GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

2019.03.10

A Déri múzeumban március 9-én nyílt időszaki kiállításon a két nemzet, illetve a testvérvárosok, Debrecen és Sumen közös történelmi és kulturális kapcsolatát mutatják be, például a sumeni Kossuth Lajos Emlékházat.

2019.03.10

Piroch Gábor magyar kaszkadőr, kaszkadőrszakértő Budapesten, 1953. január 22-én született. Több mint 350 televíziós és filmes produkcióban szerepelt. 2007-ben a kaszkadőrök legnagyobb elismerésének számító Taurus World Stunt Awardsra jelölték a Szabadság, szerelem című filmért. Számos hollywoodi kasszasikerben szerepelt kaszkadőrként. Pályafutása alatt több mint negyven országban, több mint száz filmben volt világsztárok dublőre. Kósa Ferenc Ítélet című filmjében debütált 15 évesen. Első nemzetközi munkája 1974-ben Woody Allen Szerelem és halál című alkotásában volt. Szerepelt többek között az Oroszlánszív, a Terminátor 3, az Evita, a Trója, a Menekülés a győzelembe, a Mr and Mrs Smith című alkotásban. 2007-ben jelentette meg életrajzi regényét Kaszkadőrnek születtem címmel.

2019.03.10

A gyulai vár körül egykor épített palánkvár korabeli maradványait mutatja március 9-től az új, állandó kiállítás Gyulán. A tárlat egy saját fejlesztésű holoprojektorral is bővült, amely három dimenzióban mutatja be a korabeli várat. A kiállítási elemek korábban az Almássy-kastély időszaki kiállítóterében bemutatott, Az eltemetett vár című tárlatban szerepeltek. Az új kiállítótéren az 1566-os török ostrom tárgyait mutatják be, amelyek a legutóbbi, a vár körül lefolytatott ásatások során kerültek elő, például egy ágyúgolyó és több fegyver is. A 2005-ben megújult vár kiállítása Magyarország leglátogatottabbjai közé tartozik, a látogatók száma az elmúlt esztendőben meghaladta a 100 ezret.

2019.03.10

Morijama Daido japán „utcafotósnak" ítélték oda idén a legrangosabb fotóművészeti elismerések között emlegetett Hasselblad-díjat. A fotósnak a nagyvárosi lét cudar oldalát, a mindennapok káoszát és szokatlan karaktereket bemutató munkássága különleges helyet foglal el az illuzórikus és a valós között. A díjat Victor Hasselbladról (1906-1978), a nevét viselő kamera feltalálójáról nevezték el. A kamerát a NASA űrprogramjainál és számos híres felvétel elkészítésekor használták. Az egymillió svéd koronával (30 millió forinttal) járó elismerést október 13-án adják át.

2019.03.09

Az amerikai polgárháború idejéből való katonai erődítmény maradványait találták meg a régészek a San Franciscó-i öbölben fekvő Alcatraz sziget híres börtöne alatt. A börtönt már meglévő szerkezetekre építették rá a 20. században. A gyér növényzetű szigeten csak tengeri madarak éltek, amikor 1775-ben a spanyol Juan Manuel de Ayala felfedezte. 1846-ban, még mexikói fennhatóság alatt itt épült a Csendes-óceán nyugati partján az első világítótorony. A sziget két évvel később az Egyesült Államokhoz került. Az öböl védelmére a szigeten erődöt építettek, a polgárháború 1861. évi kitörése után kazamatáiban hadifoglyokat is őriztek. 1907-től katonai börtön lett. Olyan „hírességek" is megfordultak itt, mint Al Capone, George „Machine Gun" Kelly és Roy Gardner.

2019.03.09

A 83 éves brit színésznő, A muzsika hangja és a Mary Poppins című családi filmek főszereplője egymás után a második brit színésznő, akit velencei mustra életműdíjjal tüntet ki, tavaly Vanessa Redgrave kapta meg az elismerést. A világ legrégebbi filmfesztiválját idén augusztus 28. és szeptember 7. között rendezik.

2019.03.09

A Judit lefejezi Holofernészt című festményt 2014-ben találták egy dél-franciaországi ház padlásán, ahol mintegy 150 évig rejtőzködött. Az 1607-ben keletkezett bibliai tárgyú képen a bibliai Judit látható, aki Bethulia városában élt. Judit a várost körülzáró Holofernész asszír hadvezér táborába ment, és a hadvezér kegyeibe férkőzött, majd lefejezte őt. Ez a második olyan Caravaggio-festmény, amely a részeg asszír tábornokot, Holofernészt lefejező Juditot ábrázolja. Az első, 1600-ra datált kép a római Barberini-palotában látható.

2019.03.09

Szavannaterráriummal bővült a debreceni állatkert, ahol egzotikus gyíkfajok kaptak helyet, többek közt az állatkert egyik legújabb ritkasága, a galléros gyík. A dinoszauruszok világát idéző megjelenésű galléros agáma eredetileg Észak- és Északnyugat-Ausztrália, valamint Indonézia és Pápua-Új-Guinea füves pusztáin és száraz, bokros területein honos. Jellemző ismertetőjegye a nyaka alattifogazott szélű gallérja, amely ellenségei távoltartására alkalmas. A faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség kihalással fenyegetett fajok vörös listáján.

2019.03.09

Az Y generáció, a 22-37 éves fiatal gazdagok alkották azon műtárgyvásárlóknak a több mint felét, akik rendszeresen egymillió dollárt vagy még többet költöttek képzőművészeti alkotásokra az elmúlt két évben – állapította meg egy friss jelentés. Ez a korosztály egyre aktívabban jelenik meg a műtárgypiacon, rendszeresen használva ehhez az internetet. Az idősebb műgyűjtőkhöz képest egyre többen hajlandók közülük nagy összeget költeni képzőművészeti alkotásokra., és ők azok, akik lökést adtak a női képzőművészeknek is. 2020-ra az Y generáció vagyona elérheti a 24 ezer milliárd dollárt.

2019.03.08

A francia nők által rendezett vagy társrendezőként jegyzett filmek aránya tíz éve folyamatosan nő, 2008-ban 20,8 százalékos volt ez az arány, 2017-ben pedig már 27%. 2008 és 2017 között a női filmesek által forgatott művek aránya 62,8 százalékkal, 43 darab filmről 70-re nőtt, míg a férfiak által rendezte filmek száma 32,2 százalékos növekedést mutatott. Ebben az időszakban jelentkezett egy új játékfilmes generáció, közülük 39 nő készített legalább 3 filmet. Franciaországban egyébként jóval több női rendező dolgozik, mint más európai országokban. Általában a női fizetések is alacsonyabban az ágazatban, egy női rendező átlagosan 42,3 százalékkal kevesebbet kap, mint férfi kollégái.

2019.03.08

A kulturális és közművelődési szervezet 1949. március 5-én alakult meg Pozsonyban Csehszlovákiai Magyar Dolgozók Kultúregyesülete néven, melynek rövidítése a Csemadok mozaikszó. Tevékenységével ösztönözte és támogatta a kisebbségi kultúra fejlesztését, az anyanyelv használatát, a szakképzést és az általános műveltségi szint emelését Szlovákia területén. Az évforduló alkalmából ünnepséget tartanak Érsekújváron, amelyen köszöntőt mond Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára.

2019.03.08

A kecskefélékhez tartozó, megjelenésében inkább kis termetű szarvasmarhára emlékeztető takint 2009 óta tartja az állatpark. Az eddig egy ivarérett hímből, két ivarérett nőstényből és két borjúból álló csordában két utód is született. Az állatkertekben igazi ritkaságnak számító takinokból a világon mindössze 400 egyed látható mesterséges körülmények között. A mishmi takin nevét az Arunácsal Prades területén magasodó Mishmi-hegyekről kapta. Táplálékuk különféle növényekből áll. A természetben a Himalája keleti vidékén, csordákban élnek. Mivel természetes élőhelyeiken állományuk folyamatosan csökken az orvvadászat és az erdőirtások miatt, a Természetvédelmi Világszövetség sebezhetőként tartja számon, az Európai Állatkertek Szövetsége pedig fajmegőrzési tenyészprogram keretében szaporítja a ritka állatokat.

2019.03.08

A dániai Aarhus városában egyes kerületekben a megszokott lámpaemberke helyett az észak-európai ország történelmi őseinek, a vikingeknek a képei szabályoznák a járókelők forgalmát. A viking lámpaemberkével a város történelmi hagyományaira akarják felhívni a figyelmet. Számos utca a belvárosban ugyanazon a helyen fut, ahol a 10. században is, ami egyedülálló a dán városok között. Ezeken a történelmi helyszíneken állítanák fel az új jelzőlámpákat.

2019.03.08

Március 8-án 19.00-kor két hegedűművész, Hévízi Virág és Z. Lendvai József ad koncertet a Grazioso Zeneszalonban a Klebelsberg Kultúrkúriában. Meghívott vendég: Aradi Gizella közgazdász, író, a házigazda: Detvay M. Marcella. Zongorán közreműködik: Mikulik Márton.

2019.03.08

Negyven film készül a lengyel történelemről – jelentette be Piotr Glinski kulturális miniszter. Köztük van a Kurier, amely egy legendás második világháborús futár történetét idézi fel, a lengyel nemzeti hősről, Jan Pilsudskiról szóló, A fiatal Pilsudski című film, és a Csuhás című életrajzi produkció, amely a kommunista biztonsági szervek által 1976-ban, a radomi tüntetések és sztrájkok után meggyilkolt Roman Kotlaz katolikus papról szól.

2019.03.07

A rabszolgaság történetének és a meggyilkolt Rio de Janeiró-i önkormányzati képviselőnek, Marielle Francónak emléket állító produkciójával az egyik legrégibb szambaiskola, a Mangueira nyerte meg a szambaiskolák versenyét a szerdán befejeződött Riói karneválon. Az azonos nevű riói favellához kötődő, 1928-ban alapított Mangueirának ez a huszadik győzelme, legutóbb három éve nyerte a szambaiskolák vetélkedését

2019.03.07

Az egyetem Albert Einstein kéziratainak rendkívüli gyűjteményét szerezte meg a Crown-Goodman Alapítvány adományának köszönhetően. A magánleveleket és tudományos célú üzeneteket a negyvenes években írta Einstein, és túlnyomó többségük még soha nem került a nyilvánosság elé. Három levélben azt a rendkívüli gondolatát írja le, hogy az atomok fényt nyelhetnek el vagy bocsáthatnak ki – ez lett később a lézertechnológia alapja. Egy 1935-ben, Svájcban élő fiához írt levelében az európai helyzet romlása, és a náci párt németországi erősödése miatt fejti ki politikai aggodalmait. Albert Einstein az 1920-as években a jeruzsálemi Héber Egyetem egyik alapítója volt, és halála után erre az egyetemre hagyta szinte teljes kéziratgyűjteményét. A teljes jeruzsálemi Einstein-archívum jelenleg nyolcvanezer darabból áll: levelezésekből, fényképekből, a Nobel-díjas tudós tudományos, társadalmi és magánéleti dokumentumaiból.

2019.03.07

A kubai-amerikai énekesnőnek a rapper Young Thuggal közösen előadott dalát a világon 2,6 milliárd alkalommal töltötték le, ami 19 millió eladott példánynak feleltethető meg. A Havana valóban az év kiemelkedő slágere volt. Cabello dala mögött második helyen Drake God's Plan című dala, harmadik és negyedik helyen Ed Sheeran Shape Of You, illetve Perfect című dala, ötödik helyen pedig a Maroon 5 Cardi B-vel készített Girls Like You című slágere végzett.

2019.03.07

Felháborodást keltett Belgiumban, hogy régi antiszemita sztereotípiákra hajazó bábukat vonultattak fel egy néhány nappal ezelőtti flandriai karneválon, amely szerepel a szellemi világörökség listáján. A menet élén haladó karneváli kocsin két pajeszos, szakállas, kalapos, kampós orrú férfit ábrázoló, nagyméretű rózsaszín bábu volt látható, amelyeket egy széf mellett pénzeszsákok és patkányok vettek körül. Az Európai Bizottság szóvivője közölte: „Az ilyen típusú ábrázolás Európa utcáin teljességgel elfogadhatatlan 74 évvel a holokauszt után". A helyi polgármester úgy vélekedett, hogy nem volt szó rossz szándékról a szervezők részéről. Az aalsti karnevált, amelynek hagyományai a középkorig vezethetők vissza, 2010-ben vette fel az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára az UNESCO.

2019.03.07

A Békéscsabai Jókai Színház épülete 140 éves, a megnyitó ünnepséget 1879. március 8-án tartották az akkori Vigardában. Az évforduló tiszteletére az intézmény színháztörténeti vetélkedőt hirdet. A kérdésekre itt lehet válaszolni.

Az elmúlt negyedszázad legjelentősebb kiállítása nyílt meg szombaton Ilja Repin műveiből a moszkvai Tretyjakov Képtárban. A világhírű moszkvai galéria a realista festő 300 művét – 170 olajképét és 130 grafikáját – gyűjtötte egybe 28 oroszországi múzeumból és hét magyángyűjteményből Repin születésének 175. évfordulója alkalmából. Az orosz fővárosban augusztus 18-ig látható tárlatot később bemutatják Szentpéterváron, szűkebb változatban Párizsban és Helsinkiben is.

Az ausztriai Szárazvámban (Müllendorf), a kismartoni járásban a legkevesebb öt ókori épület maradványai kerültek elő. Az eddig ismeretlen ókori falu egy sajátos római kori településfajta, egy úgynevezett vicus – saját önkormányzattal nem rendelkező falu vagy esetleg városrész – lehetett, amely kereskedelemből, kézművességből és szolgáltatásokból élt. A leletek azután kerültek felszínre, hogy egy építkezés miatt lebontottak egy régi parasztházat. Az épületmaradványokon kívül találtak 120 fémpénzt, dísztárgyakat és más kerámiákat is.

A nemzetközi tehetségeket bemutató programra meghívták aMayberian Sansküllots és a Belau együttest is. Az egyik legfontosabb európai zenei fesztivált május 30. és június 1. között rendezik, a két magyar csapat ezen, valamint az ahhoz kapcsolódó Primavera Pro ötnapos zeneipari találkozó (május 29. – június 2.) showcase rendezvényén is fellép.

Egy 22 millió évvel ezelőtt élt ősi majomfaj megkövesedett fogmaradványait tárták fel a kutatók egy északnyugat-kenyai lelőhelyen. Az eddig ismeretlen faj az óvilági majmok evolúciójának egy hiányzó láncszemét képviseli. Az Alophia metios fogainak felfedezését megelőzően a kutatók egy korábban Ugandában talált, 19 millió éves megkövesedett fog és egy Tanzániában feltárt, 25 millió éves lelet alapján vázolták fel a majmok evolúcióját, amelyből hatmillió évet azonban nem ismertek. Az Alophia metios fogai jóval kezdetlegesebbek voltak, mint a későbbi majmoké.

A három éve elhunyt George Michael angol popénekes műgyűjteménye 9,26 millió fontért kelt el. Az árverésen 75 tétel szerepelt, köztük Damien Hirst, Tracey Emin, Sarah Lucas és a Fiatal Brit Művészek csoport más alkotóinak munkái, akik George Michaelhez hasonlóan az 1980-as és 1990-es években felrázták a brit művészeti életet. Az árverés bevételét jótékonysági célokra fordítják. George Michael az 1980-as évek elején az Andrew Ridgeleyvel alapított Wham! duó tagjaként vált ismertté, majd szólókarrierjével is hatalmas sikert aratott. Csaknem négy évtizedet átívelő pályafutása alatt több mint 100 millió albuma fogyott, hét felvétele a brit slágerlisták első helyére került, lemezeiért három Brit Awards- és két Grammy-díjat vehetett át.

A Várkert Irodalom március 19-i alkalmán a 30 évvel ezelőtt elhunyt Márai Sándort, a 20. századi magyar irodalom egyik legjelentősebb íróját idézik meg. Az est vendégei Mészáros Tibor irodalomtörténész, Tari Annamária klinikai pszichológus, Tompos Kátya színművész és Hajduk Károly színművész.

Marai_30

Nyikolaj Luganszkij orosz zongoraművész szólóestjével folytatódik március 19-én az „MVM Koncertek – A Zongora”-sorozat a Zeneakadémia Nagytermében. „Napjaink zongoristái közül Luganszkij messze kiemelkedik felkészültségével – jellemzi őt a Financial Times, kiemelve technikai virtuozitását, billentésének érzékenységét és azt a különleges művészi képességét, amellyel az orosz zene megérintő varázsát közvetíti a hallgatóságnak.

Különleges farsangi hangulatú mulatságot rendeznek a pécsi Modern Magyar Képtárban március 22-én. Az esemény fő ihletője a Bauhaus, illetve a Weininger Andor. A Bauhaustól New Yorkig című – március 31-ig látogatható – időszaki kiállítás.

A Müpában a nagysikerű koncertek, tánc- és újcirkusz-előadások mellett a szépirodalom is jelentős szerepet kap: a Vers-estek és a Literárium népszerű sorozatok mellett különleges egyszeri előadások is színpadra kerülnek. Március 18-án Sándor Iván munkásságát, áprilisban Kányádi Sándor munkásságát idézik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma