kultura.hu_banner_herend_002uj

2019.07.07

„A portréfotózás döntő mozzanata az, ami két ember között az első percben történik. A pillanat, amikor a tekintetük összeér” – mondja Belicza László Gábor fotóművész. A Kobuci Kert tizedik születésnapjára készült fotóalbumáról, jó portréfotó ismérveiről és a Nap nyolc fénypercnyi távolságának jelentőségéről is beszélgettünk vele.

68._Muller_Peter_Sziam_Belicza
Müller Péter Sziámi
Fotó: Kobuci Kert – Tíz év élő zene/Belicza László Gábor

  

Hogyan talált meg a Kobuci Kertről szóló feladat?

Pár éve a Petőfi Irodalmi Múzeumban végzett munkám során fotóztam néhány írót, és később a múzeum egyik munkatársa ajánlotta ezt a lehetőséget. A tesztmunka Péterfy Bori fotózása volt. A kép elnyerte a stáb tetszését, így elkezdhettem a portréfotó-sorozat készítését. Később egyébként újra készítettem Boriról képet.

 

66._Pinter_Zsolt_es_Apati_Adam_Louisiana_Double_Belicza
Pintér Zsolt és Apáti Bence (Louisiana Double)
Fotó: Kobuci Kert – Tíz év élő zene/Belicza László Gábor


Reklám vagy művészeti produktum az album?

Nehéz kérdés, hogy az alkalmazott fotográfia és a fotóművészet között hol a határ. Ez nem olyan nyilvánvaló, mint gondolnánk, főleg nem a portré fotográfiákban. Alapvetően fotóművészeti célú projekt volt, azzal a szándékkal, hogy a képeken keresztül állítsanak emléket az elmúlt tíz évnek, hogy megmutassák, milyen érdekes és értékteremtő emberek fordultak meg a Kobuci Kertben.


7._Szabo_Tamas_Mojo_Workings_Belicza
Szabó Tamás (Mojo Workings)
Fotó: Kobuci Kert – Tíz év élő zene/Belicza László Gábor

 

Átjön a fotós egyénisége a képeken?

Remélem, hogy és is benne vagyok valamennyire az általam készített képekben, különben valamit nagyon rosszul csinálnék! Hozzáteszem, nem vagyok elégedett a könyv kivitelezésével. A képekkel sem vagyok nyilván, de van benne két tucat igazán-igazán jó fotográfia. Nekem ez számít.


BLG_2
Belicza László Gábor
Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond

 

Kit volt a leghálásabb fotózni?

Mindenkivel élveztem a munkát, szinte minden portré elkészítése járt valami vicces vagy emlékezetes történettel. A portréfotózást meghatározza, ami két ember között az első percben történik. A pillanat, amikor a tekintetük összeér.


Misztikusnak tűnik, de meggyőződésem, hogy a fotó igazi ereje a megszülető emberi kapcsolattól függ. A munka befejezése óta is jó viszonyt ápolok mindegyik alanyommal. Ezek a kapcsolatok nagyon fontosak nekem. Az előadóművészek sokszor a közönségnek szánt arcot „viselnek”, de engem nem ez, hanem a hétköznapi személyiségük érdekel.


Gaal_Jozsef_Budapest_2018_Mucsarnok
Gaál József
Fotó: Műcsarnok/Belicza László Gábor


Milyen a rossz portré?

Erre nincs egyetlen jó válasz. Mindenkinek más a személyes kötődése, és ez határozza meg, hogy mi a jó.

 

Egész című fotóesszéd 2012 óta folyamatosan készül. Személyes kötődésből?

A sorozatnak két fontos aspektusa van. Amikor ráeszméltem, milyen fontos nekem a fotózás, az foglalkoztatott, hogy a Nap nyolc fénypercnyire van a Földtől. Gondolj bele: nyolc percbe telik, mire ideér hozzánk a fény.


Kemeny_Zsofi_es_Istvan_Budapest_2017_
Kemény Zsófi és Kemény István
Fotó: Petőfi Irodalmi Múzeum/Belicza László Gábor


Azt hisszük, az a jelen, amiben vagyunk, pedig valójában az nem más, mint a múlt. Abban a tévképzetben kattintod el a gépet, hogy a jelent fényképezed, de a pillanat máris a múlté, ráadásul nyolc perccel el vagy csúszva. A fotónak ez az ereje rendkívül izgalmas.


A hosszú, akár egy életen át tartó fotómunkákat szeretem. A sorozat az unokaöcsémről szól, akinek nagyon fiatalon meghalt az édesapja, azóta fényképezem őt, része az életünknek.


Blasko_Peter_Budapest_2017_
Blaskó Péter
Fotó: Petőfi Irodalmi Múzeum/Belicza László Gábor


Létezhet az etikai okokból soha nem vállalható kép?

A fényképezésben óriási hatalom van. Embert fényképezni olyan, mint a jelenléteddel irányítani a másik embert. Akár pusztán a gesztusaiddal. Természetesen ez hatalmas felelősséggel jár együtt.

Van olyan fotó, ami felháborít?

Van: az, amelyik az embert nyitott szájjal ábrázolja. Olyan ez nekem, mint másnak vizes zacskót tapogatni.


BLG_1
Belicza László Gábor
Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond

 

Mit tervezel a nyárra?

Folytatom az Egész című sorozatom, legközelebb 2021-ben tervezem újra publikálni. Folyamatosan készítek portréfotókat, például a Műcsarnokban várható egy érdekes projekt. Illetve a barátnőmmel közösen dolgozunk egy izgalmas fotódramaturgián. Sokat köszönhetek neki, nemcsak azért, mert mellettem volt az első albumom megjelenésének nehézségeiben.

 

Ayhan Gökhan

reich_karoly

2019.07.22

Megesett már veled, hogy egy könyvet nem a tartalma, hanem a benne található grafikák miatt vettél a kezedbe? Hogy egy borító annyira elbűvölt, hogy csak amiatt megvásároltad a kötetet? Idén első alkalommal illusztrációs fesztivált rendeznek, melyre konkrét szövegre reflektáló képalkotásokkal lehet pályázni. Az irodalmi illusztrációk kiállításában és díjazásában a Petőfi Irodalmi Múzeum is részt vállal. Révész Emese művészettörténésszel beszélgettünk.

_D0A0078_Copy

2019.07.22

A tudomány és a művészet kapcsolata évszázadok óta inspirálja az alkotókat, az innovációk hatása pedig még sohasem volt ennyire kézzelfogható, mint napjainkban. A szentendrei MANK Galériában kortárs művészek naprakész reakcióiból és kísérletezéseiből nyílt kiállítás, melyről a tárlat kurátoraival, Cserhalmi Luca esztétával és Roskó Mária iparművésszel beszélgettünk. Interjú.

papirlelek_R

2019.07.22

Furcsa szerelmi háromszögnek lehetünk tanúi a Papírlélek című kisfilm nézése közben. Ági, a volt kedves ugyanis szellem alakjában kísért régi szerelme, Dani lakásán, közben pedig a férfi bimbózó kapcsolatát igyekszik szabotálni. Beszélgetés a július 7-én bemutatott film rendezőjével, Holtai Gáborral.

A legkorábbi eddig ismert falusi mecsetet találták meg a Rahat nevű izraeli beduin városnál. A szakemberek szerint különösen ritka közel-keleti leletre bukkantak, amelyet valószínűleg egykor a helyi földművesek használtak. A mecset az Izrael földjén végbement kulturális és vallási változásokról is tanúskodik, az iszlám vallás térfoglalásáról, a 636-os jarmúki csatát követő térségbeli hódításáról.

A sepsiszentgyörgyi Balassi Intézet szervezésében Lovas életképek és hagyományok Háromszéken címmel nyílik kiállítás ma 17 órától a sepsiszentgyörgyi Lábas Házban. Az összeállítás a 2019-es Székely Vágtán rendezett kiállításon volt látható először, mely betekintést nyújt a Mikes-ménes évszázados hányatott történetébe az 1700 évektől az első világháborúig, valamint a háromszéki gazdák lovas életébe.

Mozart szülővárosában különböző helyszíneken megrendezett ingyenes koncerttel kezdődött meg szombaton a Salzburgi Fesztivál. Míg a 43 napos fesztivál fizetős koncertjeire akár 440 euróba (143 ezer forintba) is kerülhetnek a jegyek, a szombati programokért, köztük barokk és kortárs zenei koncertekért, nem kellett fizetnie a nézőknek. A Salzburgi Fesztivál a világ egyik legjelentősebb előadóművészeti eseménye. Az idei programban 42 opera, 55 színházi előadás és 81 koncert szerepel. A szervezők 237 ezer jegyet kínálnak a közönségnek.

A Catherine Deneuve, Juliette Binoche és Ethan Hawke főszereplésével készült filmnek ez lesz a világpremierje, és a versenyprogramban is indul a filmfesztiválon. A japán-francia koprodukciót múlt év őszén tíz héten át forgatták Párizsban. A film egy család történetét mutatja be, a történet egy lakásban játszódik. A 76. velencei filmfesztivált augusztus 28. és szeptember 7. között rendezik.

Kovács Péter alkotásainak fókuszában az emberalak, az emberi test áll, amelyet a festészeti és grafikai eszközöket egyszerre alkalmazó, a szín és a vonal együttes kifejező erejére alapozott, expresszív hangvételű kompozíciókban jelenített meg. A nagyméretű, esetenként diptichonokká, triptichonokká alakított művek mellett fontosak művészetében azok a kisméretű, feljegyzés szerű füzetlapok, "firkafélék" is, amelyeket a művész állapotrajzoknak nevezett. Az egyedi kompozíciók, a rajzok mellett az 1990-es évektől sokszorosított grafikákat, litográfiákat és rézkarc-hidegtűket is alkotott.

Szamaritánus egyházi énekek, számi sámánzene, a mexikói Son jarocho stílus, de Jón-tenger menti kisázsiai dallamok is megszólalnak augusztus 1–4. között a Méra World Music Fesztivál csűrszínpadán.

mera-vassvik

Július 26-án 16:00 órától a Hopp@Péntek sétáló tárlatvezetés-sorozat keretében Dénes Mirjam, a Hopp Múzeum japán gyűjteményének kurátora mutatja be a Made in Asia kiállítást.

Szombaton kezdődik a 33. Nemzetközi Muzsikustábor, Verseny és Művészeti Fesztivál Balassagyarmaton. A Zene határok nélkül elnevezésű, július végéig tartó tábor keretében nyolc hangversenyt is adnak a hallgatók és a művésztanárok. A Kárpát-medencéből, Franciaországból és Kínából érkező negyven hallgató a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában öt szakon képezheti magát tovább a táborban.

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját. A 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma