NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_1_002

2019.09.11

„A kiállítás szakmailag is nagyon magas minőséget képvisel, emellett a kortárs táncművészetből is megmutat egy szeletet” – mondja Borbély László, a MANK Galériában szeptember 25-ig látható, TáncKépek című kiállítás egyik kurátora. A galériák fontosságáról, a fotó mai helyzetéről és a kiállítás kulisszatitkairól is beszélgettünk vele.

tanckepek_2
Fotó: Csákvári Zsigmond/Kultúra.hu

 

A szentendrei MANK Galériában megrendezett TáncKépek a kortárs mozgásművészetet hozza közel a befogadóhoz.

Nagyon érdekes megközelítés, hogy a kortárs fotográfia milyen módon dolgozza fel a kortárs táncot. Lőrinc Katalin és Eifert János állt az ügy mögé, utóbbi volt az, aki megszólította a kortárs fotográfusokat és anyagokat kért tőlük a témában. Több mint száz alkotó küldött ezernél is több képet, ezekből választottunk aztán ki 74-et a kiállításra. A kiállítás amellett, hogy szakmailag nagyon magas minőséget képvisel, a kortárs táncművészetből mutat meg egy szeletet. Érdekes, lendületes összeállítás született. Reményeink szerint máshol is bemutathatjuk majd.

 

05_Andrea_Paolini_Merlo_Holding
Andrea Paolini Merlo: Holding


Önnek mit árulnak el a kiállításon látható munkák?

Rendkívül izgalmasnak tartom a fotó és a mozgás kapcsolatát. Nem kérdés, hogy a kortárs tánc élő energiája, színpadi kifejezőereje fotón nem egyértelműen rögzíthető jelenség. Kell hozzá valamilyen látásmód, egyéni szemlélet. Ezt az izgalmat keresem ebben a kiállításban, és ez a legkülönbözőbb módokon meg is jelenik.

 

09_Bobal_Katalin_Esterhazy-Fanni
Bobál Katalin: Esterházy Fanni


Érdekessége még a tárlatnak, hogy az itt bemutatott képeket ebből az alkalomból nagyíttattuk fel egy meghatározott struktúra szerint különböző méretekre, nem az eltérő méretű és más-más technikával készült fotókat tettük egymás mellé. Ez még egységesebbé teszi az anyagot.

 

A kortárs táncművészet bemutatása szintén célja a mostani gyűjteménynek?

Nagyon fontos küldetése a kiállításnak, hogy egyfajta csalogató, figyelemfelkeltő feladatot is ellásson. Bízunk benne, hogy elnyeri a közönség tetszését és ráirányítja a figyelmet mind a kortárs fotográfia, mind a jelen táncművészetének sokszínűségére és jelentőségére.

13_Csillag_Pal_Juronics_Tamas
Csillag Pál: Juronics Tamás


Amellett, hogy a MANK operatív igazgatójaként segíti a kortárs képző- és iparművészet népszerűsítését, az Ön nevéhez kötődik a Bartók Béla úton több éve működő Artphoto Galéria megalapításának ötlete is. Könnyű volt a kezdet?

Az Artphoto Galéria ötlete meglehetősen régre nyúlik vissza. Kezdetben internetes platform volt, ezért önmagában nagy kihívást jelentett ennek az új, virtuális formának a közönséggel való megismertetése. Öt és fél évvel ezelőtt lett kiállítóterünk a Bartók Béla úton, ahol tárlatokat rendezünk. Büszke vagyok arra, hogy több fontos egyéni kiállítást tartottunk már. Fő célunk, hogy a fotó műtárgyértékére, értékesítésére is koncentráljunk, valamint küldetésnek tekintjük, hogy a kortárs fotográfiának minél több megjelenési helye legyen. Az egyik ilyen az Artphoto.


Borbely_Laszlo_5
Borbély László
Fotó: Csákvári Zsigmond/Kultúra.hu


A kis galériák jó szolgálatot tehetnek a művészeknek azzal, hogy kiállítási térhez juttatják őket.

A közeg működtetésében nagyon fontos szerepe van a galériáknak, ezek azok a mikroegységek, amelyeken keresztül a művészek meg tudják magukat mutatni. A nagy múzeumok főként összegző kiállítások lehetőségét nyújtják, kisebb tárlatokat kevésbé tartanak. Fontos, hogy ez a galériarendszer, legyen szó kortárs fotóról vagy képzőművészetről, jól működjön, és megfelelő háttértámogatást kapjon.

 

18_Csorogi_Dora_Mindenaron
Csörögi Dóra: Mindenáron


A tömegfotózás áradatával szemben amolyan értékmentő szigetként is működnek az Önökéhez hasonló galériák?

Elképzelhető. A mennyiségi termelés segíthet abban, hogy fejlődjön a hétköznapi emberek fotóról való gondolkodása. Nem hiszem, hogy a sok kép gondot okozna a művészi fotográfiák megítélésében, a könyvnyomtatás elterjedése óta a nagy mennyiség ellenére is különbséget tudunk tenni jó és rossz könyv között.

 

Ayhan Gökhan

Gyorgyi_Anna_VenerOrsolya

2019.09.16

Dan LeFranc Nagy vacsora című műve 2011-ben Chicago legjobb darabja volt, most pedig a Jurányi Házban mutatják be szeptember 28-án Császi Ádám fordításában és rendezésében. Az egyik főszerepet Györgyi Anna játssza. Őt kérdezte Bordás Katinka.

Toth_Roland_-_Bela

2019.09.16

A Kecskeméti Animációs Filmfesztivál idén ősszel is megrendezi Budapesten a KAFF napot szeptember 21-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Az egész napos rendezvényen a fesztivál díjazott alkotásaival is találkozhat a közönség.

TereyMTICzimbalGyula

2019.09.15

Az idén júniusban elhunyt Térey János író, költő, drámaíró, műfordító minden kétséget kizáróan nagy költő volt, akinek alkotói fellépése jelentős változásokat hozott a magyar irodalomban. Szeptember 12-én a Fugában tartott, Nagy tervekkel jöttem Rosmersholmba című, Térey szándékait tükröző kötet bemutatóján minden hely megtelt.

Drámasorozat kategóriában a Trónok harca nyolcadik évada tíz kreatív Emmy-díjat nyert el, a Csernobil című sorozat hét díjat kapott a korlátozott epizódsorozatok kategóriában, a Free Solo - Mászókötél nélkül című filmet a dokumentumfilmek között szintén hét díjjal jutalmazták. Kreatív Emmy-díjjal jutalmazták Cherry Jones und Bradley Whitford színészeket A szolgálólány meséje című drámasorozatban való vendégszereplésükét, valamint Jane Lynchet és Luke Kirbyt a The Marvelous Mrs. Maisel című vígjátéksorozatban nyújtott vendégszereplésükért. Utóbbi sorozat a vígjáték kategóriában hat díjat zsebelt be. A legjobb dokumentumfilmnek járó kreatív Emmy-díjat kapta továbbá a Michael Jackson állítólagos szexuális molesztálásait feldolgozó Neverland elhagyása című film. Az Emmy-díjakat szeptember 22-én adják át Los Angelesben.

Az egykori árvaház helyén immár egy interaktív kiállításnak otthont adó látogatóközpont, közösségi kávézó, bolt és kertek várják a Beatles rajongóit. A területen álló eredeti, gótikus épületet 1878-ban építtette egy hajómágnás, majd 1934-ben az Üdvhadsereg vásárolta meg a wooltoni ingatlant és gyermekotthonná alakította. Az akkoriban a nagynénjével Élő fiatal Lennon mindössze pár sarokra lakott az intézménytől, ahová gyakran ellátogatott, hogy fára másszon és bújócskázzon, valamint nagy kedvence volt az árvaházban évente megrendezett nyári kerti mulatság. Évekkel később Lennon ezekből az emlékeiből táplálkozva írta meg az 1960-as évek egyik leghíresebb számát, a Strawberry Fields Forever-t. Az eredeti épületet a 70-es évek elején lebontották, és egy kisebb gyermekotthont emeltek a helyén, amely azonban 2005-ben végleg bezárt. Az Üdvhadsereg tulajdonában lévő és általa üzemeltetett új látogatóközpont, kávézó és bolt bevételeiből a szervezet Steps to Work elnevezésű programját támogatják, amely a tanulási nehézségekkel küzdő fiatalok munkába állását segíti.

A Jojo Rabbit nyerte el vasárnap a Torontói Filmfesztivál fődíját, amelyről közönségszavazás dönt. Az új-zélandi rendező második világháborús komédiája a náci Németországban játszódik, és egy 10 éves kisfiúról, Jojóról szól, akinek képzeletbeli barátja Adolf Hitler. A Thor: Ragnarok rendezője maga játssza a náci vezért a filmben, amelynek további sztárjai között van Scarlett Johansson, aki a kisfiú anyját alakítja, továbbá Sam Rockwell és Rebel Wilson is. A fiú szerepében a filmmel debütáló Roman Griffin Davis látható. Waititi filmje a kanadai filmfesztivál legfontosabb trófeáját, a közönségdíjat kapta, amely 15 ezer kanadai dollár (3,4 millió forint) pénzjutalommal jár.

A közönségszavazatok alapján a második helyet Noah Baumbach Marriage Story című válási drámája kapta Adam Driverrel és Scarlett Johanssonnal a főszerepben, a harmadik pedig Bong Dzsun Ho dél-koreai rendező Élősködők című thrillere lett, amely májusban elnyerte a cannes-i filmfesztivál Arany Pálma-díját.

Marc Chagall színpompás képeinek megalkotásánál egész pályafutása során hű maradt nyolc festékhez, bárhová is vetődött a világban – többek között ezt állapította meg egy ötéves kutatás, amelyet az amszterdami Stedelijk Múzeum szakemberei végeztek. A kutatók a művész kilenc festményét vizsgálták meg nagyon alaposan a modern technológiai vívmányok felhasználásával. Chagall művészetében keveredtek az olyan modern művészeti stílusok, mint a kubizmus és a fauvizmus, munkáit hagyományos vászonra, de kerámiára, üvegablakra, egy operaház mennyezetére, sőt asztalterítőre is festette. Az orosz származású francia festő Vityebszkben, egy kis faluban született, onnan jutott el Szentpétervárra, majd később tovább Párizsba és New Yorkba.

A régészek eddig nem foglalkoztak az alig 2-3 centiméteres éles pattintott kőeszközökkel, de a Dél-Izraelben talált apró kőszerszámok tanulmányozása kiderítette: használat után nem mosták el a pengéket, elefántzsírt találhattak a kőeszközökön. Az új felfedezés nyomán újjá kell értékelni az eddig ügyetlennek vélt, félmillió évvel ezelőtt élt Homo Erectus képét.

A Next.Ape tagjai bár mindannyian jazz-zenészek, mégsem jazzt játszanak, hanem elektronikával és improvizációkkal megspékelt alternatív popzenét. Harcsa Veronika belgiumi székhelyű, páratlanul izgalmas, új projektje szeptember 27-én debütál az A38-on.

820QI1zM

Október 18-án újult erővel lép fel az InStartban a The Anahit.

Itália áll a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar rendezvénysorozatának középpontjában. Az Európai Hidak szeptember 18. és 27. között várja a közönséget koncertekkel, filmvetítéssel és irodalmi esttel.

A Művészek a klímatudatosságért egy összművészeti kezdeményezés, amelyen magyar írók, képzőművészek, slammerek, zenészek és színészek igyekeznek szélesebb körben felhívni a figyelmet a közelgő ökológiai katasztrófára, illetve az ezzel kapcsolatos egyéni és közösségi felelősségvállalás fontosságára. Az első eseménynek szeptember 19-én a Trafó ad otthont.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma