NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2019.06.08

A Magyar Nemzeti Galéria frissen megnyílt kamaratárlatán a magyarországi neoavantgarde néhány immár klasszikusnak tekinthető Rembrandt-parafrázisát mutatja be. A múzeum ezzel a válogatással tiszteleg a kiváló művész emléke előtt halálának 350. évfordulója alkalmából.

Az_onarckep_fantomja_MNG_MTI_Monus_Marton
Fotó: MTI/Mónus Márton

 

2018 decembere óta látható a Magyar Nemzeti Galériában az 1800 utáni Nemzetközi Gyűjtemény fő műveit bemutató kiállítás. Ennek egyik különlegessége, hogy a teremsor közepén kialakítottak egy kabinettermet, amely kamarakiállításokat befogadó projektteremként működik.


A múzeum saját gyűjteményéből válogatta a kiállítás anyagát, egyetlen Birkás Ákos-művet kivéve. Ez mindig hálás feladatnak számít a kurátorok számára, mert alkalmat ad a gyűjteményi állomány újragondolására.


Feher_David_kurator_Az_onarckep_fantomja_MTI_Monus_Marton
Fehér Dávid kurátor Lakner László műve előtt
Fotó: MTI/Mónus Márton


A művészettörténet kiváló alkotói között is kitüntetett jelentőséggel bír Rembrandt, nevét gyakran a festészet, a művészet szinonimájaként is emlegetik. Életművének felidézése, vizsgálata, parafrazeálása nem csupán a nagy elődnek járó tiszteletadás gesztusa, hanem a kortárs művész saját gondolatainak is kifejezőeszközévé válik.


Rembrandt munkásságából az önarcképekre koncentrál a kiállítás, az alkotót mint az önarckép-festészet klasszikusát idézve meg. Az önarcképek sorozata a változást, az idő múlását ragadja meg, ahogy a művek változnak, úgy a művész és a művészet is folyamatosan változik. Rembrandt önarcképei új értelmezést nyernek a kortárs művészek keze nyomán, a festészet hagyományainak újragondolása révén.


Lakner_Laszlo_Rembrandt-tanulmanyok_I
Lakner László: Rembrandt-tanulmányok I. (1965)
Forrás: MNG


Lakner László olajfestménye, rézkarcai, Birkás Ákos konceptuális fotóműve, Forgács Péter videoinstallációja mellett maga a mester is megjelenik: a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből Sálas, sapkás önarckép ellenfényben című rézkarcáról néz mélyen a látogató szemébe maga Rembrandt.


Salas_sapkan_onarckep_ellenfenyben
Rembrandt: Sálas, sapkás önarckép ellenfényben (1833). Forrás: MNG


A szeptember 22-ig nyitva tartó tárlat kurátora Fehér Dávid.


Budai Kriszta

mila_haugova

2019.09.23

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár 2006 óta hirdet műfordítási pályázatot, amelyre idén a szlovák Mila Haugová Magenta versének fordítását várták. A diszkrét kulturális utalásokkal teli versről, a pályázatról és a műfordítás buktatóiról a zsűri két tagjával, Haluska Veronkával és Vörös Istvánnal beszélgettünk.

Tardy_Anna__02

2019.09.22

A 2018-ban megújult Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) a fiatal, feltörekvő művésznemzedék segítését tűzte a zászlajára – mondta el az MTI-nek adott interjújában Tardy-Molnár Anna ügyvezető.

unitarius_templom_1

2019.09.22

A budapesti belváros egyik legfurcsább építészeti meglepetése az unitárius székház a Nagy Ignác utcában. A háromemeletes bérház Budapest szívében első pillantásra nem tűnik különösebben érdekesnek, oldalbejárata azonban már jelzi: templom bújik meg a csemegebolt felett.

A Liebling Haus – Fehér Város Központ nevű új intézmény fő feladata Tel-Aviv kiemelkedő építészeti arculatának elismertetése lesz, mivel a várost már régóta a Bauhaus iskola egyik legfontosabb centrumának tekintik az egész világon. Több mint négyezer fehér Bauhaus-épület áll a városban, amely róluk kapta becenevét, a „fehér várost". 2003-ben az UNESCO a világörökség helyszínének nyilvánította Tel-Aviv központjának Bauhaus-jellegű építészetét, a Fehér várost.

Az amerikai-mexikói határra tervezett fal megépítése 22 régészeti lelőhelyet károsíthat vagy semmisíthet meg az arizonai Organ Pipe Cactus Nemzeti Parkban az amerikai Nemzeti Parkszolgálat jelentése szerint. A Sonora-sivatag ezen térségében már 10 500 éve is éltek emberek. A 15 méter magasra is megnövő kandeláberkaktuszról elnevezett nemzeti park az UNESCO bioszféra rezervátuma, melynek 48 kilométer hosszú déli határa az Egyesült Államok és Mexikó határa mentén fekszik. A tervek szerint a határfalnak mély beton- és acélalapja lesz, a szövetségi programban szerepel továbbá az eddigi utak meghosszabbítása a határ mentén és megfigyelő berendezések, reflektorok felállítása.

A spanyol hódítás előtti leleteket Tiahuanaco régészeti lelőhely romjai között, a Kalasasaya templomnál fedezték fel. Az edényeket körben helyezték el, ami arra utal, hogy feltehetően egy előkelő ember temetésekor az áldozatok bemutatásakor kerültek a földbe. Tiahuanaco a spanyol hódítás előtti birodalom szellemi és politikai központja volt. A város, amely virágkorát i. sz. 400. és 900. között élte, kis mezőgazdasági településből fejlődött birodalmi fővárossá. Romjai 2000-ben kerültek az UNESCO kulturális világörökségének listájára.

A New Yorkban élő világhírű képzőművész Tisztító című kiállítását a Kortárs Művészeti Múzeumban láthatja a közönség, Marina Abramovic pedig a jövő szombaton a múzeum előtti téren tart előadást életéről és művészetéről. A performansz műfajának királynőj" legutóbb 1975-ben állította ki műveit Belgrádban, Jugoszláviát pedig egy 1976-os amszterdami kiállítás után hagyta el, állítása szerint végleg. A szombaton megnyíló kiállításon a művész öt évtizedes munkásságának állomásait tekinthetik meg az érdeklődők videók, filmek, írások, fotók, rajzok, festmények és performanszok formájában. Marina Abramovic leghíresebb performanszainak részleteit ismert szerbiai és nemzetközi művészek adják elő újra.

A bécsi Albertina Múzeumban nagyszabású kiállítás nyílt Albrecht Dürer munkáiból. A különleges tárlat anyagát bécsi múzeumok és más európai intézmények adták kölcsön. Dürer grafikáit ritkán lehet ilyen nagy számban megtekinteni, csak elvétve rendeznek belőlük gyűjteményes kiállítást a művek megóvása miatt. Az Albertina kiállításának szíve az a száz grafika lesz, amely a múzeum gyűjteményébe tartozik, és amely Dürer halála, 1528 óta együtt maradt.

Szüreti felvonulással, koncertekkel, kirakodóvásárral, borbemutatóval és négy ország férfi énekeseivel várja az érdeklődőket szeptember 27. és 29. között a 23. Európai Bordalfesztivál Pécsen és a villányi borvidék településein.

bordalfesztival.r

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma