2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2017.11.26
Szíjjártó Anita

Harmadik alkalommal rendezik meg 2018. január első hétvégéjén, 5-én és 6-án a Made in Pécs Fesztivált, a pécsi zenekarok seregszemléjét. A 2018-as mérleg: 118 pécsi együttes, 500 pécsi zenész, hat pécsi helyszín. Újdonság, hogy jövőre Liverpoolból is érkeznek fellépők: hét liverpooli zenekar és négy liverpooli dj szórakoztatja majd a zenekedvelőket.

_A__3173
Középen Felcser Máté (Rendben Man), a Punnany Massif frontembere,
mellette balra Meszes Balázs (Meszi) énekes


A fesztivál célja, hogy műfajtól függetlenül professzionális körülmények között bemutatkozási lehetőséget biztosítson Pécs összes zenekarának – hangsúlyozták a szervezők. A kitűzött cél az elmúlt két fesztiválon teljesült: 2016-ban 89, 2017-ben 109 pécsi együttes lépett fel a rendezvényen.


„A Made in Pécs eredetileg partisorozatnak indult körülbelül tíz éve, később havi periodika lett belőle, majd négy éve támadt az az ötletünk, hogy nézzünk kicsit a pécsi zenei világ mögé és térképezzük fel a hátországot” – emlékezett vissza az indulásra Gellai Gergő fesztiválszervező. Hozzátette: fesztiválon való részvételre bárki jelentkezhetett, „senkit nem zártunk vagy szórtunk ki, így a teljes pécsi zenei élet be tud mutatkozni”.


_A__3185
Gellai Gergő


Beck Zoltán, a 30Y frontembere szerint a fesztivál lényege nem abban a bizonyos januári, egy napban van. Sokkal fontosabb az egész éven át tartó odafigyelés azokra a zenekarokra, amelyekre még nem figyel senki, illetve e formációk folytonos segítése, támogatása. „A Pécsi Tudományegyetemen jelenleg több mint 40 zenekar működik, ami óriási szám – Pécsen pedig több mint száz. Ezek a zenekarok úgy tudnak folyamatosan változni, alakulni a fesztiválnak köszönhetően, hogy közben nyilvánosságot kapnak. Fontos, hogy itt nincs ízlésrendőrség: mindenki, aki alkotni szeretne, jelen tud lenni a térben” – emelte ki Beck Zoltán.


A koncertek a város hat klubjában zajlanak párhuzamosan; a zenekarok 20 perces műsorral állnak a közönség elé. A koncerteknek helyet adó klubok a belvárosban találhatóak, közel egymáshoz, így a közönség kényelmesen át tud érni egyik helyszínről a másikra két koncert között.


_A__3164
Beck Zoltán


A fesztivált január 5-én a Punnany Massif Akusztik műsora nyitja egyedi helyszínen a fesztiválra hangolt díszletben, látványvilággal. A fesztivál fő napján, január 6-án 118 pécsi produkciót láthat a közönség. Az első koncertek délelőtt 10 órakor kezdődnek, az utolsók pedig 23:50-kor.


Újdonság, hogy 2018-tól a szervezők minden évben vendégül látnak egy izgalmas zenei világgal rendelkező európai várost. Sokszor elhangzik, hogy Pécs a magyar Liverpool, ezért a vendégvárosok sora Liverpoollal kezdődik: a szervezők meghívtak hét friss és érdekes zenekart és négy dj-t. A 2018-as Made in Pécs Fesztiválon fellép Joe Topping & Scott Poley, Vidar Norheim, a Strange Collective, a She Drew The Gun, a Chinsniffer, az Oranj Son, az a.P.A.t.T, Lauren Lo Sung, Tom Ferry Kokiri és Adele Moss.


A koncertek végeztével új élet indul a fesztiválon: a város számtalan klubjában kezdődnek elektronikus zenei partik, melyek többsége reggelre ér véget.


_A__3238
A Punnany Massif zenekar egy része


További információ a Made in Pécs Fesztivál Facebook-oldalán található.


Szíjjártó Anita
Fotó: Máté Péter/Made in Pécs Fesztivál

hatarokon_at_010_R

2019.07.19

„Nem létezhet olyan helyzet, hogy a fotóriporteri szerep megelőzze az emberséget. Nincs az a kép, amiért megérné egy másik ember életét kockáztatni” – mondja a több háborús zónában járt Bielik István Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjas fotóriporter. Túlélőkről készült fotósorozatáról, a képhez való viszonyáról és a humánum fontosságáról is mesélt nekünk.

_D0A0681_Copy
2019.07.19

1969. július 20. Ezen a napon landolt az Apollo-11 a Holdon: Neil Amstrong és Edwin „Buzz” Aldrin sétája az emberi civilizáció egyik fontos mérföldköve, az emberiség egyik legnagyszerűbb tudományos eredménye volt. Erre az eseményre emlékezik a Vasarely Múzeum Holdmúzeum 1969 című kiállítása, amelyen Vasarely néhány izgalmas kompozíciója is látható.

sziget_anno_R

2019.07.19

Világhírű zenei ikonok, extrém öltözetek és a szeretet forradalma: a Sziget fesztivál idén 27. évfordulóját ünnepli, és természetesen most is elképesztő produkciókkal várják a bulizni vágyókat augusztus 7-től.

Az Európai Űrügynökség vezetője speciális örökségvédelmi státuszt és védettséget biztosítana a jövőbeni látogatók és Hold-missziók által okozott károktól a Nyugalom tengerén annak a helynek, ahol 50 éve, 1969. július 21-én az első ember a Holdra lépett.

Paul McCartney musicalt ír Az élet csodaszép című 1946-os filmből. A 77 éves zenész először dolgozik színpadi musicalen, Frank Capra fekete-fehér filmdrámáját dolgozza át, amelyben egy öngyilkosjelöltet megment az őrangyala. A musical 2020 végén debütálhat Bill Kenwright producer szerint, aki korábban a Blood Brothers és a József és a színes, szélesvásznú álomkabát című musicaleket vitte el a londoni West Endre. A musical szövegkönyvén a Billy Elliot és Elton John életrajzi filmje, a Rocketman forgatókönyvírója, Lee Hall dolgozik, a dalszövegeket McCartneyval együtt írják.

A július 24. és 27. közötti szakmai konferencián mintegy kétszáz hazai szakember vesz részt. A négynapos országos szakmai találkozó fő témái között szerepelnek a várostervezés és örökségvédelem időszerű feladatai, a nép építészettel, benne a kastély- és várprogrammal összefüggő kérdések, a természetvédelem és a nemzeti parkok haza helyzetének áttekintése. A találkozó keretében tartják meg a Város- és Faluvédők Szövetségének közgyűlését a Református Kollégium Oratóriumában, a résztvevők emellett kirándulásokon ismerkedhetnek meg Debrecen, a bihari térség, Hajdúböszörmény és Hortobágy természeti és épített értékeivel.

Eddig nem ismert összecsapásra utalnak azok a leletek, amelyeket a csatamezőn, a szövetséges erők egykori tábori kórházának helyszínén először végzett ásatásokon tártak fel a régészek. Waterloonál Napóleon francia serege ütközött meg a szövetséges brit, németalföldi, német és porosz csapatokkal. Az egykori tábori kórház helyszínén amputált végtagok maradványaira bukkantak, továbbá puskagolyókat és egy francia ágyúgolyót is találtak. A szakértők szerint az amputációkat az egykori Mont-St-Jean tábori kórház orvosai végezték.

Kilencvenéves korában elhunyt Heller Ágnes Széchenyi-díjas filozófus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a New York-i New School for Social Research professor emeritusa. Fő kutatási területe az etika és a történetfilozófia volt. Pályája kezdetén munkáit a marxizmus és az újbaloldali gondolkodás jellemezte, később inkább posztmodern szempontból értelmezte az etikát és a modern világot, új megközelítési lehetőségeket kínált fontos társadalomelméleti problémák megoldásához. Magyarul megjelent munkái közül kiemelkedik A reneszánsz ember (1967), a Portrévázlatok az etika történetéből (1976), Az igazságosságon túl (1987), A történelem elmélete (2001), A „zsidókérdés" megoldhatatlansága (2004). 1998-ban Bicikliző majom címmel jelent meg interjú-önéletrajza, 2009-ben Rózsa Erzsébet monográfiát írt róla Se félelem, se keserűség címmel.

Szombaton kezdődik a 33. Nemzetközi Muzsikustábor, Verseny és Művészeti Fesztivál Balassagyarmaton. A Zene határok nélkül elnevezésű, július végéig tartó tábor keretében nyolc hangversenyt is adnak a hallgatók és a művésztanárok. A Kárpát-medencéből, Franciaországból és Kínából érkező negyven hallgató a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában öt szakon képezheti magát tovább a táborban.

zene-balassagyarmat-2019

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját. A 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte.

Több turnén Nick Cave vokalistája volt, és Johnny Depp kalózos válogatáslemezén is énekelt egy dalt Brooklyn egyik legvagányabb énekesnője, aki nemcsak a feminizmus mellett, hanem politika kérdésekben is felemeli a hangját. Shilpa Ray-t most Budapesten is meghallgathatjuk, hiszen július 21-én a KOBUCI Kertben koncertezik.

Idén harmadik alkalommal indul útnak a Sziget Cruisin' Partyhajó, egy igazi bulikülönlegesség a Szigeten kívül, de mégis a fesztivál részeként!

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma