hangf_spotify_banner_728x90

2013.05.08

A jövő basszusgitárosainak legtehetségesebbjei mérik össze erejüket pénteken a Budapest Jazz Clubban (BJC). A verseny az egykori Syrius és Rákfogó együttesben játszó legendás muzsikus, Orszáczky Jackie nevét viseli. Az április végén rendezett elődöntőben a zsűri (Bóna László, Maloschik Róbert, Plutó Horváth József és Ráduly Mihály) pontozással döntött a továbbjutókról. A versenyzőket - Domonkos Gábort, Fonay Tibort, Péter Tamást, Sallay Jenőt és Tálas Áront - zongorán Cseke Gábor, míg dobon Jeszenszky György kíséri.

2013.05.08

A londoni West End és a New York-i Broadway után a Budapesti Operettszínházban mutatják be Kerényi Miklós Gábor igazgató rendezésében a többszörös Oscar-díjas film nyomán készült Ghost című musicalt. A kettős szereposztás premierjeit május 31-én és június 1-jén tartják. A magyar szöveget Müller Péter Sziámi írta, a jelmezeket Velich Rita, a díszletet Khell Csörsz tervezte. A karmester Makláry László, a koreográfus Tihanyi Ákos. A házasodni készülő párt, Samet és Mollyt Vágó Bernadett és Dolhai Attila, illetve Muri Enikő és Kerényi Miklós Máté alakítja. Oda Mae Brownként Szulák Andrea és Peller Anna látható. A Metró Szellem Szabó P. Szilveszter és Brasch Bence, a Kórházi Szellem Földes Tamás és Józsa Imre lesz.

2013.05.08

Lemondta a Budapesti Fesztiválzenekar péntek, szombat, vasárnapi koncertjét Pierre-Laurent Aimard, a neves francia zongorista betegség miatt. Ránki Dezső vállalta a fellépést, így a koncerteken ő játssza Bartók I. zongoraversenyét, a koncertet a világhírű finn karmester, Osmo Vänskä vezényli. Az esten bemutatják Kalevi Aho, a mai finn zeneszerzés egyik nemzetközileg is legismertebb alakjának Minea című alkotását. A zeneszerző tizenöt szimfóniája és tizenkilenc versenyműve mellett négy operát, kórusművek és kamarazenei művek sorát írta. A műveiből készített CD-felvételek többségét Osmo Vänskä vezényelte. Minea című zenekari kompozíciója 2008-ban keletkezett.

2013.05.08

Régi pompájukban helyreállítva mutatja be az Esterházy hercegek barokk ékszereit a kismartoni (Eisenstadt) kastély kedden megnyílt új kiállítása. A korábban a fraknói (Forchtenstein) kincstárban őrzött ékszereket hároméves munkával restaurálták.

2013.05.07

Tátrai Tibor vállsérülése után május 10-én a Barba Negra Music Club színpadán tér vissza a 90-es évek óta töretlen népszerűségnek örvendő rockzenekar, a Tátrai Band. A csapat nyolc hónap kényszerpihenő után a legnagyobb slágereivel készül.

2013.05.07
Maguy Marin ahhoz a koreográfus nemzedékhez tartozik, amelynek tagjai az 1980-as évek elején új értelmet adtak a kortárs táncnak Franciaországban. Meggyőződéses, szabad, elhivatott asszony, aki Maurice Béjart iskolájából kikerülve megtanulta a maga útját járni. Európaszerte nagy botrányt kavart 1981-ben készített előadásával közel harminc év után ismét visszatér Magyarországra. Ez a May B csak a szereposztásban és abban különbözik a 86-os budapesti előadástól, hogy ez alkalommal Maguy Marin nem a Fővárosi Operettszínházba, hanem a Trafó-ba hozza el a darabot.
2013.05.07

Rendhagyó nagykoncertre készül a tavaly szeptember óta ismét Írországban élő Jamie Winchester. Az eseménynek a Zöld Pardon ad otthont május 8-án, szerdán este 8 órakor. A program többek között azért is ígérkezik különlegesnek, mert hosszú ideig ez lesz az egyetlen lehetőség, hogy rajongói szabadtéren bulizhassanak az énekes leghíresebb slágereire.

2013.05.07

Huszonhat új levelező tagot választott az akadémikusok zárt ülésén a Magyar Tudományos Akadémia (MTA), az új akadémikusokat kedden, az MTA 184. közgyűlésének második napján mutatták be. Rendes taggá választotta a közgyűlés Sólyom László jogtudóst, volt köztársasági elnököt, valamint Erdő Péter kánonjogászt, bíborost, az Esztergom-Budapest főegyházmegye érsekét is.

2013.05.07

 

Zórád Ernő képregényrajzoló, festő, grafikus, illusztrátor, karikaturista életműkiállítását nyitják meg kedden a Nógrád megyei városban, a Magyar Nemzeti Múzeum Palóc Múzeumában. Meghívójában a múzeum úgy fogalmaz: a Magyarországon méltatlanul kevéssé ismert Zórád-életmű olyan sokszínűen értékes, annyira minden korosztályhoz szól, hogy a Zórád család kötelességének érzi, hogy minél szélesebb körben ismertesse azt.

2013.05.07

Merülési vonalak címmel május 11-ig tekinthető meg a Várfok Galéria időszakos kiállítása, amely leginkább az alkotási folyamathoz köthető impulzusokat fogalmaz meg. A tárlat lehetőséget teremt a felszín mögé tekinteni és felfedezni, megérteni e folyamat egyes stádiumait, megismerni olyan eszméket, alaptételeket, melyek alkotásra ösztönöznek, vagy kiindulási pontot nyújthatnak.

2013.05.07

Turczi István a vendége a pécsi Kortársalgó című irodalmi sorozat utolsó vendége, amelyet a Tudásközpontban rendeznek május 8-án este 6 órakor. Turczi István volt éjszakai portás, talajminta-vételező és gépkocsivezető, irodalmi és művészettájékoztatási munkatárs a minisztériumban, újságíró, rádiós szerkesztő-műsorvezetője, televíziós költészeti vetélkedő műsorvezető, egy évig a Playboy magyar kiadásának főszerkesztője. 1995-ben megalapította a Parnasszus című költészeti folyóiratot és könyvkiadót, melynek mai napig főszerkesztője.

2013.05.07

Szerdán délután négykor Szent helyek Veszprémben címmel kerekasztal-beszélgetést rendeznek a katolikus, református és evangélikus egyház képviselőivel a Szent Mihály-bazilika altemplomában, este nyolckor pedig a Csermák Zenei Napok keretében hangverseny lesz a bazilikában a vasárnapig tartó Gizella-napok keretében Veszprémben.

2013.05.07

Dél-Koreában vendégszerepelt Ingmar Bergman Suttogások és sikolyok című filmjének színházi adaptációjával a Kolozsvári Állami Magyar Színház, az előadást, amelyet május 2. és 5. között adtak elő Szöulban, Andrei Serban román rendező állította színpadra.

2013.05.07

A budapesti Art IX-XI Galériában május 9-én, csütörtökön 18 órakor nyílika Vásárhelyi Anzix című kiállítás. A harmincegy festményből álló tárlatot Almási István, Hódmezővásárhely polgármestere ajánlja a közönség figyelmébe; köszöntőt mond Kupper András Újbuda polgármestere.

2013.05.07

A Pannónia Fesztivál színpadain több mint 150 zenekar lép fel, köztük olyanok is érkeznek Szántódpusztára, akik jó eséllyel még soha nem jártak a Balatonnál – így május 17-én a Rudimental, 18-án a Foreign Beggars és az utolsó napon, 19-én a Dub Pistols.

2013.05.07

Egy éjszakára kórusok koncerttermeivé válnak a közterek, udvarok, padlások és pincék május 11-én. Az a cappella együttesek a Palotanegyed különböző helyszínein ezen az éjszakán szokatlan zenei performanszokkal mutatják meg, hogy a kóruszenének van üzenete a 21. század embere számára is.

2013.05.07

Magyarországra látogatott Michael Geaney ír népdalénekes, aki május 8-án, szerdán 17 órától népdalesttel várja az érdeklődőket az Országos Idegennyelvű Könyvtár Rendezvénytermébe. Az est során megismerhetik a látogatók a felcsendülő dalok történetét, melyek az ír népi hagyomány szerves részei. Emellett bepillantást nyerhetnek az ír népdalok világába, megismerhetik a hagyományos ír népi hangszereket, az ír zene világát és történelmét.

2013.05.07

Huszonhat kiemelkedő elismertségű kutató – közöttük az MTA Lendület programjának három kiválósága – az Akadémia levelező tagja lett a közgyűlés első napján megtartott szavazás eredményeként. Az Alapszabály szerint az választható taggá, aki az MTA doktora címmel vagy azzal egyenértékűnek minősített tudományos fokozattal rendelkezik, és „aki tudományát elismerten és különösen magas színvonalon, alkotó módon műveli”.

2013.05.07

Az Aquincumi Múzeumban szombaton és vasárnap az ókori Róma életébe tekinthetnek be az érdeklődők: az intézmény kézműves műhelyekkel, költőversennyel, gladiátorbemutatókkal idézi meg a római kor egyik legkedveltebb ünnepét, a Florialiát.

2013.05.07

Felvételét kéri a Magyar Teátrumi Társaságba a Nemzeti Színház július 1-jével – mondta el Vidnyánszky Attila, aki közölte: visszalép a színházi bizottság elnöki posztjáról és a teátrumi társaságban betöltött elnöki tisztségéről. A döntés a szervezet legközelebbi, tisztújító közgyűlésén születik meg.

Slam Poetry Showcase produkciót mutat be három erdélyi slam poetry bajnok a kolozsvári Planetáriumban május 30-án. A Bajnokon Legalja névvel fémjelzett rendezvényen fellép majd André Ferenc, aki 2013-ban, Horváth Benji, aki 2014-ben és Vass Csaba, aki 2018-ban nyert Erdélyi Slam Poetry Bajnokságot. A belépés ingyenes.

A május 29-én tartandó tanácskozás célja, hogy a 2014 óta létező, a magyarországi színházi nevelési képzések között egyedülálló drámainstruktor szak eddigi eredményeit felmérje, valamint lehetséges fejlődési irányait a korábbi és jelenlegi osztályok közreműködésével, tanáraik és a szakma képviselőinek részvételével megvitassa. Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Bővebb tájékoztatás itt érhető el.

Május 29-én este héttől tartják az Irodalmi Jelen díjátadó gálaestjét a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Fellépnek többek között: Böszörményi Zoltán, Demeter Szilárd, Dobozi Eszter, Nagy Zsuka, Nádasdy Ádám, Rakovszky Zsuzsa, Orbán János Dénes, Sántha Attila, Szőcs Géza, Vörös István, Zsille Gábor. Az est kiemelt meghívottja és társművésze: Várnagy Andrea zongoraművész.

Perl János képeiből nyílt tárlat a Magyarság Házában, melyen megelevenednek Kárpátalja történelmi emlékhelyei, köztük a munkácsi vár, a Vereckei Emlékmű, a természeti kincsek, a hagyományos népi mesterségek űzői, így a szövőnő, a bodnár, a borász, a bőrdíszműves, a fazekas. A tárlaton a fotók mellett szerepelnek a régió híres kézműves termékei, a salánki hordó, a csörögefánk, a Hidi-kerámia, a beregi szőttes, a salánki viaszos tojás is. A rendezvény az Értékek vonzásában programsorozat része, amelyben az intézményben bemutatják a határon túli magyar tájegységek néprajzi és népművészeti kincseit.

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete május 27-én hozza nyilvánosságra a kortárs magyar irodalmi műveket és eseményeket bemutató weboldalát (www.mmalexikon.hu) a Pesti Vigadóban. A Magyar irodalmi művek és események 1956–2016 című kutatási program 2018-ban indult, és várhatóan 2021-re nyolcszáz szócikkben dolgozza fel a magyar irodalom hatvan évét.

Május 30. és június 2. között rendezik meg az ELEVEN Tavasz utcafesztivált a Bartók Béla úton, ahol izgalmas művészeti programokkal, kiállításokkal, koncertekkel és workshopokkal várják az érdeklődőket.

eleven_tavasz

Leonidas Kavakos görög hegedűművész karmesterként is sikeres, most erről az oldaláról is bemutatkozik a Budapesti Fesztiválzenekar közönségének május 31-én, június 1-én és 2-án a Zeneakadémián. Nemcsak a karmestere, a szólistája is különleges lesz hangversenyüknek, Gautier Capuçon csellóművész.

Színházi előadások, koncertek, kreatív művészeti játékok és gyermekeknek szóló programok is szerepelnek a vácrátóti ArtBorétum Feszten, amelyet május 31. és június 2. között első alkalommal rendeznek meg.

Május 29-én, szerdán a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében Görgei Artúr alakjairól beszélgetnek. Ezekről a kérdésekről fog beszélgetni Varga Benedek főigazgató, Mácsai Pál színész, Görgey Gábor rendező és Sirató Ildikó, az OSZK Színháztörténeti Tárának vezetője.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma