728x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2019.07.18

A Budapesti Operettszínházban az évad női főszereplőjévé Fischl Mónikát választották Fényes Szabolcs Maya című operettjében nyújtott alakításáért. A művésznő épp csak túlvan a Vidnyánszky Attila rendezésében bemutatott Csárdáskirálynőn, gőzerővel készül a Budavári Palotakoncertekre. Az ősszel a kőszínházban is debütáló örökzöld főszerepe, Vereczkei Szilvia nem ismeretlen feladat a számára, hiszen 2009-es alakításáért Artisjus-díjat nyert.

22

Minek köszönhető az operett töretlen népszerűsége?

Egy példával válaszolnék, a Budavári Palotakoncertet említeném. Hét éve a párom, Vadász Dániel és Nacsa Olivér hozták létre ezt a fantasztikus rendezvényt, nagyon nagy munkával. A különleges helyszín miatt olyan emberek is eljönnek meghallgatni minket, akik egyébként évad közben nem jönnek be az Operettszínházba. Mivel a gálakoncerten különböző tematikára felfűzött részleteket mutatunk be, szélesebb képet tudunk adni az operettről azoknak, akik nem ismerik ezt a műfajt. És legnagyobb örömünkre a Budavárban látott nézők közül később sokan eljönnek az Operettszínház előadásaira is.

A műfaj nyári ünnepeként emlegetik ezt a rendezvényt.

Az is! Hetedik alkalommal lépek fel. Számunkra, a műfaj számára, a Palotakoncert presztízskérdés. Évről évre megújítjuk, mindig valami mással készülünk. Idén például operarészletekkel is kiegészülnek az estek. Én többek között a Traviátából Violetta áriáját énekelem majd, ami igazi katarzis nekem. De a fellépők között találkozhatnak a nézők a Virtuózokból ismert Nin Duc Hoan Longgal is, aki csodálatos színfoltja a művészetünknek, ahogy a Fitos Dezső Társulat táncosai is, akik néptánccal színesítik majd a műsort. Én nagyon bízom benne, hogy lesz nyolcadik, kilencedik és tízedik alkalom is, amikor egy olyan miliőbe vihetjük el az általunk rajongásig szeretett és képviselt műfajt, mint az Oroszlános udvar.

3

A társulati évadzárón a legjobb női főszereplő díját kaptad a Maya című bemutatóban nyújtott teljesítményedért. Mi az, amit kedvelsz benne?

Ez a szerep nagy kihívás volt a számomra. Többször felmerült az évek során a bemutató ötlete, de én színészileg nem éreztem késznek rá magam. A zenéje viszont mindig elvarázsolt, és épp emiatt imádom ezt a szerepet. Egy primadonnának remek lehetőség a Maya: kiléphettem a megszokott komfortzónámból. Fényes Szabolcsot pedig csodálatos zeneszerzőnek tartom.

A Maya látványos show-elemekkel tarkított revü-operettjében a címszereplőnek énekesi és táncos feladatai is vannak.

A táncos részekbe nagyon nagy munkát kellett fektetnem, kemény felkészülés volt. Gyerekkoromban balettoztam, ennek ellenére nekem így is meg kellett küzdenem a szerep táncos elemeiért. De épp ezek a kihívások teszik izgalmassá a feladatainkat. Azért is örültem, hogy ezért a szerepért kaptam meg a díjat, és nem egy szokványos primadonnaszerepért, mert itt kiléphettem a már jól begyakorolt keretek közül.

1

2009-ben kaptál Artisjus-díjat a Csárdáskirálynő Szilviájáért, 2012-ben és 2016-ban az Év operett színésze voltál, most a Honthy-díj elismerés lett a tiéd az évad női főszereplője kategóriában. Mit jelentenek a pályádon ezek a kitüntetések?

A saját munkám nem a díjak szerint értékelem, mert szerintem egy művésznek tisztában kell lennie azzal, hogy mennyit ér, a tehetségével és a korlátaival egyaránt. Azonban a műfaj szempontjából mindig nagyon örülök, az operettnek ezek a díjak nagyon jót tesznek. Bárhol járunk a társulattal, az egész világon remek visszajelzéseket kapunk, ám itthon a mai napig küzdeni kell a műfaj elismertetéséért.

Az opera és az operett közül melyiket kedveled jobban?

Az operával indultam, de a következő évadban mélyvízbe dobtak, főszerepet kaptam az Operettszínházban, és beleszerettem ebbe a rendkívül komplex műfajba, ahol táncolni, énekelni is tudni kell, és mellette prózai képességekkel is rendelkezni.

2

Elképzelhetőnek tartod-e azt, hogy lesz egy olyan pont majd a pályádon, hogy választanod kell a két műfaj között? Ha igen, melyik mellett tennéd le a voksod?

Már volt ilyen, és az operettet választottam. Utasítottam már vissza a Staatsoper felkérését egy beugrásra a Varázsfuvola Éj királynőjének szerepére, mert az Operettszínházban éppen Marica grófnőt játszottam. Az operettnél fontos, hogy pihenjenek a hangszálaink, mivel nem csak énekelünk, de prózát is mondunk. Nem kockáztathattam ezt az operaszerep kedvéért, mert rögtön másnap lett volna a fellépés. Ráadásul nekem sokkal fontosabb a család, mint az, hogy utazgassam a világban. Elsődleges a számomra, hogy előadás után hazatérhessek a szeretteimhez.

Mi vár rád a jövő évadban?

Szeptemberben az első bemutatóm a Csárdáskirálynő lesz. Vidnyánszky Attila rendezésében most mutattuk be a Margitszigeti Szabadtári Színpadon, és ősztől a színházban kerül repertoárra. Megint egy más életszakaszomban, egy más rendezésben talált meg Vereczki Szilvia szerepe, ami még ennyi idő után is tartogat meglepetéseket és kihívásokat. Érdemes megnézni. Csodálatos díszlet és jelmezek, egyáltalán nem szokványos előadás született. Mindezek szabadtérről való beköltöztetése igényel némi átformálást, úgyhogy nyár végén már bele is kezdünk a felújító próbákra. Utána pedig a János vitéz francia királylánya vár rám, amit Bozsik Yvette rendez és novemberben mutatjuk be. Futnak tovább a repertoár előadásaim, A chicagói hercegnő, a Maya, és felújítjuk a Viktória című régi nagy kedvencünket, amit már nagyon várok. Lesz hát bőven feladat, ez a nyár sem unalmas! Jöhet a Palotakoncert.

A fotókat Gordon Eszter és Éder Veronika készítették.

Rácz Anna

596x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

Van_R

2019.08.24

A VAN filmzenekar a 2014-es Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan, és 2018 egyik hazai filmsikere, a Rossz versek dalait adja elő. A héttagú formáció nemrég az Ördögkatlan fesztiválon lépett fel egy hirtelen támadt vihar miatt a szabadtéri színpad helyett egy kiállítóteremben. Nem tudom, hogy történt, de a végére hálás voltam a nyárért, a vizes zokniért, a kezemben átmelegedett repohárért és azért, hogy a vihar átmosta ezt az örömzenélést a kültéri színpadról a fülledt terembe. A zenekar négy tagjával beszélgettem.

parasztbecsulet_bajazzok_4

2019.08.24

A Budapesti Nyári Fesztivál igazi komolyzenei különlegességének ígérkezett a Parasztbecsület és a Bajazzók egyfelvonásos operák bemutatója. Szerelem, féltékenység, megcsalás és megcsalatás, vagyis párkapcsolati drámák állnak mindkét mű középpontjában, melyeket rendkívül élethűen, emberközeli módon ábrázolnak.

nepessy_noemi_R

2019.08.23

A Budapesti Történeti Múzeumot április óta Népessy Noémi vezeti. A Vármúzeumot, a Kiscelli Múzeumot, az Aquincumi Múzeumot, valamint a Budapest Galériát felölelő intézmény vezetője korábban az Óbudai Múzeum igazgatójaként ért el sikereket. Elképzeléseiről, terveiről, múzeumkoncepciójáról beszélt a Magyar Múzeumok Online-nak.

Ismét Magyarország egyik legnépszerűbb Beatles tribute zenekara, a Bits képviseli Magyarországot és a magyar Beatles közösséget a világ legnagyobb Beatles fesztiválján, a liverpooli International Beatle Weeken. A felkérés a világhírű Cavern Clubtól érkezett, ahol a Beatles 292 koncertet adott 1961 és 1963 között. A Bits augusztus 23-tól 26-ig a fesztivál keretében kilenc koncertet ad különféle helyszíneken, így a Cavern Clubban is. A liverpooli Beatle Weeket a nyolcvanas évek óta rendezik meg és a kezdetben baráti összejövetelből kialakult Beatles fesztivál napjainkra turisták és Beatles-rajongók ezreit vonzza. Mintegy nyolcvan, a világ minden tájáról érkező előadó egy héten keresztül ad koncerteket augusztus végén.

A Szegedi Szabadtéri Játékok kimagasló szezonként értékelik az idei évadot, amely a Dóm téren saját bemutatóval, táncjátékkal indult Zsuráfszky Zoltán rendezésében, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes közreműködésével. Az idei műsorban szerepelt még Verdi Aida című operája, de a közönség részt vehetett szimfonikus zenekari koncerten is, ahol magyar klasszikus és kortárs szerzők műveit csendültek fel. Idén újranyitott az Újszegedi Szabadtéri Színpad, ahol Petri György fordításában játszották Moliere Don Juan című drámáját, illetve határon túli együttműködés keretében, a sepsiszentgyörgyi színházzal közösen mutatták be Brecht Koldusoperáját, Bocsárdi László rendezésében.

Ohiói munkásokat bemutató dokumentumfilmmel debütált Hollywoodban az Obama házaspár: a korábbi elnök és felesége tavaly létrehozott produkciós cégével vett részt a Netflix számára forgatott American Factory elkészítésében. A dokumentumfilm azt mutatja be, mi történt a 2008-as gazdasági válság miatt Ohióban bezárt General Motors-gyár munkásaival, miután egy kínai vállalat átvette a telepet és újra munkához juttatta őket.

Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója lesz az új filmügyi kormánybiztos szeptember 1-jétől – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón. Gulyás Gergely azt mondta, Káel Csaba alkalmas arra, hogy eleget tegyen a kormánybiztosi feladatok ellátásának a Müpa vezetése mellett is. A miniszter úgy fogalmazott, az Andy Vajna halálával keletkezett űrt próbálják betölteni.

A térség a caral civilizáció fontos központja volt, a kultúra mintegy ötezer éve virágzott az Andokban. Az egyik kőtáblán, amelyet egy szertartásokra használt épületben találtak a Vichama régészeti lelőhelyen, egy béka és egy emberfej látható. Az andoki civilizációban a béka a vizet, az emberfej az esőzésre váró embert jelenti. Egy közelben talált másik kőképen négy emberfej látható, amelyeket kígyók vesznek körbe. A kőképeket egy olyan időszakban készíthették, amikor ínség sújtotta a térséget.

192x170px_Csardaskiralyno_Moni_002

Életre rajzolt múlt címmel történelmi képregényfesztivál és -kiállítás lesz Esztergomban szeptember 7-én.

astmain_1922074b

Péntek este kezdődik a Pannonhalmi Bencés Főapátság háromnapos művészeti fesztiválja, az Arcus Temporum, amelynek kiemelt vendége ezúttal Gidon Kremer hegedűművész. A programsorozat a csend és a spiritualitás köré szerveződik.

A jövő szombatig tartó rendezvényen hatvan helyszínen több mint kétszáz koncerttel, színházi előadással, filmvetítéssel és kísérőprogrammal várják a közönséget.

A gyönyörűen felújított, a XIX. század végén épült Egyedi-palotában működő Benczúr Ház Kulturális Központ megújult műsorkínálatával a budapesti kulturális élet egyik izgalmas színterévé vált. A Postakürt Alapítvány által működtetett helyszín hiánypótló és izgalmas produkcióknak, színházi előadásoknak, koncerteknek és táncházaknak ad otthont.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma