2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2017.06.26

A Müpa a 2016/2017-es évadában rendezte meg első ízben a Karc kritikaíró pályázatot, ahova fiatal, tehetséges szerzők szövegeit várták. A 30 év alatti jelentkezők a Müpa 2016/2017-es évadának produkciói közül választhatták ki azokat, amelyekről legfeljebb 6000 karakter terjedelmű kritikát írtak.

A beérkezett pályamunkákat szakmai zsűri bírálta el, amelynek elnöke Radnóti Sándor esztéta, tagjai Bóka Gábor, az Operavilág újságírója, Bősze Ádám, a Bartók Rádió szerkesztője, Dömötör Endre, a Recorder popzenei magazin szerkesztője, Mörk Leonóra, az ELLE Magazin vezető szerkesztője, Weyer Balázs, a Hangvető Zene Terjesztő Társulás egyik igazgatója, valamint Zipernovszky Kornél újságíró voltak.


Karc_csoportkep
Fotó: Posztós János

 

A Müpa a 2016/2017-es évadban írta ki első alkalommal a Karc pályázatot, amelyre ifjú, tehetséges, még pályájuk elején álló kritikusok jelentkezését várta. A 30 év alatti pályázók a Müpa 2016/2017-es évadának produkciói közül választhatták ki azokat, amelyekről legfeljebb 6000 karakter terjedelmű kritikát írtak. A kiírás rengeteg fiatalt megmozgatott, a pályázatra nem csupán bölcsész- és zenei szakos hallgatók jelentkeztek, az érvényes pályamunkát beküldők közt akadt szőlész-borász, fizikus, valamint szociológus hallgató is. A pályázat alatt a szövegek zsűrizése jeligékkel zajlott. A beküldött pályamunkák közül a zsűri tízet bocsátott online szavazásra, közülük az olvasók szavazatai alapján került ki a közönségdíjas pályamunka.


Karc_Radnoti_Sandor_Kael_Csaba_c_Posztos_Janos_Mupa_2017_06_19
Fotó: Posztós János

 

Az ünnepélyes díjátadót június 19-én, Richard Wagner Rienzi című operájának szünetében rendezték meg. Radnóti Sándor, a szakmai zsűri elnöke beszédében arra mutatott rá, milyen az igazán jó kritika, majd Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója beszélt arról, hogy milyen fontos a fiatal tehetségek felfedezése úgy a művészek, mint a szakírók között. Ezek után ismertette az eredményeket, és átadta a díjakat: többek között a nagy értékű Müpa-utalványokat, publikálási lehetőséget a Müpa Magazinban, valamint egy két főre szóló, koncertlátogatással egybekötött utazást olyan európai nagyvárosba, ahol az Európai Koncerttermek Szövetségének egyik tagintézménye, a Müpa társintézményeinek egyike működik.

 

A Karc kritikaíró pályázat díjazottjainak listája a szakmai zsűri döntése alapján a következőképpen alakult:

I. helyezett: Merényi Péter (Barokk hangsáv)

II. helyezett: Pap Péter (Klasszicizmus, romantika, modernitás: Bécs arcai)

III. helyezett: Békefi Teodóra („Minden túlzás, a legeslegfelsőfok önkívület…”)

A Müpa weboldalán leadott szavazatok alapján közönségdíjas: Fodor Ágnes (Háry János és a pom-pom huszárok támadása)


Karc_Merenyi_Peter
Merényi Péter
Fotó: Posztós János

 

A szakmai zsűri által közönségszavazásra bocsátott tíz kritika – a pályázók neveit, valamint a szavazatok számát felfedve – a Müpa Karc oldalán olvasható: https://www.mupa.hu/rolunk/karc.


A Müpa a következő, 2017/2018-as évadban ismét kiírja majd a Karc pályázatot és a komolyzenétől, a világzenén át, az újcirkuszig számtalan műfajban várja majd a fiatal kritikusok egyedi hangvételű, olvasmányos írásait.

2019.07.16

Ötödik alkalommal hirdette meg az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Ifjúsági Szervezete a Legszebb Erdélyi Magyar Dal elnevezésű zenei pályázatát erdélyi zenészek és zenekarok, amatőr és hivatásos zenészek számára.

2019.07.15

A Fővárosi Nagycirkusz Kötéltánc néven dalpályázatot hirdetett meg, mellyel a cirkusz varázslatos világát ábrázoló, megörökítő dalok születését szeretné segíteni. Eredményhirdetés szeptember 9-én.

2019.07.10

A Komatál Programon keresztül az újdonsült, vagy újabb gyermekkel gyarapodó családok részére komatálat és komakendőt igényelhetnek a komatál közösségek. A program legfiatalabb érintettjei még csak pár naposak, sőt lehet, hogy csak „pár órásak” lesznek, azonban máris elmondhatják magukról, hogy különleges képességgel rendelkeznek: a közösségépítés erejével.

2016 óta csaknem 360 ezer internet-felhasználó csatlakozott a kínai Nagy Fal helyreállítása érdekében életre hívott online kezdeményezéshez, együttesen több mint 45 millió jüannal (1,9 milliárd forint) támogatva a felújítást. A kampány célja, hogy tudatosítsa az emberekben a világörökség helyszínére fenyegetést jelentő tényezőket. Az eddig összegyűlt pénzből a Nagy Fal pekingi, valamint Hopej és Sanhszi tartománybeli szakaszait renoválják.

Három magyar filmet is műsorra tűzött a hatodik alkalommal megszervezett Ceau, Cinema! „zsebfesztivál”. A július 18. és 21. között Temesváron és Gottlob községben zajló szemle nyitófilmje az osztrák-német koprodukcióban készült Mademoiselle Paradis. A magyar filmek közül Szilágyi Zsófia Egy nap és Reisz Gábor Rossz versek című filmje is versenyben van, de levetítik Nemes Jeles László Napszállta című filmjét is. A vetítések több temesvári helyszínen lesznek, vasárnap pedig ingyen lehet filmet nézni Gottlob községben, amely a romániai vidéki települések közül az első, ahol felújított mozi van.

Az amforák feltehetően egy hajótöréskor kerültek a tengerbe, a hajóroncsot azonban még nem találták meg. A kutatók szerint a korinthoszi A-típusú amforák a Kr. e. 7. és 5. század közötti időszakból származhatnak. A korsókat orsó alakú test, magas nyak és a vállat a perem alatti nyaki részhez kapcsoló fülek jellemzik, és valószínűleg bort vagy olajat tároltak bennük. A lelet megtalálásának helyén tovább folytatják a kutatásokat, ha sikerül megtalálni a hajóroncsot, amely az amforákat szállította, az lehet az eddig fellelt legősibb hajó, amely az albán partoknál süllyedt el.

A körülbelül 4600 éves tört falú vagy kettős lejtésű dahsúri piramis egyike annak a két piramisnak, amelyet az óegyiptomi negyedik dinasztiát megalapító Sznofru fáraónak emeltek Dahsúrban, a Gízánál kezdődő memphiszi nekropolisz déli végénél. A másik az északra fekvő vörös piramis, az ősi Egyiptom első, teljes egészében megépült piramisa. A piramis megnyitása azt jelenti, hogy a látogatók bemehetnek a belsejében lévő két kamrába, ha vállalják a fáradságos utat a 79 méter hosszú szűk alagútban. Be lehet menni a mellette fekvő kisebb mellékpiramisba is, amely a feltételezések szerint Sznofru főfeleségének, I. Hotepheresznek épült.

A fogyatkozás, amely országszerte látható lesz, 66 százalékos, vagyis a holdátmérő mintegy kétharmada merül a Föld árnyékába, ami szabad szemmel is látványos jelenség. Holdkelte után pár perccel a félárnyék (penumbra) kezd ráhúzódni a Holdra. Ezt szabad szemmel még nem érzékelhetjük. A már látható változásra magyar idő szerint kevéssel 21 óra előtt számíthatunk. A részleges fázis 22:01-kor kezdődik, ekkor lép be a Hold széle a teljes árnyékba, majd fokozatosan egyre nagyobb terület változik vöröses-barna színűvé. A részlegesség a legnagyobb kiterjedését, 66 százalékot 23:31-kor éri el, ezután apránként, ahogy jött, le is vonul a teljes árnyék. A részleges fázis vége 00:59-kor lesz, így csaknem 3 órán át tartó jelenség várható.

Több mint hat héten keresztül könnyű- és komolyzenei koncertekkel, valamint családi programokkal várja a békéscsabai Csabagyöngye Kulturális Központ (CSAKK) a város lakosságát és a vendégeket Békéscsaba főterére, illetve a közeli központ Élővíz-csatornára nyíló stégjére.

Pribojszki_Matyas_Jumping_Matt_and_his_Combo

Július 20-án, szombaton rendezik meg a második Libegők éjszakáját; az országos rendezvényhez az idén hat helyszín csatlakozott.

Szimfonikus koncertszínházi előadáson láthatja a közönség a Légy jó mindhalálig című musicalt július 23-án és 24-én a debreceni nagyerdei színpadon. A darab élő szimfonikus zenekari kísérettel a debreceni Csokonai Színház és a Nagyerdei Szabadtéri Játékok közös produkciójában, Móricz Zsigmond születésének 140. évfordulója alkalmából kerül színre.

Július 27-én rendezik meg a 194. balatonfüredi Anna-bált, ezt megelőzően az Anna-fesztiválnak ad otthont a város, ahol prímásverseny és operagála is várja az érdeklődőket.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma