hangf_spotify_banner_728x90

2019.05.19

Május 25-én, szombaton este lesz Richard Strauss Az árnyék nélküli asszony című művének premierje – éppen 100 évvel azután, hogy az operát bemutatták. A főszerepeket Nina Stemme, Camilla Nylund és Evelyn Herlitzius énekli, Christian Thielemann pedig az eredeti partitúrából vezényel. Vasárnap este az egész várost ingyenes, szabadtéri előadásra várják a Herbert von Karajan térre. A különleges estén olyan művészeket láthat és hallhat a közönség, mint Nina Stemme, Camilla Nylund, Jonas Kaufmann, Szonja Joncseva, Tomasz Konieczny, Erwin Schrott és Roberto Alagna.

2019.05.19

Az oszlopot, amely 1953 óta van a Német Történelmi Múzeum tulajdonában, 1486-ban állították fel Cape Crossnál portugál felfedezők. 1893-ban a császári haditengerészet Németországba vitte, a helyszín ugyanis a Német Birodalomhoz tartozó, Német Délnyugat-Afrika nevű gyarmat része volt. A múzeum kuratóriuma csütörtökön döntött a visszaadásról.

2019.05.19

A 587 tételt felvonultató aukció legmagasabb áron elkelt tétele volt Zichy Mihály Harcdöntő párbaj című expresszív remekműve, amely 31 millió 200 ezer forintért talált új gazdára. A második helyre Mednyánszky László Dunajeci tája került 30 millió forintos leütéssel, a harmadik pedig Szinyei Merse Pál Faun III. című előtanulmánya lett, amely 28 millió 800 ezer forintért cserélt gazdát. A műtárgyanyag szenzációját a szecessziós Zsolnay-kerámiák adták, amelyek közül egy rendkívül ritka virágtartó díszedény 14 millió 400 ezer forintért, egy tulipános díszkaspó pedig 6 millió 600 ezer forintért kelt el.

2019.05.19

A Szabadkát képviselő Gulyás Szabolcs nyerte meg szombaton a hetedik alkalommal megrendezett Vajdasági Vágtát Kopra nevű lovával a Topolya melletti Andrásnépén (Zobnatica). Második az adorjáni Szőke Tamás lett Londonnal, harmadikként pedig Cékus Noémi ért célba Bácsfeketehegy színeiben Fickó hátán. A Nemzeti Vágta délvidéki előfutamára tizenhat délvidéki település nevezte be lovát és lovasát. Ez volt az idei Nemzeti Vágta első előfutama. A továbbjutók október 19-én és 20-án állhatnak rajthoz Budapesten. Mivel tavaly a Nemzeti Vágtát a dél-bácskai Temerin lovasa, Nagy Arnold nyerte meg, így az idei rendezvényen ő selejtező nélkül indulhat, vagyis a Vajdaságot ketten képviselik majd Budapesten.

2019.05.18

18 megyéből 83 közösség pályázott a Let's Colour Településszépítő Egyesület idei felhívására. A szavazás elindult, a következő körbe a kategóriánként három legtöbb szavazatot kapott projekt jut majd be. A nyerteseknek a festéshez szükséges mennyiségű festéket, a grafikai terveket, a munka koordinálását, valamint a szakértői támogatást a Let's Colour biztosítja, az akciót pedig a közösségek önkéntesei együtt valósítják meg. A benyújtott pályázatokra május 31-ig lehet szavazni, az eredményhirdetésre június 3-án kerül sor.

2019.05.18

A kínai másként gondolkodó művész és emberi jogi aktivista eddigi legnagyobb európai kiállítása szombaton nyílik, és szeptember 1-jéig látogatható az Észak-Rajna-Vesztfáliai Tartományi Műgyűjteményben (Kunstsammlung NRW). A kiállításon helyet kapott a művész néhány leggrandiózusabb installációja: a több mint 100 tonnát nyomó műveket a K20 múzeumépület csarnokaiban állították fel. Aj Vej-vejt a kínai hatóságok 2011-ben 81 napra őrizetbe vették, amiért nyíltan hangoztatta véleményét az emberi jogokról. Útlevelét négy évre bevonták, és csak 2015 júliusában kapta vissza. A művész jelenleg egy berlini műteremben dolgozik, és a világot járja, hogy bemutassa a menekültek és bevándorlók siralmas helyzetét.

2019.05.18

Közadakozásból sikerült összegyűjteni a másfél millió dollárt (438 millió forintot) Kurt Vonnegut állandó múzeumának és könyvtárának létrehozásához Indianapolisban. Az új múzeumban nyílik majd meg Vonnegutnak Az ötös számú vágóhíd című regényét bemutató új kiállítás, amellyel az éppen 50 éve megjelent műnek állítanak emléket, de más tárlatokat is terveznek az író pályafutásáról. Az író jelentős műtárgygyűjteményét és relikviáit szintén láthatja majd a közönség. Vonnegut Indianapolisban született, 84 éves korában, 2007-ben hunyt el.

2019.05.18

A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége (MAFOSZ) tíz kategóriában – magyarság, táj- és városkép, természetfotó, portré és zsáner, akt, sajtófotó, sportfotó, szociofotó, monokróm kötetlen és színes kötetlen – hirdette meg pályázatát, amelyre mintegy háromezer fotó érkezett. A zsűri fődíját, Az év magyar fotósa címet a legtöbb képpel eredményesen pályázó Kerekes Istvánnak ítélték, míg Az év magyar fotója Horváth Csaba Tamás Mesterséges intelligencia című képe lett. A Balassi Intézetben nyílt kiállításon 101 fotó szerepel.

2019.05.18

Mark Rothko (1903-1970) orosz származású amerikai absztrakt festő 1960-ban készült, sötét alapon pink, piros és fehér téglalapokat ábrázoló absztrakt festményre a San Franciscó-i Modern Művészetek Múzeumának tulajdonában volt. Rothko aukciós rekordja 86,9 millió dollár, ennyit adtak 2012-ben az Narancs, vörös, sárga című festményéért. A tavasz aukciós rekordjai közé tartozik Jeff Koons amerikai képzőművész Nyúl című szobra, mely 91,1 millió dollárért kelt el szerdán a Christie's New York-i aukcióján, élő képzőművész alkotásáért ilyen magas összeget még soha nem fizettek árverésen.

2019.05.17

A múzeum belsejében a Szabadság-szoborral kapcsolatos tárgyak, fotók és filmek láthatók, amelyek bemutatják a műemlék történetét az építésétől egészen addig, amíg a bevándorlók befogadásának és Amerika erejének a jelképévé vált. A belépés ingyenes a Manhattanből évente kompon odaérkező mintegy 4,5 millió látogató számára.

2019.05.17

A Romanian Design Week a román formatervezői szakma legjelentősebb eseménye. A május 18. és 26. között Bukarestben zajló eseményen a Balassi Intézetben a MOME divat- és textil-, valamint ülőkekiállítását láthatják az érdeklődők. A magyarok és a Bauhaus színházi forradalma című kiállítás az Odeon Színházban lesz látható. A Balassi Intézet udvarán lesz a Csernátoni Design Tábor kültéri kiállítása. Az alkotótábor olyan fiataloknak szól, akik formatervezői szakon tanulnak különböző magyarországi és romániai egyetemeken. A tárlat az utóbbi két év alkotótáborainak munkáiból nyújt válogatást.

2019.05.17

A Liszt Ferenc-díjas hegedűművész pénteken Szabadkán lép fel. A Magyar Érdemrend tisztikeresztjével is kitüntetett művész kiemelte: a jótékonysági misszió célja, hogy támogassa a hátrányos helyzetben élőket, nagycsaládosokat, betegeket, kórházakat, tehetséges fiatalokat, cigány és nem cigány rászoruló gyerekeket, de támogattak már iskolákat, szépkorúakat, nyújtottak segítséget hősi halott rendőrök, katonák hozzátartozóinak és megszólalt a művész hegedűje templomok felújításáért, munkahelyteremtésért és a társadalmi békéért is.

2019.05.17

A Kantonban született Pei 18 esztendős kora óta élt az Egyesült Államokban, kiemelkedő alkotásai szerte a világban dicsérik tehetségét. Alkotásai között van a párizsi Louvre előtti üvegpiramis, a bostoni Kennedy Könyvtár, a washingtoni Szépművészeti Múzeum keleti szárnyának modern épülete vagy a Katarban nemrégiben megnyílt Iszlám Művészeti Múzeum, de tervezett iskolákat, kórházakat, irodaépületeket, lakóházakat is. Munkásságát számtalan amerikai és nemzetközi díjjal ismerték el. Pei nagy műgyűjtő volt, valamint a költészet és a természet szerelmesként is számon tartották. Feleségét, akivel hetvenkét évig élt házasságban, öt éve vesztette el.

2019.05.17

Az Újszínház társulata már a következő évi bemutatókra készül, a darabok között két Herczeg Ferenc-mű, a Kék róka című színjáték, valamint Az élet kapuja című regényből készült színdarab is szerepel. Az élet kapuja című, Bakócz Tamásról szóló regény színpadi változatát jövő év februárjában mutatják be a színházban. A gyerekeknek szól A palacsintás király című előadás, amely Fésűs Éva írása alapján készül. Nyáron a társulat a diósgyőri lép fel a Ricse, Ricse, Beatrice című darabbal.

2019.05.17

A pénteken nyíló Nitsch. Terek színből című kiállítás a művész száz alkotását mutatja be, és több érzékterületnek is élményt nyújt: bár a figyelem a festményekre összpontosul, a művész kompozíciói adják a zenei aláfestést, egy videó pedig a performanszaiba ad betekintést. A 80 éves alkotó a bécsi akcionizmus legismertebb és egyben legvitatottabb képviselője. Főként vallási és mitológiai kérdésekkel foglalkozik. Többek között lemészárolt állatok testrészeit és vérét és is felhasználó művészeti akcióival vált világhírűvé. A kiállítás augusztus 11-ig látható az osztrák fővárosban.

2019.05.16

Tizenharmadik alkalommal rendezik meg a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozót szeptember 13. és 18. között a baranyai megyeszékhelyen nyolc társulat részvételével. A házigazda Pécsi Balett mellett fellép a Győri Balett, a Bozsik Yvette Társulat, a Magyar Állami Népi Együttes, a Duda Éva Társulat, az M Studio Sepsiszentgyörgyről, az Inversedance – Fodor Zoltán Társulat és a dán Black Box Dance Company. A nézők látványos részleteket láthatnak a moderntánc világirodalmából és a világhírű klasszikus balett repertoárból a Kodály Központban.

2019.05.16

110,7 millió dollárért (32 milliárd forint) kelt el Claude Monet Kazlak című festménye egy kedd esti New York-i árverésen. Ez a világon legdrágábban elárverezett képe a francia impresszionista művésznek (1840-1926). A festményt, mely otthona, Normandia vidékét ábrázolja, 1890-ben fejezte be. Amikor 1986-ban utoljára elárverezték, mindössze 2,53 millió dollárért cserélt gazdát, addig majdnem egy évszázadon át egyetlen család birtokában volt. Monet Kazlak-sorozata 25 képből áll, többségük galériák tulajdonában áll szerte a világon.

2019.05.16

A tájegység hagyományos ételeit és azok újszerű elkészítési módját mutatják be az első Village Food Fesztiválon május 18-án Zalaegerszegen, a Göcseji Falumúzeumban. A fesztiválprogram arra a kérdésre ad választ, hogy az eredeti alapanyag felhasználásával, az eredeti ízvilág megtartása mellett milyen módon lehet korszerűbbé tenni a göcseji konyha hagyományos ételeit. A falumúzeum portáin a tradicionális göcseji ételek eredeti és újszerű technológiával készült, változatosabb formáját is megkóstolhatják a látogatók.

2019.05.16

Katonai erőd maradványaira bukkantak a Sinai-félsziget északi részén, melyet a későkori I. Pszammetik (Kr.e 664-610) fáraó uralkodása idején, a 26. dinasztia idején építettek vályogtéglából. Az erőd 85 méter hosszú déli falát egy másik befejezetlen vár szerkezetére húzták fel. A 11 méter széles erődnek 16 tornya volt. A feltárások idején megtalálták az erődöt védő katonák szobáinak egy részét is.

2019.05.16

Öt hellenisztikus kori sírrelikviát és három amforát adnak vissza a Krasznodar régióban lévő Tyemrjuk régészeti múzeumának. A kincseket a második világháború alatt, 1943-ban egy salzburgi származású katonatiszt küldte a tyemrjuki múzeumból szülővárosába. Bár már régóta tudott volt, hogy a tárgyak nem a salzburgi kultúra részei, származásukat csak most tudták végérvényesen bizonyítani. A műtárgyak átadását őszre tervezik. A Salzburg Múzeum raktáraiban összesen mintegy 5000 tárgy található, melyek nagy valószínűséggel kétes eredetűek.

Slam Poetry Showcase produkciót mutat be három erdélyi slam poetry bajnok a kolozsvári Planetáriumban május 30-án. A Bajnokon Legalja névvel fémjelzett rendezvényen fellép majd André Ferenc, aki 2013-ban, Horváth Benji, aki 2014-ben és Vass Csaba, aki 2018-ban nyert Erdélyi Slam Poetry Bajnokságot. A belépés ingyenes.

A május 29-én tartandó tanácskozás célja, hogy a 2014 óta létező, a magyarországi színházi nevelési képzések között egyedülálló drámainstruktor szak eddigi eredményeit felmérje, valamint lehetséges fejlődési irányait a korábbi és jelenlegi osztályok közreműködésével, tanáraik és a szakma képviselőinek részvételével megvitassa. Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Bővebb tájékoztatás itt érhető el.

Május 29-én este héttől tartják az Irodalmi Jelen díjátadó gálaestjét a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Fellépnek többek között: Böszörményi Zoltán, Demeter Szilárd, Dobozi Eszter, Nagy Zsuka, Nádasdy Ádám, Rakovszky Zsuzsa, Orbán János Dénes, Sántha Attila, Szőcs Géza, Vörös István, Zsille Gábor. Az est kiemelt meghívottja és társművésze: Várnagy Andrea zongoraművész.

Perl János képeiből nyílt tárlat a Magyarság Házában, melyen megelevenednek Kárpátalja történelmi emlékhelyei, köztük a munkácsi vár, a Vereckei Emlékmű, a természeti kincsek, a hagyományos népi mesterségek űzői, így a szövőnő, a bodnár, a borász, a bőrdíszműves, a fazekas. A tárlaton a fotók mellett szerepelnek a régió híres kézműves termékei, a salánki hordó, a csörögefánk, a Hidi-kerámia, a beregi szőttes, a salánki viaszos tojás is. A rendezvény az Értékek vonzásában programsorozat része, amelyben az intézményben bemutatják a határon túli magyar tájegységek néprajzi és népművészeti kincseit.

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete május 27-én hozza nyilvánosságra a kortárs magyar irodalmi műveket és eseményeket bemutató weboldalát (www.mmalexikon.hu) a Pesti Vigadóban. A Magyar irodalmi művek és események 1956–2016 című kutatási program 2018-ban indult, és várhatóan 2021-re nyolcszáz szócikkben dolgozza fel a magyar irodalom hatvan évét.

Május 30. és június 2. között rendezik meg az ELEVEN Tavasz utcafesztivált a Bartók Béla úton, ahol izgalmas művészeti programokkal, kiállításokkal, koncertekkel és workshopokkal várják az érdeklődőket.

eleven_tavasz

Leonidas Kavakos görög hegedűművész karmesterként is sikeres, most erről az oldaláról is bemutatkozik a Budapesti Fesztiválzenekar közönségének május 31-én, június 1-én és 2-án a Zeneakadémián. Nemcsak a karmestere, a szólistája is különleges lesz hangversenyüknek, Gautier Capuçon csellóművész.

Színházi előadások, koncertek, kreatív művészeti játékok és gyermekeknek szóló programok is szerepelnek a vácrátóti ArtBorétum Feszten, amelyet május 31. és június 2. között első alkalommal rendeznek meg.

Május 29-én, szerdán a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében Görgei Artúr alakjairól beszélgetnek. Ezekről a kérdésekről fog beszélgetni Varga Benedek főigazgató, Mácsai Pál színész, Görgey Gábor rendező és Sirató Ildikó, az OSZK Színháztörténeti Tárának vezetője.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma