GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

2019.03.07

Március 8-án 19.00 órakor nőnapi hangverseny lesz Tapolcán, a Tamási Áron Művelődési Központban, amelyen az Artisjus-díjas magyar énekesnő, dalszerző, Szekeres Adrien, valamint a könnyűzene és az opera világában is elismert énekes, László Boldizsár koncertjét hallhatják.

2019.03.07

Március 11-én 17:00 órakor mutatják be Hamburger Klára Nem pusztán zenész című tanulmánykötetét, amely a szerző Liszt Ferencről szóló írásait gyűjti egybe. Hamburger Klára zenetörténész, a 20. század második felében felvirágzó Liszt-kutatás egyik jelentős és nemzetközileg is elismert alakja. A kötetbemutató helyszíne a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont kamaraterme.

2019.03.07

A Yucatán-félszigeten fekvő maja romvárosban, Chichén Itzában lévő barlangban az azték esőistent, Tlalocot ábrázoló 155 kerámiaüstöt és tömjéntartót, valamint agyagdobozokat és egyéb edényeket találtak. A szinte tökéletes állapotban lévő edények nagyjából i.sz. 1000-ből származhatnak. A barlang nagyjából 2,75 kilométerre fekszik a tollas kígyóisten, Kukulkán piramistemplomától. A romváros területén több kútszerű karsztképződmény (cenote) látható, ám a szakemberek szerint a terület még több, eddig felfedezetlen vízlelőhelyet rejt a piramisok és templomok alatt.

2019.03.06

Március 16-án, szombaton 12 órától tekinthető meg az Örkény Színház új, most készülő produkciójának, M. Gorkij: A mélyben (Éjjeli menedékhely) című darabjának nyílt próbája. Az előadást Ascher Tamás rendezi, a bemutató április 13-án lesz.

2019.03.06

Megerősítette a Nobel Alapítvány, hogy idén nem marad el az irodalmi Nobel-díj odaítélése, az ideivel egy időben ősszel megnevezik a múlt évi díjazottat is, és a zsűri feladatát továbbra is a Svéd Akadémia látja el. A svéd nyelv ápolására 1786-ban alapított akadémia tavaly májusban jelentette be, hogy a testületet megtépázó szexuális zaklatási, összeférhetetlenségi és kiszivárogtatási botrányok nyomán, a munka megbénulása miatt nem neveznek meg irodalmi Nobel-díjast a 2018-as évre. A szervezet azóta rendezte sorait, jó néhány új rendelkezést léptetett életbe. Az irodalmi Nobel-díjat hagyományosan októberben ítélik oda.

2019.03.06

A Vörösmarty tér felújítása miatt idén a Vigadó téren, a Fővám téren, a Deák téren és a Városháza parkban várja a látogatókat kézműves termékekkel, vásári hangulattal és gyerekprogramokkal a Budapesti Tavaszi Vásár és Hagyományőrző Kulturális Fesztivál április 5. és 28. között. A kézművesek pavilonjaiban a látogatók a húsvéti kultúrkörhöz kapcsolódó hagyományos és dizájntermékekkel találkozhatnak, a vendéglátósoknál pedig a legjobb húsvéti fogásokat lehet majd megkóstolni. A Duna-korzón felállított színpadon különböző koncertekkel, iparművészeti bemutatókkal, népzenei és néptáncműsorokkal készülnek, húsvétkor pedig tojásfestők, tojáspatkolók mutatják be mesterségüket.

2019.03.06

A hagyományos húshagyókeddi máglyagyújtással és a telet jelképező koporsó elégetésével véget ért Mohácson az idei busójárás, amelynek hétvégi fő programjaira több tízezren voltak kíváncsiak. Az eseménysorozat hat napja alatt 35 helyszínen nyolcvan rendezvényt tartottak, a szórakoztatásról 1700 busó és egyéb maskarás gondoskodott, 350 árus, köztük népművészek, iparművészek, kézművesek, vendéglősök kínálták termékeiket.

2019.03.06

A Meztelen Mona Lisaként ismert nagyméretű szénrajzon félmeztelen nő látható, arcán futó mosollyal, ugyanabban a testtartásban, mint a Louvre-ban őrzött híres Leonardo-festményen. Az Orléans-i Henrik, Aumale hercege által megszerzett rajzot a Párizstól északra fekvő kastélyban őrzik. A papírra készült rajzot annak idején vázlatnak tekintették da Vinci egy művéhez, a szentpétervári Ermitázsban őrzött Meztelen Mona Lisához. Később a kor és a nedvesség megrongálta festményt egyszerű műtermi másolatnak fokozták le, a vázlat is erre a sorsra jutott. A reneszánsz mester halálának 500 évfordulója alkalmából 2019-ben Chantilly-ban rendezendő kiállításra készülve a Condé Múzeum 2017-ben első ízben megvizsgáltatta a rajzot a francia múzeumok kutatási és restaurációs központjával. Az elemzéseknek köszönhetően kiderült, hogy a rajz da Vinci műhelyében készült, a mester közreműködése is nagyon valószínű.

2019.03.06

Borgó képzőművész Bolyai pszeudoszféra címmel tegnap nyílt kiállítása március 29-ig látogatható a Pozsonyi Magyar Intézet székházában.

2019.03.05

A világ legrégebbi ismert tetoválókészletét találták meg ausztrál kutatók Tonga egyik szigetén. Egyes részeit valószínűleg emberi csontból készítették. A bonyolult, többszörösen fogazott eszközöket még 1963-ban találták a csendes-óceáni Tonga fő szigetén, a Tongatapu-szigeten. Nemrég végzett szénizotópos vizsgálatokkal megállapították, hogy a fésűszerű eszközök mintegy 2700 évesek, így ezek a legrégebbi ismert, többfogazatú tetováló eszközök Óceániában.

2019.03.05

Büntetik a jövőben azokat a turistákat, akik az olaszországi sziklás liguriai partvidék Cinque Terre Nemzeti Parkjának veszélyes ösvényein strandpapucsban járkálnak. Aki nem a megfelelő cipőben lép az öt települést magába foglaló Cinque Terre területére, 50-2500 eurós (16 000-790 000 forint) büntetéssel számolhat. Az intézkedésre azért volt szükség, hogy elkerüljék az útviszonyoknak nem megfelelő lábbelik miatti baleseteket. Gyakori ugyanis, hogy a megsérült turistákat költséges mentőakcióval, helikopterrel kell a nemzeti park területéről kimenteni.

2019.03.05

Több mint 30 évvel Jean-Jacques Annaud A rózsa neve című filmjének bemutatása után Umberto Eco bestsellere televíziós sorozatként tér vissza John Turturro főszereplésével. Az olasz-francia-német koprodukció nyolc, egyenként 52 perces epizódból áll. A Gaicomo Battiato rendezte minisorozat hűen követi az 1980-ban megjelent, világszerte 50 millió példányban eladott regény történetét. A középkori kolostorban játszódó produkcióban John Turturro alakítja Baskerville-i Vilmos ferences szerzetest, akit Annaud filmjében Sean Connery játszott.

2019.03.05

Az Alexandriában a 20. század elején felfedezett ókori Kom el-Sugafa katakombáiban a beszivárgó víz miatt végeztek műkincsmegőrzési munkákat. A helyreállítás 2017-ben kezdődött. A munkákat az amerikai nemzetközi fejlesztési hivatal (USAID) 5,7 millió dollárral (1,6 milliárd forinttal) támogatta. A beruházás magában foglalta a javítási költségeket és a minisztériumi alkalmazottak képzését is. Az egyedülálló katakombák az ókori egyiptomi és a görög-római építészeti stílust ötvözik. A több mint 300 múmia sírjául szolgáló temetkezési hely három szintjét a sziklás kőzetbe vájták. Az alsó szintet a közeli mezőgazdasági területről és egy csatornából beszivárgó víz rongálta meg, emellett a szennyvíz is kárt tett benne.

2019.03.05

Az 1868 áprilisában lezajlott makdalai csata után a Robert Napier tábornok vezette győztes angol sereg magával vitte a makdalai könyvtár ősi kéziratainak jelentős részét, továbbá ékszereket és más felbecsülhetetlen értékű kincseket. A csata után II. Tevodrosz etióp császár öngyilkosságot követett el. Az Etiópiából zsákmányolt műkincsek egy részét tavaly a londoni Viktória és Albert Múzeumban állították ki, ami hatalmas felháborodást keltett az afrikai országban. Etiópia számára különösen érzékeny pontot jelent a császár két hajtincse, amelyet a londoni Nemzeti Haditechnikai Múzeum őriz. „Emberi testrészeket mutogatni az interneten és múzeumokban rettentő érzéketlen dolog" – nyilatkozta tavaly az etióp kulturális és idegenforgalmi miniszter.

2019.03.04

Az X - A rendszerből törölve című thriller Hegedűs Bálint és Ujj Mészáros Károly rendező által írt forgatókönyvét is díjazták a hét végén véget ért Fantasporto nemzetközi filmfesztiválon Portugáliában. A film főszereplője Balsai Móni, a további szerepekben Schmied Zoltán, Kulka János, Básti Juli, Szirtes Ági, Fekete Ernő, Kőszegi Ákos, Schneider Zoltán, Molnár Áron, Olasz Renátó és Szabó Győző látható. A thriller, amely a Filmalap támogatásával, a FocusFox Stúdió gyártásában készült, novemberben már elnyerte a 32. Braunschweigi Nemzetközi Filmfesztivál fődíját

2019.03.04

Több száz éve elsüllyedt spanyol hajóroncsok lelőhelyéről készítenek világtérképet a spanyol kulturális minisztérium szakemberei. A víz alatti kulturális örökség leltárának nevezett gyűjtemény a történelem legnagyobb kincses térképe is lehet, mivel a spanyol hajók gyakran igen értékes rakományaikkal, arannyal, ezüsttel, drágakövekkel együtt merültek a mélybe.

2019.03.04

Hegedűs Endre, Kossuth-, Liszt- és Cziffra-díjas zongoraművész, a nemzetközi és a hazai hangversenyélet ismert szólistája zenekari estet ad március 12-én 19.30-kor a Zeneakadémia Nagytermében. Közreműködik a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara, vezényel: Ménesi Gergely. Műsoron: Chopin: e-moll zongoraverseny, op. 11, Liszt: A-dúr zongoraverseny és Liszt: Les Préludes. További információk itt.

2019.03.04

Megnyitja mintegy 500 kortárs alkotást tartalmazó műgyűjteményét a nyilvánosság előtt az Európai Központi Bank (EKB): tavasztól rendszeres vezetéseket tartanak. A gyűjtemény zöme az EKB 2014-ben megnyitott, kettős toronyépületében kapott helyet Frankfurtban, egy része a banknegyedben bérelt épületekben található. Egy ingyenes applikáció is kapcsolódik a gyűjtemény átláthatóvá tételéhez: ez a műalkotások mellett az 1,3 milliárd euróba (410,4 milliárd forintba) került új épületek építészetét is be fogja mutatni. Az EKB csak kortárs európai műveket gyűjt, a fókuszban az Európai Unió tagállamai állnak. A bank bejárati előcsarnokában minden évben más-más ország alkotásainak szentelnek kiállítást. Az elmúlt évben Észtország, idén Horvátország alkotásai láthatóak.

2019.03.04

Önarcképei elemzésével rekonstruálták a németalföldi mester, Rembrandt van Rijn (1606-69) hangját amerikai tudósok. A kutatók Amszterdamban mutattak be hat videót, amelyeken Rembrandt beszél festészeti technikájáról. A korszerű technológia lehetővé teszi, hogy egy személy hangját a megjelenése alapján lehessen megalkotni. A művész önarcképeiből kiindulva a fejformája és becsült tüdőkapacitása alapján hozták létre beszédhangját. A videókon Rembrandt a korabeli, 17. századi holland nyelven szólal meg, ezért a szöveget feliratozták. A hangrekonstrukció elkészítésére a holland ING bank – az amszterdami Rijksmuseum fő szponzora – adott megbízást. A különlegesség Rembrandt halálának 350. évfordulójára készült, amelyről idén emlékeznek meg.

2019.03.03

A 77 éves Dylan július 3-án, a Led Zeppelin korábbi frontembere, a brit Robert Plant pedig várhatóan egy nappal később lép fel a The Sensational Space Shifters kíséretében. A szervezők reményei szerint a június 29-től július 6-ig tartó fesztiválnak mintegy 180 főfellépője lesz, többek közt a The Cure, Cardi B, Robyn, Travis Scott, a Christine and the Queens, a Cypress Hill és a Tears for Fears. A Roskilde több tízezer látogatót vonz évente. Az első fesztivált 1971-ben rendezték meg.

Az elmúlt negyedszázad legjelentősebb kiállítása nyílt meg szombaton Ilja Repin műveiből a moszkvai Tretyjakov Képtárban. A világhírű moszkvai galéria a realista festő 300 művét – 170 olajképét és 130 grafikáját – gyűjtötte egybe 28 oroszországi múzeumból és hét magyángyűjteményből Repin születésének 175. évfordulója alkalmából. Az orosz fővárosban augusztus 18-ig látható tárlatot később bemutatják Szentpéterváron, szűkebb változatban Párizsban és Helsinkiben is.

Az ausztriai Szárazvámban (Müllendorf), a kismartoni járásban a legkevesebb öt ókori épület maradványai kerültek elő. Az eddig ismeretlen ókori falu egy sajátos római kori településfajta, egy úgynevezett vicus – saját önkormányzattal nem rendelkező falu vagy esetleg városrész – lehetett, amely kereskedelemből, kézművességből és szolgáltatásokból élt. A leletek azután kerültek felszínre, hogy egy építkezés miatt lebontottak egy régi parasztházat. Az épületmaradványokon kívül találtak 120 fémpénzt, dísztárgyakat és más kerámiákat is.

A nemzetközi tehetségeket bemutató programra meghívták aMayberian Sansküllots és a Belau együttest is. Az egyik legfontosabb európai zenei fesztivált május 30. és június 1. között rendezik, a két magyar csapat ezen, valamint az ahhoz kapcsolódó Primavera Pro ötnapos zeneipari találkozó (május 29. – június 2.) showcase rendezvényén is fellép.

Egy 22 millió évvel ezelőtt élt ősi majomfaj megkövesedett fogmaradványait tárták fel a kutatók egy északnyugat-kenyai lelőhelyen. Az eddig ismeretlen faj az óvilági majmok evolúciójának egy hiányzó láncszemét képviseli. Az Alophia metios fogainak felfedezését megelőzően a kutatók egy korábban Ugandában talált, 19 millió éves megkövesedett fog és egy Tanzániában feltárt, 25 millió éves lelet alapján vázolták fel a majmok evolúcióját, amelyből hatmillió évet azonban nem ismertek. Az Alophia metios fogai jóval kezdetlegesebbek voltak, mint a későbbi majmoké.

A három éve elhunyt George Michael angol popénekes műgyűjteménye 9,26 millió fontért kelt el. Az árverésen 75 tétel szerepelt, köztük Damien Hirst, Tracey Emin, Sarah Lucas és a Fiatal Brit Művészek csoport más alkotóinak munkái, akik George Michaelhez hasonlóan az 1980-as és 1990-es években felrázták a brit művészeti életet. Az árverés bevételét jótékonysági célokra fordítják. George Michael az 1980-as évek elején az Andrew Ridgeleyvel alapított Wham! duó tagjaként vált ismertté, majd szólókarrierjével is hatalmas sikert aratott. Csaknem négy évtizedet átívelő pályafutása alatt több mint 100 millió albuma fogyott, hét felvétele a brit slágerlisták első helyére került, lemezeiért három Brit Awards- és két Grammy-díjat vehetett át.

A Várkert Irodalom március 19-i alkalmán a 30 évvel ezelőtt elhunyt Márai Sándort, a 20. századi magyar irodalom egyik legjelentősebb íróját idézik meg. Az est vendégei Mészáros Tibor irodalomtörténész, Tari Annamária klinikai pszichológus, Tompos Kátya színművész és Hajduk Károly színművész.

Marai_30

Nyikolaj Luganszkij orosz zongoraművész szólóestjével folytatódik március 19-én az „MVM Koncertek – A Zongora”-sorozat a Zeneakadémia Nagytermében. „Napjaink zongoristái közül Luganszkij messze kiemelkedik felkészültségével – jellemzi őt a Financial Times, kiemelve technikai virtuozitását, billentésének érzékenységét és azt a különleges művészi képességét, amellyel az orosz zene megérintő varázsát közvetíti a hallgatóságnak.

Különleges farsangi hangulatú mulatságot rendeznek a pécsi Modern Magyar Képtárban március 22-én. Az esemény fő ihletője a Bauhaus, illetve a Weininger Andor. A Bauhaustól New Yorkig című – március 31-ig látogatható – időszaki kiállítás.

A Müpában a nagysikerű koncertek, tánc- és újcirkusz-előadások mellett a szépirodalom is jelentős szerepet kap: a Vers-estek és a Literárium népszerű sorozatok mellett különleges egyszeri előadások is színpadra kerülnek. Március 18-án Sándor Iván munkásságát, áprilisban Kányádi Sándor munkásságát idézik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma