GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

2019.03.14

Az 54 éve létező német hard rock csapat november 18-án a Crazy World Tour koncertsorozat részeként lép fel Budapesten. Az 1965-ben Hannoverből indult, Rudolf Schenker gitáros által alapított Scorpions Németország és a kontinentális Európa egyik legsikeresebb rockcsapata. 1988-ban ez volt az első nyugati rockbanda, amely koncertet adott az akkori Szovjetunióban, de úttörők voltak Kínában és Délkelet-Ázsiában is, rengeteg helyen léptek fel elsőként a nyugati zenekarok közül. A Scorpions jelenlegi felállásában Rudolf Schenker és Klaus Meine mellett Matthias Jabs gitározik, Pawel Maciwoda basszusgitáron játszik, Mikkey Dee dobol.

2019.03.14

A Bloomfield Aukciósház egy étkészletet kínált eladásra, amely szvasztikával díszített asztalterítőt, szalvétákat és ezüst étkészletet tartalmaz. Állítólag Adolf Hitler 50. születésnapjára készült a német birodalmi vasút különleges, személyes vagonja számára. Heino Schonfeld, az írországi Holocaust Education Trust igazgatója szerint felháborító a készlet értékesítése, ezeket a tárgyakat múzeumban kellene tartani. Véleménye szerint az aukció teljes érzéketlenséget mutat a náci terrorrezsim áldozatainak és üldözötteinek érzéseivel szemben. A felháborodás hatására az aukciósház törölte az árverést. Náci emléktárgyak eladása az Egyesült Királyságban nem illegális, más európai országokban azonban tiltott, például Németországban, Franciaországban, Oroszországban, Ausztriában és Magyarországon is.

2019.03.14

Leonardo da Vinci 16. században született híres festményének „őseit és utódait", mintegy negyven Meztelen Mona Lisát állítanak ki a francia kulturális örökség gyöngyszemének számító, a Párizstól északra fekvő Chantilly-kastélyban. A Leonardo halálának 500. évfordulója alkalmából rendezett kiállítás június 1-től október 6-ig tart nyitva.

2019.03.14

A VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó a váci Duna-parton vonultatja fel a legnépszerűbb magyar zenekarokat július 4. és 7. között. Fellép többek között a Margaret Island, a Tankcsapda, a Vad Fruttik, a Follow The Flow és az Irie Maffia, valamint számos külföldi előadó érkezik Lengyelországból, Csehországból és Szlovákiából is. A koncertek mellett a kultúra, a közösségépítés és a természeti környezet kerül a fókuszba, így nemzetközi színházi előadások és utcaszínházi bemutatók is várják az érdeklődőket.

2019.03.13

A Harcos lovon nevű szkopjei szobor kerülne Athénba, a Dromeas (A futó) című alkotást pedig az észak-macedóniai fővárosba helyeznék át. A Harcos lovon 23 méter magas szobor, amely Nagy Sándort (Kr.e. 356-323) ábrázolja, 2011 óta színesíti Szkopje városképét. A Dromeas Athén egyik látványossága. A 12 méteres szobor egymásra rakott üveglapokból készült, és egy mozgásban lévő futót ábrázol. A cserére a görög kulturális miniszter tett javaslatot.

2019.03.13

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei és áldozatai előtt tisztelgő ingyenes koncertet ad csütörtökön a Pannon Filharmonikusok zenekar a pécsi Kodály Központban. A regisztrációs jeggyel díjmentesen látogatható hangversenyen magyar zeneszerzők – Erkel Ferenc, Kodály Zoltán és Liszt Ferenc – művei csendülnek fel. A Szabadság című esten Zemlényi Eszter, Bergovecz Dávid és Bognár Szabolcs énekművészek közreműködnek, a zenekart Erdélyi Dániel dirigálja. További információk itt.

2019.03.13

Októberig a turné helyszínein több mint 200 alkalommal adják elő a gálaműsort 70 fős társulattal, nyolctagú fúvószenekarral, és több mint 100 idomított állattal. Az előadássorozat első állomása csütörtökön lesz Budapesten, a cirkusz 1500 fős utazósátrában.

2019.03.13

Ziegler Sándorról (1823-1879) tartanak konferenciát szerdán a somogyi községben. A résztvevők előadást hallhatnak a huszár hagyományőrzésről, a forradalom emlékjeleiről, a Rákóczi- és az 1848/49-es szabadságharc harctéri sikerességéről, az 1848 áprilisában elfogadott törvényeknek a falusi lakosságra gyakorolt hatásáról, valamint Petőfi és Jókai barátságáról is.

2019.03.13

A zalaegerszegi Göcseji Múzeum várostörténeti sétára invitálja az érdeklődőket március 15-én. A programon kiderül, hogy milyen volt a városkép az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején, mely belvárosi épületek álltak akkoriban, milyen lenyomata van napjainkban az akkori eseményeknek és személyeknek. A 14:30-kor kezdődő vezetésen Béres Katalin, a Göcseji Múzeum történész-főmuzeológusa várja az érdeklődőket a zalaegerszegi Deák téren. További részletek itt.

2019.03.12

Egy eddig ismeretlen, wallaby kenguru méretű, növényevő dinoszauruszt azonosítottak a kutatók öt megkövesedett felső állkapocs alapján a délkelet-ausztráliai Victoria államban. A Galleonosaurus dorisae-nek elnevezett faj fosszíliáit a 125 millió évvel ezelőtti kréta időszakból származó kőzetekben fedezték fel a Gippsland régióban. Az ornithopoda alrendbe tartozó Galleonosaurus kis termetű, növényevő dinoszaurusz volt.

2019.03.12

Bodri, meg a többiek címmel nyílik kiállítás március 14-én a budapesti Eötvös 10-ben. A tárlat betekintést nyújt a diavetítés és a technika történetébe, a nagyipari gyártás kezdeteibe, és végigkíséri a mesediafilmek kiadásának múltját és jelenét. A kiállítás történeti része Bíró Ferenc magángyűjtő diafilm-múzeumának anyagából építkezik. Számos vetítőkészüléket és technikai eszközt tekinthetnek meg és próbálhatnak ki a látogatók, köztük egy 120 éves laterna magicát. A mesefilmkiadás 65 éves történetét több mint 100 grafika illusztrálja, köztük olyan neves művészek eredeti alkotásai, mint Csergezán Pál, Czeglédi István, Dargay Attila, F. Györffy Anna, Gyulai Líviusz, Macskássy Gyula, Richly Zsolt, Zórád Ernő és Zsoldos Vera. Részletek: www.eotvos10.hu

2019.03.12

Korábban nem látott, eredeti felvételeket tartalmazó dokumentumfilm mutatja be az ember első holdra szállását az Apolló-11 misszióval. Az 1969-es küldetésről olyan eredeti felvételeket találtak az amerikai Nemzeti Archívum raktárában, amelyek eddig nem kerültek nyilvánosságra. A filmkockákat szakértőcsapat digitalizálta, ezt használta fel a produkció. A dokumentumfilmben a misszióról eredetileg közvetítő narrátor, Walter Cronkite hangja, valamint a legénység és a houstoni irányítóközpont eredeti párbeszéde hallható.

2019.03.12

Több mint fél évszázad után, mintegy négymilliárd forintból jövő nyárra megújul Budapest egyik legforgalmasabbpedig egy kulturális célokra tervezett épület fogja megidézni az egykor itt álló Nemzeti Színház emlékét.

2019.03.12

Harmadik éve folyamatosan százmilliárd forint fölött költöttek filmgyártásra Magyarországon, amelynek 84 százaléka kizárólag külföldről érkezett. Összesen 333 film gyártását regisztrálták itthon, ebből 245 magyar alkotás volt, négy koprodukció és 84 külföldi film. Az összesített nézőszámok alapján tavaly a Mamma Mia! Sose hagyjuk abba című filmre váltottak a legtöbb jegyet a hazai mozinézők. Az utolsó negyedévben az artmozikban a tizenkét legnézettebb filmből hét volt magyar.

2019.03.11

Az 1879-es nagyárvíz festményeiből nyílik tárlat Szegeden, a Móra Ferenc Múzeum helytörténeti kiállítóhelyén, a Fekete Házban. 140 évvel ezelőtt nagyárvíz pusztította el Szeged városának jelentős részét. Vágó Pál egy 7 méter széles és 3, 5 méter magas festményt készített a tragédia emlékére, majd többszöri átfestés után 1902-ben a szegedi múzeumba helyezte az alkotást. Az eredeti kép olajlenyomata mellett a tárlaton bemutatják az árvízi festménypályázatra beérkezett pályaműveket, valamint az árvíz és Szeged újjáépítésének főbb mozzanatait.

2019.03.11

A szobrok jelenleg esetlegesen helyezkednek el a Szigeterdőben, egy körülbelül 4100 négyzetméteres területen. A Szigeterdei közösségi tér kialakítása során a Magyarország első felelős kormányának tagjait ábrázoló alkotásokat a magyarság küzdelmeit ábrázoló, szintén a kompozíció részét képező csoport mellett, egy 17 méter sugarú körben helyezik el. Horvay János (1874-1944) szoborcsoportját 1927-ben állították fel Budapesten, a Kossuth Lajos téren. A monumentális kompozíciót 1951-ben elbontották, 1959-ben Dombóvárra szállították, és 1973-ban helyezték el a szigeterdei parkban. A kompozíció másolatát 2014. március 15-én avatták fel a Kossuth téren.

2019.03.11

A legendás színésznő mintegy félszáz személyes tárgya, köztük kézitáskái, a sminkasztala, egy komód és dísztárgyak, régiségek kerülnek kalapács alá március 30-án a Ruef aukciósház szervezésében. A tárgyak a Berchtesgadenhez közeli szülői házból származnak, ahol a bécsi születésű, de német–francia állampolgárságú színésznő a gyermekkorát töltötte, és ahova felnőttként is rendszeresen visszajárt.

2019.03.11

Az Artphoto Galériában március 12-én, kedden 18 órakor a Balogh Rudolf-díjas Drégely Imre fotóiból nyílik kiállítás Luna 69’ – Hold relikviák címmel. A tárlatot Cséka György esztéta nyitja meg. Drégely Imre a magyar pop-art és konstruktivista fotográfia kiemelkedő alakja. Kedvelt eszköze a multi-image, vizuális kísérleteihez gyakran használ Polaroid vagy fekete-fehér nyersanyagokat. A kiállítás része a Budapest Fotó Fesztivál 2019 hivatalos programjának.

2019.03.10

A pénteki kormányellenes tüntetések idején felgyújtották és fosztogatták Algéria legrégibb múzeumát, az algíri Nemzeti Régészeti és Iszlám Művészeti Múzeumot - jelentette be az észak-afrikai ország kulturális minisztériuma.  A közlemény szerint az utcán zajló tömegtüntetést használták ki „bűnözők" arra, hogy észrevétlenül bejussanak az épületbe, ahol „kifosztották a múzeumi szárnyak egy részét, kiállítási tárgyakat loptak el, irodákat gyújtottak fel, dokumentumokat, köztük leltári nyilvántartásokat semmisítettek meg". A francia uralom (1830-1962) idején, 1897-ben felavatott algíri múzeum az egyik legrégebbi egész Afrikában, gyűjteménye 2500 év történetét és művészetét öleli fel. Abdul-Azíz Buteflika hivatalban lévő elnök elleni tiltakozások február közepe óta tartanak, amikor az idős és beteg, az országot 1999 óta irányító politikus bejelentette, hogy az áprilisi választásokon újra indulni akar az elnöki tisztségért.

2019.03.10

Hivatalosan is újranyitották a délkelet-törökországi Sanliurfa tartományban a világ legrégebbi ismert, mintegy 12 ezer éves templomát, Göbekli Tepét (Pocakos-domb). A világhírű régészeti lelőhelyet 2016 júniusában az örökségvédelmi és modernizálási munkálatok miatt zárták le a látogatók elől. Közben kialakítottak a helyszínen egy látogatóközpontot és egy kilátóteraszt, valamint egy 4000 négyzetméteres acél tetőszerkezet is emeltek a lelőhely fölé, hogy megvédje azt az időjárás viszontagságaitól. Göbekli Tepe a kőkorszakban, mintegy 12 ezer évvel ezelőtt épült. Az épületmaradványok között a legfigyelemreméltóbbak az akár hat méternél is magasabb T-alakú oszlopok, amelyekbe az alkotók vadon élő állatok képeit faragták.

Az elmúlt negyedszázad legjelentősebb kiállítása nyílt meg szombaton Ilja Repin műveiből a moszkvai Tretyjakov Képtárban. A világhírű moszkvai galéria a realista festő 300 művét – 170 olajképét és 130 grafikáját – gyűjtötte egybe 28 oroszországi múzeumból és hét magyángyűjteményből Repin születésének 175. évfordulója alkalmából. Az orosz fővárosban augusztus 18-ig látható tárlatot később bemutatják Szentpéterváron, szűkebb változatban Párizsban és Helsinkiben is.

Az ausztriai Szárazvámban (Müllendorf), a kismartoni járásban a legkevesebb öt ókori épület maradványai kerültek elő. Az eddig ismeretlen ókori falu egy sajátos római kori településfajta, egy úgynevezett vicus – saját önkormányzattal nem rendelkező falu vagy esetleg városrész – lehetett, amely kereskedelemből, kézművességből és szolgáltatásokból élt. A leletek azután kerültek felszínre, hogy egy építkezés miatt lebontottak egy régi parasztházat. Az épületmaradványokon kívül találtak 120 fémpénzt, dísztárgyakat és más kerámiákat is.

A nemzetközi tehetségeket bemutató programra meghívták aMayberian Sansküllots és a Belau együttest is. Az egyik legfontosabb európai zenei fesztivált május 30. és június 1. között rendezik, a két magyar csapat ezen, valamint az ahhoz kapcsolódó Primavera Pro ötnapos zeneipari találkozó (május 29. – június 2.) showcase rendezvényén is fellép.

Egy 22 millió évvel ezelőtt élt ősi majomfaj megkövesedett fogmaradványait tárták fel a kutatók egy északnyugat-kenyai lelőhelyen. Az eddig ismeretlen faj az óvilági majmok evolúciójának egy hiányzó láncszemét képviseli. Az Alophia metios fogainak felfedezését megelőzően a kutatók egy korábban Ugandában talált, 19 millió éves megkövesedett fog és egy Tanzániában feltárt, 25 millió éves lelet alapján vázolták fel a majmok evolúcióját, amelyből hatmillió évet azonban nem ismertek. Az Alophia metios fogai jóval kezdetlegesebbek voltak, mint a későbbi majmoké.

A három éve elhunyt George Michael angol popénekes műgyűjteménye 9,26 millió fontért kelt el. Az árverésen 75 tétel szerepelt, köztük Damien Hirst, Tracey Emin, Sarah Lucas és a Fiatal Brit Művészek csoport más alkotóinak munkái, akik George Michaelhez hasonlóan az 1980-as és 1990-es években felrázták a brit művészeti életet. Az árverés bevételét jótékonysági célokra fordítják. George Michael az 1980-as évek elején az Andrew Ridgeleyvel alapított Wham! duó tagjaként vált ismertté, majd szólókarrierjével is hatalmas sikert aratott. Csaknem négy évtizedet átívelő pályafutása alatt több mint 100 millió albuma fogyott, hét felvétele a brit slágerlisták első helyére került, lemezeiért három Brit Awards- és két Grammy-díjat vehetett át.

A Várkert Irodalom március 19-i alkalmán a 30 évvel ezelőtt elhunyt Márai Sándort, a 20. századi magyar irodalom egyik legjelentősebb íróját idézik meg. Az est vendégei Mészáros Tibor irodalomtörténész, Tari Annamária klinikai pszichológus, Tompos Kátya színművész és Hajduk Károly színművész.

Marai_30

Nyikolaj Luganszkij orosz zongoraművész szólóestjével folytatódik március 19-én az „MVM Koncertek – A Zongora”-sorozat a Zeneakadémia Nagytermében. „Napjaink zongoristái közül Luganszkij messze kiemelkedik felkészültségével – jellemzi őt a Financial Times, kiemelve technikai virtuozitását, billentésének érzékenységét és azt a különleges művészi képességét, amellyel az orosz zene megérintő varázsát közvetíti a hallgatóságnak.

Különleges farsangi hangulatú mulatságot rendeznek a pécsi Modern Magyar Képtárban március 22-én. Az esemény fő ihletője a Bauhaus, illetve a Weininger Andor. A Bauhaustól New Yorkig című – március 31-ig látogatható – időszaki kiállítás.

A Müpában a nagysikerű koncertek, tánc- és újcirkusz-előadások mellett a szépirodalom is jelentős szerepet kap: a Vers-estek és a Literárium népszerű sorozatok mellett különleges egyszeri előadások is színpadra kerülnek. Március 18-án Sándor Iván munkásságát, áprilisban Kányádi Sándor munkásságát idézik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma