2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2019.06.25

A Péterfy Bori és a Love Band lemezei mindig olyanok, mint egy film, amelyen egy adott női karakter vonul végig: a Szédülés egy szerelmi dráma volt, az új lemez, a BoriX szereplője pedig őrülten bulizik egy Dark Discóban. Az énekesnő azt mondja, szereti ezt a fajta változatosságot, a zenekar művészi halálát jelentené, ha mindig ugyanazt kellene csinálniuk.

Bori6 

Sok szálon kapcsolódsz a Művészetek Völgyéhez.

Igen, rengeteg felejthetetlen élményem van a Művészetek Völgye kapcsán. Az ős-zenekarunkkal, az Amorf Ördögökkel Taliándörögdön adtuk a legeslegelső élő koncertünket: a 2000-ben megjelent Betyár a Holdon lemez dalai még teljesen elektronikus zenék voltak, a Völgyben egy minidiszkről szólt az alap, ami mindig megugrott, ahogy mozogtunk a színpadon. Az emberek viszont nagyon örültek, hogy ezeket a számokat végre élőben hallhatják.


Számos színházi élmény is köt a Völgyhöz. A Krétakörrel sokszor hetekkel a programok előtt leköltöztünk, és ott helyben raktunk össze egy előadást. Ezekből az utolsó volt A csillagász álma című projekt. De előtte játszottuk egy cirkuszsátorban a Hazámhazám című darabot és a FEKETEországot is. A Völgyben még filmet is forgattam Szőke Andrással.


Bori1


Milyen volt az első ottani koncertetek a Love Banddel?

Arra nem emlékszem, hogy a most már 12 éves zenekarral mikor koncerteztünk először a Völgyben, de biztosan az is jó élmény volt, mert nekem onnan csak jó élményeim vannak. És ez egyre inkább élesedik, mert a nagy fesztiválok idővel kezdik elveszíteni a lényegüket, azt, hogy kis időre összegyűjtsék az egyformán gondolkodó, jó élményeket, jó zenét, jó színházat és jó kultúrát fogyasztó fiatalokat. Ma már sok fesztivál csak a pénzről szól, éppen ezért nagyon fontos, hogy a Völgy ebben a helyzetben is élményszerű és emberközpontú tud maradni.


Bori8


Változott a Völgy hangulata az évek során?

Ezt nehezen tudom megítélni, mert már évek óta nem töltöttem lent hosszabb időt. De a programokból látszik a folyamatos fejlődés és az is, hogy még mindig nagyon izgalmas, ami lent zajlik. A Völgy őrzi a jó hangulatát.


Ti is folyamatosan változtok, alakultok. Egy-egy új lemezzel mindig egy új világba vezetitek be a közönséget. Tudatos a részetekről ez az állandó megújulás?

Nagyon is. Tövisházi Ambrus, aki már 20 éve az alkotótársam és a zeneszerzőm, nagyon kreatív ember: mindig keresi az újat és a megújulást önmagában. Én pedig erre elég jó játékszer vagyok: mivel színészként kerültem a zenei pályára, nem egy bizonyos fajta stilusban akarok énekelni, hanem mindent szívesen kipróbálok. Így közelítek a zenéhez is, ezért minden lemez kicsit olyan, mint egy film vagy egy szerep, egy női karakter, ami végigmegy a dalokon.


Bori4


Innen közelítve: milyen a BoriX női karaktere mondjuk az előző lemez, a Szédülés „szereplőjéhez” képest?

A Szédülés egy szerelmi dráma és egy szakítás története. A BoriX főszereplője őrülten bulizik egy Dark Discóban, újra szerelmes és boldog.


A közönség részéről is elvárás, hogy mindig legyen valami új?

Biztosan van, aki ezt elvárja, igen, de azért nem érezzük a nyomást. Sőt néha veszítünk is rajongókat azzal, ha egy új lemezünk nagyon mást hoz, de mi nem az a zenekar vagyunk, aki behódol a közönség elvárásainak. Itthon ugyan nagyon sok zenekart lehet látni, akik 30-40 évet végigzenélnek ugyanabban a stílusban vagy ugyanazzal a műsorral, de abba én belepusztulnék.


A művészi halálunkat jelentené, ha mindig ugyanazt kellene csinálnunk. Minket az érdekel, hogy miként lehet feszegetni az underground határait. A BoriX lemez például egy abszolút modern és rádióbarát popzene lett.


Bori2


A közönségetek is nagyban változik azáltal, hogy mertek mindig valami újba belevágni?

A keménymag a kezdetektől fogva megmaradt, és van a nagyon kemény mag is, akik szinte minden koncerten ott vannak az első sorban. Van egy tágabb rajongótábor és folyamatosan vannak újak. A korosztály teljesen meghatározhatatlan továbbra is, 7-től 70 évesig hallgatják a zenénket. Az első perctől jellemző volt, hogy nem egy adott korosztálynak szóló divatzenekar voltunk, a közönségünk mindig is elég heterogén volt. Az alapközönségünk velünk együtt öregszik, de mindig sok új fiatal is van.


Mennyit készültök, mire összeáll egy koncertprogram?

Most már elképesztő mennyiségű számunk van, ezért sokféle műsort össze tudunk állítani, több szemponttól függ, hogy az adott nyárra milyen program jön össze. Most van egy kellemetlen dolog is, nincs próbatemünk, de azért keményen dolgozunk és igyekszünk áthidalni ezt a problémát. Éppen készül egy közös szám a Hősökkel, amihez lesz majd videoklip is. Nagy munka van abban, hogy élőben hogyan szólalunk meg, hogyan nézünk ki. Saját csapattal dolgozunk és minden koncertet felveszünk, majd kielemzünk, így folyamatosan javítjuk a hibáinkat. Ez sok munka.


Bori3


Koncertjeiden rendszerint végigpörgöd azt a másfél órát. Van olyan, amikor megpihensz?

Most is épp pihenek, itt vagyunk a családi birtokon, a gyerekek a kertben. De nekem nem kell annyira sok pihenés, én munkamániás vagyok, szóval igazából az pihentet, ha elégedett vagyok magammal.


Mi lesz most a Művészetek Völgyében, mivel készültök?

Ami extra ott, az a színpad: nagyon jó ledfal van. Így a tudásunk legjobb szintjét tudjuk nyújtani, itt mindig teljes pompánkban tündöklünk. És a közönség is mindig szuper.

Tőlük függ, hogy milyen lesz a buli. Ha jó a közönség, akkor mindig jó a koncert.


Bori7


Hogyan fog telni a nyár?

A nyár a koncertezésről szól, és mivel a színházi évad kitolódott, lesz a Katonában is egy előadás, és még megyünk vidéki turnéra Az öldöklés istenével Kőszegre.


Novemberben pedig lesz a Müpában a Másfél Milliárd Másodperc című produkció. Mitől lesz ez különleges?

Néhány évente szoktunk csinálni ülős koncertet, mivel van egy csomó pszichedelikus, szállós dalunk, amiket a pörgős koncerteken kevésbé lehet eljátszani. Szeretjük is, a közönségünknek is van igénye rá. Most jön a bátyám (Péterfy Gergely író – a szerk.), Saiid és Tariska Szabi is. Jó apropó, hogy ötvenéves leszek ősszel, ezért ez a cím.


Mi az, amire a legbüszkébb vagy ötvenévesen?

Arra vagyok a legbüszkébb, hogy a kisfiam büszke rám.

 

Kocsis Katica

Fotók forrása: Művészetek Völgye


Játék! Aki helyesen válaszol az alábbi kérdésre, páros napi belépőt nyerhet a Művészetek Völgyébe! Részletek a Facebookon!


Kivel lép fel Péterfy Bori ősszel a Müpában?

a). A MÁV Szimfonikusokkal

b). Dés Lászlóval

c). A bátyjával, Péterfy Gergellyel

hatarokon_at_010_R

2019.07.19

„Nem létezhet olyan helyzet, hogy a fotóriporteri szerep megelőzze az emberséget. Nincs az a kép, amiért megérné egy másik ember életét kockáztatni” – mondja a több háborús zónában járt Bielik István Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjas fotóriporter. Túlélőkről készült fotósorozatáról, a képhez való viszonyáról és a humánum fontosságáról is mesélt nekünk.

_D0A0681_Copy
2019.07.19

1969. július 20. Ezen a napon landolt az Apollo-11 a Holdon: Neil Amstrong és Edwin „Buzz” Aldrin sétája az emberi civilizáció egyik fontos mérföldköve, az emberiség egyik legnagyszerűbb tudományos eredménye volt. Erre az eseményre emlékezik a Vasarely Múzeum Holdmúzeum 1969 című kiállítása, amelyen Vasarely néhány izgalmas kompozíciója is látható.

sziget_anno_R

2019.07.19

Világhírű zenei ikonok, extrém öltözetek és a szeretet forradalma: a Sziget fesztivál idén 27. évfordulóját ünnepli, és természetesen most is elképesztő produkciókkal várják a bulizni vágyókat augusztus 7-től.

A július 24. és 27. közötti szakmai konferencián mintegy kétszáz hazai szakember vesz részt. A négynapos országos szakmai találkozó fő témái között szerepelnek a várostervezés és örökségvédelem időszerű feladatai, a nép építészettel, benne a kastély- és várprogrammal összefüggő kérdések, a természetvédelem és a nemzeti parkok haza helyzetének áttekintése. A találkozó keretében tartják meg a Város- és Faluvédők Szövetségének közgyűlését a Református Kollégium Oratóriumában, a résztvevők emellett kirándulásokon ismerkedhetnek meg Debrecen, a bihari térség, Hajdúböszörmény és Hortobágy természeti és épített értékeivel.

Eddig nem ismert összecsapásra utalnak azok a leletek, amelyeket a csatamezőn, a szövetséges erők egykori tábori kórházának helyszínén először végzett ásatásokon tártak fel a régészek. Waterloonál Napóleon francia serege ütközött meg a szövetséges brit, németalföldi, német és porosz csapatokkal. Az egykori tábori kórház helyszínén amputált végtagok maradványaira bukkantak, továbbá puskagolyókat és egy francia ágyúgolyót is találtak. A szakértők szerint az amputációkat az egykori Mont-St-Jean tábori kórház orvosai végezték.

Kilencvenéves korában elhunyt Heller Ágnes Széchenyi-díjas filozófus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a New York-i New School for Social Research professor emeritusa. Fő kutatási területe az etika és a történetfilozófia volt. Pályája kezdetén munkáit a marxizmus és az újbaloldali gondolkodás jellemezte, később inkább posztmodern szempontból értelmezte az etikát és a modern világot, új megközelítési lehetőségeket kínált fontos társadalomelméleti problémák megoldásához. Magyarul megjelent munkái közül kiemelkedik A reneszánsz ember (1967), a Portrévázlatok az etika történetéből (1976), Az igazságosságon túl (1987), A történelem elmélete (2001), A „zsidókérdés" megoldhatatlansága (2004). 1998-ban Bicikliző majom címmel jelent meg interjú-önéletrajza, 2009-ben Rózsa Erzsébet monográfiát írt róla Se félelem, se keserűség címmel.

A Királyok völgyéből a gízai piramisok közelében épülő Egyiptomi Nagymúzeumba szállították át Tutanhamon külső aranyozott fakoporsóját, amelyen első ízben végeznek restaurálási munkálatokat a gyermekfáraó sírjának 1922-ben történt felfedezése óta. Az épülő Nagymúzeum 2020 negyedik negyedére tervezett átadása után egy helyen állítják ki a Tutanhamon sírjában talált összes kincset, benne a fáraó három koporsóját, amelyek közül kettő jelenleg a kairói, Tahrir téri Egyiptomi Múzeumban látható. A fáraó múmiáját gránitfedelű homokkőszarkofágban, azon belül három egymásba helyezett koporsóban találták, a koporsók közül a két külső aranyozott fából, a legbelső színaranyból készült, és mindet istenek képei díszítik.

Mintegy 60 ezer középkori diplomás életútjából készített adatbázist egy német és svájci kutatócsoport, feltérképezve a korabeli tanult emberek kapcsolati hálóját is. Ezzel azonnal láthatóvá vált a személyes kapcsolatok egész hálózata, ami akkoriban ugyanúgy meghatározta a karrierlehetőségeket, mint ma, és olyan meghatározó személyiségekre is hatással volt, mint Erasmus vagy Luther Márton. A kutatók azt a nagyjából 60 ezer embert követték életútján, aki 1250 és 1550 között valamelyik európai egyetemen diplomát szerzett. Az adatbank a mai Svájc területén élő fiatal férfiak – köztük Kálvin János – életútját is felöleli, ők ugyan nagyrészt más országokban tanultak, hiszen az első svájci egyetem 1460-ban létesült Bázelben. Nőket nem vehettek fel az egyetemek.

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját. A 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte.

bukfurdo-001

Több turnén Nick Cave vokalistája volt, és Johnny Depp kalózos válogatáslemezén is énekelt egy dalt Brooklyn egyik legvagányabb énekesnője, aki nemcsak a feminizmus mellett, hanem politika kérdésekben is felemeli a hangját. Shilpa Ray-t most Budapesten is meghallgathatjuk, hiszen július 21-én a KOBUCI Kertben koncertezik.

Idén harmadik alkalommal indul útnak a Sziget Cruisin' Partyhajó, egy igazi bulikülönlegesség a Szigeten kívül, de mégis a fesztivál részeként!

Régi történetek, fülledt esték, adomák és legendák. Kollár-Klemencz László prózaíróként, Grecsó Krisztián pedig dalszerzőként is bemutatkozik július 21-én este a zsámbéki Romtemplom különleges történelmi „díszletei” között.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma