Pécsen egész napos programsorozattal, majd zárásként nagyszabású gálakoncerttel ünnepelték a Kodály Központ fennállásának ötödik évfordulóját, amely egyben Kodály Zoltán születésnapja is.

?A kultúra megőrzése nemcsak a magyar étékek tudatosítását és ápolását jelenti, hanem azt is, hogy a kultúra területén is eszmét cserélünk a legnagyobbakkal. Nyitottak vagyunk a színvonalas nemzetközi produkciók befogadására, és van is hely, ahol találkozhatunk ilyesmivel: nemcsak a fővárosban, hanem immár a kultúra városában, itt Pécsen is? ? fogalmazott Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a gála elején tartott ünnepi beszédében.

Mint mondta, Pécs a Kodály Központ megépítésével a világ számos hangversenytermével szállt szembe, és megerősítette, sőt, tovább növelte a pécsi közönség kulturális igényességét. A város kész arra, hogy Közép-Európa kulturális központja, kiemelt rendezvény- és fesztiválhelyszíne legyen, ahogy ezt 2010 után idén újra bizonyította, hiszen sikeresen rendezte meg és bonyolította le az Europa Cantat nemzetközi kórustalálkozót.

A gálakoncertet megelőzően sor került még egy programra: Hoppál Péter Páva Zsolt polgármesterrel közösen felhelyezte az utolsó kerámiaelemeket a 2015-ös Europa Cantat emlékére állított, Keményffy Gábor által készített szobrra.

Fotó: Nagy Mihály