kerültek a földbe. Tiahuanaco a spanyol hódítás előtti birodalom szellemi és politikai központja volt. A város, amely virágkorát i. sz. 400. és 900. között élte, kis mezőgazdasági településből fejlődött birodalmi fővárossá. Romjai 2000-ben kerültek az UNESCO kulturális világörökségének listájára.

Szüreti felvonulással, koncertekkel, kirakodóvásárral, borbemutatóval és négy ország férfi énekeseivel várja az érdeklődőket szeptember 27. és 29. között a 23. Európai Bordalfesztivál Pécsen és a villányi borvidék településein.

bordalfesztival.r

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma