15_eves

2019.07.22

Szamaritánus egyházi énekek, számi sámánzene, a mexikói Son jarocho stílus, de Jón-tenger menti kisázsiai dallamok is megszólalnak augusztus 1–4. között a Méra World Music Fesztivál csűrszínpadán.

mera-vassvik
Sámándobbal szólaltatja meg Vassvik a tündéktől eltanult joikokat
Fotó: Méra World Music Fesztivál

A fesztivál negyedik kiadásán nemcsak a világzene legjobbjai, de hazai és magyarországi mesterek is fellépnek, a mérai Szarka-telek csűrjében koncertezik a Csík Zenekar, Ferenczi György és a Rackajam, az Erdőfű Kamarazenekar vagy a Trei Parale.


Lesz közösségi szövés is, a fesztiválközönség által készített sálakat a nap végén elárverezik, hogy a Mérai Cifra Táncegyüttes próbaterme megújulhasson, és lesznek filmvetítések, legényes- és prímásverseny, viseletbemutató, beszélgetések is.


Idén is hat helyszínen zajlik a fesztivál, a Csűrfiában lesznek a gyermekfoglalkozások, a Szarka-telken áll a csűrszínpad, koncerteket szerveznek a templomban és lesz chillzone a gyümölcsösben. Idén a Csűrstúdió átköltözik a Bivalymúzeumba, ebből lesz a Bivalystúdió, és a kultúrotthonban is zajlik majd egy rendezvény.


Már a fesztivál első napja ötvözi a lokálist a globálissal, hiszen csütörtökön fellép a Kossuth-díjas Csík Zenekar és a világ legkisebb, mindössze 705 tagú vallási kisebbségét képviselő zenekar is. A Sofi Tsedaka & the Baladis nevű együttes Izraelből érkezik, hogy Mérán játssza szamaritánus egyházi énekekből inspirálódott zenéjét. Szintén csütörtökön koncertezik a Kjartan & Hét Hat Club, az együttes amerikai, magyarországi és franciaországi tagjai 6 éve, Kalotaszegen ismerték meg egymást, azóta erdélyi és balkáni zenét játszanak szerte a nagyvilágban.


mera-dikanda-egyesre_1
A lengyelországi Dikanda a zenei fesztiválok állandó meghívottja
Fotó: Méra World Music Fesztivál


Pénteken a népi kultúra kerül a középpontba: aznap tartják a Fölszállott a páva gálaműsort, majd hazai táncház-zenészekkel közösen koncertezik az Erdőfű Népi Kamarazenekar, aki ugyanakkor az esti táncházak házigazdája is lesz. A fesztivál második napján a 19. századi havasalföldi udvarok ottomán jegyeket is magán viselő zenéje is megelevenedik, a Trei Parale román zenekar előadásában.


A szombati napon a kisázsiai zenei világot hozza el Mérára a Near East Collective, amelynek tagjai közt találni görög, török és brit nemzetiségű személyt is, míg a Sirani Guevara együttes előadásában megelevenedik a veracruzi kikötők afrikai, őslakos indián és európai eredetű mexikói muzsikája. A fesztiválon mindig megjelenik a cigány kultúra, idén ezt a magyarországi Romano Drom képviseli.


A tündéktől, tündérektől ellesett joik stílust képviseli a norvégiai Vassvik, aki vasárnap lép fel Mérán. Szintén ezen a napon koncertezik a lengyelországi Dikanda. A fesztivált Ferenczi György és a Rackajam koncertje zárja, akik tavaly is hatalmas bulit csaptak.


Részletes program az esemény honlapján.

KAD_Kultura_596x90_002

Hello_Wood_alkototabor_Somoskoi_Gabor_1

2019.08.19

Az idei TÉR /// ERŐ Építészeti Nemzeti Szalon finisszázsának hétvégéjére számos tematikus programmal készül a Műcsarnok: augusztus 24-25-én kurátori tárlatvezetés, szakmai programok, családi délelőtt, továbbá társművészeti előadások várják az érdeklődőket.

molnar-jacqueline-kiallitasa-biciklismadarak

2019.08.19

A Zsolnay Örökségkezelő nyárbúcsúztató ingyenes fesztiválját augusztus 23. és 25. között tartják immár nyolcadik alkalommal a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben.

Csiksomlyoi_eorifoto-5455

2019.08.19

Ma van a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Csíksomlyói passiójának ingyenes szabadtéri előadása az esztergomi bazilika előtt.

2019. augusztus 23-án három intézmény, az Örökség Kultúrpolitikai Intézet, a Megyei Jogú Városok Szövetsége és az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. vezetői közösen jelentik be a Magyarság Kulturális Fővárosa program elindulását a Hagyományok Házában, a Karsai teremben. A program célja a magyarság identitásának, a magyar közösségek közötti együttműködésnek, a nemzet közös ügyének erősítése a Kárpát-medencében. A program nem nagyszabású beruházásokra koncentrál, sokkal inkább a közösségi alapú kulturális fejlesztésekre.

Kritikusan veszélyeztetett kubai, más néven rombuszkrokodilok érkeztek nemrégiben a Fővárosi Állat- és Növénykertbe. Mivel az állatok még csak kétévesek, hosszuk alig haladja meg a fél métert, de idővel két méternél is nagyobbra nőhetnek. Vadon élő kubai krokodilok ma már csak a Zapata-félsziget mocsárvilágában, illetve az ugyancsak Kubához tartozó Ifjúság-szigeten fordulnak elő. Eredetileg a vadászat miatt ritkultak meg, ma pedig a viszonylag szűk elterjedés rontja az állomány túlélési esélyeit. Az öt kubai krokodilt az állatkerti Nagy-tó partján álló Krokodilház belső terében tekinthetjük meg.

A legjobb produkciókat és színházi teljesítményeket is díjazzák.a VIII. Magyar Teátrumi Nyári Fesztivál gáláján. Az augusztus 19-én Szarvason zajló rendezvényen köszöntőt mond Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára.

A kiállítást augusztus 27-én, 18 órakor nyitja meg Dr. Faludi Julianna szociológus a budapesti Mai Manó Házban. A tárlaton kiállít Sergey Prokudin-Gorsky, Balogh Rudolf, Biró Dávid, Eperjes Ágnes, Liz Nielsen és Bill Sullivan. A Három szín című kiállítást október 6-ig láthatják az érdeklődők.

A két színész Joshua Michael Stern rendező filmjében, az After Exile-ben játszik együtt. Stern nevéhez fűződik a Steve Jobsról szóló életrajzi dráma, a Jobs, valamint a Graves című televíziós sorozat is. Az új mozifilm főhőse (LaBeouf) a történet szerint éppen a börtönből szabadul, ahol rablás és emberölés miatt volt, és – szintén börtönviselt, alkoholista – apjával (De Niro) igyekszik megmenteni öccsét az övékéhez hasonló életúttól. Az igaz történeten alapuló film forgatását októberben kezdik.

Az idei TÉR /// ERŐ Építészeti Nemzeti Szalon finisszázsának hétvégéjére számos tematikus programmal készül a Műcsarnok: augusztus 24-25-én kurátori tárlatvezetés, szakmai programok, családi délelőtt, továbbá társművészeti előadások várják az érdeklődőket.

Hello_Wood_alkototabor_Somoskoi_Gabor_1

A Zsolnay Örökségkezelő nyárbúcsúztató ingyenes fesztiválját augusztus 23. és 25. között tartják immár nyolcadik alkalommal a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben.

Ma van a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Csíksomlyói passiójának ingyenes szabadtéri előadása az esztergomi bazilika előtt.

Az augusztus 22. és 25. között zajló rendezvénysorozatra Ausztriából, Németországból, Portugáliából és Romániából is érkeznek jelmezesek, a karneválon azok a gyermekek is részt vesznek, akik a testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően most a Balaton-parton üdülnek.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma