Ez történt a Néprajzi Múzeum gyűjteményében található egyik gyermekjátékkal is.

A szóban forgó darab egy hársfából készült ördöglakat. Finom faragású, nyele ? a markolatot leszámítva ? bütykös díszítésű, a mohácsi busójárásokon talált buzogányokhoz és az üreges belsejű csörgőkhöz hasonló, buzogányszerű feje pedig tíz, egymáshoz furfangosan illeszkedő fadarabból áll össze, amit a megfelelő logika szerint lehet összeilleszteni.

 

A tárgy, amely 2006-ban kapott leltári számot, raktárrendezés közben került elő, mindenféle adat vagy információ nélkül. A nyom, amelyen el lehetett indulni, a múzeum Csillag utcai épületében készült enteriőr fotó volt, amelyen szerepelt. Mivel a megörökített kiállítás 1898 és 1906 között állt, a vizsgált darabnak 1898 előtt kellett múzeumba kerülnie.

Ezután meg kellett nézni, hogy van-e ördöglakat, buzogány vagy csörgő az 1898 előtt a múzeumba került tárgyak között, és hogy van-e köztük olyan leltári szám, amelyikhez nem tartozik tárgy. Csak az 5333-as leltári számú csörgő volt ilyen, amley 1893-ban érkezett a múzeumba, kapott leltári számot, de később nem került elő.

 

A nyomozás következő szakaszában rá kellett jönni, hogy milyen tárgyakkal együtt került a csörgő múzeumba. Kiderült: 1893-ban egy Brinza Mária nevű gyűjtő Bács, Fejér, Gömör, Torontál megyékből és a Mátravidékről hozott be tárgyakat az 5333-as ismeretlen csörgővel együtt.

 

A fényképet alaposabban megvizsgálva kiderült, hogy egy palóc enteriőr látható rajta. A Csillag utcai kiállítás tervezetében egyetlen palóc vitrin terve szerepel, a sóshartyáni. A fotón szereplő enteriőrrel azonosítható vitrinterv leírása csak a viseletbe öltöztetett figurákról szól, a körülöttük lévő tárgyakról nem. Azonban az 1896-os Ezredéves Kiállítás Néprajzi falu című tárlatának ismertetőjében szerepel, hogy a palócokat képviselő ház hátsó szobájában bemuttattak gyermekekhez kapcsolódó tárgyakat, például a képen is látható járókát, amelyen éppen a keresett ördöglakat lógott!

 

Minden, a gyermekélethez kapcsolódó tárgy, ami a fotón körülveszi a keresett ördöglakatot, szerepelt a Millenniumi Kiállításon, csak az 5333-as számú csörgő hiányzik. Így nagy valószínűséggel ez az ?adatvesztett? tárgy.

A kutatás révén tehát sikerült megfejteni az ördöglakat titkát.

 

Forrás és fotók: neprajz.hu