A Pannon Filharmonikusok szerencsés zenekar, hiszen abban a kivételezett helyzetben van, hogy két világszínvonalú koncerttermet is otthonának tudhat. Az együttes amellett, hogy a pécsi Kodály Központ rezidens zenekara, a Művészetek Palotájába is ?hazajár?, és minden évben visz magával némi kivételes újdonságot.

 

A pécsi zenekar mondhatni igazi fűszere a főváros zenei életének, minden évadban újdonságokkal lép a közönség elé. A Pannon Filharmonikusok 2014 őszétől 2015 tavaszáig 5 újabb koncertet kínál. A csemegékben bővelkedő hangversenyek ?ízgazdag? zenei anyaga a klasszikus ínyencségekből és a kortárs falatokból egyaránt merít. A társulat vendégművészeinek sorával az idei évadban is a nemzetközi zenei élet elitje képviseltetik.

 

?A zenekar minden évben újraértelmezi budapesti jelenlétét. A mostani évad öt budapesti hangversenyével sem többek, sem kevesebbek nem szeretnénk lenni, mint a főváros zenei életének fűszere. Az, hogy a zenekari játék ? a kritika által is visszaigazoltan? folyamatosan javul, természetes jelenség, az igazi feladat annak a mindig megújuló nyitottságnak fenntartása, mellyel a zenekar mint szakmai műhely a zeneművészethez közelít.?

/Horváth Zsolt/

 

A zenekar nyitó koncertjén, november 21-én 19.30-kor Andrej Gavrilov világhírű zongoraművész Prokofjev és Ravel művein keresztül egy csipetnyi oroszos Párizst idézett a koncertterembe. Szergej Szlovacsevszkij februári gordonkajátéka és Sztravinszkij Petruskája mögött a csipetnyi kelet mellett egy leheletnyi nyugat is megbújik. Míg márciusban Kelemen Barnabás egy csöpp csábítással szórja meg hegedűjátékát Bruch g-moll hegedűversenyében, áprilisban a Kossuth-díjas Bogányi Gergely kortárs dallamokkal hinti meg a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem zongoráját Dubrovay László III. zongoraversenyében. Végül pedig Miklósa Erika Strauss dalaiban felcsendülő énekhangja fűszerez igazán különlegesre egy májusi péntek estét. A kivételes zenei élményt a műsorra tűzött zeneművek mellett a karmesteri pulpituson helyet kapó Bogányi Tibor, Vass András, Christian Schumann és Cristian Mandeal interpretációja garantálja.

 

A zenekar vezetése a tavalyi évad végén európai mintára egy évvel a vezető dirigens megbízatásának lejárta előtt újratárgyalta az együttműködést Bogányi Tibor vezető karmesterrel. A megállapodás értelmében Bogányi Tibor a 2015/2016-as évadtól újabb két évre kapott megbízást, melyet el is fogadott.

 

?A következő évekre elgondolt terveim középpontjában a Pannon Filharmonikusok erősségeinek nemzetközi színterén történő bemutatása szerepel.?

/Bogányi Tibor/

 

Megtiszteltetés a zenekar életében, hogy ? az önmagától elvárt művészi színvonal folyamatos fenntartása érdekében ? a 2014/15-ös évadban új rezidens szólistát köszönthet soraiban Kelemen Barnabás személyében. A Kossuth-díjas hegedűművész régóta kiváló kapcsolatot ápol a társulattal, 17 évvel ezelőtt a Pannon Filharmonikusokkal Pécsett adta első nagyzenekari koncertjét.

 

A főváros közönségének komponált koncertsorozatot a Budapesti Fesztiválzenekar minden évben megrendezett, adott szerző köré tematizált, egynapos komolyzenei maratonja koronázza meg, ahol a Pannon Filharmonikusok a kezdetektől a kitüntetett szereplők sorában lép színpadra.

 

2014 tavaszán Pécs városa, a Művészetek Palotája és a pécsi Kodály Központ stratégiai megállapodásban rögzítette együttműködési szándékát. A szövetségesként fellépő két hangversenyterem között a Pannon Filharmonikusok együttese a művészeti közvetítő közeg. Mára a hazai együttesek többsége a Kodály Központban is színpadra lép, így a zenekari párbeszéd Pécsett is megvalósul. A pécsi zenei decentrum kialakulása a PFZ társulatában szükségszerűen előhívta a budapesti jelenlét motivációinak újragondolását.

 

Egyre hangsúlyosabb a zenekar szerepe Budapest zenei életében. A PFZ megtalálta a maga helyét a fővárosi zenekarok kínálata mellett, egyedisége innovatív szellemiségében rejlik. Saját koncertsorozatán túl az együttes rendszeres meghívottja rangos hazai zenei rendezvényeknek, pl. a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak.

A társulat továbbá alapító partnere és rezidens zenekara a széleskörű nemzetközi együttműködésen alapuló Armel Operafesztiválnak. A PFZ mint nyitott művészeti műhely az opera műfajának vonatkozásában is aktív partnere kíván lenni az újszerű, nemzetközi kitekintésű, friss produkcióknak.

 

A Pannon Filharmonikusok innovatív szemléletét mi sem jelzi jobban, mint az, hogy az együttes minden évadban más és más oldalról közelít a zene ihlető ereje felé. A legutóbbi évadban a társulat - együttműködésben a Kovács Gábor Művészeti Alapítvánnyal - a képzőművészetnek nyújtott kezet. A PFZ a 2014/2015-ös évadban friss művészeti forma, a gasztronómia felé fordul, olyan vállalkozásba fog, amely nemcsak a hazai zenei életben, hanem világviszonylatban is egyedülálló kezdeményezés. A művészetekről való közös gondolkodásban idén Segal Viktor nemzetközi hírű chef, gasztronómiai tanácsadó lesz az együttes partnere, aki olyan menüsor összeállításán dolgozik majd, amelyet a zenekar koncertjein felcsendülő zeneművek ihletnek. A zenei élmény alapján megszülető gasztronómiai költeményeket a közönségéhez is eljuttatja majd a társulat, hogy miként, az egyelőre meglepetés. A Pannon Filharmonikusok és Segal Viktor ? a zene és a gasztronómia területét egyszer és mindenkorra összekötve ? egyedi, közös kiadványban mutatja majd be az évad muzsikái ihlette menüsort, azaz a két művészeti forma inspiratív kapcsolatát.

 

?A gasztronómia és zeneművészet közös vonása a kitalálás, az alkotás folyamatában rejlik, illetve abban, hogy a végeredménynek impulzus jellegű, rövid utóélete van. Nagy izgalommal várom az együttműködés adta feladatokat. Az együttműködés sok újat hozhat azok számára, akik mind a gasztronómia, mind a zene iránt éreznek kötődést, de a kettőt együtt még nem próbálták.?

/Segal Viktor/

 

A Pannon Filharmonikusok budapesti közönségét nemcsak a fővárosban, hanem Pécsett is várja. A zenekar Pannonicum sorozatának hangversenyei például szombati napokon, kora esti kezdési időponttal várják a városba szabadidős elfoglaltság okán vagy üzleti céllal érkező közönséget. Az együttes hétvégi hangversenyein 2015-ben többek között Kocsis Zoltánnal, Miklósa Erikával és Pusker Júliával találkozhat a közönség.