hangf_spotify_banner_728x90

2019.05.11

A természet védőszentjének csaknem ember nagyságú bronzszobra Dienes Attila munkája.

2019.05.10

Másfél évnyi felújítás után szombaton újra megnyílik a Le Corbusier-ház Zürichben. A Zürichi-tó partján álló, 1967-ben elkészült pavilon a legendás építész utolsó alkotása és az egyetlen, amely fémből és fából épült. A színekben gazdag, filigrán házat szakmai körökben építészeti kincsként tartják számon. A felújított épület első időszaki kiállítása Le Corbusier (1887-1965) gyűjtőszenvedélyének állít emléket és betekintést enged alkotói világába.

2019.05.10

Maezava Juszaku japán milliárdos, egy online divatkereskedés alapítójaTwitter-üzenetben írt arról, hogy azt tervezi, eladja műgyűjteménye néhány darabját a Sotheby's aukciósház május 16-i New York-i árverésén. Maezava gyűjteményében található Jean-Michel Basquiat Untitled 1982 című önarcképe, amelyért 57,3 millió dollárt fizetett a Christie's 2016. májusi New York-i árverésén, valamint a 110,5 millió dollárért (30,85 milliárd forintot) egy 2017-es árverésen megvásárolt Jean-Michel Basquiat egy arcot ábrázoló, cím nélküli festménye is. Az üzletember tulajdonában van még bizonyosan Andy Warhol egy virágcsendélete és Ed Ruscha egy festménye is.

2019.05.10

Az amerikai hegedűvirtuóz két év után tér vissza és október 7-én lép fel újra a Papp László Budapest Sportarénában európai turnéja során. A komolyzenei képzettséggel rendelkező hegedűs, hegedűalapú elektronikus zenéjét akrobatikus tánckoreográfiájával egészíti ki. A 32 éves zenész és balerina lemezei rendre a Billboard toplisták élén nyitottak, számos díjat hoztak.

2019.05.10

Tízhónapos felújítás után újra látható a cambridge-i tudománytörténeti múzeum több mint 10 ezer kincse, köztük asztronómiai, navigációs és matematikai ritkaságok. A 75 éves intézmény legnagyobb kincsei közé tartozik egy mikroszkóp, amelyet Charles Darwin használt és egy 1750-ből származó hatbolygós naprendszermodell, de földgömbök és a 17-19. századi teleszkópok is szerepelnek a kollekcióban. A könyvritkaságok között látható Isaac Newton munkája, a Principia Mathematica és Christiaan Huygens Horologium Oscillatorium című műve.

2019.05.10

A southendi Prittlewell temetkezési helyet 2003-ban fedezték fel. A királyi sírhelyre, amely több tucatnyi ritka műkincset, például rejtett, egy kocsma és egy szupermarket között bukkantak rá útépítés közben. Emberi maradványként mindössze fogzománctöredékek kerültek elő, de a szakértők ebből is arra következtettek, hogy a sírban egy hatodik századi angolszász herceg nyugodott. A leletet a legrégebbi keresztény angolszász királyi maradványként tartják számon. A sírkamra néhány jellegzetes tárgyát szombattól a southendi Központi Múzeumban állítják ki. A múzeum honlapot is nyitott, amely tájékoztatást nyújt a temetkezési helyről.

2019.05.10

A több mint hét évtizedes hagyományra visszatekintő, évente megtartott Royal Windsor Horse Show többnapos rendezvénysorozatán fellép a hortobágyi Mátai Ménestől hat csikós, egy pusztaötös hajtó, valamint Kassai Lajos ötszörös lovasíjász-világbajnok a tanítványaival.

2019.05.09

Vasárnap nyílik Washingtonban az új Nemzetközi Kémmúzeum, amely a kémkedés múltját és napjaink modern technológiával felszerelt hírszerzését mutatja be. Az érdeklődők megismerkedhetnek a titkosszolgálati fedett akciókkal, a terrorizmus-elhárítással, az elemzőmunkával, a kiberkémkedéssel, A látogatók a belépéskor akár fedett személyiséget és egy küldetést is kaphatnak, és így járhatják végig az interaktív kiállítást. Hírszerző képességeiket tesztelhetik a túrán, és a végére kiderül, hogy felkészültebbek-e egy terepen dolgozó valóságos kémnél.

2019.05.09

Két éve restaurálják a holland festő Nyitott ablaknál levelet olvasó lány című olajfestményét, már újra látható rajta Ámor alakja. A festményt a 19-20. században többször is felújították, de csak 1979-ben, egy röntgenfelvételnek köszönhetően derült ki, hogy egy meztelen Ámor képe bújik meg egy festékréteg alatt. A szakértők eddig úgy gondolták, hogy az alakot maga a festő tüntette el az 1657-59-ben készült képről, azonban most kiderült az is, hogy a lefestés pár évtizeddel későbbi, ezért döntöttek Ámor helyreállításáról. Most már teljesen nyilvánvaló a szimbolika: Vermeer azt akarta megmutatni, hogy a lány egy szerelmes levelet olvas. A képet köztes állapotában május 8. és június 16. között mutatják be Drezdában egy különkiállításon, és 2021-re állítják vissza eredeti pompájába.

2019.05.09

A csillagászat napja „mozgó ünnep", amely a holdfázishoz igazodik, és az április közepe és május közepe közötti első negyedhez legközelebbi szombatra esik. Idén ez május 11-e, mikor az ország számos pontján várják járdacsillagászati bemutatóval és ismeretterjesztő programokkal az égbolt szerelmeseit. Idén a Trafó is csatlakozik a mozgalomhoz: Cséfalvay András kiállítása, az Egy olyan világban, ahol nincsenek tények, ott csak a jóság marad tekinthető meg a Galériában 19-éig.

2019.05.09

Munkácsy Mihály 1864-ben készült Bogrács című festménye a magyarországi Munkácsy-kiállítások állandó szereplője, a művész mindössze húszéves volt, amikor megfestette. A kép mozgalmas kompozíciója magán hordozza mestere, Ligeti Antal technikai tudását és látásmódját. A május 14-i és 15-i aukción Munkácsy képe mellett feltűnik még többek között Szinyei Merse Pál Faun III., Márffy Ödön Hajó a csatornán, Zichy Mihály Harcdöntő párbaj és Szobotka Imre Patakpart című festményei is.

2019.05.09

Először állítják ki az M6-os autópálya építése során előkerült 7000 éves leleteket a pécsi Janus Pannonius Múzeum Csontváry Múzeumában május 9-től. Az első falvak – az újkőkor letűnt világa a Dél-Dunántúlon című kiállítás a helyi újkőkori közösségek régészeti örökségét mutatja be. Az időszámításunk előtti 7-6. évezredben megjelent az állattenyésztés és földművelés, nőtt a lakosságszám és a népsűrűség, így változott a tájkép és az élővilág is. A megváltozott életmód az emberek gondolkodásában, hitvilágában is radikális változásokat okozott. Az építkezés során több újkőkori települést és temetkezési helyet tártak fel korszerű módszerekkel, több száz régészeti objektummal és több tízezer lelettel.

2019.05.08

Vezetett sétákat indít a budai Vár alatt húzódó, több mint három kilométer hosszú barlangrendszerben a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság. A program során kiderül, hogyan alakultak át a természetes barlangok labirintusszerű pincékké, és hogyan hasznosították őket például borospinceként, börtönként vagy óvóhelyként. A budai Vár alatt található barlang boltozatát az édesvízi mészkőből kioldódott formák alakították, a látogatók pedig az alatta lévő márgarétegen sétálhatnak. A Szentháromság térről induló, kétórás programot szerdánként és péntekenként szervezik meg. Bővebb információ ezen a linken olvasható.

2019.05.08

A rajzot feltehetően egyik segédje készítette 1517-ben vagy 1518-ban. Ezenkívül csak egy olyan képet ismerünk, amely Leonardót ábrázolja. Mindkét művet a Buckingham-palotában a május 24. és október 13. között látogatható Leonardo-kiállításon mutatják be 200 Leonardo-vázlattal együtt.

2019.05.08

A szobor felállítása a Velencei Képzőművészeti Biennálé kísérőrendezvénye lesz. A gigantikus szobor folytatja Quinn két évvel ezelőtti Támogatás című művét, amely a klímaváltozás veszélyére hívja fel a figyelmet: a Canal Grande vizéből kinyúló két kar a Ca' Sagredo Hotel falát támasztotta. A korábbi installáció bemutatását egyébként a Biennále elutasította, így az a város támogatásával valósult meg. A mostani művel az alkotó az összefogás, a kultúrák közötti kapocs fontosságát hangsúlyozza.

2019.05.08

Június 16-án nyolc élvonalbeli magyar együttes és művész ad koncertet a Budapest Parkban. A jegybevétel teljes egészében az UNICEF Magyarország legnehezebb sorsú gyerekeket segítő munkáját támogatja. A jótékonysági eseményen fellép a Bagossy Brothers Company, a Blahalouisiana, Caramel, a Lóci Játszik, a Magna Cum Laude, a Parno Graszt, a Punnany Massif és a Supernem, és további meglepetésvendégek.

2019.05.08

Közel 80 kortárs, művészeti díjakkal és tudományos fokozatokkal elismert, az MMA nem akadémikus köztestületi tagságába tartozó iparművész és tervezőművész elmúlt 10 évében készült munkáiból rendeznek tárlatot a Vigadó Galériában. A kiállítás május 8-án18 órakor nyílik.

2019.05.08

Ötvenöt európai város, köztük Budapest 12-14 éves közönsége szavazhatott a Európai Filmakadémia Fiatal Közönség Díjának jelöltjeire, melyek közül Johan Timmers Fight Girl című filmjét választották a legtöbben. A három idei jelölt alkotást európai szakemberekből álló zsűri állította össze: a diákok a Fight Girl (rendező: Johan Timmers), a Los Bando (rendező: Christian Lo) és az Oldboys (rendező: Toby MacDonald) című ifjúsági filmek közül választhatták ki kedvencüket.

2019.05.07

Több festett fakoporsót és mészkőszobrokat találtak a Gízai-fennsík délkeleti részén található ásatáson. A legrégebbi sír egy mészkő családi sír az V. dinasztia korából, körülbelül i.e. 2500-ból származik. A sírban két ember nyugszik: Behnui-Ka, akinek hét tisztsége volt, így pap és bíró, valamint Nvi, Kefrén fáraó magas rangú hivatalnoka és „tisztítója".

2019.05.07

A május 2. és 5. között Liége-ben megrendezett seregszemlén mintegy 60 krimi, thriller és bűnügyi film versenyzett. A közönség díját Ujj Mészáros Károly X – A rendszerből törölve című alkotása nyerte el. A különleges látványvilágú, erős hangulatú, fordulatokban gazdag thriller nemzetközi premierje az A-kategóriás varsói fesztiválon volt októberben, majd elnyerte a braunschweigi nemzetközi filmfesztivál fődíját és a legjobb forgatókönyv díját a portugál Fantasporto Filmfesztiválon. Magyarországon tavaly mutatták be, mintegy 37 ezer néző látta.

Nagyszabású orosz ikonkiállítás nyílt a ljubljanai Városi Múzeumban. A világhírű orosz ikonfestészet remekei közül 85 látható a szeptember 15-ig nyitva tartó tárlaton. Oroszország három legnagyobb múzeumából, az Állami Tretyjakov Galériából, a Szergijev Poszad-i Állami Történeti Múzeumból és a Jarozslavli Művészeti Múzeumból összeválogatott ikonok egyedülálló betekintést nyújtanak az orosz kultúrába és szellemiségbe.

Londonban, a Királynő Galériájában rendezett tárlaton Leonardo több mint 200 rajzát lehet megtekinteni, a kiállítás anyaga a brit Királyi Gyűjteményből származik. A Leonardo-rajzok és -vázlatok a 17. században uralkodó II. Károly idején kerültek a Királyi Gyűjteménybe a Loire-völgyéből, ahol a művész 1519. május 2-án Franciaországban bekövetkezett halála után őrizték azokat. A tárlaton több híres műve vázlatai is szerepelnek, köztük az Utolsó vacsorához és a Salvador mundi című Krisztus-portréhoz készült rajzok.

Az elmúlt egy évben, mióta a román kormány az új filmtámogatási programját elindította, már 31 produkció számára ítéltek meg összesen mintegy 120 millió lej (8,2 milliárd forint) támogatást. A keretösszegre 70 román és külföldi produkció pályázott, ebből 31 projektnek 120 millió lej értékben meg is ítélték. A román filmtámogatási program 2020 végéig tart, az éves keretösszeg 50 millió euró (16,3 milliárd forint).

Az Instagram oldalára feltöltött videó tanúsága szerint Velencében mutatta be legújabb installációját a street art rejtőzködő brit művésze, Banksy, aki ezúttal a nagy tengerjáróhajók és a lagúnák városának „viharos kapcsolatát" dolgozta fel. „Saját standot állítok a Velencei Biennálén" – írta Banksy a posztban.

Egymilliomodik látogatóját köszöntötte pénteken a budapesti Sziklakórház Atombunker Múzeum, amelynek látogatószáma az elmúlt években meghaladta az évi 160 ezer főt. A 2007-ben megnyílt intézmény 2016-ban és 2018-ban is a legnépszerűbb magyarországi múzeum volt a Tripadvisor utazási portál listáján, múzeumi tevékenységét a szakmai bizottságok is elismerik. A Sziklakórháznak fontos történelmi szerepe volt sürgősségi létesítményként mind a második világháborúban, mind az 1956-os forradalom során. Atombunkerré a hidegháború alatt fejlesztették, és szigorúan titkos volt egészen 2002-ig.

Az izraeli származású Berlinben élő énekesnőt a szláv népzenétől Marilyn Mansonig sokféle műfaj inspirálja. Moran Magal nem fél szokatlan kombinációkban vegyíteni a zenei stílusokat. Izgalmas zenei fúzióval érkezik a Zsidó Művészeti Napokra, május 27-én 19 órakor a Columbus Hajó színpadán ad koncertet.

Moran_Magal

Új zenei anyagot mutat be Szirtes Edina Mókus a Modern Art Orchestrával közösen. A Music à la Pangea című lemez dalait először május 26-án, vasárnap 19.30-kor a Budapest Music Centerben hallhatja a közönség.

Gárdonyi Géza halhatatlan regénye nyomán készült Egri csillagok című musicalt eddig ötven helyszínen, több mint kétszázezer néző előtt mutatták be itthon és határainkon túl, Csíksomlyón és az Egri vár történelmi falai között évről évre sikerrel játsszák a darabot. Május 26-án 18.00-kor a Budapest Arénában is megtekintheti a közönség.

Szombattól 73 művész részvételével 18 + 1 új kiállítási projektet és 52 programot kínál Közép-Európa legnagyobb képzőművészeti fesztiválja, a szentendrei Art Capital.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma