kultura.hu_banner_fesztival

2019.05.25

A szülő a gyerekkönyvek hatalmas kínálata láttán joggal gondolhatja, hogy az ideális könyv megtalálása majdhogynem lehetetlen, fáradságos vállalkozás. Ebben segíthet, hogy időnként szakmai listákat készítenek – a Gyermekirodalom.hu oldal nemrég hozta nyilvánosságra az idei Top50-es listáját. Erről választottunk öt kiemelkedő könyvet.

 Macskamuzsika


Macskamuzsika1
 

Elsőként rögtön itt van a Cerkabella Kiadó Macskamuzsika című antológiája, olyan jelentős szerzőkkel, mint Máté Angi, Darvasi László, Lackfi János vagy Kányádi Sándor. A jól ismert nevek mellett a pályakezdő, kötettel még nem rendelkező szerzők is helyet kapnak, ez a gesztus a szerkesztő részéről az újdonsággal járó felfedezés örömét engedi át az olvasónak. A néhány oldalas, jól fogyasztható, ízlésesen kiválogatott szövegek garantált élményt nyújtanak a gyereknek, és ami nem kevésbé fontos, a szülőnek is. A humorosaktól a jelképes meséken keresztül a hétköznapok világában megszülető varázslatokról szóló történetekig számtalan különlegességben bővelkedik a kötet. Éjjeliszekrényekre és óvodákba kötelező!

 

Fodor Marcsi-Neset Adrienn: 50 elszánt magyar nő

 

orczyemma_92_93
 

Mostanság egyre többször vetődik fel a nők társadalomalakító szerepének fontossága. Ebbe a sorba illeszkedik a különleges, a nők történelemalakító jelentőségére is rávilágító, a Bookline-nál napvilágot látott 50 elszánt magyar nő című kiadvány. A különböző szempontok alapján kiválasztott nők listája nagyon sokszínűre sikeredett.


50-elszant-magyar-no02

 

Zrínyi Ilona és dr. Orsós Zsuzsanna tökéletesen megfér ugyanabban a kiadványban, a küzdelem és helytállás terén mindketten hasonlóan bizonyítottak. „Ez az elismerés (az MTA első cigány ösztöndíjasa, a szerk.) Zsuzsi lelkéig hatott. Ha ekkora bizalmat kapott, akkor ő is felelősséggel tartozik. Akkor neki a sorsával példaként kell elöl járnia, és hitet csöpögtetni a szegény cigány gyerekekbe. Hiszen sokan otthon nem látják, hogyan kell egészségesen élni, és mire jó a tanulás. De amikor Zsuzsi dr. Orsós Zsuzsannaként bemutatkozik nekik, és elmeséli, honnan indult el, úgy csillannak fel a szemek, mint annak idején az övé, amikor az első könyvet a kezébe vette.” A könyv nem szájbarágósan mutatja be az egy-egy nőhöz köthető teljesítményeket, a hús-vér alakokat a realitás talaján hagyja, nem ruházza fel őket csodajegyekkel, ezért olvasáskor végig az motoszkálhat bennünk: ezek a nők nem természetfeletti hősök, hanem nagyon is emberi figurák, akik mertek bátrak lenni, így lettek belőlük értékteremtő példaképek, akár férfiakat is túlszárnyaló, belevaló nők.

 

Rofusz Kinga: Otthon


Rofusz_Kinga_Otthon
Fotó: prae.hu/Bach Máté

 

Rofusz Kinga illusztrátorként régóta letette névjegyét a hazai könyvpiacon, jól felismerhető, gazdag színvilágú, finom vonalvezetésű, álomszerű képei nem egy fontos gyerekkönyv méltó társául szegődtek az elmúlt években, elég, ha Máté Angi: Az emlékfoltozók vagy Szabó T. Anna: Senki madara című könyvére gondolnunk.


A Vivandra Kiadónál megjelent Otthon egyik különlegessége, hogy egy szem betű nem található benne, a másik pedig, hogy annál beszédesebb és tartalmasabb. A könyv egy utazás története. A szerző egy költözés mozzanatait járja körül, és közben olyan fontos témákat vet fel, mint például a búcsúzás, az elszakadás, a lemondás. Fajsúlyos kérdések, nehéz dilemmák.


otthon_05


A szövegnélküliség az elválással járó gyászt is illusztrálja, egyfajta belső utazást eredményez, ahol a régi otthonhoz kötődő emlékek erősödnek fel. A képek jól érzékeltetik: egy másik dimenzióba kerülünk, ahol az emberi nyelv funkcióját veszti. A Nyugat-Európában népszerű silent book műfajába sorolt könyv a szövegekhez szokott olvasóknak nem jelenthet kihívást, a képek magukért, hozzánk beszélnek.

 

Keresztesi József: Csücsök, avagy a nagy pudinghajsza


Csucsok-avagy-a-nagy-pudinghajsza

 

Keresztesi József Magvető Kiadónál megjelent munkája igazi telitalálat! Az abszurd és a féktelen humor határán egyensúlyozó, az iróniától sem visszariadó, kalandos, Anyegin-strófákban megírt verses mese a tavalyi év gyerekkönyvtermelésének egyik legérdekesebb teljesítménye. A történet egyszerűségének – Sütiország királylányát elrabolja a megátalkodott Vérpuding (magyar nevén véres hurka), adott tehát a feladat: meg kell menteni – a történetben felvonuló sütemények adnak felejthetetlen és gazdag ízt. Gondoljuk végig: mikor találkoztunk olyan mesével, ahol a királylány megmentéséért és a felborult világrend helyreállításáért sütemények és a Hős Kiflivég küzdenek?


Az eredetileg gyerekeknek írt könyv a vájtfülű felnőtt olvasónak is tartogat csemegéket a szövegek közt megbújó Homérosz-, Gogol-, Poe-, Bereményi Géza-idézetek és utalások formájában, csak győzze megtalálni őket, akár a süteményekbe rejtett üzeneteket. Ebben a könyvben minden benne van, ami szem-szájnak ingere, és ezt most akár szó szerint vehetjük.

 

Harcos Bálint: A boszorkánycica


Harcos_Balint_A_boszorkanycica

 

A korábban költőként elismertségre szert tett Harcos Bálint hosszú kihagyás után gyerekkönyveivel tért vissza az irodalomba. Egymás után napvilágot látott könyvei egyértelműsítik: soha jobbkor jó helyen.


A Pagony Kiadó gondozásában megjelent boszorkánycicához tartozik történet is, sűrű kalandokkal és némi humorral. A könyv legfőbb erénye a rendkívül nagy nyelvi igénnyel megírt szöveg, a zökkenőmentes ritmus, a helyes rímhasználat. „Lakjon csak itt pók, denevér,/bagoly, patkány (de ne egér),/a fő, hogy egy sem fázik, ó,/mert ez a tipp-topp házikó/erős, vastag falú,/s nekem való, nyaú!” Harcos Bálint meséje méltó párja Keresztesi József kötetének.

 

A Top 50 gyerekkönyv listájáról nem hiányozhat Berg Judit: Nádtengeri rejtélyek, Kovács András Ferenc: Árdeli szép tánc, Varró Dániel: A szomjas troll című kötete sem, és mint az a jó gyerekkönyveknél általában lenni szokott, korosztálytól függetlenül mindenki örömét lelheti bennük.

 

Ayhan Gökhan


Nyitókép: illusztráció Rófusz Kinga Otthon címü mesekönyvéből

judit_reigl_outburst_600x400

2019.09.15

Szokatlan, hogy egy művészeti kiállítás szervezőelve a pénz, azonban a Kalman Maklary Fine Arts Great Art. Mad Money. No Rules. című tárlatán bemutatott munkák közös vonása épp a felvonultatott festők műveinek elképesztő ára. A világ aukciós rekorderei szerepelnek a galéria falain, azonban ahelyett, hogy a művek árait lesnénk, érdemes inkább azok lényegét keresni.

10

2019.09.14

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon mutatja be legújabb önálló estjét a kortárs könnyűzenei szcéna egyik legeredetibb művésze, Kamondy Ágnes. Október 5-én az A38 Hajón láthatjuk a Pest fölött az ég szcenírozott koncert-előadását Vörös Róbert rendezésében. A zenéjét Kamondy Ágnes jegyzi, a dalszövegeken olyan neves szerzőkkel osztozik, mint Karafiáth Orsolya, Kiss László, Müller Péter Sziámi és Simon Márton.

kiraly_tamas_aut_of_the_box_6739w_600

2019.09.14

Underground kultúra, művészeti határterületek, látványtervezés: többek között ezekről beszélt É. Kiss Piroska látványtervező a Király Tamás életművét bemutató rertrospektív kiállítása kapcsán, amely szeptember 15-ig látható a Ludwig Múzeumban.

Folytatódik a népzenei koncertsorozata Benczúr Házban. Az őszi klubszezonban fedett helyen várják a látogatókat izgalmas beszélgetésekkel, színvonalas koncertekkel és táncházzal. Ősszel összesen négy alkalommal, keddenként este 7 órától olyan előadókkal találkozhatunk, mint Árendás Péter, Sebő Ferenc vagy Novák Ferenc „Tata”, a beszélgetéseket pedig koncert, majd táncház követi. Az első koncertre szeptember 24-én kerül sor.

A szklerózis multiplex kezelését segítő neurológiai kutatásokra ajánlott fel újabb nagy összeget J.K. Rowling, a Harry Potter-regényfolyam szerzője. A 15,3 millió fontot (5,3 milliárd forint) az Edinburghi Egyetem regeneratív neurológiai klinikájának ajánlotta fel. A pénzből új részlegeket emelnek és bővítik a kutatásokat. A szerző édesanyja, Anne Rowling 45 évesen szklerózis multiplexben hunyt el. Emlékére az írónő 2010-ben egy tízmillió fontos (3,7 milliárd forint) adományból megalapította az Anne Rowling nevét viselő klinikát az Edinburghi Egyetemen.

Észak-Izraelben 4500 éves cserépedényeket és egy tőr pengéjét találta meg egy villanyszerelő. A régészek szerint az út építésekor a földgépek véletlenül lerombolhattak egy temetkezési barlangot, és ennek tartalma kerülhetett napvilágra. A kerámia tárolóedények és kancsók mellett egy kés pengéje is előkerült, amelyeket a középső bronzkorban rejthettek el a sziklabarlangban. A korabeli szokásoknak megfelelően a tőrt azért tették a halott mellé, hogy meg tudja védeni magát a túlvilágon, az ételekkel teli kerámiaedényeket pedig azért, hogy ne éhezzen odaát.

A szeptember 13-án rendezett Szinkronikum gálán Menszátor Magdolna és Tordy Géza kapta a szakma életműdíját. A legkeresettebb szinkronszínészek pályafutásuk során több ezer produkcióban kölcsönzik hangjukat az eredeti nyelven megszólaló sztároknak. Közel hatszáz magyar szinkronszínészt ismerünk, közülük a legnépszerűbb 50 csaknem ötezer film, tévésorozat, jelenet szereplőjének szavait tette a magyar közönség számára érthetővé.

Rejtő Jenő egyik utolsó lakhelye volt a Bimbó út 3-ban található ház, ahol boldog időket töltött, itt vált elismert szerzővé, ekkor születtek első légiós regényei. Miután 1942 őszén egy szélsőjobboldali, nyilasbarát lap egy cikkben kifogásolta, hogy zsidó származása ellenére álnéven továbbra is dolgozhat, megkapta munkaszolgálati behívóját, és alig két hónappal később már halott volt. Az 1943-ban elhunyt magyar íróra emlékező alkotás Günter Demnig műve: a német szobrász huszonöt éve helyez el Európa-szerte botlatóköveket a nácizmus áldozatainak emlékére.

Nincs két ugyanolyan koncertműsor, nincs kétszer ugyanúgy eljátszott szám" így vélekednek saját műsorukról az Analog Balaton tagjai. Legközelebb október 25-én az Akvárium Klubban hallgatjuk őket.

analog

Egész estés gálaműsorral ünnepli fennállásának 70. évfordulóját a Honvéd Együttes két művészeti kara, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és zenekara, valamint a Honvéd Férfikar szeptember 29-én az Erkel Színházban.

Tizenharmadik alkalommal rendezik meg a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozót szeptember 13. és 18. között a baranyai megyeszékhelyen nyolc társulat részvételével. A hazai táncélet legkiválóbb képviselői hozzák el legújabb produkcióikat a pécsi közönségnek.

Szeptember 18-án az ország legismertebb kertészével beszélgetnek a Hadik Kávézóban.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma