GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

2019.01.04

„A Rovás nem kassai magyar képzőművészek vagy értelmiségiek egylete, nem tömörít, nem csoportosít, nem gyűjtemény, sem herbárium. Nem formanyelv, nem stílus, hanem szemlélet és magatartás” ­ – vallja magáról az 1994-ben létrejött, Pro Cultura Hungarica díjjal kitüntetett Rovás társulás. Azért dolgoznak, hogy Kassának élő, kortárs magyar művészete legyen.

KIallias_Rovas
Szabó Ottó képzőművész, a Rovás civil szervezet elnöke


Céljuk nem a megbotránkoztatás, a megdöbbentés, az értékek tagadása és kigúnyolása, nem a cinizmus piedesztálra emelése, hanem az esztétikumra és az átgondolt formavilágra támaszkodó, építő jellegű művészet. Az áldozathozatalra képes, a rossz ellen a szavát felemelő, az értékeket megvédő és folyton újabbakat teremtő kreativitás.


Háromnyelvű internetes újságjuk, a RovArt a felvidéki magyarok első kortárs művészeti lapja volt 2004-es indulásakor, és immár tizenöt éve működik sikeresen. A magyar nyelvű változat a felvidéki magyar művészetet és kultúrát mutatja be a Kárpát-medenncében élő magyaroknak; szlovák nyelvű oldala a szlovákságot tájékoztatja arról, hogy Szlovákiának élő magyar kultúrája és művészete van, amely nem azonos a „magyar nemzetiségű szlovák" terminológiával. Az angol oldal a világnak mutatja be törekvéseiket, programjaikat és megvalósult projektjeiket. A lap a Rovás szellemi manifesztuma is egyben: www.rovart.sk.


MaJel_Rovas_Kozpont
MaJel Rovás Alkotó Központ


Az önképzésre és az állandó szakmai továbbfejlődésre építenek. Tagjaik számára műtermeket, műhelyeket és stúdiókat biztosítanak, galériát, internetes klubkávézót, olvasótermet, művészeti rezidenciát működtetnek. Támogatják a pályakezdő, fiatal művészeket, értelmiségieket, kiállításokon ad lehetőséget a kortárs képzőművészeknek a megmérettetésre, önálló bemutatkozásral Képzőművészeti Esti Iskolát alapítottak Kassán, alkotótáborokat, ifjúsági tehetséggondozó kurzusokat, workshopokat szerveznek, előadásokat, szimpóziumokat, szemináriumokat, különböző találkozókat és fesztiválokat rendeznek. Nemzetközi pályázatokon vesznek részt, együttműködnek külföldi és hazai szervezetekkel, a RovásVoyage program keretében tanulmányi utakat szerveztek, befejező szakaszához ért művészeti, kézműves és iparművészeti e-shopjuk kialakítása.


Az évek során a Rovás polgári társulási formából meghatározó jelentőségű intézménnyé vált, amely immár két épületet tart fenn Kassán: a MaJel Rovás Központot és a Kmeť utcán a Löffler Művésztelepet. Sikeresen működik esti iskolájuk, ahol rajzot és festészetet, divatfotózást, szobrászatot és grafikát tanulhatnak az érdeklődők. Nyári Művészeti Szabadegyetemük minden éven három turnusban, három helyszínen zajlik: Erdélyben, Középajtán hatszor, Gyimesbükkön kétszer, Torockón négyszer, egyszer Székelyszentléleken, legutóbb pedig Csíkszentkirályban voltak. A felvidéki helyszín a kassai Rovás Központ, a magyarországi évek óta a Magyar Képzőművészeti Egyetem Tihanyi Művésztelepe. Ez utóbbinak jelentős a szakmai visszhangja is.


kiallitasmegnyito
Kiállításmegnyitó

Azért dolgoznak, hogy élő és kortárs magyar művészete legyen Kassának, egyenértékű a többségi nemzettel. Nem amatőr színvonalú, nem is múltbarévedő, nem hagyományt ápoló, nem is őrző, hanem a jelenben biztosan megálló magyar kultúrája. Abban a városban, ahol ma már a 240 ezer lakosból a magyarok aránya 5 százaléknyira csökkent.


Az indítóképen Szabó Ottó Bessenyei Ferenc szobránál.

Forrás: rovart.com

plakat003

hasz

2019.03.19

Fábián Marcell pandúrdetektív tizenhárom napja című regénye megjelenését követően olvasók keresték meg azzal, hogy írja meg a folytatást – meséli a József Attila-díjjal frissen kitüntetett Hász Róbert író, a Tiszatáj című folyóirat főszerkesztője. A magyar krimiről, a visszajelzés fontosságáról és a szülőföld örökségéről is beszélgettünk vele.

Eotvos_Peter_R

2019.03.19

A Drezdai Staatskapelle és Christian Thielemann, Kirill Petrenko és a Berlini Filharmonikusok, Zubin Mehta és az Izraeli Filharmonikus Zenekar, a Concentus Musicus Wien, Rudolf Buchbinder, Paavo Järvi, Eötvös Péter és a Musikfabrik Köln, Fischer Ádám, Rolando Villazón, Bryn Terfel, a Nemzeti Filharmonikusok – a 2019/20-as évadban is karmesterlegendákkal, világklasszis zenekarokkal és kiváló szólistákkal, 15 különböző bérlettel, különleges programokkal és a nagy sikerű sorozatok folytatásával várja a közönséget a Müpa.

_D0A2683_Copy

2019.03.19

Régi-új otthonra lel a képzőművészet Szentendrén: a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. új kiállítóteret nyit a Fő téren. A helyi kulturális kínálat egy olyan művészeti intézménnyel bővül, amely már több évtizedes múlttal, a városhoz kötődő jelentős hagyományokkal rendelkezik.

A világ legrégebbi tengeri csillagórájaként ismerte el a Guinness Világrekordok az asztrolábiumot, amelyet egy 1503-ban az ománi partoknál elsüllyedt portugál hajó roncsában találtak 2014-ben. A bronzkorongot 2014-ben hozta fel David Mearns Nagy-Britanniában élő amerikai roncsvadász. A tárgyat a középkori hajósok használták navigációs eszközként. A szakértők szerint a csillagóra 1496 és 1501 között készülhetett, vagyis körülbelül három évtizeddel korábbi az eddig ismert legrégebbi tengeri asztrolábiumnál.

A Verdi-művet Kesselyák Gergely állítja színpadra. A karmester kivételes alkalmakkor vállalkozik rendezésre, látásmódjának egyedisége már a fesztiválon nagy sikerrel játszott Turandoton és Nabuccón is látszott. A címszerepet a fiatal szoprán, Ádám Zsuzsanna énekli, darabbeli partnere a Radamest játszó László Boldizsár. Kálmándy Mihály bariton Amonasro, Etiópia királyának szerepét fogja énekelni, a fiatal basszus, Kiss András pedig Ramfis főpapot kelti életre. A szólisták mellett a több száz szereplőt igénylő grandiózus operához, melyben csak a kórus létszáma meghaladja a százhuszat, Zeke Edit álmodott sokoldalú, LED-falat is igénylő díszletet.

Kőszegi Tamás film- és animációs rendező új animációs filmmel készül, és stábjával – a világon egyedülálló módon – minden egyes szereplőt és tárgyat olyan bankjegyekre rajzoltak, melyek valaha forgalomban voltak. A csapat kutatómunkájával több ezer papírpénzt gyűjtött össze és scannelt be, együttműködtek több tucat gyűjtővel, könyvkiadóval és aukciós házzal. Az ábrákat digitálisan bontják rétegekre, és az elemeket virtuális térben animálják jelenetekké.

A Korazimban talált, gyönyörű mozaikpadlós szőlőprést bor készítéséhez használták a Talmud megszövegezésének korában, vagyis az i. sz. 3. és 5. század között. Az ekkor a Galileai-tótól északra fekvő településen élő zsidó lakosság bort készített és ivott, olajat préselt és gabonát is őrölt. Az előbb a padló medencéjében, majd a kősatuban is kipréselt szőlőlét amforákban tárolták és érlelték borrá. Korazimban egy teljes, a római és a bizánci korból származó zsidó falut tártak fel: korábban mikvék, vagyis zsidó rituális fürdők, egy hatalmas zsinagóga, valamint számos lakóépület maradványai kerültek elő a 20. században több időszakban is folytatott ásatásokon. Korazimot az Újszövetség is említi, Máté és Lukács evangéliumában szerepel azon városok között, amelyek elutasították Jézust, és ezért átkozottak. A településen jelentős pusztítást végzett egy i. sz. 363-ban történt földrengés, de utána újjáépítették, és a korai muzulmán korig, a nyolcadik századig fennállt.

Olga Neuwirth osztrák zeneszerző zenei kíséretével mutatták be Hans Karl Breslauernek a holokausztot előrevetítő Nagyváros zsidók nélkül című 1924-es némafilmjét a párizsi Cité de la Musique koncerttermében. Az 1924-ben Bécsben forgatott, másfélórás film Hugo Bettauer magyarra is lefordított, azonos című regényéből készült. Az antiszemitizmusról írt szatíra hátborzongatóan pontos vízió arról, hogyan szegényedik el egy város kulturálisan és gazdaságilag egyaránt, miután elűzik zsidó lakosságát.

Hamvas Béla író és kortársa, Weöres Sándor költő emlékét idézik fel Balatonfüreden március 23-án és 24-én. A Hamvas-napokon egyebek mellett kötetbemutatóval, borkóstolóval várják az érdeklődőket.

hamvas-bela-e1549532080781

A Rákosi-korszak szórakoztatóiparát és a szocialista revük világát idézi meg az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) Vörös Csillagok címmel március 20-tól látható kamaratárlata.

Az OMG estet a közönség összesen hat alkalommal láthatja az évadban az Erkel Színház műsorán, 2019. március 22-én, 23-án, 24-én két alkalommal, 27-én és 28-án.

A Várkert Irodalom március 19-i alkalmán a 30 évvel ezelőtt elhunyt Márai Sándort, a 20. századi magyar irodalom egyik legjelentősebb íróját idézik meg. Az est vendégei Mészáros Tibor irodalomtörténész, Tari Annamária klinikai pszichológus, Tompos Kátya színművész és Hajduk Károly színművész.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma