kultura.hu_banner_herend_002uj

2016.10.11
Szíjjártó Anita

Zsolnay a múzeumban, Zsolnay a városban, festmények eredetiben és lelkes amatőrök/kezdők kezei által életre kelve, Csontváry az éj sötétjében, valamint a Háy Come Back zenés irodalmi est Beck Zoltán zenész gitárjából és Háy János író, költő tollából. Mindezen programokat élvezhették azok, akik október 7-én részt vettek a Mozaik Múzeumtúra pécsi állomásán.

Sopianae, a büszke tigris, édes íz,
letűnt korok után is az egységben hisz.
Macskaköveken lábnyomaink taposta pecsét,
történjen bármi, örök hitünk a letét.
(Pécs!)

 

Szól a pécsi illetőségű Punnany Massif Pécs Aktuál X című slágerének egy részlete. Ők ugyan nem adtak koncertet, de számos egyéb izgalmas eseményen vehettek részt azok, akik egy kis időt a kultúrának, a múzeumoknak, a zenének és az irodalomnak szenteltek.

 

IMG_6305


A Zsolnay Múzeum Történelmi stílusok (historizmus, orientalizmus, folklorizmus) a Zsolnay-kerámián címmel tárlatvezetést szervezett, kalauzunk pedig Tillai Gábor főmuzeológus, történész volt. Elmesélte, hogy a múzeumnak, melyet a Zsolnay család 1928-ban alapított Zsolnay Vilmos születésének 100. évfordulója alkalmából, Pécs legrégebbi lakóháza ad otthont. A Zsolnay-gyárat egyébként 1853-ban hozta létre Zsolnay Miklós pécsi kereskedő Ignác fia számára. Az akkor még pár emberrel működő kis manufaktúrát 1865-ben vette át Zsolnay Vilmos, aki a kezdeti években a technológia fejlesztésével és anyagkísérletekkel foglalkozott. A kerámiák első sikerüket az 1873-as bécsi világkiállításon érték el, a nemzetközi elismerést azonban az 1878-as párizsi világkiállítás hozta meg Zsolnay Vilmos számára. Az ott bemutatott találmányával, a magastüzű mázzal díszített porcelánfajansszal elnyerte a kiállítás aranyérmét és a francia kormánytól becsületrendjét.

 

IMG_6297


A tárlatvezetés során megnéztük a Maróti Géza által tervezett, híres Kacsás kutat. Ennek eredetije az 1906-os milánói világkiállítás magyar pavilonjában kapott helyet, és jelenleg Budapesten található – a pécsi másolat. Tillai Gábor elárulta, hogy a kúton szereplő kacsák közül mindössze három eredeti, a többi a másolat másolata. Megcsodáltuk a festőien dekorált falburkolólapokat, csempetöredékeket, melyeken mindig azt ábrázolták, ami hiányozott: ebben az esetben a vegetációt és a vizet. A történész előadásából az is kiderült, hogy a Zsolnay-gyárban mindent két példányban készítettek, ha esetleg az első nem lett volna megfelelő. Ha pedig már rögtön, elsőre sikerült a mű, akkor a másodpéldány a családi gyűjteményt gyarapította.

 

IMG_6333


A Zsolnay építészeti kerámiákat Pécs belvárosában csodálhattuk meg a múzeumi tárlatvezetés után – a kultúrtörténeti sétát szintén Tillai Gábor főmuzeológus, történész vezette.

Első állomásunk a Széchenyi téren álló Zsolnay-kút volt, melyet Zsolnay Vilmos emlékére állítottak fel. A négy méter magas eozinkút ökörfejű-szerű vízköpői az úgynevezett „nagyszentmiklósi” aranylelet egyik ivóedényének mintájára készültek.

 

Ezt követően megnéztünk egy 1859-ben létrehozott passzázst, a Sóhivatalt a Király utcánál, illetve a Pécsi Nemzeti Színházon díszelgő kerámiákat is. Utunk során meglátogattuk az első pécsi bútorgyárat – Hoffmann Károly tulajdonát –, a pécsi postapalotát, amely neoreneszánsz stílusban épült 1902 és 1904 között Balázs Ernő tervei alapján. A homlokzaton lévő címer, a domborművek és a tetőcserép a Zsolnay-gyár termékei.

 

IMG_6335


Jártunk a különleges szőlőszökőkútnál, megtekintettük a Megyeházát, amely eredetileg a Pécsi Takarékpénztár épülete volt. Az 1898-ban emelt palota harmadik emeleti ablakközeiben a Zsolnay gyárban készült színes kerámiaképek láthatók a takarékosság szimbólumaival. Az épület tetőzete szintén a Zsolnay-gyár terméke.

Sétánkat Zsolnay Vilmos szobrával zártuk. A Rákóczi út és a Szabadság út kereszteződésében álló művet 1907-ben avatták fel. A pécsi porcelángyár alapítóját, Zsolnay Vilmost ábrázoló főalakot Horvay János formálta meg. Az öt kiugró szárnyon ülő öt férfi a fazekasságot, a szobrászatot, az építészetet, a festészetet és a vegyészetet jeleníti meg. A mellékalakokat Apáti Abt Sándor készítette. A szabályos ötszög alaprajzú talapzatot Schulek Frigyes tervezte.

 

IMG_6448


A zene és az irodalom szerelmeseit a Modern Magyar Képtárban egy rockzenész és egy író várta. A Háy Come Back címet viselő zenés irodalmi est főszereplője Beck Zoltán zenész, a 30Y frontembere és Háy János író, költő volt – ők gitárjátékkal és versekkel örvendeztették meg a szép számú hallgatóságot.

 

Akik kicsit festőnek szerették volna érezni magukat, ellátogathattak a már hagyománnyá vált PaintCocktail nevű eseményre, ahol a vállalkozó kedvű művészpalánták Victor Vasarely Zebrák című képét alkothatták újra saját ízlésük szerint. A több mint tízfős társaság nem ragadt le a fekete-fehér színkombinációnál – amely az eredeti –, hanem nagyot álmodtak: számos más színt, kéket, rózsaszínt stb. használtak művük megalkotásához.

 

IMG_6241


És ami természetesen nem maradhatott el: a lelkes tárlatjárók megtekinthették a nemrég hazaérkezett Csontváry-kiállítást a művészről elnevezett múzeumban. Az éj sötétjében.Szíjjártó Anita

Fotó: Kőmives András

iggy

2019.07.21

Bár az ősztől tavaszig tartó klubszezon rengeteg izgalmas bulit tartogat, semmihez sem fogható az a hangulat, amit a csillagos ég alatt, a szabadtéri koncerteken él át egy zenerajongó. És hál' istennek idén igencsak bőkezűek voltak a fesztiválok és szórakozóhelyek szervezői: augusztus végére biztosan széttáncoljuk a cipőinket, ugyanis minden hétre jut egy a világ élvonalbeli előadói közül.

hatarokon_at_010_R

2019.07.19

„Nem létezhet olyan helyzet, hogy a fotóriporteri szerep megelőzze az emberséget. Nincs az a kép, amiért megérné egy másik ember életét kockáztatni” – mondja a több háborús zónában járt Bielik István Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjas fotóriporter. Túlélőkről készült fotósorozatáról, a képhez való viszonyáról és a humánum fontosságáról is mesélt nekünk.

_D0A0681_Copy
2019.07.19

1969. július 20. Ezen a napon landolt az Apollo-11 a Holdon: Neil Amstrong és Edwin „Buzz” Aldrin sétája az emberi civilizáció egyik fontos mérföldköve, az emberiség egyik legnagyszerűbb tudományos eredménye volt. Erre az eseményre emlékezik a Vasarely Múzeum Holdmúzeum 1969 című kiállítása, amelyen Vasarely néhány izgalmas kompozíciója is látható.

A temesvári Ceau, Cinema! „zsebfesztivál” fődíját, a Răzvan Georgescu Trófeát a Rossz versek című film nyerte el. Reisz Gábor rendezését a közönség is díjjal jutalmazta. A fődíj értéke 1000 euró, a közönségdíjé 500 euró. Reisz Gábor üzenetben köszönte meg az elismerést: „A Rossz versek hihetetlen utazás volt számunkra. A film elég személyes, a gyermekkorom és az utóbbi néhány évem története, így kissé fura érzés, hogy a közönség nevet rajta. De bevallom, nem bántam meg, hogy elkészült ez a film, mert hiszek abban, hogy néha érdemes úgy elmesélned az életed történetét, mintha vígjáték lenne. Olyan, mint egy terápia. Ha ez másnak is segít, vagy elfeledteti a kaotikus mindennapokat, akkor igazán boldog vagyok. Remélem a díj ezt igazolja.”

A Cereden zajló 24. Nemzetközi Kortárs Művésztelepen a képzőművészek idén azt a képet alkothatják meg, amely rajtuk keresztül mutatja meg a művésztelepnek helyet adó Nógrád megyei falut. A hazai alkotókon kívül Hollandiából, Finnországból, Szlovákiából, Litvániából, Lengyelországból, Csehországból és Németországból érkeztek művészek az augusztus 7-ig tartó alkotótáborba. Az ArtPiknik Cered – 24. Nemzetközi Kortárs Művésztelep a II. Nemzetközi Textileppel kezdődött el, július 25-én kapcsolódnak be a szobrászok, a 24. Szimpózium pedig augusztus első hetében tart. Augusztus 10-én hagyományosan nyílt napot szerveznek Cereden.

A Sackler család tulajdonában lévő Purdue Pharma gyógyszergyárat azzal vádolják az Egyesült Államokban, hogy úgy reklámozza OxyContin nevű opioid fájdalomcsillapítóját, mint amelytől szinte lehetetlen függővé válni, miközben tisztában vannak azzal, hogy ez nem igaz. Ezért Nan Goldin fotóművész szervezete arra ösztönöz a világban minden kulturális intézményt, hogy szakítsa meg a hivatalos kapcsolatot a családdal. A Louvre néhány terme egy jelentősebb adományt követően viselte a család nevét, a PAIN szervezet tüntetése óta azonban ragasztószalaggal letakarták a Sackler feliratokat.

A legmodernebb technológiákkal kialakított kiállítás július 20-án nyílt meg a brit uralkodó londoni rezidenciáján, Viktória királynő születésének 200. évfordulója alkalmából. A kivetítések és hologramok révén a tárlat látogatói az uralkodónő legidősebb fia, VII. Eduárd király által elrendelt átalakítások előtti állapotban, élénk színekben pompázva vehetik szemügyre a palota belső tereit. A tárlaton, amelyre II. Erzsébet királynő is ellátogatott a héten, Viktória királynő trónja, báli ruhája és akvarelljei is helyet kaptak.

Az Európai Űrügynökség vezetője speciális örökségvédelmi státuszt és védettséget biztosítana a jövőbeni látogatók és Hold-missziók által okozott károktól a Nyugalom tengerén annak a helynek, ahol 50 éve, 1969. július 21-én az első ember a Holdra lépett.

Július 26-án 16:00 órától a Hopp@Péntek sétáló tárlatvezetés-sorozat keretében Dénes Mirjam, a Hopp Múzeum japán gyűjteményének kurátora mutatja be a Made in Asia kiállítást.

hopp_tarlatvezetes

Szombaton kezdődik a 33. Nemzetközi Muzsikustábor, Verseny és Művészeti Fesztivál Balassagyarmaton. A Zene határok nélkül elnevezésű, július végéig tartó tábor keretében nyolc hangversenyt is adnak a hallgatók és a művésztanárok. A Kárpát-medencéből, Franciaországból és Kínából érkező negyven hallgató a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában öt szakon képezheti magát tovább a táborban.

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját. A 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte.

Több turnén Nick Cave vokalistája volt, és Johnny Depp kalózos válogatáslemezén is énekelt egy dalt Brooklyn egyik legvagányabb énekesnője, aki nemcsak a feminizmus mellett, hanem politika kérdésekben is felemeli a hangját. Shilpa Ray-t most Budapesten is meghallgathatjuk, hiszen július 21-én a KOBUCI Kertben koncertezik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma