GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

2019.03.05

Büntetik a jövőben azokat a turistákat, akik az olaszországi sziklás liguriai partvidék Cinque Terre Nemzeti Parkjának veszélyes ösvényein strandpapucsban járkálnak. Aki nem a megfelelő cipőben lép az öt települést magába foglaló Cinque Terre területére, 50-2500 eurós (16 000-790 000 forint) büntetéssel számolhat. Az intézkedésre azért volt szükség, hogy elkerüljék az útviszonyoknak nem megfelelő lábbelik miatti baleseteket. Gyakori ugyanis, hogy a megsérült turistákat költséges mentőakcióval, helikopterrel kell a nemzeti park területéről kimenteni.

2019.03.05

Több mint 30 évvel Jean-Jacques Annaud A rózsa neve című filmjének bemutatása után Umberto Eco bestsellere televíziós sorozatként tér vissza John Turturro főszereplésével. Az olasz-francia-német koprodukció nyolc, egyenként 52 perces epizódból áll. A Gaicomo Battiato rendezte minisorozat hűen követi az 1980-ban megjelent, világszerte 50 millió példányban eladott regény történetét. A középkori kolostorban játszódó produkcióban John Turturro alakítja Baskerville-i Vilmos ferences szerzetest, akit Annaud filmjében Sean Connery játszott.

2019.03.05

Az Alexandriában a 20. század elején felfedezett ókori Kom el-Sugafa katakombáiban a beszivárgó víz miatt végeztek műkincsmegőrzési munkákat. A helyreállítás 2017-ben kezdődött. A munkákat az amerikai nemzetközi fejlesztési hivatal (USAID) 5,7 millió dollárral (1,6 milliárd forinttal) támogatta. A beruházás magában foglalta a javítási költségeket és a minisztériumi alkalmazottak képzését is. Az egyedülálló katakombák az ókori egyiptomi és a görög-római építészeti stílust ötvözik. A több mint 300 múmia sírjául szolgáló temetkezési hely három szintjét a sziklás kőzetbe vájták. Az alsó szintet a közeli mezőgazdasági területről és egy csatornából beszivárgó víz rongálta meg, emellett a szennyvíz is kárt tett benne.

2019.03.05

Az 1868 áprilisában lezajlott makdalai csata után a Robert Napier tábornok vezette győztes angol sereg magával vitte a makdalai könyvtár ősi kéziratainak jelentős részét, továbbá ékszereket és más felbecsülhetetlen értékű kincseket. A csata után II. Tevodrosz etióp császár öngyilkosságot követett el. Az Etiópiából zsákmányolt műkincsek egy részét tavaly a londoni Viktória és Albert Múzeumban állították ki, ami hatalmas felháborodást keltett az afrikai országban. Etiópia számára különösen érzékeny pontot jelent a császár két hajtincse, amelyet a londoni Nemzeti Haditechnikai Múzeum őriz. „Emberi testrészeket mutogatni az interneten és múzeumokban rettentő érzéketlen dolog" – nyilatkozta tavaly az etióp kulturális és idegenforgalmi miniszter.

2019.03.04

Az X - A rendszerből törölve című thriller Hegedűs Bálint és Ujj Mészáros Károly rendező által írt forgatókönyvét is díjazták a hét végén véget ért Fantasporto nemzetközi filmfesztiválon Portugáliában. A film főszereplője Balsai Móni, a további szerepekben Schmied Zoltán, Kulka János, Básti Juli, Szirtes Ági, Fekete Ernő, Kőszegi Ákos, Schneider Zoltán, Molnár Áron, Olasz Renátó és Szabó Győző látható. A thriller, amely a Filmalap támogatásával, a FocusFox Stúdió gyártásában készült, novemberben már elnyerte a 32. Braunschweigi Nemzetközi Filmfesztivál fődíját

2019.03.04

Több száz éve elsüllyedt spanyol hajóroncsok lelőhelyéről készítenek világtérképet a spanyol kulturális minisztérium szakemberei. A víz alatti kulturális örökség leltárának nevezett gyűjtemény a történelem legnagyobb kincses térképe is lehet, mivel a spanyol hajók gyakran igen értékes rakományaikkal, arannyal, ezüsttel, drágakövekkel együtt merültek a mélybe.

2019.03.04

Hegedűs Endre, Kossuth-, Liszt- és Cziffra-díjas zongoraművész, a nemzetközi és a hazai hangversenyélet ismert szólistája zenekari estet ad március 12-én 19.30-kor a Zeneakadémia Nagytermében. Közreműködik a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara, vezényel: Ménesi Gergely. Műsoron: Chopin: e-moll zongoraverseny, op. 11, Liszt: A-dúr zongoraverseny és Liszt: Les Préludes. További információk itt.

2019.03.04

Megnyitja mintegy 500 kortárs alkotást tartalmazó műgyűjteményét a nyilvánosság előtt az Európai Központi Bank (EKB): tavasztól rendszeres vezetéseket tartanak. A gyűjtemény zöme az EKB 2014-ben megnyitott, kettős toronyépületében kapott helyet Frankfurtban, egy része a banknegyedben bérelt épületekben található. Egy ingyenes applikáció is kapcsolódik a gyűjtemény átláthatóvá tételéhez: ez a műalkotások mellett az 1,3 milliárd euróba (410,4 milliárd forintba) került új épületek építészetét is be fogja mutatni. Az EKB csak kortárs európai műveket gyűjt, a fókuszban az Európai Unió tagállamai állnak. A bank bejárati előcsarnokában minden évben más-más ország alkotásainak szentelnek kiállítást. Az elmúlt évben Észtország, idén Horvátország alkotásai láthatóak.

2019.03.04

Önarcképei elemzésével rekonstruálták a németalföldi mester, Rembrandt van Rijn (1606-69) hangját amerikai tudósok. A kutatók Amszterdamban mutattak be hat videót, amelyeken Rembrandt beszél festészeti technikájáról. A korszerű technológia lehetővé teszi, hogy egy személy hangját a megjelenése alapján lehessen megalkotni. A művész önarcképeiből kiindulva a fejformája és becsült tüdőkapacitása alapján hozták létre beszédhangját. A videókon Rembrandt a korabeli, 17. századi holland nyelven szólal meg, ezért a szöveget feliratozták. A hangrekonstrukció elkészítésére a holland ING bank – az amszterdami Rijksmuseum fő szponzora – adott megbízást. A különlegesség Rembrandt halálának 350. évfordulójára készült, amelyről idén emlékeznek meg.

2019.03.03

A 77 éves Dylan július 3-án, a Led Zeppelin korábbi frontembere, a brit Robert Plant pedig várhatóan egy nappal később lép fel a The Sensational Space Shifters kíséretében. A szervezők reményei szerint a június 29-től július 6-ig tartó fesztiválnak mintegy 180 főfellépője lesz, többek közt a The Cure, Cardi B, Robyn, Travis Scott, a Christine and the Queens, a Cypress Hill és a Tears for Fears. A Roskilde több tízezer látogatót vonz évente. Az első fesztivált 1971-ben rendezték meg.

2019.03.03

A fertődi Esterházy-kastély 2019-es koncertévadának nyitókoncertjén, március 8-án Frankl Péter zongoraművész, Perényi Miklós gordonkaművész és Ittzés Gergely fuvolaművész Haydn-, Brhams-, Schubert-műveket ad elő.

2019.03.03

A Petőfi Irodalmi Múzeum és az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Filosz a múzeumban címmel Kerényi Ferenc irodalom- és színháztörténész születésének 75. évfordulóján emlékülést tart március 6-án 15 órakor a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Előadást tart Praznovszky Mihály irodalomtörténész, Kispálné dr. Lucza Ilona múzeumigazgató, Szilágyi Márton irodalomtörténész, Gajdó Tamás színháztörténész és Csörsz Rumen István irodalomtörténész.

2019.03.03

A fertődi Esterházy-kastélyban a fenti címmel tartanak március 8-án tematikus tárlatvezetést, amely a nőnap alkalmából a hölgyek számára díjmentes. Emellett koncert is lesz a Marionettszínház színpadán Frankl Péter, Perényi Miklós és Ittzés Gergely fellépésével. Részletes program: www.eszterhaza.hu/programok

2019.03.03

81 éves korában elhunyt Koós János táncdalénekes, parodista-színész. Táncdalfesztiválokon nagy közönség- és szakmai sikert aratott, három fesztivált megnyert. Legemlékezetesebb dala a Kislány a zongoránál. Énekesi karrierjével párhuzamos volt színészi pályafutása is. Munkássága elismeréseként megkapta az Artisjus zenei életműdíját, a Hungarotontól életműlemezt vehetett át, 2014-ben Szenes Iván Életműdíjjal tüntették ki.

2019.03.03

Kivételes történelmi iratokat árvereznek el áprilisban Franciaországban az Aristophil cég gyűjteményéből. A legértékesebb dokumentumok között szerepel egy 1944 májusában keltezett, géppel írt irat Joszif Sztálin kék tintás aláírásával, amelyben a szovjet vezető Szevasztopol orosz nevéről rendelkezett. Kalapács alá kerül IV. Henrik francia király 1585-ben kelt, sógorához és elődjéhez, III. Henrikhez írt levele, valamint a Mária Antónia királyné által 1790-ben barátnője, Gabrielle de Polastron férjéhez írt levele, Condorcet márki egyik védőbeszéde a népek jogairól 1791-ből, valamint a leendő forradalmi vezér, Marat egyik regényének kézirata. Az árverésre vitt művek között van Paul Éluard francia költő 1944-ben írt Nyitott könyv című kötete, Renoir Nő rózsaszínben cagnes-i tájban című olajfestménye, egy Matisse-önarcképpel díszített levél és Arthure Rimbaud-nak Paul Verlaine-hez intézett egyik levele.

2019.03.02

A fiatal művészek nemzetközi mobilitásának és vállalkozói készségének fejlesztését célzó, a magyar Mediawave fesztivál részvételével májusban induló 2020 Trubadúrjai elnevezésű kulturális, zenei projekt pénteken mutatkozott be a brüsszeli Balassi Intézetben. A kezdeményezés fókuszában Magyarországon, Franciaországban és Belgiumban tervezett nemzetközi etnozenei együttműködések, koncertek, workshopok, továbbá a TroubaTrain elnevezésű, országokat összekötő zenei vonatok állnak. Utóbbiakra május közepén Brüsszel és az észak-franciaországi Lille között lehet felszállni, szeptemberben pedig Budapest és az ukrajnai Lviv között lehet utazni a zenészekkel. A projekt első állomása az idei Mediawave fesztivál Tartóshullám programja keretében lesz május 1. és 3. között, számos nemzetközi muzsikussal.

2019.03.02

Az Írók Alapítványa és a Magyar Írószövetség március 5-én 14 órakor Miklóssy Endre Emlékkonferenciát rendez a Magyar Írószövetség dísztermében. Előadók: Mezey Katalin, Heltai Miklós, Kende Katalin, Deme Tamás, Schneller István, Szaló Péter, Baán Tibor, Rostás-Farkas György.

2019.03.02

Minden évszázadból egy jelentős zeneszerző, Franz Joseph Haydn, Pjotr Iljics Csajkovszkij és Kodály Zoltán műveit szólaltatja meg a zágrábi zeneakadémia filharmonikus zenekara Bogányi Tibor vezényletével és Lana-Lucija Horvatic csellista szólójátékával szombaton a horvát fővárosban. A Temperamentumok estélye című koncert, amely a Zágrábi Magyar Intézet, a zágrábi zeneakadémia és Zágráb Város Magyar Kisebbségi Tanácsának együttműködésével jött létre, egyhetes tanítói munkaműhely végeredménye. A karmester a zágrábi zeneakadémián a zenekar mellett karmestereket és csellistákat is oktatott.

2019.03.02

A világ egyik legnevesebb kortárs képzőművészeti vásárán, a csütörtökön nyílt ARCO-n kiállított műalkotások közül kettő is VI. Fülöp spanyol királyt ábrázolja. Santiago Sierra és Eugenio Merino alkotása a spanyol uralkodó óriási, 4,45 méter magas, műanyagból készült, öltönyös figuráját állította ki 200 ezer eurós eladási árral, és azzal a feltétellel, hogy a vevőnek egy éven belül el kell égetnie a művet. A másik, VI. Fülöpöt megjelenítő alkotást a Spanyolországban élő, finn Riiko Sakkinen készítette Kedvenc királyaink címmel. Ezen a spanyol uralkodó képe mellett felsorolásszerűen olyan nevek szerepelnek, mint például Gáspár, Menyhért, Boldizsár, Oroszlánkirály, Martin Luther King, King Kong, Burger King. A 38. ARCO-n öt nap alatt mintegy 100 ezer látogatóra számítanak. A közönség összesen 31 ország 203 galériájának kínálatát tekintheti meg. Köztük van az ARCO-n már harmadik alkalommal szereplő Molnár Ani Galéria, amely most először a főszekcióban mutatkozhat be.

2019.03.02

Previn csodagyerek volt, akinek szülei a náci Németországból menekültek Amerikába. Már kamaszként komponált, Hollywoodban az MGM stúdió filmjeihez szerzett zenét. Négy Oscar-díjat kapott az ötvenes és hatvanas években a My Fair Lady, a Gigi, a Porgy és Bess és az Irma, te édes című musicalért. Hollywoodot a klasszikus zenei karmesteri pulpitusért hagyta ott. Pályafutása szorosan kötődött a jazzhez is.

A kétoldalú együttműködés számos formájában állapodtak meg a Magyar és a Szlovák Írószövetség vezetői. Megegyeztek például a kortárs szlovák és magyar irodalom kölcsönös és rendszeres fordításában először folyóiratok és antológiák, később egyéni kötetek formájában.

Az underground dj-világnak idén is több helyszínt szentel a Balaton Sound. Ismét jelentkezik az Elrow, és új helyszín nyílik The Club néven. A világ egyik legkedveltebb show-sorozata, az Elrow felhozatalában fellép például Paul Kalkbrenner, Jamie Jones, a CamelPhat és Wade is. A modern elektronikus zenei klub arculatát és hangulatát idéző, részben a Balaton vizére épített The Club nevű új helyszínen ad műsort többek között Marco Carola, Martinez Brothers dj-duó, Dubfire és az Alle Farben is. A fesztivál idén július 3. és 7. között lesz Zamárdiban.

Christian Silvain belga művész munkáinak plagizálásával vádolta meg az ismert kínai festőt, Je Jong-csingot. A 69 éves Silvain a belga sajtónak panaszkodott arról, hogy Je mintegy 30 évvel korábban több festményét lemásolta, és ezek közül egy százszor annyiért kelt el, mint az eredeti mű. A kínai művész azt állítja, hogy több alkalommal sikertelenül próbált meg kapcsolatba lépni az őt plágiummal vádoló Silvainnel, hogy személyesen tisztázhassák az ügyet, így nem maradt más választása, mint hogy jogi úton mossa tisztára a nevét.

Április 11-én mutatják be a magyar mozikban a Virágvölgy rendezőjének új filmjét, a Kilenc hónap háborút. Az alkotás egy kárpátaljai magyar fiú történetét meséli el az ukrán-orosz fegyveres konfliktus árnyékában. A 24 éves Jani bevonul a katonaságba, és az életét is kockára teszi, hogy megtapasztalja a függetlenséget. Hamarosan az első vonalban találja magát, miközben anyja számolja a napokat hazatérésééig. A film világpremierjét a Szarajevói Filmfesztiválon tartották, ahol a dokumentumfilmes versenyprogramban elnyerte a zsűri különdíját.

Április 5-én bemutatják a világ leghíresebb balett táncosáról, Rudolf Nureyevről szóló filmet a Vígszínházban. A White Crow-t előbb vetítik hazánkban, mint New Yorkban, ugyanis akkora az érdeklődés a hamarosan kezdődő Nureyev Nemzetközi Balettverseny iránt, hogy a film forgalmazói nem akarták kihagyni ezt a lehetőséget. Ráadásul a film főszereplője is éppen most érkezik Magyarországra: Oleg Ivenko a verseny díjkiosztó gálaestjének egyik sztárja lesz.

A Magyarság Háza különleges lelki élményeket ígérő nagyböjti programként rendezi meg Sebestyén István bukovinai székely népdalénekes, mesemondó lemezbemutató koncertjét március 22-én 18.00-kor. Sebestyén István ma már tudatosan vállalja a hagyomány őrzését, népdal, népmese, népi színjáték, viselet megismertetését és továbbadását.

Sebestyen_Istvan

Már hagyomány, hogy a fesztiválévadot a Feszt!Eger nyitja, idén május 30-án. Három nap a hazai pop, rock és hip-hop jegyében, festői környezetben, a löszfalba vájt pincéiről híres egri Bolyki-völgyben. Egyedi koncerthelyszíneken, a több mint negyven éve használaton kívüli bányaudvarok és borospincék közvetlen szomszédságában a hazai könnyűzenei élet legnagyobbjai lépnek fel.

Az élet házai | Halhatatlan zsidó temetők címmel nyílik kiállítás Klein Rudolf fotóiból a Műcsarnokban március 22-én.

Március 22-én, a víz világnapja alkalmából premier előtt országosan több moziban is vetítik a legendás mesét. Azok a gyerekek, akik életükben most először mennek moziba, „Első mozim” csomagot kapnak ajándékba.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma