hangf_spotify_banner_728x90

2019.05.16

Dénes Valéria 107 év lappangás után előkerült remekművét 110 millió forintnál ütötték le a Virág Judit Galéria szerda esti árverésén. A 38 évesen elhunyt festőnő életművéből alig több mint egy tucat festményt ismernek a szakértők. Ritkán felbukkanó művei a műkereskedelemben eddig 30 és 50 millió forint közötti összegért cseréltek gazdát. A most eladott, Bruges-t ábrázoló festmény az életmű legkiemelkedőbb darabjának számít, és a legnagyobb magyar kubista képként tartják számon.

2019.05.15

2018-ban Párizsban 1062 forgatás zajlott, míg 2016-ban csak 885 film készült a francia fővárosban. A tavalyi produkciók között 76 játékfilm és sorozat volt, köztük A legendák hivatala 4, a Can't Buy Me Love vagy az Alice Nevers. A francia fővárosban 170 nemzetközi produkciót, köztük 16 játékfilmet is forgattak.

2019.05.15

Ez a második eddig felfedezett röpképes ősmadár ebből a földtörténeti korszakból, és bizonyítékul szolgál arra, hogy a mai madarak a ragadozó dinoszauruszok közvetlen leszármazottai.

2019.05.15

Integráció a színpadon a zene és a tánc jegyében mottóval nyolcadik alkalommal rendezik meg az esélyegyenlőségi gálát, amelyen ismert művészek együtt szerepelnek fogyatékkal élő társaikkal május 19-én a fővárosi Aranytíz Kultúrházban. A fellépők között szerepel Bernáth Ferenc gitárművész, Berta Dániel énekes, a Csepeli Mosolygó Dalkör, a Dóka Attila Akusztik és a Gördülő Tánccsoport is.

2019.05.15

A május 19-én a budapesti Erzsébet téren rendezendő dizájnvásárra Jeruzsálemből Alush különleges hajtási technikával készített, minőségi bőrtáskákkal, hátizsákokkal és bőrkiegészítőkkel készül, az osztrák Wholly Wear izgalmas hátkivágásokkal díszített sportos pólókkal és pólóruhákkal, a szerb Tamarita ruhái pedig a feltűnőbb, nőies darabok iránt érdeklődőket várja. A Fruit Bijoux a lengyel Simon Ciechorski dizájner 2002 óta működő ékszermárkája, amelyre jellemző a letisztultság, a geometrikus formák, valamint a nemesfém és a szintetikus anyagok ötvözése. A magyar alkotók közül jelen lesz többek közt a Balllon Showroom, amelynek alkotói közt van több évtizedes iparművészi múlttal rendelkező tervező és a nemzetközi szakmai fórumokon díjazott alkotó is. A hónap tervezője májusban az Inventino, amelynek tervezője, Jakócs Zsanett 2015 óta dolgozik egyedi ékszerkollekcióin.

2019.05.14

Chopin és Liszt műveit adja elő Balázs János zongoraművész a moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban május 14-én. A műsorban Chopin Andante Spianato és Nagy polonéz című műve, valamint Liszt magyar fantáziája és Esz-dúr zongoraversenye szerepel. A magyar zongorista idén negyedik alkalommal kapott meghívást a Csajkovszkij Konzervatóriumba, ahonnan aztán Bukarestbe utazik, majd a Budapesti Vigadóban ad szólóestet Liszt Ferenc és Dubrovay László műveiből. Izraeli turnéján a Győri Balett Társulatával adja elő a Piano Plays elnevezésű, Budapesten és Győrben már bemutatott előadását.

2019.05.14

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára előadást tart a Partnerségben a közművelődéssel – In Partnership with Community Culturecímű nemzetközi tudományos konferencián. A prezentációnak a Lakitelki Népfőiskola ad otthont május 15-én délelőtt 10 órakor.

2019.05.14

A május 25-én nyíló tárlat Christian Zehnder zenész és hangművész közreműködésével mutatja be a visszhang működését. Zehnder évek óta foglalkozik az Alpok hangzásvilágával. Eközben 80 visszhangos helyszínt talált, ezekből állította össze az alpesi térség hangtérképét. A berni kiállítás középpontjában Svájc különböző régióinak hét visszhangfelvétele áll. Zehnder egy nagyon érzékeny fejmikrofonnal rögzítette kiáltásait és jódlizásait, amelyek végül egy háromdimenziós hangélménnyé álltak össze. A kiállítás közönsége egy tükrös teremben merülhet el a hangok világában.

2019.05.14

A Kolozsvári Nemzeti Színházban adták át hétfő éjjel a romániai színházi világ legfontosabb elismeréseit. A legjobb rendezőnek járó díjjal a Kolozsvári Állami Magyar Színház A velencei kalmár című előadásáért Tompa Gábort tüntette ki a Román Színházi Szövetség (UNITER).

2019.05.14

Pozsony Ferenc, az MTA külső tagja, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Magyar Néprajz és Antropológia Intézet egyetemi tanára, a Kriza János Néprajzi Társaság tiszteletbeli elnöke a néprajzkutatás és folklorisztika terén kifejtett szerteágazó, úttörő és iskolateremtő munkássága néprajzkutatók egész nemzedékét indította útjára. Kiemelkedő tudományos tevékenysége mellett hangsúlyos a kisebbségi magyar közösség szolgálatában végzett tevékenysége, intézményszervező aktivitása is.

2019.05.13

Egyedülálló munkássága elismeréseként idén Werner Herzog kapja az Európai Filmakadémia életműdíját. A rendező a 32. Európai Filmdíj-gála díszvendége lesz december 7-én Berlinben. Werner Herzog több mint 70 filmet készített, producerként, íróként és rendezőként. Lenyűgöző karrierje során olyan filmek kötődnek a nevéhez mint a Tanórák a sötétben (1992), A kis Dieter repülni akar (1997), A legyőzhetetlen (2001), A grizzlyember (2005), A találkozások a világ végén (2009) és A mocskos zaru – New Orleans utcáin (2009). Az alkotó színészként is dolgozott, számos prózai mű szerzője, és több operát rendezett.

2019.05.13

Topolánszky Tamás Curtiz című filmjével nyílt meg Tel-Avivban a május 20-ig tartó izraeli magyar filmhét. A filmeket először a város legnagyobb művészmozijában, a Cinematheque-ban vetítik, majd további helyszíneken, Haifában és Jeruzsálemben is műsorra tűzik. A felsorakoztatott alkotások bemutatják a változásokat a magyar filmben a nagy klasszikusoktól – mint Kertész Mihály és Korda Sándor – a jelenkor sikeres filmalkotásainak világáig.

2019.05.13

Az MTA külső tagja, a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem nyugalmazott egyetemi tanára a magyar történeti nyelvészet és dialektológia nélkülözhetetlen forrásának, a háromkötetes, szöveges idézetekkel és képekkel gazdagon illusztrált A moldvai magyar nyelv szótára című munkának a megalkotásában játszott jelentős szerepéért kapta a kitüntetést.

2019.05.13

Megszínesített napfény címmel nyílt Róth Miksa iparművész (1865-1944) alkotásainak másolataból kiállítás a felvidéki Losoncon, a Szabó Gyula Emlékházban. Róth Miksa korának olyan jelentős építő- és festőművészeivel dolgozott együtt, mint Steindl Imre, Lechner Ödön, Alpár Ignác, Körösfői-Kriesch Aladár, Thoroczkai Wigand Ede és mások. Legismertebb művei az Országházat, a budai vár Szent Jobb-kápolnáját, a Zeneakadémia, a Nemzeti Bank, a Gresham Biztosító épületét, a marosvásárhelyi és a szabadkai városházát díszítik.

2019.05.13
A Szent István Könyvhéten idén 29 keresztény szellemiségű magyarországi és határon túli magyar kiadó közel hétezer kiadvánnyal, köztük 50 újdonsággal várja a közönséget május 18-ig a Ferenciek terén. A seregszemlét Erdő Péter bíboros nyitotta meg. A prímás, esztergom-budapesti érsek kiemelte: tartalmi szépség és gazdagság jellemzi a spiritualitással, az egyházi atyákkal, a modern lelkipásztori témákkal, a szent tudományokkal foglalkozó új köteteket, valamint a világi irodalom, a költészet és próza területén megjelent kiadványokat is.
2019.05.13

Az eddigi legfiatalabb kitüntetettként Penélope Cruz spanyol színésznő vehet át életműdíjat az idei a San Sebastián-i Nemzetközi Filmfesztiválon. A 45 éves, világhírű Oscar-díjas spanyol művész ráadásul ebben az évben a fesztivál arca is; fekete-fehér portréja díszíti az esemény hivatalos plakátját, amelyet a kitüntetés bejelentésével egy időben mutattak be. A Donostia-díjat az elmúlt években olyan kiváló, nemzetközileg is elismert filmes alkotók kapták meg, mint például Judi Dench, Monica Bellucci, Antonio Banderas és Robert De Niro. A baszk tengerparti városban szeptember 20. és 28. között rendezik meg immár 67. alkalommal a filmes seregszemlét, amely a cannes-i, a velencei és a berlini mustrával együtt Európa négy legjelentősebb nemzetközi filmfesztiválja közé tartozik.

2019.05.12

Az elismerést Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatója és Várkonyi Zoltán unokája, Várkonyi Gáspár adta át vasárnap a színházban. Várkonyi Zoltán, a Vígszínház egykori legendás igazgatója nagyon szerette és becsülte a háttérben dolgozó kollégáit. Ezért halála után özvegye, Szemere Vera 1984-ben megalapította a Várkonyi Zoltán-díjat. Az elismerést minden évben az a kolléga kapja, akit a Vígszínház munkatársai titkos szavazással megválasztanak. Az idei díjazott 30 éve hűséges tagja a Vígszínháznak, töretlen lelkesedéssel, odaadással végzi munkáját a Pesti Színházban. Fontos feladatának tekinti és sok energiát fordít a fiatal világosító kollégák nevelésére. Munkáját mindig kimagasló szakértelemmel, lelkiismeretesen végzi.

2019.05.12

85 éves korában vasárnap elhunyt Vass Éva kétszeres Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész. Jelentős színpadi szerepei között volt Catherine (Miller: Pillantás a hídról), Miranda (Shakespeare: A vihar), Ophelia (Hamlet), Stella (Williams: A vágy villamosa), Lucy (Brecht-Weil: Koldusopera) és Júlia (Hubay-Vass-Ránki: Egy szerelem három éjszakája). A filmvásznon 1953-ban a Rákóczi hadnagyában debütált, majd mások mellett a Nem ér a nevem, A gyilkos a házban van, a Hideg napok, a Hangyaboly című produkciókban láthatta a közönség, emlékezetes alakítást nyújtott a Menekülés a börtönbe, a Rettenetes szülők, a Földnélküli János és a Pá, drágám! című tévéjátékokban is. Utolsó szerepét Oscar Wilde: Bunbury című darabjában a Kamaraszínházban játszotta. Férje, Gábor Miklós Kossuth-díjas színművész 1998-ban bekövetkezett halála után nem lépett fel többé.

2019.05.12
A dór stílusú templom cellájához felhasználják azokat a márvány- és kődarabokat, amelyek a műemlék körül hevernek. Ez lesz az első alkalom, hogy szűz Pallasz Athéné templomának egy részét újjáépítik, hogy az ókori műemlék eredeti pompáját bemutathassák az athéni Akropoliszon.
2019.05.12

A Fiatalok a Polgári Magyarországért Díjat Mádl Dalma, a Polgári Magyarországért Díj első kitüntetettje adta át május 11-én a Millenáris Parkban.

Slam Poetry Showcase produkciót mutat be három erdélyi slam poetry bajnok a kolozsvári Planetáriumban május 30-án. A Bajnokon Legalja névvel fémjelzett rendezvényen fellép majd André Ferenc, aki 2013-ban, Horváth Benji, aki 2014-ben és Vass Csaba, aki 2018-ban nyert Erdélyi Slam Poetry Bajnokságot. A belépés ingyenes.

A május 29-én tartandó tanácskozás célja, hogy a 2014 óta létező, a magyarországi színházi nevelési képzések között egyedülálló drámainstruktor szak eddigi eredményeit felmérje, valamint lehetséges fejlődési irányait a korábbi és jelenlegi osztályok közreműködésével, tanáraik és a szakma képviselőinek részvételével megvitassa. Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Bővebb tájékoztatás itt érhető el.

Május 29-én este héttől tartják az Irodalmi Jelen díjátadó gálaestjét a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Fellépnek többek között: Böszörményi Zoltán, Demeter Szilárd, Dobozi Eszter, Nagy Zsuka, Nádasdy Ádám, Rakovszky Zsuzsa, Orbán János Dénes, Sántha Attila, Szőcs Géza, Vörös István, Zsille Gábor. Az est kiemelt meghívottja és társművésze: Várnagy Andrea zongoraművész.

Perl János képeiből nyílt tárlat a Magyarság Házában, melyen megelevenednek Kárpátalja történelmi emlékhelyei, köztük a munkácsi vár, a Vereckei Emlékmű, a természeti kincsek, a hagyományos népi mesterségek űzői, így a szövőnő, a bodnár, a borász, a bőrdíszműves, a fazekas. A tárlaton a fotók mellett szerepelnek a régió híres kézműves termékei, a salánki hordó, a csörögefánk, a Hidi-kerámia, a beregi szőttes, a salánki viaszos tojás is. A rendezvény az Értékek vonzásában programsorozat része, amelyben az intézményben bemutatják a határon túli magyar tájegységek néprajzi és népművészeti kincseit.

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete május 27-én hozza nyilvánosságra a kortárs magyar irodalmi műveket és eseményeket bemutató weboldalát (www.mmalexikon.hu) a Pesti Vigadóban. A Magyar irodalmi művek és események 1956–2016 című kutatási program 2018-ban indult, és várhatóan 2021-re nyolcszáz szócikkben dolgozza fel a magyar irodalom hatvan évét.

Május 30. és június 2. között rendezik meg az ELEVEN Tavasz utcafesztivált a Bartók Béla úton, ahol izgalmas művészeti programokkal, kiállításokkal, koncertekkel és workshopokkal várják az érdeklődőket.

eleven_tavasz

Leonidas Kavakos görög hegedűművész karmesterként is sikeres, most erről az oldaláról is bemutatkozik a Budapesti Fesztiválzenekar közönségének május 31-én, június 1-én és 2-án a Zeneakadémián. Nemcsak a karmestere, a szólistája is különleges lesz hangversenyüknek, Gautier Capuçon csellóművész.

Színházi előadások, koncertek, kreatív művészeti játékok és gyermekeknek szóló programok is szerepelnek a vácrátóti ArtBorétum Feszten, amelyet május 31. és június 2. között első alkalommal rendeznek meg.

Május 29-én, szerdán a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében Görgei Artúr alakjairól beszélgetnek. Ezekről a kérdésekről fog beszélgetni Varga Benedek főigazgató, Mácsai Pál színész, Görgey Gábor rendező és Sirató Ildikó, az OSZK Színháztörténeti Tárának vezetője.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma