GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

2013.03.27

A Magyar Napló kiadó és a Ferencvárosi Önkormányzat szervezésében felolvasást tartanak az Életút- pályázat győztes alkotásaiból a Fővárosi Szabó Ervin IX. kerületi Főkönyvtárban április 2-án 14 órai kezdettel.

2013.03.27

Élő közvetítés a Vatikánból, operaelőadás, ifjúsági és játékfilmek, valamint húsvéti vetélkedő is szerepel a közmédia húsvéti programjában. Rendhagyó húsvéti Maradj talpon! vetélkedővel várják a nézőket a Fölszállott a páva című tehetségkutató műsor szerepelőivel. A Bartók Rádión Muszorgszkij Borisz Godunov című operája lesz hallható a madridi Teatro Real előadásában, mások mellett Szemerédy Károly operaénekessel. Húsvét vasárnapján az M2 ünnepi válogatással készül a gyerekeknek. Jankovics Marcell magyar népmeséi közül a Kicsi diót vetítik. Élőben közvetíti az M1 a katolikus szentmisét a Vatikánból, és Ferenc pápa Urbi et Orbi, üzenetét.

2013.03.27

A Budapesti Történeti Múzeum és az Országos Széchényi Könyvtár közös szervezésében „Távol az Araráttól. Örmény kultúra a Kárpát-medencében” címmel 2013. árpilis 5-én kiállítás nyílik a Budapesti Történeti Múzeumban, az örmény könyvnyomtatás 500. évfordulója alkalmából világszerte megrendezett kiállítások sorába illeszkedve.

2013.03.27

Harmadik alkalommal gyűlnek össze közös gitározásra békéscsabai és Békés megyei gitárművészek az autizmus világnapja alkalmából a Jókai Színház előtti téren a Ragyogjon kékben elnevezésű nemzetközi kampány keretében.

2013.03.27

A Közös Piac 2013. április 6-án második alkalommal várja az egészséges és megbízható forrásból származó termelői finomságokra vágyó érdeklődőket Budapest szívében, az Erzsébet téri Akvárium Klubban.

2013.03.27

A 90 decibel Project és az MSL Accessibility együttműködésével és támogatásával egy olyan alkalmazás jött létre, amely infokommunikációs szempontból akadálymentessé teszi a Szépművészeti Múzeum állandó kiállításának jelentős részét hallássérültek számára. Hazánk lakosságának 10%-a él valamilyen szintű hallásproblémával, közülük kb. 60 ezren teljesen siketek.

2013.03.26

A kulturális örökség megőrzéséért járó európai uniós kitüntetést, az Europa Nostra-díjat ítélték oda kedden - 29 más díjazottal együtt - az alsóbogáti Festetics-Inkey-kastélynak. Az idei díjkiosztó ünnepséget június 16-án, az athéni Herodes Atticus ókori színházban tartják. A 30 díjazottat csaknem 200 projektből választották ki.

2013.03.26

Ezredszer játsszák a hazai zenés színházi irodalom legsikeresebb darabját, A dzsungel könyvét április 19-én a Pesti Színházban. Színháztörténeti rekord születik, ugyanis  a darab az első olyan, magyar szerzők által írt zenés játék, amely a hazai színjátszás történetében megéri az ezredik előadást .Békés Pál szövegkönyve alapján Dés László zeneszerző és Geszti Péter szövegíró 17 évvel ezelőtt alkotta meg a zenés darabot, amelyet Hegedűs D. Géza ötletgazdaként és rendezőként vitt színre a Vígszínház társulatával.

2013.03.26

A Fonó Budai Zeneházban egy daganatos kisfiú gyógyulásának elősegítésére rendeznek jótékonysági koncertet április 6-án 14 órától A koncerten fellép mások mellett Bársony Bálint, Somló Tamás, Vastag Tamás, Tóth Vera, a Nemadomfel Együttes, valamint a kisfiú osztálytársai, iskolatársai. Az esemény fővédnöke Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere, aki a rendezvényen beszáll basszusgitározni a Nemadomfel Együttes Soha nem adjuk fel című számába.

2013.03.26

Első ízben rendezi meg a A Zene Összehoz elnevezésű zenei fesztivált 2013. április 13-án pénteken az A38 hajón az Ebony Afrikai Egyesület és a Black Diamond Entertainment.A rendezvény célja megmutatni, hogy a sokszínűség nem csak a zenében és a színpadon teremthet összhangot, hanem a mindennapi életben is. A sztárvendég Truth Hurts (USA), RnB énekesnő, aki Addictive című dalával vált világhírűvé 2005-ben.

2013.03.26

Még egy perc Örkénnyel! címmel a Thália Színház és a veszprémi Petőfi Színház közös rendezvénye zárja az író tiszteletére életre hívott, országos centenáriumi ünnepségsorozatot április 5. és 16. között három helyszínen. A Thália Színházban, Remeteszőlősön és a Bárka Színházban tartandó rendezvényen centenáriumzáró beszélgetéssel, színházi előadásokkal, fotókiállítással és Örkény-emlékmű avatással várják a közönséget

2013.03.26

Közművelődési és információs társadalom címmel tart előadást L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális- és sajtóbizottságának elnöke azon a konferencián, amit március 27-én rendeznek Információs társadalom vs. magyar társadalom címmel az MTA székházában. A Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács, az Informatikai Vállalkozások Szövetsége és a Magyary Zoltán E-közigazgatástudományi Egyesület által szervezett műhelykonferenciát Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke nyitja meg, zárszavát pedig Boross Péter volt miniszterelnök tartja.

2013.03.26

Utolsó alkalommal láthatják a nézők a Tünet Együttes Alibi – zenés-táncos kihallgatás másfél órában című műsorát április 2-án és május 27-én a Katona József Színház Kamrában. A darabban egy speciális tükörfal segítségével teremtik meg azt a vívódásokkal teli belső világot, amelynek elfojtására, titkolására folyamatosan „alibit” gyártunk. Miközben a saját nevükön szereplő előadók a zenés-táncos önvizsgálat‑revü során magukról is vallanak, a néző a saját tükörképével is farkasszemet nézhet.

2013.03.26

A Koreográfusok új utakon sorozat keretében Március 29-30-án 20 órától lesz látható a TRAFÓ-ban SHLALA-Erna Ómarsdóttir: Hogyan lépjünk túl őrületünkön? című izlandi táncszínháza. A koreográfus Erna Ómarsdóttir az izlandi táncszakma központi figurája, olyan nevekkel dolgozott már együtt, mint Björk, a Placebo vagy Jan Fabre. A Hogyan lépjünk túl őrületünkön? című előadás azt az érzelmileg túlfűtött kapcsolatot mutatja be, ami egymáshoz túl közel élő nők között kialakul – legyenek ők testvérek, apácák, boszorkányok, legjobb barátnők, egy szekta tagjai vagy poligám feleségek.

2013.03.26

A kaposvári Csiky Gergely Színház Schwajda György születésének 70. évfordulója alkalmából meghívásos drámapályázatot hirdetett meg egy későbbiekben készülő Csiky Kabaré jeleneteire. Az előadásban szereplő jeleneteket a majdani rendezővel együtt választja ki a vezetőség. Az ötfős bíráló bizottság két szerzőt különdíjjal (100.000 – 100.000 forint) is jutalmaz: Szakonyi Károlyt Miért is avagy a mobil / Csókol apátok avagy a mobil című jeleneteiért és Tasnádi Istvánt Az ideális férj című jelenetéért.

2013.03.26

Hőna Gusztáv harsonaművésznek, Tóth Péter zeneszerzőnek, Gráf Zsuzsanna karnagynak és a Győri Filharmonikus Zenekar igazgatóinak ítélték oda a 2013-as Bartók-Pásztory díjakat. Az elismerést minden évben Bartók Béla születésének évfordulóján nyújtják át.

A születésnap alkalmából a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (LFZE) tanári kara hétfő délután a hagyományok szerint megkoszorúzta Bartók Béla síremlékét a Farkasréti temetőben. A díjakat délután az LFZE Wesselényi utcai, Ligeti Györgyről elnevezett épületében adták át.

2013.03.26

Egész napos programokkal készül a Figura Stúdió Színház a Színházi Világnap alkalmából, március 27-én, szerdán. Ezen a világszerte, minden színház által megünnepelt napon, a Figura is feltárja kapuit, 11 és 16 óra között minden órában Kulissza túrát rendeznek.

2013.03.25

A napokban jelenik meg a Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltárának Zounuk című évkönyve. A több mint negyedszázados múlttal rendelkező tudományos kiadványban a megye és a megyeszékhely történetével kapcsolatos tanulmányok és forrásközlemények olvashatók. A 27. Zounuk kötet témái között szerepel: a hunok, avarok és magyarok honfoglalás kori története, a megye szélmalmai, az 1849-es szolnoki ütközet, az első világháború megyei eseményei és a mezőtúri házasodási szokások.

2013.03.25

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége 2013. március 29. és május 12. között ismételten a Magyar Nemzeti Múzeumban rendezi meg a XXXI. Magyar Sajtófotó Kiállítást. Az idén 253 pályázó 7751 képpel pályázott és a nemzetközi zsűri valamennyi kategóriában odaítélte a díjakat. A sajtófotó kiállítás rendezője: Túry Gergely fotóriporter.

2013.03.25

Gardénia címmel látható április 3-án a Szkénében a temesvári Csiky Gergely Színház vendégjátéka. A darabban négy lengyel női generáció kap szerepet, mely egy szelet közép-európai történelembe csap át: ötven év pokoljárása, újra meg újra fellobbanó és kifakuló álmok, keretbe törések, falnak rohanások, felröppenések és elvérzések.

Az elmúlt negyedszázad legjelentősebb kiállítása nyílt meg szombaton Ilja Repin műveiből a moszkvai Tretyjakov Képtárban. A világhírű moszkvai galéria a realista festő 300 művét – 170 olajképét és 130 grafikáját – gyűjtötte egybe 28 oroszországi múzeumból és hét magyángyűjteményből Repin születésének 175. évfordulója alkalmából. Az orosz fővárosban augusztus 18-ig látható tárlatot később bemutatják Szentpéterváron, szűkebb változatban Párizsban és Helsinkiben is.

Az ausztriai Szárazvámban (Müllendorf), a kismartoni járásban a legkevesebb öt ókori épület maradványai kerültek elő. Az eddig ismeretlen ókori falu egy sajátos római kori településfajta, egy úgynevezett vicus – saját önkormányzattal nem rendelkező falu vagy esetleg városrész – lehetett, amely kereskedelemből, kézművességből és szolgáltatásokból élt. A leletek azután kerültek felszínre, hogy egy építkezés miatt lebontottak egy régi parasztházat. Az épületmaradványokon kívül találtak 120 fémpénzt, dísztárgyakat és más kerámiákat is.

A nemzetközi tehetségeket bemutató programra meghívták aMayberian Sansküllots és a Belau együttest is. Az egyik legfontosabb európai zenei fesztivált május 30. és június 1. között rendezik, a két magyar csapat ezen, valamint az ahhoz kapcsolódó Primavera Pro ötnapos zeneipari találkozó (május 29. – június 2.) showcase rendezvényén is fellép.

Egy 22 millió évvel ezelőtt élt ősi majomfaj megkövesedett fogmaradványait tárták fel a kutatók egy északnyugat-kenyai lelőhelyen. Az eddig ismeretlen faj az óvilági majmok evolúciójának egy hiányzó láncszemét képviseli. Az Alophia metios fogainak felfedezését megelőzően a kutatók egy korábban Ugandában talált, 19 millió éves megkövesedett fog és egy Tanzániában feltárt, 25 millió éves lelet alapján vázolták fel a majmok evolúcióját, amelyből hatmillió évet azonban nem ismertek. Az Alophia metios fogai jóval kezdetlegesebbek voltak, mint a későbbi majmoké.

A három éve elhunyt George Michael angol popénekes műgyűjteménye 9,26 millió fontért kelt el. Az árverésen 75 tétel szerepelt, köztük Damien Hirst, Tracey Emin, Sarah Lucas és a Fiatal Brit Művészek csoport más alkotóinak munkái, akik George Michaelhez hasonlóan az 1980-as és 1990-es években felrázták a brit művészeti életet. Az árverés bevételét jótékonysági célokra fordítják. George Michael az 1980-as évek elején az Andrew Ridgeleyvel alapított Wham! duó tagjaként vált ismertté, majd szólókarrierjével is hatalmas sikert aratott. Csaknem négy évtizedet átívelő pályafutása alatt több mint 100 millió albuma fogyott, hét felvétele a brit slágerlisták első helyére került, lemezeiért három Brit Awards- és két Grammy-díjat vehetett át.

A Várkert Irodalom március 19-i alkalmán a 30 évvel ezelőtt elhunyt Márai Sándort, a 20. századi magyar irodalom egyik legjelentősebb íróját idézik meg. Az est vendégei Mészáros Tibor irodalomtörténész, Tari Annamária klinikai pszichológus, Tompos Kátya színművész és Hajduk Károly színművész.

Marai_30

Nyikolaj Luganszkij orosz zongoraművész szólóestjével folytatódik március 19-én az „MVM Koncertek – A Zongora”-sorozat a Zeneakadémia Nagytermében. „Napjaink zongoristái közül Luganszkij messze kiemelkedik felkészültségével – jellemzi őt a Financial Times, kiemelve technikai virtuozitását, billentésének érzékenységét és azt a különleges művészi képességét, amellyel az orosz zene megérintő varázsát közvetíti a hallgatóságnak.

Különleges farsangi hangulatú mulatságot rendeznek a pécsi Modern Magyar Képtárban március 22-én. Az esemény fő ihletője a Bauhaus, illetve a Weininger Andor. A Bauhaustól New Yorkig című – március 31-ig látogatható – időszaki kiállítás.

A Müpában a nagysikerű koncertek, tánc- és újcirkusz-előadások mellett a szépirodalom is jelentős szerepet kap: a Vers-estek és a Literárium népszerű sorozatok mellett különleges egyszeri előadások is színpadra kerülnek. Március 18-án Sándor Iván munkásságát, áprilisban Kányádi Sándor munkásságát idézik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma