NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2019.06.11

Szeptemberben átadják a Liget nagyjátszóterét, amely csaknem 13 ezer négyzetméteren kínál attrakciókat a különböző korú gyerekeknek. A tervek szerint egy applikációval követhetjük majd, hogy épp’ hányan használják a Liget kínálta lehetőségeket. Az építkezések ütemezéséről, a kutyás élménypark felújításáról és az autók kitiltásáról is kérdeztük Gyorgyevics Benedeket, a Városliget Zrt. vezérigazgatóját. INTERJÚ

omrrk_1
Az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ
Forrás: ligetbudapest.hu


Átadták az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) épületét, ám a megfelelő körülmények belső kialakítása még időt vesz igénybe. Melyek a további feladatok?

Az épület átadása után már a három közgyűjtemény: a Magyar Nemzeti Galéria, a Szépművészeti Múzeum és a Néprajzi Múzeum dolgozik tovább a belső terek kialakításán. Többrétű a feladat: az üzemeltetés csak az egyik szegmens, még vár ránk a több mint 300 ezer, itt tárolandó műtárgy költöztetése, ami rendkívüli körültekintést igényel.


OMRK_3
Az épület egyik belső tere


A műtárgyak egy része külső raktárakban van, másik része pedig a múzeumok épületeiben. A legtöbb anyag szállítása természetesen nem okoz nehézséget, ám akadnak különleges darabok, például a Galériában őrzött barokk szárnyas oltárok, amelyeknek a szét- illetve összeszerelése is restaurátori munkát és heteket igényel.


Van ebben praxisunk, hiszen a régi Közlekedési Múzeum tárgyait is mi szállítottuk az ideiglenes raktárakba, de ez most komolyabb feladat lesz. Terveink szerint egy évet vesz igénybe a tárgyak teljes körű beköltöztetése.

 

Gyorgyevics_Benedek
Gyorgyevics Benedek


A Közlekedési Múzeum új épülete Kőbányán lesz. A beruházás tehát kikerült a Liget Budapest Projektből?

Nem került ki egészen, hiszen a múzeum egyik fontos filiáléja lesz a Pfaff Ferenc eredeti tervei alapján a Ligetben újraépülő Magyar Innováció Háza. Ez funkcióját tekintve egy 21. századi science center lesz, amely a Magyar Műszaki Múzeum gyűjteményére építve modern eszközökkel, izgalmas, interaktív kiállításokon mutatja be a magyar tudományos vívmányokat.


Ne felejtse el, hogy ezek az intézmények nem egymással, hanem a teljes digitális világ kínálta lehetőségekkel versenyeznek. Gyerekeket kell a PlayStation elől elcsábítanunk a múzeumba, és ehhez nem elég annyi, hogy QR-kódokkal látjuk el a kiállított műtárgyakat. Ennél sokkal komplexebb, lenyűgözőbb tartalmat kell kínálnunk.


kozlekedesi
Így fog kinézni a Pfaff Ferenc eredeti tervei alapján újraépülő Magyar Innováció Háza
Forrás: ligetbudapest.hu

 

Részletekbe menően ismeri az épületek tartalmi kérdéseit. A Városliget Zrt. nem pusztán a beruházásokért, hanem a funkciókért is felel?

Három fő feladatcsoportot látunk el. Egyrészt ingatlanfejlesztési és kivitelezési feladatokat: kiváló szakembereket alkalmazunk erre, és komoly rutinra tettünk szert az elmúlt években.


Másrészt felelünk a tartalomfejlesztésért. Meg kell terveznünk, hogy mitől válhat a Liget projekt egy olyan kulturális központtá, amely a magyar és a nemzetközi közönség számára is vonzó. Igyekszünk az intézmények elképzeléseit megvalósítható formai igényekre lefordítani. Múzeumok esetében ugyanúgy, akár a Városligeti Színháznál.


Harmadrészt pedig üzemeltetési feladataink vannak, hiszen az elkészült park fenntartásáért, állagának megőrzéséért, az épületek üzemeltetéséért 99 évig a Várolsiget Zrt. felel.

 

Az ifjúsági színház tervei is készen vannak?

Már a kiviteli terveknél tartunk. Mint ismeretes, 1951-ben azért bontották el a századelőn felhúzott szecessziós épületet, hogy a harci járművek könnyebben befordulhassanak az Ajtósi Dürer sorról a Felvonulás térre.


varosligeti_szinhaz
Ötven éve bontották le a Városligeti Színházat

 

Az eredeti tervek alapján épül újra?

Lényegében igen, de természetesen a modern igényeknek megfelelőn akadnak módosítások, például a 21. századi színpadtechnika tágasabb kiszolgáló tereket igényel. Az új Nemzeti Színházban építettek hasonlót, és a Magyar Állami Operaház Andrássy úti épületénél – amelyet a kormány nemrég a Városliget Zrt. hatáskörébe utalt – is ilyen különleges technikai elemekre van szükség.


szinhaz_varosliget
Így fog kinézni az új színház

 

Az Operaház felújításával kapcsolatban megszületett már a döntés, hogy az átfogóbb rekonstrukciót vagy a visszafogottabb felújítást támogatja a kormány?

Nagyon világos a kormány elképzelése ebben a kérdésben: a cél a történelmi rekonstrukció. Az eredeti Ybl-tervek megvalósítása racionális költségvetési kerettel. Az opera játszóhely-gondjait pedig valamelyest enyhítette az Eiffel Műhelyház átadása a kőbányai Északi Járműjavító területén.

 

Bár a Bánffy-terem színpada az opera színpadával azonos méretű, a játszóhely kisebb, és nagyon messze van a belvárostól.

A kormány elképzelése szerint ez hamarosan Pest egyik pezsgő, új kulturális színtere lesz a mellette megépülő Közlekedési Múzeummal.


vakok_kertje_R
Forrás: ligetbudapest.hu

 

Említette, hogy az üzemeltetés is a Városliget Zrt. feladata. Ez miért alakult így?

Mert ezek az intézmények nem profi ingatlankezelők.

 

Akkor Önöket kell majd felhívni például a Magyar Zene Házából, ha az egyik mosdóban csöpög a csap?

Nem kell felhívni, mert ott leszünk. Nekik nem lesz szükségük egy több tíz fős technikus gárda fenntartására azért, hogy a pincehelyiségben egy padnál esztergáljanak egy fém sarokmerevítőt, mert mindezt – professzionális formában – megkapják tőlünk.


Gyorgyevics_Benedek
Gyorgyevics Benedek
Fotó: MTI

A parkot is Önök üzemeltetik?

Mind a 99 hektárt. A mi feladatunk, hogy ápoljuk a Liget zöldfelületeit, le legyen nyírva a fű, levágjuk az elkorhadt gallyakat, kicseréljük a leszakadt hintát, egyszóval gondoskodunk arról, hogy a felújított állapotokat megőrizzük.


Ötödik éve, hogy ezeket a feladatokat átvettük a fővárostól. A kutyás élményparknál például azonnal nekiláttunk a nagy igénybevételből eredő amortizáció kijavításának, és az újrafüvesítésről is gondoskodtunk.


Kutyas_park
A kutyák élményparkja rendkívül népszerű

 

Akad, aki szerint ez nem sikerült maradéktalanul.

A kutyás élménypark rendkívül népszerű, mi magunk sem számítottunk erre. Egy melegebb nyári napon nyolc-kilencszáz kutya is megfordult ezen az ötezer négyzetméteren. Hamar nyilvánvalóvá vált, hogy sűrűbben kell ütemeznünk a karbantartást, felújítást, és hozzá is láttunk ezekhez a munkálatokhoz. A terhelés enyhülni fog, hiszen még egy hasonló kutyás élménypark épül majd a Ligetben, de természetesen meghagyjuk a szabad kutyázás lehetőségét is a parkban.

 

A park egyik legnagyobb attrakciója lesz a tervezett 13 ezer négyzetméteres, korosztályokra bontott játszótér. Mikorra készül el?

Szeptemberben átadjuk. Hét játszótér lesz összesen a Ligetben, ebből ez lesz a leglátványosabb. Központi eleme a Szinyei Merse Pál festményén látható léghajó ihlette, 16 méter magas mászóka lesz.


Liget_Nagyjatszoter1
Épül a nagyjátszótér a Ligetben
Forrás: ligetbudapest.hu


Nehéz megtalálni az egyensúlyt: nem kalandparkot szeretnénk létrehozni, ugyanakkor olyan játszóteret álmodtunk, amiért kimondottan ide jönnek a családok akár a város másik végéből is.


Korosztályonként differenciált játszótérről van szó, ahol a totyogó kisgyerekektől a kamaszokig mindenki talál kedvére való mulatságot. Nagy dilemma, hogy miként tegyük népszerűvé, ugyanakkor gátat szabjunk a kezdeti időszak várható túlterheltségének.


nagyjatszoter_2
A játszótér látványterve
Forrás: ligetbudapest.hu


A Liget egészében törekszünk különböző smart megoldások beépítésére, amelyek lehetővé teszik, hogy mérjük az egyes attrakciók forgalmát. Innen tudtam Önnek pontos adatot említeni a kutyás élményparkról is. A játszótereken animátorokat szeretnénk alkalmazni, akik nem avatkoznak be a játékba, de ügyelnek arra, hogy minden megfelelően menjen.


Tervezzük, hogy a Városliget honlapján láthatóvá tesszük a forgalmat, így mindenki otthon megnézheti, mielőtt útnak indul, hogy épp' milyen telítettséggel működik egy-egy attrakció. A másik szeptemberi újdonság az egykori Olof Palme Ház, új nevén Millennium Háza megnyitása lesz.


Olof_Palme_haz
Megújul a Városliget egyik legszebb épülete, az Olof Palme Ház is
 

Milyen funkciókkal várja majd a közönséget?

Kiállítóhely és egy millenniumi hangulatú kávéház is helyet kap az épületben. Az első időszaki kiállítás a Városliget történetét dolgozza fel. Igyekszünk itt is digitális technológiával támogatott élmény nyújtani, amely a fiatalokat, gyerekeket is leköti.


Például elkészítettük a Hősök terén látható Gábriel arkangyal szobrának valós méretű másolatát, amelynél olyan szelfit készíthetnek az erre kitalált applikációval, ami azt az érzetet kelti, mintha az obeliszk tetejére felmászva fotózták volna. Kiállítjuk majd az első millenniumi földalatti egyik kocsiját, ahol a kapaszkodók helyére szerelt iPadeken a város története elevenedik meg. Nagyjából egy évvel később pedig egy Budapest aranykorát bemutató állandó kiállítás nyílik majd az intézményben. Úgy hiszem, most egy újabb aranykorért dolgozunk itt a Ligetben.

 

olof_palme_haz_latvanyterv
Ilyen lesz megújulás után (látványterv)

Az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ átadásán a miniszterelnök azt mondta: a Liget gazdaságilag megtérülő beruházás. Ez reális vágy? 

Abszolút! Már a kezdeti hatástanulmányokban is 15 éves megtérülési idővel számoltak. Nehéz beárazni a kulturális többletet, de bizonyos dolgokat számszerűsíteni tudunk. Ma a Ligetnek csaknem négy és fél millió egyedi látogatója van: egymillióan jönnek az állatkertbe, egymillióan a Széchenyi fürdőbe, ötszázezren a Szépművészeti Múzeumba, aztán itt a Vajdahunyad vár, a Műcsarnok, a jégpálya...


gyorgyevicsbenedek
Gyorgyevics Benedek


Konzervatív becslések is úgy számolnak, hogy ez a látogatószám hat és fél-, hétmillióra emelkedik majd. A megtérülést segíti még a fővárosi belföldi és külföldi turizmusra gyakorolt pozitív hatás, s ezzel együtt a vendégéjszakák számának a növekedése. Abban bízunk, hogy a Liget szezonalitása is csökken: korábban télen jellemzően kiürült, mi viszont egész évben színes programokkal szeretnénk megtölteni.


neprajzi
Épül a Néprajzi Múzeum az Ötvenhatosok terén

 

Hol tart a Néprajzi Múzeum építése?

Befejeződtek a mélyépítési munkálatok. A Néprajzi Múzeum esetében ezek különösen sok időt vettek igénybe, hiszen a 235 méter hosszú épület több mint hatvan százaléka a föld alatt lesz. Ezzel párhuzamosan épül a Magyar Zene Háza, amely – lévén, hogy jóval kisebb épületről van szó – nagyjából hasonló ütemben halad, és a nyolcszáz fős mélygarázs kivitelezési munkálatai is jól állnak. Az előbb említett két épület terveink szerint 2021 végére elkészül.


eepul_a_Magyar_Zene_Haza
Épül a Magyar Zene Háza

 

Mikor indulhat el az új Nemzeti Galéria építése?

Még az idén szeretnénk a Galéria és a Magyar Innováció Háza építését is elkezdeni.

 

Régóta szó van arról, hogy a projekt részeként kitiltják az autókat a Ligetből.

A tervek szerint lezárjuk a forgalom elől a Kós Károly sétányt, és az autóforgalmat elvezetjük. Ebből következik, hogy a Hősök terén nem lesz szükség a középső rész körül futó sávokra, így a – valaha zöld szigetekkel borított – tér összképének újragondolása a következő feladat.

 

SzS

mila_haugova

2019.09.23

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár 2006 óta hirdet műfordítási pályázatot, amelyre idén a szlovák Mila Haugová Magenta versének fordítását várták. A diszkrét kulturális utalásokkal teli versről, a pályázatról és a műfordítás buktatóiról a zsűri két tagjával, Haluska Veronkával és Vörös Istvánnal beszélgettünk.

Tardy_Anna__02

2019.09.22

A 2018-ban megújult Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) a fiatal, feltörekvő művésznemzedék segítését tűzte a zászlajára – mondta el az MTI-nek adott interjújában Tardy-Molnár Anna ügyvezető.

unitarius_templom_1

2019.09.22

A budapesti belváros egyik legfurcsább építészeti meglepetése az unitárius székház a Nagy Ignác utcában. A háromemeletes bérház Budapest szívében első pillantásra nem tűnik különösebben érdekesnek, oldalbejárata azonban már jelzi: templom bújik meg a csemegebolt felett.

A Liebling Haus – Fehér Város Központ nevű új intézmény fő feladata Tel-Aviv kiemelkedő építészeti arculatának elismertetése lesz, mivel a várost már régóta a Bauhaus iskola egyik legfontosabb centrumának tekintik az egész világon. Több mint négyezer fehér Bauhaus-épület áll a városban, amely róluk kapta becenevét, a „fehér várost". 2003-ben az UNESCO a világörökség helyszínének nyilvánította Tel-Aviv központjának Bauhaus-jellegű építészetét, a Fehér várost.

Az amerikai-mexikói határra tervezett fal megépítése 22 régészeti lelőhelyet károsíthat vagy semmisíthet meg az arizonai Organ Pipe Cactus Nemzeti Parkban az amerikai Nemzeti Parkszolgálat jelentése szerint. A Sonora-sivatag ezen térségében már 10 500 éve is éltek emberek. A 15 méter magasra is megnövő kandeláberkaktuszról elnevezett nemzeti park az UNESCO bioszféra rezervátuma, melynek 48 kilométer hosszú déli határa az Egyesült Államok és Mexikó határa mentén fekszik. A tervek szerint a határfalnak mély beton- és acélalapja lesz, a szövetségi programban szerepel továbbá az eddigi utak meghosszabbítása a határ mentén és megfigyelő berendezések, reflektorok felállítása.

A spanyol hódítás előtti leleteket Tiahuanaco régészeti lelőhely romjai között, a Kalasasaya templomnál fedezték fel. Az edényeket körben helyezték el, ami arra utal, hogy feltehetően egy előkelő ember temetésekor az áldozatok bemutatásakor kerültek a földbe. Tiahuanaco a spanyol hódítás előtti birodalom szellemi és politikai központja volt. A város, amely virágkorát i. sz. 400. és 900. között élte, kis mezőgazdasági településből fejlődött birodalmi fővárossá. Romjai 2000-ben kerültek az UNESCO kulturális világörökségének listájára.

A New Yorkban élő világhírű képzőművész Tisztító című kiállítását a Kortárs Művészeti Múzeumban láthatja a közönség, Marina Abramovic pedig a jövő szombaton a múzeum előtti téren tart előadást életéről és művészetéről. A performansz műfajának királynőj" legutóbb 1975-ben állította ki műveit Belgrádban, Jugoszláviát pedig egy 1976-os amszterdami kiállítás után hagyta el, állítása szerint végleg. A szombaton megnyíló kiállításon a művész öt évtizedes munkásságának állomásait tekinthetik meg az érdeklődők videók, filmek, írások, fotók, rajzok, festmények és performanszok formájában. Marina Abramovic leghíresebb performanszainak részleteit ismert szerbiai és nemzetközi művészek adják elő újra.

A bécsi Albertina Múzeumban nagyszabású kiállítás nyílt Albrecht Dürer munkáiból. A különleges tárlat anyagát bécsi múzeumok és más európai intézmények adták kölcsön. Dürer grafikáit ritkán lehet ilyen nagy számban megtekinteni, csak elvétve rendeznek belőlük gyűjteményes kiállítást a művek megóvása miatt. Az Albertina kiállításának szíve az a száz grafika lesz, amely a múzeum gyűjteményébe tartozik, és amely Dürer halála, 1528 óta együtt maradt.

Szüreti felvonulással, koncertekkel, kirakodóvásárral, borbemutatóval és négy ország férfi énekeseivel várja az érdeklődőket szeptember 27. és 29. között a 23. Európai Bordalfesztivál Pécsen és a villányi borvidék településein.

bordalfesztival.r

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma