NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2018.10.09

Kiemelt érdeklődés mellett zajlott a fennállásának 20. évfordulóját ünneplő Virág Judit Galéria jubileumi őszi aukciója, amelyen több mint 200 tétel – köztük Rippl-Rónai József Pihenő Fenella című festménye – talált gazdára összesen 851 millió 630 ezer forintért. Az aukción Rieigl Judit és Bortnyik Sándor alkotása mellett többek között Vaszary János és Aba-Novák Vilmos műveire licitálhattak a résztvevők.

rippl
Rippl-Rónai József „kukoricás” stílusban festett Pihenő Fenella című képe


A Virág Judit Galéria az 1988. október 5-ei, első aukciója óta hatvannál is több árverést, 42 nonprofit kiállítást, valamint a világon először Zsolnay aukciót is tartott. A jubileumi eseményen 210 műtárgyra lehetett licitálni, melyek közül a legmagasabb áron Rippl-Rónai József „kukoricás” stílusban festett Pihenő Fenella című festménye kelt el, 85 millió forintért.


Hosszú idő után Magyarországon is felbukkant a nemzetközi aukciós piac sztárjának, a magyar származású Franciaországban élő Reigl Juditnak egy alkotása. A Broyage du vide (A semmi szétzúzása) című festmény 36 millióról indulva végül 65 millió forintért cserélt gazdát. A harmadik kiemelt tétel Bortnyik Sándor 1923-ban, Weimarban készült Vörös palack című festménye volt, amely a festő avantgárd korszakának egyik legérdekesebb műtárgyegyütteséhez tartozik. A festő csendéletei közül csupán három darab van magántulajdonban. A festmény a kikiáltási ár duplájáért, 60 millió forintért kelt el.


Vaszary János alkotásai elmaradhatatlan tételek a galéria aukcióin, ezúttal hét alkotására licitálhattak a résztvevők. Legmagasabb leütési áron, 40 millió forintért a Tengerpart című műve kelt el, míg a Táncosnő és a Váza virággal című festményeknél 30 millió forintnál koppant a kalapács.


reigl
A Franciaországban élő Reigl Judit Broyage du vide (A semmi szétzúzása) című festménye


Perlmutter Izsák Szalon (Intérieur) című festménye, amely a francia szalonkép műfaj egyik jellegzetes alkotása 41 millió forintért, Fényes Adolf A hazatérő testvérek című képe 36 millió forintért kelt el. Mednyánszky László feltehetően 1915–1918 között készült háborús témájú, Trén a hegyek között című festménye 11 millió forintról indulva 20 millió forintért, Aba-Novák Miklós 1932-ben készült Déli pihenő című képe pedig 15 millió forintért cserélt gazdát. Ország Lili 1967-es, Írás a falon című alkotása 13 millió forintért, Pekáry István monumentális, Ősz című festménye kilencmillió forintért, míg Molnár C. Páltól Fekvő női aktja 8,5 millió forintért kelt el. Jóval a becsérték felett, 4,4 millió forintért vásárolták meg Lotz Károly Álló aktját. Izgalmas telefonos licitharc bontakozott ki Gellért B. István A kis bábszínház című művéért, ami 500 ezer forintos kikiáltási árról indulva végül 2,4 millió forintért talált gazdát.


Az aukción több kortárs alkotásra is lehetett licitálni. Bak Imre 2008-as, Képzelet fénye című műve a kikiáltási ár duplájáért, 3,6 millió forintért, feLugossy László Dojó néni című olajfestménye 3,8 millió forintért, Keserű Ilona Jel című műve pedig 1,4 millió forintért cserélt gazdát. A Zsolnay kerámiák közül legmagasabb áron, 4,6 millió forintért egy virágot ültető női alakkal díszített váza kelt el.


bortnyik
Bortnyik Sándor 1923-ban Weimarban készült
Vörös palack című festménye


A Virág Judit Galéria 20. évfordulós jubileumi árverésén 850 millió forint feletti összleütési érték született. A galéria november 8-án megrendezi a világ második Zsolnay aukcióját.


Nézd meg a Virág Judit Galéria munkásságát a színfalak mögött vagy a galéria elmúlt 20 évét számokban!

csuvas_02

2019.09.18

Nekünk, magyaroknak, sokkal több közünk van a törökökhöz, mint azt valaha is gondoltuk. A Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány szeptember 20. és 22. között rendezi meg az első Gül Baba Kulturális Fesztivált, ahol a török-magyar kultúrából kaphat ízelítőt a színes programok iránt érdeklődő közönség. A változatos kínálatból ajánlunk most néhányat.

gyori-mark-R

2019.09.18

Győri Márk apja hippilelkész volt, az első keresztény rockbandát ő alapíotta. Ő tehénpásztornak készült, de operatőr lett, nem is akármilyen: az első magyar, aki netflixes filmet fényképezett, a Calibre című „skót Gyilkos túrát”, amely még Stephen Kingre is a frászt hozta. Dolgozott mások mellett Peter Stricklanddal (Varga Katalin balladája), Sopsits Árpáddal (A hetedik kör), a Mátyássy Áron rendezte Víkend című film fényképezéséért pedig Aranyszem-díjat kapott. Soós Tamás interjúja.

_D0A8747_Copy_1

2019.09.18

A korábbi historizáló, kissé megkövült művészettel szemben a szecesszió színes, játékos, dinamikus formákkal újította meg az építészet. A francia irányzat a burjánzó, kacskaringós természeti formákat, míg a németes a geometrikus elrendezést és a lineáris vonalakat kedvelte. A Budapest Beyond altal szervezett sétán Budapest öt ikonikus épületét jártuk be.

A magyar fővárost is érinti jövő őszi európai turnéján a Simply Red. A Mick Hucknall által vezetett világhírű brit soul-pop formáció 2020. november 23-án ad koncertet a Papp László Budapest Sportarénában, ahol Blue Eyed Soul című új stúdiólemezét mutatja be.

Szeptember 19-én A nagy könyvlopás címmel nyílik kiállítás a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrumban, amely a magyar kultúrtörténet egy érdekes, s ez idáig feltáratlan fejezetét mutatja be. 1959-ben a budapesti Műcsarnokban francia könyvkiállítást rendeztek: a kéthetes nyitvatartási idő végére a könyvek nagy részét ellopták a látogatók. A tárlat a magyar kultúrtörténetnek ezt a lappangó epizódját tárja fel, megidézve a könyvkultúra és a képzőművészet társadalmi-politikai kontextusát az ötvenes években.

Le kell bontani a Sheraton-lánc egy szállodáját Cuzco városában, mert építésekor ötszáz éves inka falakat romboltak le – döntött egy perui bíróság. Arról is döntöttek, hogy a lerombolt inka falakat újra kell építeni. A hétemeletes szállodát olyan városrészben, Cuzco történelmi belvárosában emelték, ahol az épületek magasságát két emeletben korlátozzák. A kulturális minisztérium korábban az építtetőt 2,2 millió dollárra (664 millió forint) büntette. A hatóságok 2016-ban állították le az építkezést, amikor már majdnem készen állt a szálloda. Cuzco történelmi városközpontja 1983-ban felkerült az UNESCO világörökségi listájára.

Először tartja Magyarországon éves közgyűlését a Fipresci, a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál keretében. A rangos szakmai szövetség a filmfesztivál meghívására érkezik a borsodi megyeszékhelyre. A közgyűlésre a világ 14 országából várják a filmes szakújságírókat. A Fiprescit 1930. június 6-án, Brüsszelben alapították, székhelye Münchenben van. A szervezet több mint 50 ország csaknem 400 filmkritikusát és filmújságíróját fogja össze a filmkultúra elősegítése, fejlesztése és a szakmai érdekek védelme érdekében. A szervezetnek egyéni és nemzeti szekciókhoz tartozó tagjai is lehetnek. Magyarországot a MÚOSZ Film- és Tévékritikusi Szakosztálya képviseli a szervezetben.

Ötven fotón keresztül mutatja be a dél-amerikai Guyana természeti kincseit és kultúráját az a kiállítás, amely november 1-ig látható Budapesten a Zászlómúzeumban. A József körúton található időszaki tárlat képei Guyana gyönyörű tájaira, településeire és az ottani mindennapokba engednek bepillantást, de az ország népviseletével és jellegzetes guyanai termékekkel is megismerkedhetnek a látogatók. A fotók egy része Balogh László gyűjteményéből került a kiállításra, a vitrinben pedig az ország jellegzetes termékei láthatóak.

Szeptember 19-én 17 órától a világhírű természetfotós, Máté Bence tart előadást a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében.

image002

Hagyomány mai nyelven mottóval indult el a Főtér fesztivál, azaz a nagybányai magyar napok, amely szeptember 22-ig mintegy 120 programmal várja az érdeklődőket.

Több programot is kínál a következő hetekben a Rákóczi-szabadságharc emlékéve alkalmából a Hadtörténeti Intézet és Múzeum. Október végén útjára indítják a Rákóczi Expresszt is.

A Magyarság Házában folytatódnak a vasárnapi mesedélelőttök, lesznek könnyűzenei koncertek és az oktatási intézményeknek is kínálnak programokat.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma